Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bym się nadział...

Featured Replies

Napisano

na takie coś:

dsc01091m.th.jpg

Kierowca tego powozu chyba się z... koniem na łby pozamieniał.

Napisano

> na takie coś:

> Kierowca tego powozu chyba się z... koniem na łby pozamieniał.

A konkretnie o co chodzi?

Napisano

> A konkretnie o co chodzi?

Prawdopodobnie o ten hak co wystaje poza długość pojazdu jeśli dobrze patrzę.

Napisano

> Prawdopodobnie o ten hak co wystaje poza długość pojazdu jeśli dobrze patrzę.

No tak. Niewiele widać na tej fotce.

Z drugiej strony - teren zabudowany, ograniczenie do 50km/h, pojazd oświetlony prawidłowo do tego skrzyżowanie i przejście dla pieszych... na mój rozum byłoby "niezachowanie bezpiecznej odległości od poprzedzającego pojazdu"

Napisano

> No tak. Niewiele widać na tej fotce.

> Z drugiej strony - teren zabudowany, ograniczenie do 50km/h, pojazd oświetlony prawidłowo do tego

> skrzyżowanie i przejście dla pieszych... na mój rozum byłoby "niezachowanie bezpiecznej

> odległości od poprzedzającego pojazdu"

na mój rozum brak czerwonej chorągieffki.

Napisano
  • Autor

> No tak. Niewiele widać na tej fotce.

Bo telefonem po zmroku robiona.

> Z drugiej strony - teren zabudowany, ograniczenie do 50km/h, pojazd oświetlony prawidłowo do tego

> skrzyżowanie i przejście dla pieszych... na mój rozum byłoby "niezachowanie bezpiecznej

> odległości od poprzedzającego pojazdu"

Ładnie opisałeś miejsce, w którym zrobiłem zdjęcie, ale niestety nie miejsce, w którym bym się nadział.

Co z tego, że pojazd oświetlony, jak na 1,5m poza obrys wystaje haczyk.

Napisano

> Bo telefonem po zmroku robiona.

> Ładnie opisałeś miejsce, w którym zrobiłem zdjęcie, ale niestety nie miejsce, w którym bym się

> nadział.

> Co z tego, że pojazd oświetlony, jak na 1,5m poza obrys wystaje haczyk.

Trzeba było spisać numery, zgłosić na policję, a jako dowód masz zdjęcie. Wówczas istnieje szansa, ze gość dostanie mandat. Jeśli zdarzyło by się tak kilka razy, to ludzie zaczęliby bardziej dbać o bezpieczeństwo swoje i innych.

Napisano

> na mój rozum brak czerwonej chorągieffki.

Czerwoną chorągiewkę montuje się do przewożonych ładunków. Ten hak jest chyba elementem wyposażenia pojazdu?

Tutaj też kierowca ma montować chorągiewki? zlosnik.gif

1211880588_1.jpg

Napisano

> Prawdopodobnie o ten hak co wystaje poza długość pojazdu jeśli dobrze patrzę.

Każdy hak wystaje zlosnik.gif

Napisano

> Czerwoną chorągiewkę montuje się do przewożonych ładunków. Ten hak jest chyba elementem wyposażenia

> pojazdu?

> Tutaj też kierowca ma montować chorągiewki?

w obu przypadkach nie ma potrzeby montowac choragiewki tylko, że w tytułowym przypadku pozycja haka nie ejest raczej jego naturalnym położeniem do jazdy a w drugim przypadku to naturalne położenie...

Napisano
  • Autor

IMO wystarczyłoby schować ten hak na auto, przecież on się ładnie składa. Tak, jak w wypadku przewożenia kontenera.

Napisano

> na takie coś:

> Kierowca tego powozu chyba się z... koniem na łby pozamieniał.

Niestety takie przypadki jazdy z rozłożonym hakiem na pojazdach do wciągania różnorakich kontenerów są nagminne!! Jedynym lekarstwem na głupotę kierowników w/w autek było by wieszanie ich za tzw. jajka i wożenie na hakach:)

Może wtedy by pomyślał że jazda ze złożonym haczykiem jest bezpieczniejsza i poświęcił by na jego złożenie dodatkowe 15 sekund, bo chyba to dłużej nie trwa, zanim wyruszy w trasę. claps.gif

Napisano

Tego typu pojazdy jeżdżą zwykle z żółtym światłem ostrzegawczym.

mar00ha

Napisano

> Czerwoną chorągiewkę montuje się do przewożonych ładunków.

i co ciekawe - PoRD wymaga oznaczania ładunku wystającego już 0,5m lub więcej, zaś gdy chodzi o elementy wyposażenia pojazdu...

