Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju przed zimą

Featured Replies

Napisano

Od ostatniej wymiany minęło właśnie 10kkm i zastanawiam się czy wymienić ten olej teraz, czy przeczekać zimę i wymienić dopiero na wiosnę hmm.gif W zimie jeżdżę głównie po mieście, około 300km miesięcznie wychodzi.

Napisano

> Od ostatniej wymiany minęło właśnie 10kkm

A ile minęło czasu? Zakłada się, że olej wymienia się co jakiś tam przebieg, nie rzadziej niż co rok. Z punktu widzenie lato/zima nie ma to kompletnie znaczenia. Moim zdaniem nie ma też znaczenia czy przeciągniesz wymianę do wiosny, bez względu na pozostałe czynniki grinser006.gif.

Napisano

> A ile minęło czasu? Zakłada się, że olej wymienia się co jakiś tam przebieg, nie rzadziej niż co

> rok. Z punktu widzenie lato/zima nie ma to kompletnie znaczenia. Moim zdaniem nie ma też

> znaczenia czy przeciągniesz wymianę do wiosny, bez względu na pozostałe czynniki .

ma o tyle znaczenie ze zima pewnie do oleju trafi wiecej paliwa

Napisano

> ma o tyle znaczenie ze zima pewnie do oleju trafi wiecej paliwa

Ciekawe w jakim aucie ? Chyba przedpotopowym crazy.gif

Napisano

> Ciekawe w jakim aucie ? Chyba przedpotopowym

Dowolnie wybranym, eksploatowanym w mieście na krótkich odcinkach z DPF'em.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Dowolnie wybranym, eksploatowanym w mieście na krótkich odcinkach z DPF'em.

> Pozdrawiam BAS

Bez DPF także, zimny silnik to brak odpowiednich pasowań i wzbogacona mieszanka. Z tego co kolega pisze wynika, że przebiegi są bardzo małe, jednak eksploatacja w trudnych warunkach. Zakładając, że olej jest wymieniany co rok, z racji małych przebiegów, to przeniósł bym datę wymiany na obecną porę roku - tak będzie znacznie zdrowiej dla silnika. Dobrym pomysłem będzie przejazd z większą prędkością trasy ekspresowej lub autostrady co jakiś miesiąc lub dwa - spowoduje to prządne nagrzanie oliwy i odparowanie wody oraz w pewnym stopniu paliwa.

Napisano
  • Autor

> A ile minęło czasu?

W sumie to zawsze wymieniałem w tym okresie, czyli przed zimą i tak do kolejnej wymiany oleju, ale teraz przyszło mi na myśl, czy ma to jakiś negatywny wpływ na działanie silnika jak się go nie wymieni hmm.gif

Ps. Po świętach pewnie wymienię grinser006.gif

Napisano

> W sumie to zawsze wymieniałem w tym okresie, czyli przed zimą i tak do kolejnej wymiany oleju, ale

> teraz przyszło mi na myśl, czy ma to jakiś negatywny wpływ na działanie silnika jak się go nie

> wymieni

> Ps. Po świętach pewnie wymienię

Przy małych przebiegach, alternatywą jest olej LL 5w30 i wymiana co 2 lata. Taki olej będzie jednak droższy i silnik niekoniecznie szczęśliwszy.

Napisano

Ja bym wymienił.

Napisano

ja właśnie dzisiaj wymieniłem olej. Co prawda u mnie jest mineralny, ale stwierdziłem, ze na zimę przyda się lepszy jakościowo olej.

Napisano

> Przy małych przebiegach, alternatywą jest olej LL 5w30 i wymiana co 2 lata. Taki olej będzie jednak

> droższy i silnik niekoniecznie szczęśliwszy.

Przy małych przebiegach olej będzie zmniejszał lepkość (ze względy na paliwo), i po 2 latach będzie na pewno już 0w20 icon_rolleyes.gif co na pewno nie będzie dobre dla silnika

Napisano

kazdym, kolego kazdym smirk.gif

powod, opisano powyzej

Napisano

Przypadek z wczoraj. Jakiś hyundai z dieslem z dpfem. Stan oleju 4cm powyżej max. Auto użytkowane w mieście...

Napisano

> Od ostatniej wymiany minęło właśnie 10kkm i zastanawiam się czy wymienić ten olej teraz, czy

> przeczekać zimę i wymienić dopiero na wiosnę W zimie jeżdżę głównie po mieście, około 300km

> miesięcznie wychodzi.

Zmień zgodnie z zaleceniami producenta.

Napisano
  • Autor

> Zmień zgodnie z zaleceniami producenta.

Producent zaleca co 15 kkm, ale nie ma co kąpać dalej tłoków w tej smole i jutro jadę na wymianę grinser006.gif

Napisano

> Producent zaleca co 15 kkm, ale nie ma co kąpać dalej tłoków w tej smole i jutro jadę na wymianę

IMO bez sęsu - po pierwsze primo za dużo kombinujesz, a po drugie promo lepiej będzie zmienić, gdy olej popracuje trochę w okresie zimowym. zlosnik.gif

Napisano

Znalazłem TAKI artykuł o olejach i wymianach...ciekawy...najciekawsza jest opinia gościa od Statoila... hmm.gif

Napisano

Ja bym wymienił przed zimą, jak bym nie wyjeździł limitu zalecanego przez producenta. Na mróz świeży olej zawsze lepszy, niż stary.

Napisano

> Ja bym wymienił przed zimą, jak bym nie wyjeździł limitu zalecanego przez producenta. Na mróz

> świeży olej zawsze lepszy, niż stary.

ale stary olej jest rzadszy więc lepiej na takim jeździć zimą niż latem icon_rolleyes.gif

Napisano

> kazdym, kolego kazdym

> powod, opisano powyzej

W samochodach, ktore posiadam/posiadalem nie zauwazylem tego problemu, wiec chyba nie w kazdym. Co wiecej zauwazylem, ze zazwyczaj oleju UBYWA w prawie kazdym.

Napisano

> W samochodach, ktore posiadam/posiadalem nie zauwazylem tego problemu, wiec chyba nie w kazdym. Co

> wiecej zauwazylem, ze zazwyczaj oleju UBYWA w prawie kazdym.

niestety w kazdym, a ze tego nie widzisz?

ja tez nie widze bo nie zagladam do spuszczanego oleju i nie sprawdzam jego ilosci a jedynie na bagnet...

Napisano

Szkoda kasy. O zmiane decyduj patrzac na przebieg na oleju i długości okresu a nie na porę roku! Piszę ci to z własnego doświadczenia a nie madrości wyczytanych w gazetach- na jednym silniku mam 260 kkm i stopień kompresji bliski silnikowi nowemu. Zawsze zmieniałem po 15 kkm nie patrząc czy śnieg pada czy słonce świeci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.