Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H silnik 1.6 jak on znowi LPG?

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Jak to jest w przypadku tego silnika? Czym się różni pod względem obsługi lpg w porównaniu ze starszymi ecotekami? Gazownik zaleca lubryfikację co mnie średnio pociesza. Jakie jest Wasze zdanie?

Napisano

> lubryfikacji unikaj, nic nie daje prócz zarobku gaziarza

Popieram smile.gif

Napisano

> Jak to jest w przypadku tego silnika? Czym się różni pod względem obsługi lpg w porównaniu ze starszymi ecotekami?

Zasadnicza różnica to regulacja zaworów. Stare 1.6 miały hydrauliczną regulacje zaworów. Te nowe mają po przez wymianę szklanek popychaczy

Napisano
  • Autor

> Zasadnicza różnica to regulacja zaworów. Stare 1.6 miały hydrauliczną regulacje zaworów. Te nowe

> mają po przez wymianę szklanek popychaczy

czyli do bani, regulacja co ile jest przewidziana w przypadku jazdy na lpg?

Napisano

> czyli do bani, regulacja co ile jest przewidziana w przypadku jazdy na lpg?

Zalecają 2x szybciej niż na benie.

Kolega Wszim ma taki silnik w AG i nie wymieniał szklanek tylko je szlifował. Poszukaj na forum, temat był wałkowany.

Napisano

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...&PHPSESSID=

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=282264480&page=0&fpart=all&vc=1

Powiem tak . Zawory zapadły się w gniazda szybciej niż przy normalnym (NoPB) zasilaniu. Lecz po regulacji przez podszlifowanie szklanek od 2,5 roku zero problemów a luz zaworowy nadal w normie i ciągle z nadmiarową tolerancją(tak jakby proces się zatrzymał). Auto na gazie jeździ tak dobrze że nie mam żadnych argumentów aby przejść na wtryskową instalację i ciągle jeżdżę na niezniszczalnej bezawaryjnej podciśnieniówce cool.gif I tym sposobem nie rozwijam się mlot.gif

Napisano

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...&PHPSESSID=

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=282264480&page=0&fpart=all&vc=1

> Powiem tak . Zawory zapadły się w gniazda szybciej niż przy normalnym (NoPB) zasilaniu. Lecz po

> regulacji przez podszlifowanie szklanek od 2,5 roku zero problemów a luz zaworowy nadal w

> normie i ciągle z nadmiarową tolerancją(tak jakby proces się zatrzymał). Auto na gazie jeździ

> tak dobrze że nie mam żadnych argumentów aby przejść na wtryskową instalację i ciągle jeżdżę

> na niezniszczalnej bezawaryjnej podciśnieniówce I tym sposobem nie rozwijam się

ciekawe, może miałeś ubogo wcześniej hmm.gif

dziwne że było źle a teraz jest dobrze hmm.gif

Napisano

> ciekawe, może miałeś ubogo wcześniej

> dziwne że było źle a teraz jest dobrze

Teoria nie potwierdzona.

Gniazda zaworowe są fabrycznie szlifowane na 2 kąty (w dwóch płaszczyznach). Strumień gazów delikatnie je rzeźbi - zaokrągla, co doprowadza do początkowego osiadania zaworu. Wygładzone gniazdo nie jest podatne na dalszą erozję ( podobna historia, jak z otoczakami w rzece ).

Napisano

> ciekawe, może miałeś ubogo wcześniej

dobrze miałem, może przez pierwszy 1000km było źle bo była spartolona instalacja. Dlatego wyedukowałem się w temacie LPG wymieniłem graty i przez następne lata instalacja działała na medal.

> dziwne że było źle a teraz jest dobrze

Gaz założyłem przy przebiegu 45kkm, problem z małym luzem objawił się około 100kkm i wtedy była regulacja przez szlif. Teraz jest 145kkm. Fabrycznie producent przewidział regulacje przy 150kkm ale wiem że w tych silnikach nawet zasilanych samym NoPB tez pojawiały sie problemy z przedwcześnie kasującym się luzem. Nie wiem, czy problem dotyczył pierwszych silników Z16XEP z początku lat 2003..2005 czy generalnie tak jest nadal. Nie wiem też dlaczego proces się zatrzymał. Czy to tylko wierzchnia warstwa gniazda była za miękka? hmm.gif Czuję jednak, że jak za jakiś czas znowu mi przyjdzie podszlifować te szklanki to to zrobię i szybciej mi zgnije buda niż wymienię te popychacze. smile.gif A kontrola luzu w tym silniku jest naprawdę dziecinnie prosta.

