Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

5cio letnie zimówki jak nowe ?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Jeśli cena atrakcyjna to nic nie stoi na przeszkodzie

no cena bardziej niz atrakcyjna

bo wychodzi nie cale 100 na kolo za oponę o bieżniku 8.5 mm

Napisano

Ja też bym brał, ostatnio sprzedawałem letniaki Micheliny Energy to poszły w moment mimo że były 07 rok ok.gif

Napisano

> Ja też bym brał, ostatnio sprzedawałem letniaki Micheliny Energy to poszły w moment mimo że były 07

> rok

skoro byly takie super to dlaczego sprzedales?

Napisano

> skoro byly takie super to dlaczego sprzedales?

Bo to były 205/55 r16 i miałem je w poprzedniej furze którą mi rozbili, a w obecnej ze względu na obniżenie niestety by nie weszły, a moneta zawsze się przyda grinser006.gif

Napisano

> jednak używane nie wiesz, co się z nimi działo

> jeśli bez felg luzem leżały, to one zwyczajnie w świecie mogą być/stać się szybko krzywe z

> doświadczenia Ci powiem

Przypomnisz/przypomnijcie, jak prawidłowo składuje się opony

na felgach (z jakim ciśnieniem? nominalnym czy trochę większym?),

oraz takie luzem?

Napisano

> Mam starsze Michałki Alpin 1 i nie mogę powiedzieć złego słowa o nich , Micheliny są wykonane z

> bardzo dobrej mieszanki która nie twardnieje jak niektóre inne w tym wieku

hmm.gif

mam właśnie fuldy z bieżnikiem 5-6mm ale 2006r., na mokrym jest tragedia icon_rolleyes.gif

ciekawe czy faktycznie te michelinki trzymają tak jak nowe hmm.gif

ja coś czuję że fuldy pójdą w kosz, ale może je przehandluje jak jest target hehe.gif

Napisano

> Przypomnisz/przypomnijcie, jak prawidłowo składuje się opony

> na felgach (z jakim ciśnieniem? nominalnym czy trochę większym?),

> oraz takie luzem?

na feldze: ciśnienie jak na "zapasie", z reguły 0,5 bara większe, pod 3 bary; najlepszy jest stojak, jakiś wieszak, żeby tylko w powietrzu wisiały, w najgorszym razie 3 bary i "na ścianę" albo na leżąco

luzem: w pionie i obracanie co jakiś czas daje KRZYWE i bijące opony... wypróbowane 2 razy i opon bez felg już nie kupię... rzuciłbym je na płasko, jak się da to pojedyńczo

Napisano

> Ja też bym brał, ostatnio sprzedawałem letniaki Micheliny Energy to poszły w moment mimo że były 07

> rok

Nie porównuj letniawek do zimówek.

A co do tematu:

Letnie - spoko, jak proste to mogą mieć i 5-8 lat

Zimowe starsze niż 2 lata - nie warto. Dla zimówek max to 3-4 sezony.

Napisano

> mam właśnie fuldy z bieżnikiem 5-6mm ale 2006r., na mokrym jest tragedia

> ciekawe czy faktycznie te michelinki trzymają tak jak nowe

> ja coś czuję że fuldy pójdą w kosz, ale może je przehandluje jak jest target

Niestety ale Fuldy są twarde i robią się jeszcze twardsze w trakcie użytkowania

Napisano

> Zimowe starsze niż 2 lata - nie warto. Dla zimówek max to 3-4 sezony.

no właśnie. Moje zimówki będą teraz zaczynały piąty sezon. Jako że w zimie jeżdżę mniej, a zimówki zakładam jak już naprawdę spadnie śnieg, czyli sumarycznie jeżdżę na nich mało, to bieżnik jest prawie jak nowy. Nie mierzyłem, ale jeśli ubyło 1mm to max. Za to ostatnio już miałem wrażenie, że trzymanie na śniegu jest gorsze niż wcześniej. Więc to pewnie będzie ostatni ich sezon, a na następny kupię nowe. A stare sprzedam komuś, kto się zachwyci, że dużo bieżnika, prawie jak nówki zlosnik.gif

