Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Climatronik - problem z nawiewem

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko w sprawie klimatronika w Stilo. Wszystko ładnie pięknie chodzi działa chłodzi i grzeje, z tym że jedynie nawiew działa na szybę. Na nogi i kabinę tak jakby był zapchany i nie pyrkał:P Siła nawiewu też działa, z tym że oczywiście na szybę. Ciągle wszystko górą. Ktoś miał podobny przypadek? Czy to klimatronik (komputerek) jest popsuty i źle może sterować czy coś faktycznie jest przypchane?

Napisano

> coś faktycznie jest przypchane?

mała szansa. musiałby ktoś zapchać specjalnie, albo nie włożyć filtra kabinowego hmm.gif

bardziej prawdopodobny jest pad aktywatorów (lub pourywane wodziki)

przy zmianie nawiewów słychać jak pracują siłowniki, czy cisza kompletna?

zrób klimie autoadaptację i zobacz, czy coś się zmieni ok.gif

Napisano

Oj, widać, że słabo szukałeś. Może kolega tom tom się zlituje i naprowadzi Cię na odpowiednie wątki

waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Tak przy zmianie nawiewów słychać coś (zapewne te siłowniki), takie pykanie przy każdym przełączeniu. To zapewne nie prognozuje zbyt dobrze.

Napisano

> Mam pytanko w sprawie klimatronika w Stilo. Wszystko ładnie pięknie chodzi działa chłodzi i grzeje,

> z tym że jedynie nawiew działa na szybę. Na nogi i kabinę tak jakby był zapchany i nie

Kurde dziwne, bo jeszcze jak był w moich rękach to wszystko śmigało frown.gif

Napisano
  • Autor

Ja to dopiero teraz tak na prawdę zobaczyłem bo zacząłem używać. Wcześniej się bałem albo sam nie wiem co. Zapoznawałem się troszke:) A teraz już zaczęło się zimno to pogrzać stwierdziłem że można. Aha i nie wiem czy to też coś z tym klimatronikiem czy już one tak mają, ale przy temperaturze np. 20st.C wskazówka temperatury silnika nie dochodzi do tej optymalnej tylko tak z kreskę poniżej tego.

Napisano

> Ja to dopiero teraz tak na prawdę zobaczyłem bo zacząłem używać. Wcześniej się bałem albo sam nie

> wiem co. Zapoznawałem się troszke:) A teraz już zaczęło się zimno to pogrzać stwierdziłem że

> można. Aha i nie wiem czy to też coś z tym klimatronikiem czy już one tak mają, ale przy

> temperaturze np. 20st.C wskazówka temperatury silnika nie dochodzi do tej optymalnej tylko tak

> z kreskę poniżej tego.

U mnie wskazówka stoi pionowo smile.gif

Ale termostat był wymieniony niecały rok temu.

Inna rzecz że jeśli chodzi o grzanie to u mnie klimatronik też ostawia niezłe cuda.

Napisano

rób autoadaptację i patrz (słuchaj!) co się dzieje.

nawet z klimatronikiem wskazówka od temperatury powinna stać pionowo

Napisano

Dokładnie wskazówka z załączonym climatronikiem powinna stać w pionie smile.gif Po za tym mój climatronic też od czasu do czasu szaleje... np. ja zmniejszam temperaturę w aucie pokrętłem, a tu nawiew wkręca się na co raz to wyższe obroty i zaczyna grzać niemiłosiernie... SZOK! Co polecacie w takim przypadku? smile.gif

Napisano

> np. ja zmniejszam temperaturę w aucie pokrętłem, a tu nawiew

> wkręca się na co raz to wyższe obroty

jeśli przy opcji FULL AUTO to jest to normalne. klima stara się osiągnąć niższą temperaturę = potrzeba szybszej wymiany powietrza = zwiększenie obrotów wentylatora.

tak jak przy nagrzewaniu. chociaż zawsze mam ustawione w zimie 18'C, najpierw dmucha intensywnie gorącym, żeby szybko nagrzać, a potem stopniowo zwalnia i ochładza strumień.