Napisano

> Teoria nie potwierdzona.

> Gniazda zaworowe są fabrycznie szlifowane na 2 kąty (w dwóch płaszczyznach). Strumień gazów

> delikatnie je rzeźbi - zaokrągla, co doprowadza do początkowego osiadania zaworu. Wygładzone

> gniazdo nie jest podatne na dalszą erozję ( podobna historia, jak z otoczakami w rzece ).

hmm.gifNo widzisz. Chyba coś w tym jest co piszesz. Całkiem możliwe że mój przypadek może być w ten sposób wyjaśniony.

Napisano

> No widzisz. Chyba coś w tym jest co piszesz. Całkiem możliwe że mój przypadek może być w ten

> sposób wyjaśniony.

ok.gif ważne że jeździ

pytałem n/t szlifowania u mnie i mechanicy jacyś tacy niechętni icon_rolleyes.gif

twierdzili że lepiej wymienić szklanki, cenowo to samo ... a prościej

Napisano

> ważne że jeździ

> pytałem n/t szlifowania u mnie i mechanicy jacyś tacy niechętni

> twierdzili że lepiej wymienić szklanki, cenowo to samo ... a prościej

tzn ile?

Napisano

> Gniazda zaworowe są fabrycznie szlifowane na 2 kąty (w dwóch płaszczyznach). Strumień gazów

> delikatnie je rzeźbi - zaokrągla, co doprowadza do początkowego osiadania zaworu.

Na dobrą sprawę, to na gnieździe są nawet trzy kąty, ale nie o to chodzi.

Coś w tym może być. Grunt, żeby w okresie osiadania, nie doszło do skasowania luzu do zera, bo w takiej sytuacji na pewno dojdzie do wypalenia.

Napisano

> Grunt, żeby w okresie osiadania, nie doszło do skasowania luzu do zera, bo w

> takiej sytuacji na pewno dojdzie do wypalenia.

No do tego nie doprowadziłem. Choć zanim się zorientowałem czego dotyczy dziwne zachowanie silnika przejechałem z dychę kkm. Objaw był taki że w pewnym zakresie temperatury silnika obroty jałowe wariowały. Huśtało obrotami tak że nawet potrafił zgasnąć. Na zimnym było ok i na bardzo zagrzanym też ok. Początkowo wiązałem problem tylko z niedoskonałością sterowania LPG, ale gdy pod koniec świrował także na NoPB, zatrybiłem żeby skontrolować te luzy. No i wyszło że za małe na 3 cylindrach.

Napisano

> tzn ile?

szklanki są od 30-60zł/szt ok.gif

raczej nie wymienia się wszytskich, można robić podmiany

więc załóżmy że do wymiany są 4szt, czyli cena max 240zł, a min 120zł

twierdził że szlifował w volvo bo tam koszt szklanek jest dużo wyższy niż w fordzie ok.gif

Napisano

> szklanki są od 30-60zł/szt

no to faktycznie wyjątkowo mało shocked.gif, dziwne bo szklanki robione w różnych nominałach wymiaru i na zamówienie hmm.gif. Nie wiem jak teraz ale w moim silniku zabawa kosztowała w granicach 1000-1500zł. A szlif + robocizna 2 stówki - nie ma o czym gadać. Ja się jedynie obawiałem że ta metoda może coś osłabić szklankę ale się okazuje że szklanka utwardzana jest cała na wskroś nie tylko powierzchniowo więc problemu nie ma.