Napisano

> Mam starsze Michałki Alpin 1 i nie mogę powiedzieć złego słowa o nich , Micheliny są wykonane z

> bardzo dobrej mieszanki która nie twardnieje jak niektóre inne w tym wieku

potwierdzam, miałem w poprzednim aucie alpiny 1 sporo starsze niż 5lat i dawały radę wyśmienicie

Napisano

dziwne teorie masz, w punciaku miałem Kormorany SnowPro kupione jako nówki, przy sprzedaży auta po 9latach miały nadal sporo mięsa i zachowywały się tak jak powinny. Spokojnie przelatały 50kkm

Napisano

> potwierdzam, miałem w poprzednim aucie alpiny 1 sporo starsze niż 5lat i dawały radę wyśmienicie

Śmiem twierdzić że nie miałem lepszych zimówek do tej pory niż ten model, fakt że mogę też pochwalić SAVĘ bo też super oponki ale tu akurat mam inny rozmiar, sporo węższe

Napisano

> no cena bardziej niz atrakcyjna

> bo wychodzi nie cale 100 na kolo za oponę o bieżniku 8.5 mm

Nigdzie nie jest napisane 8,5mm to ok 8mm to również może być 7mm 270751858-jezyk.gif

Napisano

> dziwne teorie masz, w punciaku miałem Kormorany SnowPro kupione jako nówki, przy sprzedaży auta po

> 9latach miały nadal sporo mięsa i zachowywały się tak jak powinny. Spokojnie przelatały 50kkm

Dziwna teoria to jest taka że w zimówkach głównym wyznacznikiem "jakości" opony jest ilość bieżnika jaka została.

Guma się starzeje i pomimo że bieżnika zostało dużo to już nie ma takich właściwości trakcyjnych jak nowa. Guma staje się twardsza, może też zacząć pękać (zwłaszcza po bokach)

Ale to dobrze że jest na takie rynek zbytu smile.gif za rok będę swoje sprzedawał trzyletnie więc przynajmniej wiem że nie będę miał problemu ze sprzedażą - bieżnik jak nowy.

Napisano

> potwierdzam, miałem w poprzednim aucie alpiny 1 sporo starsze niż 5lat i dawały radę wyśmienicie

Ja nie potwierdzę tej opinii. Na śniegu jeszcze dają radę, ale na mokrym asfalcie, błocie pośniegowym już nie jest tak wesoło.

Napisano

> Ja nie potwierdzę tej opinii. Na śniegu jeszcze dają radę, ale na mokrym asfalcie, błocie

> pośniegowym już nie jest tak wesoło.

To spróbuj na nowych Dębicach zimowych i wtedy zobaczymy co powiesz zlosnik.gif

Napisano

> Dziwna teoria to jest taka że w zimówkach głównym wyznacznikiem "jakości" opony jest ilość bieżnika

> jaka została.

> Guma się starzeje i pomimo że bieżnika zostało dużo to już nie ma takich właściwości trakcyjnych

> jak nowa. Guma staje się twardsza, może też zacząć pękać (zwłaszcza po bokach)

> Ale to dobrze że jest na takie rynek zbytu za rok będę swoje sprzedawał trzyletnie więc

> przynajmniej wiem że nie będę miał problemu ze sprzedażą - bieżnik jak nowy.

to nie jest teoria tylko praktyka, to raz

głównym czynnikiem pracy zimówki jest w znakomitej większości skuteczność bieżnika tejże, a na skuteczność bieżnika decydujący wpływ ma jego głębokość.

Mieszanka gumy owszem odpowiada za pracę opony, ale nie jeździmy autami aż tak wrażliwymi na mieszankę jak bolidy F1.