> i zaczyna grzać niemiłosiernie...

takich numerów jeszcze nie miałem hmm.gif

ktoś kiedyś opisywał, że w momencie włączenia dmuchawy na większe prędkości klimatronik "przestawiał" kierunki nadmuchu. o ile dobrze pamiętam spowodowane to było tym, że silny nawiew był w stanie sam otworzyć niektóre klapki w mieszaczu. (jakoś tak to było) może u Ciebie jest podobnie? silniejszy nawiew powoduje przymknięcie strumienia zimnego i otwarcie ciepłego? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

Wyszło całkiem ciekawie znalazłem gdzieś instrukcję autodopasowania, i wydaje mi się że poszło całkiem całkiem:) Zaraz wykonam jeszcze raz. Nic aż tak głośno tam nie rusza się w desce, tylko drobne głosy silniczków ledwo słyszalne. A tak na marginesie sprawa z tym nawiewem na kabinę i nogi rozwiązała się po wymianie żarówek (piękna robota - szczególnie po stronie kierowcy...), a dokładniej mam wrażenie że po odłączeniu i podłączeniu akumulatora.. Nie wiem czy to sobie coś wmówiłem czy to jakoś się zresetowało:P

Napisano

> Dokładnie wskazówka z załączonym climatronikiem powinna stać w pionie

Ostatniej zimy przy -10*C na postoju, na obrotach biegu jałowego w Stilo 1.6 16V 103KM, przy ogrzewaniu na HI... zapomnij, wskazówka jechała ślicznie w dół jak się zatrzymałem i czekałem na kumpla, nie wiem czy miało znaczenie, że autko pracowało na LPG.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Mam dodatkowy objaw wyłapany przy robieniu autodostosowania klimatronika, a mianowicie słychać po przekręceniu kluczyka na zapłon (MAR) dzwięk ze środka deski rozdzielczej jakby pompka, albo cuś. Najbardziej mi się to kojarzy z dzwiękiem czytanej płyty w radiu, ale ani radio nie było włączone ani płyty w środku. Chyba do jakiegoś dobrego mechanikora musze sie wybrać żeby to zobaczył:P

Napisano

> jeśli przy opcji FULL AUTO to jest to normalne. klima stara się osiągnąć niższą temperaturę =

Właśnie, że przy opcji AUTO i dlatego to mnie zastanawia...

> gorącym, żeby szybko nagrzać, a potem stopniowo zwalnia i ochładza strumień.

> takich numerów jeszcze nie miałem

> ktoś kiedyś opisywał, że w momencie włączenia dmuchawy na większe prędkości klimatronik

> "przestawiał" kierunki nadmuchu. o ile dobrze pamiętam spowodowane to było tym, że silny

> nawiew był w stanie sam otworzyć niektóre klapki w mieszaczu. (jakoś tak to było) może u

> Ciebie jest podobnie? silniejszy nawiew powoduje przymknięcie strumienia zimnego i otwarcie

> ciepłego?

Nie ma pojęcia o co chodzi...

Napisano

> Właśnie, że przy opcji AUTO i dlatego to mnie zastanawia...

> Nie ma pojęcia o co chodzi...

nie mogę teraz odpowiedniego fragmentu w eLearnie znaleźć (w opisach), ale było tam powiedziane, że komputer, po przejściu z funkcji FULL AUTO na AUTO utrzymuje automatyczne sterowanie nad funkcjami, które nie uległy zmianie

(tj. jeśli wyszedłeś z FULL przez zmianę kierunku nawiewu, to auto nadal steruje prędkością nawiewu)

(jest szansa że mi się to tylko śniło i piszę bzdury) oink.gif

Napisano

A jak ja zrobiłem autoadaptacje to po lewej mi wyszło 00 a po prawej 02 wie ktoś co to moze znaczyc

Napisano

> A jak ja zrobiłem autoadaptacje to po lewej mi wyszło 00 a po prawej 02 wie ktoś co to moze znaczyc

ktoś kiedyś na AK opisał, co który kod oznacza

ja niestety nie pamiętam irked.gif

Napisano

> A jak ja zrobiłem autoadaptacje to po lewej mi wyszło 00 a po prawej 02 wie ktoś co to moze znaczyc

a możesz przypomnieć jak się ją robi?

Napisano

> a możesz przypomnieć jak się ją robi?

w czasie max ok 40 sek po przekręceniu kluczyka w pozycję MAR wcisnąć równocześnie AUTO i MONO i przytrzymać.

Jak zacznie odliczać można puścić.

Napisano

> w czasie max ok 40 sek po przekręceniu kluczyka w pozycję MAR wcisnąć równocześnie AUTO i MONO i

> przytrzymać.