> raczej nie wymienia się wszytskich, można robić podmiany

no raczej w tym problemie o którym piszemy to nie ma mowy o podmianie bo wszystkie luzy sie kasują ,

> twierdził że szlifował w volvo bo tam koszt szklanek jest dużo wyższy niż w fordzie

jak widać popularna to metoda, choć trzeba mieć narzędzie do takiego szlifu

Napisano

> no to faktycznie wyjątkowo mało , dziwne bo szklanki robione w różnych nominałach wymiaru i na

> zamówienie .

tzn jak robione na zamówienie ? zamawia się w ASO odpowiednie wymiary,

minus taki że trza wyjąć, zmierzyć, zamówić, odczekać z tydzień, złożyć

w fordzie dochodzi niepotrzebne rozpinanie łańcucha, choć są magicy co robią bez rozpinania

czytałem że koszt takiej regulacji to od 400zł ... czyli podobnie jak u Ciebie

> Nie wiem jak teraz ale w moim silniku zabawa kosztowała w granicach 1000-1500zł.

ale to cena aso ?

może liczyli wymianę wszystkich szklanek spineyes.gif

> jak widać popularna to metoda, choć trzeba mieć narzędzie do takiego szlifu

ok.gif

Quote:

U mnie najgorsza mial 0,17 a najlepsza 0,26. Trzy pasowaly do podmianki a 5 sztuk zakupilem w ASO bo są o polowe tansze niż sklepachz fordowskimi czesciami. Na 1 czekalem 6 dni bo z niemiec szla jako pilna wiec tez nie bylo tragedii.

http://www.fordforum.com.pl/showpost.php?p=1591408&postcount=159

jak widzisz gość pisze że dwie podmienił, 5zamówił (wcześniej jest że po 38zł w aso)

czyli robił sam, kosztowało go to niecałe 200zł ok.gif

mechanik pewnie doliczy min 200zł, dochodzi ew uszczelka pod pokrywą - 80zł ...

Napisano

> tzn jak robione na zamówienie ? zamawia się w ASO odpowiednie wymiary,

tak tak , to miałem na myśli że szklanki nie leżą na półce w sklepie

> czytałem że koszt takiej regulacji to od 400zł ... czyli podobnie jak u Ciebie

No nie, u mnie było około 200zł. 470 zł zapłaciłem razem z czyszczeniem twinporta i przepustnicy i wymianą klocków hamulcowych(przy okazji)

Tak czy siak widać że w fordzie nie jest to wydatek zabijający portfel. cool.gif W oplu może już też , nie sprawdzałem.

Napisano

> Tak czy siak widać że w fordzie nie jest to wydatek zabijający portfel. W oplu może już też , nie

> sprawdzałem.

do 1.6 xep w Astrze H koszt 1 podnośnika zaworu to 57,81 zł . Jest ich coś koło 20 rozmiarów

Napisano

Tak, żeby nie tworzyć nowego wątku, podepnę się pod istniejący. W najbliższym czasie planuje założenie LPG do astry H 1,4. Czy możecie polecić jakąś konkretną instalację/komponenty? Generalnie na instalacji nie zamierzam oszczędzać, ale też nie chciałbym płacić za coś na wyrost. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Napisano

> Tak, żeby nie tworzyć nowego wątku, podepnę się pod istniejący. W najbliższym czasie planuje

> założenie LPG do astry H 1,4. Czy możecie polecić jakąś konkretną instalację/komponenty?

> Generalnie na instalacji nie zamierzam oszczędzać, ale też nie chciałbym płacić za coś na

> wyrost. Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.

też mam astrę h 1,4 i mam seg 24 BRC

Napisano

> Zasadnicza różnica to regulacja zaworów. Stare 1.6 miały hydrauliczną regulacje zaworów. Te nowe

> mają po przez wymianę szklanek popychaczy

Troche odkopie.Czy wszystkie silniki w astrach III(bo o takich mowa tutaj chyba?)maja regulacje za pomoca plytek?

Napisano

> Troche odkopie.Czy wszystkie silniki w astrach III(bo o takich mowa tutaj chyba?)maja regulacje za

> pomoca plytek?

nie, nie wszystkie

a o który dokładnie Ci chodzi?

Napisano

> nie, nie wszystkie

> a o który dokładnie Ci chodzi?

Od 1.4 do 1.6 chyba najbardzej.Takie cos wystraczy czy konkretny kod silnika jest potrzebny do okreslenia tego.Pytam bo kolega szuka takiej astry i chce wlozyc gaz i moze w jakims silniku odpadlby problem z tymi plytkami.

Napisano

> założenie LPG do astry H 1,4. Czy możecie polecić jakąś konkretną instalację/komponenty?

Mam ten silnik w AG, instalka Compact, reduktor Vito, wtryski Valtek 34 i wiem że mam LPG jak tankuje

Napisano

> Troche odkopie.Czy wszystkie silniki w astrach III(bo o takich mowa tutaj chyba?)maja regulacje za

> pomoca plytek?