(pomijamy plastikowe opony i HP)

Napisano

> Mieszanka gumy owszem odpowiada za pracę opony, ale nie jeździmy autami aż tak wrażliwymi na

> mieszankę jak bolidy F1.

Zgodzę się ale tylko dla opon letnich. Dla opon zimowych twardość gumy w ciężkim zimowym terenie ma bardzo duże znaczenie.

Zresztą sami się zastanówcie... Zima, śnieg, lód, błoto pośniegowe, niskie temperatury... Osobiście rzadko widuję zdarte zimówki, za to popękane bardzo często.

Poza tym jak pisałem: będzie rynek zbytu na moje opony ;P

Napisano

Totalna bzdura, widocznie jeździłeś tylko na gównianych zimówkach.

Napisano

> Śmiem twierdzić że nie miałem lepszych zimówek do tej pory niż ten model, fakt że mogę też

> pochwalić SAVĘ bo też super oponki ale tu akurat mam inny rozmiar, sporo węższe

Mogę zaprezentować moje, mają 6 lat ale staję na śniegu, daję buta i wrzuca w fotel cool.gif

Napisano

> jest sens ?

> http://allegro.pl/michelin-alpin-165-65-r15-ok-8-mm-bieznika-i1890850801.html

Powiedziałbym, że nie ma sensu, ale patrząc na cenę, to już pewny nie jestem - w kategorii cena-jakość chyba nie wypadają już tak źle.

W każdym razie z własnego doświadczenia wiem, że zimówki po 2 latach tracą z 30% skuteczności, mimo, że bieżnik jest jeszcze całkiem dobry. Było tak i z tanimi oponami (Dębica Frigo, Kormoran) jak i trochę lepszymi (GoodYear UG7).

Te ostatnie w 5 roku użytkowania (czyli w zeszłym sezonie) już się dość mocno ślizgały na śniegu.

Napisano

> na feldze: ciśnienie jak na "zapasie", z reguły 0,5 bara większe, pod 3 bary; najlepszy jest

> stojak, jakiś wieszak, żeby tylko w powietrzu wisiały, w najgorszym razie 3 bary i "na ścianę"

> albo na leżąco

> luzem: w pionie i obracanie co jakiś czas daje KRZYWE i bijące opony... wypróbowane 2 razy i opon

> bez felg już nie kupię... rzuciłbym je na płasko, jak się da to pojedyńczo

A jaka wilgotność powietrza, temperatura i max dopuszczalna amplituda temperatury, oraz jaki poziom nasłonecznienia są odpowiednie do przechowywania opon?

Pytam, bo może się okazać, że jak jest - 15 stopni na dworze, to lepiej będzie mi odkręcać felgi i trzymać koła w domu do następnego ranka. Wiesz..... liczy się bezpieczeństwo

Napisano

> A jaka wilgotność powietrza, temperatura i max dopuszczalna amplituda temperatury, oraz jaki poziom

> nasłonecznienia są odpowiednie do przechowywania opon?

> Pytam, bo może się okazać, że jak jest - 15 stopni na dworze, to lepiej będzie mi odkręcać felgi i

> trzymać koła w domu do następnego ranka. Wiesz..... liczy się bezpieczeństwo

nie podpasowało coś? to masz problem zlosnik.gif

przypomniałeś mi, trzymać w ciemnym i suchym miejscu! ok.gif

Napisano

> Mogę zaprezentować moje, mają 6 lat ale staję na śniegu, daję buta i wrzuca w fotel

8/9-letnie zimowe Klebery, lekko już sparciałe, w kolorze jasnoszarym zlosnik.gif lato czy zima, też dawały radę zlosnik.gif

Napisano

> 8/9-letnie zimowe Klebery, lekko już sparciałe, w kolorze jasnoszarym lato czy zima, też dawały

> radę

ja mam Cooper Discoverer MS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.