> Jak zacznie odliczać można puścić.

Qrcze, to w Cromie ten sposób nie działa frown.gif

Napisano

i co wie ktoś czy nie co to może znaczyc że po lewej jest 00 a po prawej 02

Napisano

> i co wie ktoś czy nie co to może znaczyc że po lewej jest 00 a po prawej 02

U mnie również pokazuje to samo przy auto-adaptacji i wszystko działa poprawnie hmm.gif

Napisano

Witajcie! smile.gif

Zrobiłem dziś tą autoadaptację. Zobaczymy na ile to pomoże dla tego świrowania tej klimatyzacji. Powiedzcie, o co chodzi z tą całą autoadaptacją? Co to takiego?

Pozdrowienia

kubussss

ps. U mnie dziś było o stronie lewej 00, a po prawej 03 :-/

Napisano

> Witajcie!

> Zrobiłem dziś tą autoadaptację. Zobaczymy na ile to pomoże dla tego świrowania tej klimatyzacji.

> Powiedzcie, o co chodzi z tą całą autoadaptacją? Co to takiego?

> Pozdrowienia

> kubussss

> ps. U mnie dziś było o stronie lewej 00, a po prawej 03 :-/

Polega to na tym, że wszystkie aktywatory (napędy klap) ustawiają się w położenie zerowe. Jak wcisnąłeś dwa guziki to pewnie po chwili usłyszałeś jak po kolei się wszystko "zamyka".

U mnie pomogła dopiero 2 czy też 3 adaptacja - przypuszczam, że powodem "awarii" nadmuchu była zapaskudzona ścieżka potencjometru aktywatora.

Po "zerowaniu" przetarł ślad i climatronik działa jak nowy zlosnik.gif

Napisano

I mam jeszcze jeden problem jak mam AUTO i MONO to wszytko działa fajnie ale jak wcisne jeszcze raz Auto to załancza się FULL AUTO tylko z tym że działa sam nawiew na nogi jak chce przełaczyc np: na środek to sie FULL AUTO wyłącza i zostaje same AUTO czy to tak ma byc czy raczej nie.

Napisano

> I mam jeszcze jeden problem jak mam AUTO i MONO to wszytko działa fajnie ale jak wcisne jeszcze raz

> Auto to załancza się FULL AUTO tylko z tym że działa sam nawiew na nogi jak chce przełaczyc

> np: na środek to sie FULL AUTO wyłącza i zostaje same AUTO czy to tak ma byc czy raczej nie.

jak wciśniesz AUTO wchodzisz w tryb pełnego automatu czyli Full Auto - w tym trybe ster. klimatyzacji sam rządzi kierunkiem nawiewu, prędkością wentylatora, tak, aby jak najszybciej osiągnąć zadana temp. w chłodne dni zawsze będzie zał. nawiew na nogi, bo to jest najskuteczniejszy sposób ogrzewani kabiny, w lecie od razu dmucha środkiem, czasem środek-dół.

Tryb full auto ma jeszcze pare dziwnych zachowań, ale na ten temat mozna by małą rozprawkę napisać.

Kiedy mając Full Auto wciśniesz w jakikolwiek przycisk (prędkość went., kierunek nadmuchu, wył. klimatyzację) to sterownik przechodzi w tryb manualny , czyli Ty sterujesz gdzie i jak mocno chcesz żeby Ci dmuchało, a automat będzie utrzymywał zadana temperaturę mieszając powietrze ciepłe z zimnym.

Napisano

> jak wciśniesz AUTO wchodzisz w tryb pełnego automatu czyli Full Auto - w tym trybe ster.

> klimatyzacji sam rządzi kierunkiem nawiewu, prędkością wentylatora, tak, aby jak najszybciej

> osiągnąć zadana temp. w chłodne dni zawsze będzie zał. nawiew na nogi, bo to jest

> najskuteczniejszy sposób ogrzewani kabiny, w lecie od razu dmucha środkiem, czasem środek-dół.

> Tryb full auto ma jeszcze pare dziwnych zachowań, ale na ten temat mozna by małą rozprawkę napisać.

> Kiedy mając Full Auto wciśniesz w jakikolwiek przycisk (prędkość went., kierunek nadmuchu, wył.