1.4 Twinport - regulacja hydrauliczna

1.6 Twinport - regulacja poprzez wymianę / szlifowanie/ szklanek popychaczy

1.8 - regulacja hydrauliczna, silniki w rocznikach 2004-06

Napisano

> Od 1.4 do 1.6 chyba najbardzej.Takie cos wystraczy czy konkretny kod silnika jest potrzebny do

> okreslenia tego.

1.4 może być - jeśli będzie to silnik Z14XEP (90KM)

dalej to już raczej 1.8 - to tylko Z18XE (125KM), nie Z18XER (140KM)

Napisano

To i ja się podepnę jak temat ruszył.

Co z tymi szklankami zaworowymi? Jakie koszty?

Czytam i wychodzi, że gaz rozwali silnik ale w jaki sposób, skoro można sprawdzać luzy zaworowe i jak coś nie tak to szklanki do wymiany.

Tyle Z16XEP zagazowanych widzę w ogłoszeniach i wynika że sie ludziska pozbywają syfu.

Strach się bać co za silniki Z16XEP smile.gif

Napisano

> Co z tymi szklankami zaworowymi? Jakie koszty?

to nie jest na tyle długi wątek, żebyś nie mógł nie doczytać, Koledzy wyżej pisali...

> Czytam i wychodzi, że gaz rozwali silnik ale w jaki sposób, skoro można sprawdzać luzy zaworowe i

> jak coś nie tak to szklanki do wymiany.

> Tyle Z16XEP zagazowanych widzę w ogłoszeniach i wynika że sie ludziska pozbywają syfu.

> Strach się bać co za silniki Z16XEP

zaraz tam bać... wystarczy mieć świadomość i pilnować

Napisano

> 1.4 Twinport - regulacja hydrauliczna

> 1.6 Twinport - regulacja poprzez wymianę / szlifowanie/ szklanek popychaczy

> 1.8 - regulacja hydrauliczna, silniki w rocznikach 2004-06

A po ilu tys km trzeba je regulowac?

Napisano

> to nie jest na tyle długi wątek, żebyś nie mógł nie doczytać, Koledzy wyżej pisali...

> zaraz tam bać... wystarczy mieć świadomość i pilnować

Sorry się zapędziłem smile.gif

Napisano

> A po ilu tys km trzeba je regulowac?

wyżej było pisane ... nie ma reguły, ale do 100kkm trza pewnie zrobić icon_rolleyes.gif

dużo pewnie zależy od regulacji, jak ktoś jeździ, może słynna lubra coś poprawi ? ...

Napisano

> wyżej było pisane ... nie ma reguły, ale do 100kkm trza pewnie zrobić

> dużo pewnie zależy od regulacji, jak ktoś jeździ, może słynna lubra coś poprawi ? ...

Czyli teoretycznie jak patrze na allegro to astry z przebiegem ok 200tys to juz powinny to miec za soba.A jakos mozna rozpoznac zle ustawiony luz?Bo jak na maxa bedzie zle to pewnie beda klepac ostro.Ale wczesne stadium idzie jakos rozpoznac?

Napisano

Proces jest zupełni odwrotny i znacznie groźniejszy, niż myślisz.

Zawór się zagłębia w gniazdo zaworowe, co powoduje redukcję luzu zaworowego.W ostatnim stadium podparte zawory się nie domykają i silnik traci kompresję.Co do diagnozy kolega wszim pisał nierównych obrotach biegu jałowego jako wczesnych objawach. Późniejsze objawy to wypalenie się zaworów i całkowity zanik kompresji.

Najpewniejsze diagnozy to zdjęcie dekla zaworowego i zabawa ze szczelinomierzem lub pomiar kompresji.

Napisano

> Proces jest zupełni odwrotny i znacznie groźniejszy, niż myślisz.

> Zawór się zagłębia w gniazdo zaworowe, co powoduje redukcję luzu zaworowego.W ostatnim stadium

> podparte zawory się nie domykają i silnik traci kompresję.Co do diagnozy kolega wszim pisał

> nierównych obrotach biegu jałowego jako wczesnych objawach. Późniejsze objawy to wypalenie się

> zaworów i całkowity zanik kompresji.

> Najpewniejsze diagnozy to zdjęcie dekla zaworowego i zabawa ze szczelinomierzem, lub pomiar

> kompresji.