> Ten hak jest chyba elementem wyposażenia

> pojazdu?

...zobaczmy, co na to przepisy:

Rozdział 9 (warunki techniczne pojazdów)

Warunki dodatkowe dla pojazdu samochodowego przeznaczonego do wykonywania czynności na drodze oraz dla innego pojazdu samochodowego, na który ze względu na bezpieczeństwo ruchu należy zwracać szczególną uwagę

§ 39. 1. Części urządzeń zamontowanych na pojeździe, wystające poza obrys pojazdu, powinny być oznakowane pasami barwy na przemian białej i czerwonej.

2. Części, o których mowa w ust. 1, powinny być wyposażone w:

1) światło barwy białej, widoczne z przodu i z boków pojazdu - jeżeli część wystaje poza przedni obrys pojazdu na odległość większą niż 1 m;

2) światło barwy czerwonej, widoczne z tyłu pojazdu - jeżeli część wystaje poza tylny obrys pojazdu na odległość większą niż 1 m;

3) światło barwy białej, widoczne z przodu pojazdu, i barwy czerwonej, widoczne z tyłu pojazdu - jeżeli część wystaje poza boczny obrys pojazdu na odległość większą niż 40 cm od zewnętrznych krawędzi powierzchni świetlnych przednich lub tylnych świateł pozycyjnych.

To taka mała niespójność przepisów, bo co za różnica, czy wystaje ładunek, czy hak, albo jeszcze inny element? hmm.gif

Napisano

> To taka mała niespójność przepisów, bo co za różnica, czy wystaje ładunek, czy hak, albo jeszcze

> inny element?

Jest różnica....

Chyba ładunku nie będziesz malował pasami i montował na nim oświetlenia? :D.... po to jest chorągiewka...

a z kolei jak masz coś co wystaje poza obrys metr ,a jest na stałe powiązane z pojazdem to nie będziesz jeździł z chorągiewką non stop tylko z czymś co będzie permanentne.

Więc spójność jest zachowana i logika wink.gif

Chyba ,że chodzi ci o 0.5 m ładunek VS 1m element pojazdu...

to też tego nie rozumiem ... czemu tu 0.5 a tu 1m .

Napisano

na moj rozum nie zachowanie bezpiecznej odleglosci od poprzedzajacego pojazdu smirk.gif

Napisano

> na moj rozum nie zachowanie bezpiecznej odleglosci od poprzedzajacego pojazdu

Jak to nie zachował? Przecież nie stuknął zlosnik.gif

Napisano

> na moj rozum nie zachowanie bezpiecznej odleglosci od poprzedzajacego pojazdu

jest ciemno, widzisz światła tylne auta - logika podpowiada, że tam gdzie światła tam jest koniec samochodu- może jakiś zderzak czy hak hehe.gif (ale do przyczepki smirk.gif ) wystaje. ale to może ze 20cm... ale 100 czy 150? alien.gif

Napisano

> jest ciemno, widzisz światła tylne auta - logika podpowiada, że tam gdzie światła tam jest koniec

> samochodu- może jakiś zderzak czy hak (ale do przyczepki ) wystaje. ale to może ze 20cm...

> ale 100 czy 150?

No ok, ale jeśli on by się nadział na to cos sterczące z tyłu?

To czyja wina? Kierowcy dużego, że nie zabezpieczył (nie dał tabliczki odblaskowej,czerwonej chorągiewki), czy kierowcy osobowego, że nie zachował odległości?

Na dwoje babka wróżyła...

Napisano

> No ok, ale jeśli on by się nadział na to cos sterczące z tyłu?

> To czyja wina? Kierowcy dużego, że nie zabezpieczył (nie dał tabliczki odblaskowej,czerwonej

> chorągiewki), czy kierowcy osobowego, że nie zachował odległości?

> Na dwoje babka wróżyła...

Najechanie na tył poprzedzającego pojazdu. Jak myślisz, czyja wina? Najeżdzającego - za "niezachowanie bezpiecznej odległości", czy najechanego - za "stanie znienacka"?

Napisano

> Najechanie na tył poprzedzającego pojazdu. Jak myślisz, czyja wina? Najeżdzającego - za

> "niezachowanie bezpiecznej odległości", czy najechanego - za "stanie znienacka"?

Masz rację ok.gif

ale chyba nie jest normalnym sytuacja, że zatrzymujesz się za ciężarówką na dajmy na to pół metra, a tu metr przed autem coś Ci nagle "wjeżdża" przez przednią szybę do kabiny spineyes.gif

Napisano

> Masz rację

> ale chyba nie jest normalnym sytuacja, że zatrzymujesz się za ciężarówką na dajmy na to pół metra,

> a tu metr przed autem coś Ci nagle "wjeżdża" przez przednią szybę do kabiny

No właśnie o to mi chodziło. No i w tej sytuacji którą przedstawił Lynda to wina chyba tego co mi się bez pozwolenia do auta wbił.