> klimatyzację) to sterownik przechodzi w tryb manualny , czyli Ty sterujesz gdzie i jak mocno

> chcesz żeby Ci dmuchało, a automat będzie utrzymywał zadana temperaturę mieszając powietrze

> ciepłe z zimnym.

Aha dzieki bardzo Wojtas i Pozdrawiam miłego weekendu 20.GIF

Napisano

fragment z eLearna:

PRZYCISK TRYBU AUTO

Naciśnięcie tego przycisku (1A) powoduje pojawienie się logo FULL AUTO i przełącza układ na działanie automatyczne, które steruje:

Dystrybucją powietrza;

Prędkością wentylatora;

Sprężarką;

Recyrkulacją.

Wyłącza się tylko FULL w momencie kiedy wykonano choćby tylko jedną czynność ręczną: dystrybucja lub natężenie przepływu, itd.

Jeśli ustawi się ręcznie sprężarkę na ON, a obieg zamknięty jest w trybie automatycznym, logo FULL zaświeci się ponownie.

Po wyłączeniu również sprężarki (dioda oblodzenia I wyłączona), układ mógłby już nie być w stanie kontrolować/utrzymywać zadanej temperatury. W tych warunkach pojawia się migający symbol 'oblodzenia' na wyświetlaczu Clima.

Jeśli symbol przestaje migać, a sprężarka nie jest włączona, na wyświetlaczu gaśnie napis FULL (lub tylko AUTO, jeśli FULL już zgasł).

Po naciśnięciu przycisku wyłączenia sprężarki (6), nie zawsze gaśnie logo FULL AUTO.

PRZYCISKI DYSTRYBUCJI POWIETRZA

dystrybucja powietrza następuje w 7 położeniach; w trybie automatycznym, system steruje dystrybucją wyświetlając swój wybór poprzez zaświecenie się odpowiednich diod na przyciskach sterowania.

DYSTRYBUCJA RĘCZNA

Ręcznie można wybrać jedno z 7 przewidzianych położeń (poprzez naciśnięcie odpowiednich przycisków 3,4,5), zgodnie z różnymi kombinacjami podanymi poniżej.

PODSTAWOWE KANAŁY ROZDZIAŁU:

DEF (powietrze gorące/zimne lub mieszane do odszronienia) (przycisk 4)

VENT (nadmuchiwane powietrze gorące zimne lub mieszane z przodu) (przycisk 4)

FLOOR (powietrze gorące/zimne lub mieszane przy podłodze) (przycisk 5)

Kombinowane Kanały Rozdziału:

BILEVEL (VENT-FLOOR) (4-5)

HEAT (DEF-FLOOR) (3-5)

DEF-VENT (3-4)

TRILEVEL (VENT-DEF-FLOOR) (3-4-5)

Nie ma zgody na dystrybucję:

wszystko OFF

Przy włączonej dystrybucji podstawowej (jedna dioda się świeci), po naciśnięciu tego samego przycisku następuje:

dystrybucja nie zmienia się;

system przechodzi na tryb ręczny (wyłącza się tylko logo FULL, jeśli się świeciło).

DYSTRYBUCJA AUTOMATYCZNA

W trybie automatycznym sterowanie dystrybucją zarządzane jest algorytmem, który nadzoruje przejścia poszczególnych funkcji na podstawie określonych warunków.

Przejście Rozdziału na FLOOR, jeśli jednocześnie występują:

- Temperatura zewnętrzna (D na wyswietlaczu) < 13 oC

- Promieniowanie słoneczne < 250 W/m2

lub jeśli:

- TTP > 29 st C

powrót do dystrybucji BI-LEVEL, jeśli jednocześnie występują:

- TTP < 25 st C

- Temperatura zewnętrzna > 15 °C lub promieniowanie słoneczne > 400 W/m2

Przejście Rozdziału na VENT jeśli jednocześnie spełnione sa nastepujące warunki:

- TTP < 16 st C

- Temperatura zewnętrzna > 22 °C lub promieniowanie słoneczne > 600 W/m2

- Promieniowanie słoneczne < 450 W/m2

powrót do Rozdziału BI-LEVEL, jeśli jednocześnie występują:

- Temperatura zewnętrzna < 20 °C

lub jeśli:

- TTP > 20 st C

System ponadto steruje Rozdziałem powietrza i wyświetla wybór włączając odpowiednie diody w przyciskach sterujących.