Czyli nacisk kłaść na kontrolę luzów i przeglądy instalacji cool.gif

Napisano

> Najpewniejsze diagnozy to zdjęcie dekla zaworowego i zabawa ze szczelinomierzem lub pomiar

> kompresji.

Tylko ciezko przekonac sprzedawce,ze chce sie taki cyrk zrobil.Skoro wiekszosc przyjdzie popatrzy,ze ladny i kupi.

Napisano

> Tylko ciezko przekonac sprzedawce,ze chce sie taki cyrk zrobil.Skoro wiekszosc przyjdzie

> popatrzy,ze ladny i kupi.

Jeśli silnik pyrka równo na jałowych po rozgrzaniu to jeszcze tragedii nie ma. Ale bez pomiaru luzu nie masz informacji, czy czeka Cię wymiana szklanek za 1 czy 50 kkm.

Napisano

> Tylko ciezko przekonac sprzedawce,ze chce sie taki cyrk zrobil.

jak fura dobra to kup, zrób pomiar luzu, załóż LPG i po 20 tyś km ponownie zmierz luz. Wtedy będziesz wszystko wiedział

Napisano

> Proces jest zupełni odwrotny i znacznie groźniejszy, niż myślisz.

> Zawór się zagłębia w gniazdo zaworowe, co powoduje redukcję luzu zaworowego.W ostatnim stadium

> podparte zawory się nie domykają i silnik traci kompresję.Co do diagnozy kolega wszim pisał

> nierównych obrotach biegu jałowego jako wczesnych objawach. Późniejsze objawy to wypalenie się

> zaworów i całkowity zanik kompresji.

> Najpewniejsze diagnozy to zdjęcie dekla zaworowego i zabawa ze szczelinomierzem

ok.gif

> lub pomiar

> kompresji.

jak siądzie kompresja to już zdrowo zaniedbane i po ptokach ale silnik wtedy będzie pracował jak traktor.

Proces jest powolny , nie trwa z dnia na dzień ani nawet z miesiąca na miesiąc. Trzeba być wyjątkowym ignorantem żeby tego nie zauważyć i nie starać się usunąć nieprawidłowej pracy silnika. Pisał kiedyś dawno temu rgarb1 że objawem za małego luzu są właśnie problemy z jałowymi obrotami (i to wystąpiło umnie). Szczelinomierz do łapy , pół godziny roboty i już wiemy. Jak jest źle to wymieniamy te szklanki (jak pasek rozrządu, klocki, czy inne elementy eksploatacyjne 893goodvibes.gif), wygląda że obecnie nie jest to wielki wydatek.

Napisano

> Tylko ciezko przekonac sprzedawce,ze chce sie taki cyrk zrobil.

Raczej nikt na to nie pójdzie, bo nawet gdyby luzy były w porządku, a Ty nie kupiłbyś tego auta, to on ma na dobrą sprawę uszczelkę dekla do wymiany.

Napisano

> Raczej nikt na to nie pójdzie, bo nawet gdyby luzy były w porządku, a Ty nie kupiłbyś tego auta, to on ma na dobrą sprawę uszczelkę dekla do wymiany.

Uszczelka dekla nie kosztuje jakoś strasznie drogo, jak ktoś zdecydowany to może warto ...

Napisano

Wysłałem zapytania do 12 firm montujących gaz, że chce zamontować do silnika opla Z16XEP, na razie odpowiedziało 5 firm i wszystkie zalecają instalacje gazowe bezproblemowo smile.gif

Napisano

Dzieki wszystkim za wszelkie info.Teraz czlowiek juz duzo madrzejszy.

20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Wysłałem zapytania do 12 firm montujących gaz, że chce zamontować do silnika opla Z16XEP, na razie

> odpowiedziało 5 firm i wszystkie zalecają instalacje gazowe bezproblemowo

A co mają nie zalecać. Jak coś sie spier..... to i tak będzie po gwarancji albo z winy usera że luzu nie kontrolował. Sama instalacja będzie OK a że sie zawór wypali nawet przy prawidłowo zestrojonej i serwisowanej instalce to nie wina gazownika a raczej skąpstwa lub niewiedzy użyszkodnika auta. Bedziesz dbał o luz to pojeździsz. Nie będziesz to sie zawrór podeprze, potem wypali i głowica do roboty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.