Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nagrzewnica

Featured Replies

Napisano

jako ze obecna zrobila sie bezszczelna to trzeba by ja wymienic

z tad pytania

sa jakies rozne rodzaje czy jeden pasuje do wszystkich modeli ?

jakiegos konkretnego producenta polecacie zeby to jakos wytrzymalo dluzszy czas czy szukac dobrej org uzywki ?

pacjent to bravo 1.2 16v rocznik 99 bez klimy

przy okazji mozecie podac rozmiary oringow ktore sa przy nagrzewnicy

Napisano

> sa jakies rozne rodzaje czy jeden pasuje do wszystkich modeli ?

> jakiegos konkretnego producenta polecacie zeby to jakos wytrzymalo dluzszy czas czy szukac dobrej

> org uzywki ?

Z tego co pamiętam to są dwa rodzaje nagrzewnic, polecił bym Ci kupić nową . Bo chyba wszystkie oryginalne używki puszczają , a oringi miałem w zestawie .

Napisano

Kup nowy zamiennik przed montażem umyj ją, oringi kup w aso i zmontuj, bedzie smigać.

Napisano

Witaj kolego całkiem niedawno męczyłem się z tym tematem i szybka moja rada taka bez oryginalnych uszczelek (oringów) z ASO w ogóle nic nie wyciągaj. Ja tak zrobiłem i cały dzionek kursowałem po sklepach żeby dopasować cokolwiek a i tak kapało. Na twoim miejscu zrobił bym tak Koniecznie oryginalne uszczelki w ASO i jak już będziesz je miał wizyta w zwykłym motoryzacyjnym żeby dobrali ci takie same ale o wiele cieńsze w płótnie , potem zamawiasz nagrzewnicę i montaż w tej kolejności (opisze samo zakładanie uszczelek ich kolejność ) Do otworów w nagrzewnicy wkładasz oryginalną uszczelkę z aso kolejno metalowy pierścień a na aluminiowe rurki uszczelka cienka w płótnie nabyte w zwykłym sklepie wsuwasz rurki żeby było łatwiej uszczelki możesz poślinić. Na to wszystko nakładasz blaszkę i dokręcasz trzema śrubami Ja u siebie tak zrobiłem i od pierwszego razu było i jest ok . dodatkowe cienkie uszczelki sprawiły ze wszystko się docisło i trzyma. Co do nagrzewnicy zamówiłem NISSENS 110 zeta i za jeden oring z aso 8 zeta Przypominam o porządnym wymyciu nowej nagrzewnicy w gorącej wodzie z detergentem wybawi cię to od smrodu oleju w kabinie w którym jest zakonserwowana każda nowa nagrzewnica i tylko taka ci polecam.

Napisano

Rozmiar kursuje w internecie - 2.72mm x nie pamietam :D

Mozesz kupic nowe w ASO - koszt 6zl sztuka badz zlozyc na te same z silikonem (prowizorka). Nagrzewnice teraz sa ujednolicone - jakiej nie kupisz bedzie dobra. Ja kupilem Magneti-Marelli za 90zl z wysylka ale mozna nabyc tez Magneti za 46zl + wysylka :D

Robota jest "calkiem przyjemna" 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

Roboty sie nie boje grinser006.gif

to juz mam wskazowki - dzieki chlopaki

oringi zamowie w ASO - bedzie mniej klopotu tak jak mowicie

porozgladam sie w okolicznych sklepach jeszcze za ta nagrzewnica a jak nie to wezme jakas z allegro.

dzieki za informacje 20.GIF

Jak ktoś jeszcze ma jakies porady to chetnie wyslucham smile.gif

Napisano
  • Autor

Tak, nagrzewnica zamówiona koszt 50zl

Z oringami gorzej - w ASO są 6zł/szt. szkopul w tym ze najmniejsza iloscj jaka mozna zamowic to 10szt. mlot.gif

wymiarowal to ktos ? po necie kraży rozmiar 17,12x2,62 mam sklep gdzie maja rozne rozmiary o-ringow wiec cos kupie jesli ktos ma zwymiarowane to dokladnie to prosze o podanie smile.gif

Napisano

> Tak, nagrzewnica zamówiona koszt 50zl

> Z oringami gorzej - w ASO są 6zł/szt. szkopul w tym ze najmniejsza iloscj jaka mozna zamowic to

> 10szt.