Temperatura TTP jest temperaturą powietrza obrabianego poprzednio (obliczana algorytmem software)

RECYRKULACJĄ

Przycisk recyrkulacji, jeśli dioda koloru pomarańczowego świeci się, działa zgodnie z logiką ROLLING; natomiast po kolejnym naciśnięciu przycisku, przywołane zostają trzy możliwe rodzaje działania, które zostały opisane poniżej.(patrz rysunek).

DZIAŁANIE AUTOMATYCZNE

Recyrkulacja sterowana automatycznie (otwarcie/zamknięcie) w zależności od jakości doprowadzanego powietrza, albo poprzez termoregulację. Czujnik 'Jakości doprowadzanego powietrza' przekazuje żądanie zamknięcia przesłon recyrkulacji, wówczas gdy stężenie gazów szkodliwych przekracza odpowiednie progi alarmowe.

w trybie automatycznym ikona 'AQS' oraz kształt samochodu (F1 na wyświetlaczu) pozostają zaświecone, aby zasygnalizować tryb automatyczny, natomiast dioda recyrkulacji jest wygaszona. Strzałki oznaczające dynamikę/recyrkulację zaświecają się/gasną w zależności od działania przegrody.

ZAMKNIĘTA RECYRKULACJA WYMUSZONA PRZY STOJĄCYM SAMOCHODZIE (STOP AND GO)

Przy działaniu automatycznym, aby nie dopuścić do doprowadzenia do wnętrza samochodu powietrza zanieczyszczonego spalinami emitowanymi na postojach, kiedy prędkość samochodu zbliża się do zera lub spada poniżej 5 km/godz., układ wysyła rozkaz zamknięcia recyrkulacji (F3 na wyświetlaczu).

Kiedy prędkość samochodu przekracza 12 km/godz., układ przywraca wstępne warunki sterowania automatycznego.

Przy sprężarce wyłączonej i temperaturze zewnętrznej < = 3 °C sterowanie automatyczne recyrkulacją i logika stop and go zostają wyłączone automatycznie

Napisano

> i co wie ktoś czy nie co to może znaczyc że po lewej jest 00 a po prawej 02

Już odnalazłem znaczenie tych kodów zlosnik.gif

Opis <Klik>

Quote:

00 - nauka wynik OK

01 błyska - wynik NOK, czyli że ŹLE.

02 - w trakcie wykonywania

03 błyska - nauka niedokończona

Napisano

Witajcie,

w takim razie jeszcze raz dziś zrobię tę autoadaptację i zobaczymy jakie cyferki "powychodzą" wink.gif Chciałbym się jeszcze Was zapytać - gdzie znajdują się czujniki temperatury w środku pojazdu? Wiecie coś może na ten temat?

Miłego dnia! smile.gif

Napisano

> Chciałbym się jeszcze Was zapytać - gdzie znajdują się czujniki temperatury w środku pojazdu?

> Wiecie coś może na ten temat?

> Miłego dnia!

Na schemacie są zaznaczone:

285458728-czujniki.jpg

5 - czujnik obrabianego powietrza po lewej stronie

6 - czujnik obrabianego powietrza po lewej stronie Floor

7 - czujnik obrabianego powietrza po prawej stronie Floor

8 - czujnik obrabianego powietrza po prawej stronie

post-30644-14352514502539_thumb.jpg

Napisano

> Na schemacie są zaznaczone:

to sa czujniki powietrza "dmuchanego", a czujnik temp powietrza wewnątrz znajduje się chyba między przyciskami na środku panelu klimatronika.

Napisano

OK, ale jest jedno ale... przecież klimatronik jest dwustrefowy, więc powinien mieć dwa czujniki... a ta krateczka na środku panela klimatroniaka jest tylko jedna... hmm??

Napisano

> OK, ale jest jedno ale... przecież klimatronik jest dwustrefowy, więc powinien mieć dwa czujniki...

> a ta krateczka na środku panela klimatroniaka jest tylko jedna... hmm??

temperaturami stref sterują czujniki, które wskazał kolega abarth_83.

czujnik na panelu klimy do spółki z czujnikiem na podszybiu służą do "zorientowania się" w temperaturze wewnątrz auta i nasłonecznieniu i na podstawie tego klima ustala optymalną prędkość, kierunek i temperaturę nawiewu, żeby klient odczuwał żądaną temperaturę

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.