Napisano

> Masz rację

I tak też stwierdzi policja ok.gif

> ale chyba nie jest normalnym sytuacja, że zatrzymujesz się za ciężarówką na dajmy na to pół metra,

> a tu metr przed autem coś Ci nagle "wjeżdża" przez przednią szybę do kabiny

Masz rację - nie jest normalne. ok.gif

Ale jak mówiłem - policja stwierdzi jak wyżej

Napisano

> jest ciemno, widzisz światła tylne auta - logika podpowiada, że tam gdzie światła tam jest koniec

> samochodu- może jakiś zderzak czy hak (ale do przyczepki ) wystaje. ale to może ze 20cm...

> ale 100 czy 150?

widzisz zlosnik.gif jakbycito hmm.gif

czesi/slowacy wlasnie wprowadzili przepis aby podczas jazdy trzymac sie 2sekundy za poprzedzajacym pojazdem

cos co jest od dawien dawna znana zasada ( oczywiscie nie w polsce )

gdyby sie kolega trzymal te 2 sekundy za to by nie bylo tego watka old.gif

Napisano

> czesi/slowacy wlasnie wprowadzili przepis aby podczas jazdy trzymac sie 2sekundy za

> poprzedzajacym pojazdem

> gdyby sie kolega trzymal te 2 sekundy za to by nie bylo tego watka

to jeszcze wytłumacz wszystkim, jak wyznaczysz dwu sekundowy odstęp przy prędkości V=0 km/h... hmm.gif jakoś tego nie widzę, przecież "hakowy" stał przed światłami i autor wątku mógł wystającego oink.gif elementu najzwyklej w świecie nie widzieć icon_eek.gif

Napisano

> przecież "hakowy" stał przed światłami i autor wątku mógł wystającego

> elementu najzwyklej w świecie nie widzieć

W takim razie powinien schować prawo jazdy za lodówkę i udać się czem prędzej do okulisty.

Napisano

> Chyba ładunku nie będziesz malował pasami i montował na nim oświetlenia? :D.... po to jest

> chorągiewka...

malował - nie, ale co do oświetlenia? hmm.gif

cytat z PoRD:

Art. 61.

9. Ustala się następujące oznakowanie ładunku:

1. ładunek wystający z przodu pojazdu oznacza się chorągiewką barwy pomarańczowej lub dwoma białymi i dwoma czerwonymi pasami, (...), a w okresie niedostatecznej widoczności ponadto światłem białym umieszczonym na najbardziej wystającej do przodu części ładunku;

2. ładunek wystający z boku pojazdu oznacza się chorągiewką barwy pomarańczowej (...), a ponadto w okresie niedostatecznej widoczności białym światłem odblaskowym skierowanym do przodu oraz czerwonym światłem i czerwonym światłem odblaskowym skierowanym do tyłu; (...);

3. ładunek wystający z tyłu pojazdu oznacza się pasami białymi i czerwonymi (...); ponadto w okresie niedostatecznej widoczności na najbardziej wystającej do tyłu krawędzi ładunku umieszcza się czerwone światło i czerwone światło odblaskowe ; (...);

4. ładunek wystający z tyłu samochodu osobowego lub przyczepy ciągniętej przez samochód osobowy może być oznaczony chorągiewką barwy czerwonej o wymiarach co najmniej 50 x 50 cm, umieszczoną przy najbardziej wystającej krawędzi ładunku.

nas najbardziej interesuje ppkt. 4, ale wszystkie inne transporty już powinny być oznakowane i oświetlone, kiedy trzeba.

> Chyba ,że chodzi ci o 0.5 m ładunek VS 1m element pojazdu...

> to też tego nie rozumiem ... czemu tu 0.5 a tu 1m .

tak, nie widzę różnicy w tym ,co wystaje: ładunek czy element pojazdu. dlatego dziwi mnie, czemu ładunek musi być oznaczany już od 0,5m a element dopiero wtedy, gdy wystaje metr... niewiem.gif

Napisano

> to jeszcze wytłumacz wszystkim, jak wyznaczysz dwu sekundowy odstęp przy prędkości V=0 km/h...

hehe.gif

> jakoś tego nie widzę, przecież "hakowy" stał przed światłami i autor wątku mógł wystającego

> elementu najzwyklej w świecie nie widzieć

to moze nie powinien wcale do auta wsiadac ?

skoro moglby sie zabic stojac old.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.