> wymiarowal to ktos ? po necie kraży rozmiar 17,12x2,62 mam sklep gdzie maja rozne rozmiary o-ringow

> wiec cos kupie jesli ktos ma zwymiarowane to dokladnie to prosze o podanie

Z to minimalną ilością to jakaś bzdura ASO coś wymyśla. Ja kupowałem u siebie w ASO w ubiegły roku i bez problemu kupiłem dwie sztuki. Nie było mowy o 10 ciu

Napisano

chodzi o to , że babka musi do ASO ściągnąć 10 sztuk... ale tobie sprzeda 2 smile.gif też tak robiłem i tak samo mi powiedziała

Napisano

Dokładnie taki sam problem miałem w serwisie w Częstochowie zamówienie jak najbardziej ale musiałbym kupić całą paczkę 10 sztuk tłumaczyli to taka ze reszty już nikt od nich nie kupi bo to mało popularny obiekt (marea) uszczelki dostałem dopiero w łodzi 100km ode mnie, ale brat w tym czasie często tam śmigał i odebrał uszczelki Łódzki servis tez zamówił 10 szt. ale sprzedali mi tyle ile chciałem. reszta im została

Napisano
  • Autor

dokladnie taka sama sytuacje mi przedstawili w ASO tak jak napisales...

najblizsze ASO ktore moze miec cos takiego i sprzedać mi pojedyncze sztuki to Żory lub Bielsko-Biała to jest ok 100km w jedna strone - chore zeby jechac po o-ring za 6zl

po co te ASO istnieja icon_rolleyes.gifangryfire.gif

Napisano

> po co te ASO istnieja

Po to żeby dokuczać waytogo.gif pod powiem ci tak może to partyzantka lecz ja w swoim nie miałem uszczelek w zestawie z nagrzewnicą sciana.gif ,a zorientowałem się jak zdemontowałem starą frown.gif ,i zastąpiłem je oringami z węży ogrodniczych zlosnik2.gif + teflon hehe.gif bo nie miałem nic innego pod ręka waytogo.gif,a i sklepu nie było + drive.gif też brakowało piwo.gifzlosnik.gif

Pomimo tych przeszkód to nagrzewnice wymieniałem w kwietniu i wszystko waytogo.gif nic nie leci ani sie nie poci ,wiec w ostatecznosci użyj TEFLONU

Napisano

> Tak, nagrzewnica zamówiona koszt 50zl

> Z oringami gorzej - w ASO są 6zł/szt. szkopul w tym ze najmniejsza iloscj jaka mozna zamowic to

> 10szt.

> wymiarowal to ktos ? po necie kraży rozmiar 17,12x2,62 mam sklep gdzie maja rozne rozmiary o-ringow

> wiec cos kupie jesli ktos ma zwymiarowane to dokladnie to prosze o podanie

Oryginalne oringi mają taki wymiar: wewn. 17.4, zewn. 22, grubość 2.3 mm. Jak chciałem kupić takie w sklepie, który od 15 lat sprzedaje tylko łożyska i uszczelnienia, to powiedzieli mi, że takich oringów nigdy na oczy nie widzieli i dali w zastępstwie 17.3 x 22.1 x 2.4 mm. Lepsze niż oryginał, bo ciaśniejsze w nagrzewnicy i na rurkach o 0.1 mm. Nic nie przecieka, koszt jednego 30 gr.

Napisano

> Oryginalne oringi mają taki wymiar: wewn. 17.4, zewn. 22, grubość 2.3 mm. Jak chciałem kupić takie

> w sklepie, który od 15 lat sprzedaje tylko łożyska i uszczelnienia, to powiedzieli mi, że

> takich oringów nigdy na oczy nie widzieli

I wcale sie nie dziwie 17,4 + 2,3 = 19,7 a nie jak podales 22

Oringi wymiaruje sie po przez wymiar wewnetrzny i srednice profilu

Napisano

> I wcale sie nie dziwie 17,4 + 2,3 = 19,7 a nie jak podales 22

> Oringi wymiaruje sie po przez wymiar wewnetrzny i srednice profilu

no ale 17,4 + 2,3 + 2,3 = 22

liczymy średnicę a nie promień, więc grubość należy dodać dwukrotnie

Napisano
  • Autor

Zakupiłem o-ringi 17.3x2.4 pasuja idealnie. Jutro montaż. Koszt 1zł/szt.

O rozmiarze który kraży po internecie czyli 17.12x2.62 sprzedajacy w sklepie nigdy nie slyszal - cytuje: 'takich cudow to ja nie mam'

Dzieki za informacje koledzy 20.GIF

Jutro zdam relacje czy wymiana sie powiodla biglaugh.gif

Napisano

> no ale 17,4 + 2,3 + 2,3 = 22

> liczymy średnicę a nie promień, więc grubość należy dodać dwukrotnie

OK mlot.gif i ladnie przepraszam za wymadrzanie sie

Napisano
  • Autor

Nagrzewnica wymieniona - czas operacyjny 1 godz. 30 minut. Rozmiary o-ringów podane przez kolegę kaczorek79 pasują idealnie - nic nie cieknie.

Stara nagrzewnica nie była w fatalnym stanie ale swoje dobre dni miała juz za sobą podciekała w lewym rogu i na rurkach.

Teraz sterownik poduch bedzie mial cieplo i sucho biglaugh.gif

Dzięki za pomoc 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.