Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kto będzie winny w sytuacji?

Featured Replies

Napisano

wyjeżdżam z ulicy podporządkowanej w prawo, mam lekko ograniczoną widoczność

ładuje się we mnie na czołówkę koleś wyprzedzający na podwójnej ciągłej

nadal jest moja wina bo nie spojrzałem w prawo?

Napisano

> wyjeżdżam z ulicy podporządkowanej w prawo, mam lekko ograniczoną widoczność

> ładuje się we mnie na czołówkę koleś wyprzedzający na podwójnej ciągłej

> nadal jest moja wina bo nie spojrzałem w prawo?

Oczywiście.

Napisano

tak

Napisano

Ten problem przewijał się tu już 100 razy. I choćbyśmy pytali jeszcze 200 razy to moja odpowiedź zawsze będzie ta sama - zależy od konkretnej sytuacji. Od tego jak Policja zachowa się na miejscu zdarzenia, czy będą świadkowie i co powiedzą, wreszcie jaka będzie wersja samych uczestników zdarzenia.

Wystarczy, że wykażesz, iż nie miałeś możliwości uniknięcia zdarzenia przy zachowaniu ostrożności a gość rażąco naruszył przepisy PoRD.

Napisano

> Wystarczy, że wykażesz, iż nie miałeś możliwości uniknięcia zdarzenia przy zachowaniu ostrożności a

> gość rażąco naruszył przepisy PoRD.

Co w praktyce jest trudne bo nasza władza idzie po najniższej linii oporu, a potem trzeba się szarpać w sądzie.

Krawiec

Napisano

> nadal jest moja wina bo nie spojrzałem w prawo ?

Generalnie tak, ale, sad w zaleznosci moze widziec to inaczej, moze wiec byc wina czesciowa, pytanie tylko w ilu procentach. Temat rzeka !

wink.gif

Napisano

Ty dostajesz mandat za wymuszenie pierwszeństwa przejazdu, kaskader za wyprzedzanie w niedozwolonym miejscu. Winnym kolizji jesteś Ty.

Napisano

> Ty dostajesz mandat za wymuszenie pierwszeństwa przejazdu, kaskader za wyprzedzanie w niedozwolonym

> miejscu. Winnym kolizji jesteś Ty.

pewnie zależy także ile metrów zdołało się ujechać przed czołówką.

bo jeśli zderzenie nastąpiło w momencie włączania się do ruchu, to marne szanse na obrone.

Napisano

> pewnie zależy także ile metrów zdołało się ujechać przed czołówką.

> bo jeśli zderzenie nastąpiło w momencie włączania się do ruchu, to marne szanse na obrone.

Jak to ile metrów? Włączanie się do ruchu to włączanie.. skoro już przejechał ileś tam metrów to już się włączył i nie będzie z tego powodu odpowiadał za zdarzenie.

Napisano

Zawsze gość na kursie tłumaczył. Wyjeżdżając z drogi podporządkowanej (klasyczne skrzyżowanie) zawsze przepuszczamy auta z prawej i lewej strony! A ty z której strony miałeś gościa ? biglaugh.gif

Napisano

> Ty dostajesz mandat za wymuszenie pierwszeństwa przejazdu, kaskader za wyprzedzanie w niedozwolonym

OK.

Jeden wyjezdza z podporzadkowanej - wiec wymusza pierwszenstwo - mandat OK.

Drugi wyprzedza w niedozwolonym miejscu - mandat OK.

Ale skad wniosek, ze winnym kolizji jest ten pierwszy?

Napisano

> OK.

> Jeden wyjezdza z podporzadkowanej - wiec wymusza pierwszenstwo - mandat OK.

> Drugi wyprzedza w niedozwolonym miejscu - mandat OK.

> Ale skad wniosek, ze winnym kolizji jest ten pierwszy?

Prawem Kaduka. Tak to u nas jest.

Napisano

> Generalnie tak, ale, sad w zaleznosci moze widziec to inaczej, moze wiec byc wina czesciowa,

> pytanie tylko w ilu procentach. Temat rzeka !

juz się zaczyna. "wina częsciowa i to jeszcze w procentach". Słyszałeś o czymś takim w karnym bądź wykroczeniach?

Napisano

czy wyjazd w tym przypadku w prawo, to wymuszene??

przecież jego pas powienien być wolny, bo na skrzyżowaniach się nie wyprzedza.

gdzie tu logika?

Napisano

> czy wyjazd w tym przypadku w prawo, to wymuszene??

> przecież jego pas powienien być wolny, bo na skrzyżowaniach się nie wyprzedza.

> gdzie tu logika?

Wyjeżdżając z drogi podporządkowanej masz ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym drogą z pierwszeństwem. Wszystkim pojazdom a nie tylko tym jadącym prawidłowo smile.gif Nie ma w PoRD wyjątków mówiących o zwolnieniu z tego obowiązku w przypadku pojazdów niestosujących się do przepisów.

Napisano

> Co w praktyce jest trudne bo nasza władza idzie po najniższej linii oporu, a potem trzeba się

> szarpać w sądzie.

> Krawiec

Nie żebym się czepiał, ale stwierdzenie - pójść po najmniejszej linii oporu jest do doopy skonstruowane grinser006.gif Właściwa konstrukcja to - pójść po linii najmniejszego oporu. Często popełniany błąd i warto go zapamiętać waytogo.gif

Napisano

> Jak to ile metrów? Włączanie się do ruchu to włączanie.. skoro już przejechał ileś tam metrów to

> już się włączył i nie będzie z tego powodu odpowiadał za zdarzenie.

ale tez nie moze odpowiadac za idiote, który wyprzedzał, tam gdzie nie mógł

Napisano

> Wyjeżdżając z drogi podporządkowanej masz ustąpić pierwszeństwa pojazdom jadącym drogą z

> pierwszeństwem. Wszystkim pojazdom a nie tylko tym jadącym prawidłowo Nie ma w PoRD wyjątków

> mówiących o zwolnieniu z tego obowiązku w przypadku pojazdów niestosujących się do przepisów.

to ze nie ma, nie znaczy ze policjant moze to zinterpretowac inaczej, poza tym jest sąd.

Napisano

Oj Karax smile.gif

Droga z pierwszeństwem jest z lewej i prawej strony chyba, że inaczej stanowią znaki.

Nie widziałem nigdzie zapisu zwalniającego z obowiązku ustąpienia pierwszeństwa.

Podobna akcja jest z wysepkami, którymi śmigają samochody wpadając z drogi z pierwszeństwem na pas do włączenia się do ruchu. Tu zawsze wina jest włączającego się do ruchu. Nie słyszałem o innej interpretacji sądu.

Może się mylę, ale dzięki takiej interpretacji przepisów nikt mnie w ten sposób nie trafił smile.gif

Napisano

> Zawsze gość na kursie tłumaczył. Wyjeżdżając z drogi podporządkowanej (klasyczne skrzyżowanie)

> zawsze przepuszczamy auta z prawej i lewej strony! A ty z której strony miałeś gościa ?

Słaby to instruktor. Dowiedz się co to znaczy włączać się ruchu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.