Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

DPF ogólnie i w misiu ASX

Featured Replies

Napisano

Pytanie do posiadaczy tego "cuda"w różnych markach....

Czy procedura jest sygnalizowana na desce? Kiedy i jak?

Przed, w trakcie? Jakieś komunikaty dodatkowe?

Ile średnio trwa wypalanie u Was?..

Znajmy z ASX podobno nie ma żadnej kontrolki, a o nieudanej ( którejś z rzędu ) procedurze dowiaduje się z bagnetu oleju..... Możliwe, że auto nie sygnalizuje rozpoczęcia procedury w żaden sposób?

Napisano

> Pytanie do posiadaczy tego "cuda"w różnych markach....

> Czy procedura jest sygnalizowana na desce? Kiedy i jak?

> Przed, w trakcie? Jakieś komunikaty dodatkowe?

> Ile średnio trwa wypalanie u Was?..

> Znajmy z ASX podobno nie ma żadnej kontrolki, a o nieudanej ( którejś z rzędu ) procedurze

> dowiaduje się z bagnetu oleju..... Możliwe, że auto nie sygnalizuje rozpoczęcia procedury w

> żaden sposób?

Możliwe. Moje auta (Chevrolety) nie sygnalizują w żaden sposób. Jeśli zauważysz na komputerze zwiększone zużycie paliwa to wiesz. Jeśli przegapisz - nigdy się nie dowiesz.

EDIT: Gdyby się jednak mu nie udało to się dowiesz - kontrolka jest. Używana tylko w razie problemów. Ja nie miałem (nie)przyjemności jej nigdy zobaczyć.

Napisano

Laguna 3.

Nie ma informacji o wypalaniu ale lekko zmienia sie dzwiek jakie wydaje auto i widac po spalaniu chwilowym. Przede wszystkim jest sporo wieksze ale i tez inaczej wyglada odpuszczenie gazu. Jak sie filtr nie wypala to zdejmujesz noge z gazu i praktycznie od razu masz 0.0 na wyswietlaczu. Jak sie wypala to po zdjeciu nogi z gazu wartosc zmniejsza sie powoli w dol a zeruje sie dopiero przy malych predkosciach.

Ile trwa? IMHO jest to zalezne od obicazenia. U mnie to wyglada tak, ze wyjezdzam na katowicka, auto sie nagrzewa w polowie odleglosci do Janek i jak do nich dobijam to zalacza sie wypalanie. Zanim dociagne do Puławskiej to juz jest po akcji.

Co do czestotliwosci wypalania to zauwazylem, ze u mnie jest zalezne od powodzenia poprzedniego wypalania. Jak udalo sie to dlugo sie nie zalacza. Jak musze zgasic auto w trakcie trwania ponawia wypalanie praktycznie nastepnym razem.

A co ile sie wypala? Jak sie sadzy nazbiera - czyli zalezy od stylu jazdy i drogi jaka jedziesz (czy wiecej trasy czy miasta, czy szarpiesz tempo czy nie itd)

edit

U mnie stan oleju mozna podejrzec elektronicznie. Ale alarm zapali sie tylko przy stanie za malym. Jak miales ponizej max na wyswietlaczu i dobije do niego to sprawdzenie tylko przez bagnet

Napisano

Jak producent ma model biznesowy zarabiania na serwisowym wypalaniu to nie ma kontrolki. W VAG kontrolka jest i sygnalizuje konieczność odpowiedniego potraktowania auta.

Krawiec

Napisano

> Jak producent ma model biznesowy zarabiania na serwisowym wypalaniu to nie ma kontrolki. W VAG

> kontrolka jest i sygnalizuje konieczność odpowiedniego potraktowania auta.

> Krawiec

I tu sie nie zgadzam. Kilka dni temu pisalem o moich przygodach.

Kontrolki zadnej nie ma a oleju w silniku sporo przybylo !!!

Napisano

Bravo 1.6 MJTD

kontrolka jest tylko jak któryś raz z rzędu nie udała się procedura wypalenia.

osobiście przez 40 ooo km nie widziałem takiej kontrolki, nie miałem kłopotów z DPFem.

podczas jazdy nie jest odczuwalne wypalanie. jedynym objawem, który sygnalizuje wypalanie- jeśli się zatrzymam np na skrzyżowaniu lub światłach - jest wentylator chłodnicy, który chodzi na maks obrotach i po prostu go słychać...

wypalanie trwa około 10-15 minut w jeździe mieszanej

nie mam z DPFem kłopotów typu przybywanie oleju czy cuda niewidy...

Napisano
  • Autor

> Jak producent ma model biznesowy zarabiania na serwisowym wypalaniu to nie ma kontrolki.

Czyli misiuwise grają w pręta na całego jednak.

Jak "szary" użyszkodnik ma przeprowadzić procedurę do końca jak nie wie kiedy trwa?

Czy każdy "zaawansowany" użytkownik ciągle "online" śledzi spalanie?

Dobra DPF nie do miasta - ale tego w instrukcji nie ma, że to auto na trasy...

Gdyby się kontrolka zapalała to można nadłożyć drogi raz na X czasu i mieć procedurę "z głowy"

ASX jej nie ma, oleju przybywa... po każdym rozrzedzeniu oliwy jest ona wymieniana....

Talarów pochłania to nie mało w ASO....

W ten sposób auto, tfu silnik się rozpadnie przed końcem gwarancji....bo oleju jako takiego za dużo w misce to nie będzie miał...

Łoj ten DPF to większe zło niż myślałem spineyes.gif

Napisano

> Talarów pochłania to nie mało w ASO....

> W ten sposób auto, tfu silnik się rozpadnie przed końcem gwarancji....bo oleju jako takiego za dużo

> w misce to nie będzie miał...

> Łoj ten DPF to większe zło niż myślałem

Mialem auto z DPF przez 65 kkm. Uwazam,ze jest to urzadzenie calkowicie bezproblemowe. Ale co ja tam wiem - to bylo Daewoo (Chevrolet). Teraz tym samochodem od roku jezdzi moj brat - bez problemow z DPF, aczkolwiek tez sie gdzies naczytal, jakie to zuo z tego filtra zolta.gif

Napisano

> Jak producent ma model biznesowy zarabiania na serwisowym wypalaniu to nie ma kontrolki. W VAG

> kontrolka jest i sygnalizuje konieczność odpowiedniego potraktowania auta.

> Krawiec

tak ale ta kontrolka w VAGu zapala sie w momencie gdy system nie ma już mozliwości normalnej regeneracji czyli samemu i jest po to by kierowca w tym pomógł waytogo.gif jeśłi sie nie uda zapali sie spręzynka i wtedy pozostaje wymuszona przez serwis . o normalnym wypalaniu kierowca nie jest informowany waytogo.gif

Napisano

> Laguna 3.

Ale w Renault (Dacii też zlosnik.gif ) jest to fajnie rozwiązane. Nie silnik dostaje olbrzymią dawkę paliwa przy wypalaniu DPF a jest przed samym filtrem dodatkowy wtryskiwacz ok.gif

Napisano

W Peugocie jest FAP a nie DPF, kontrolki fabrycznie nie ma, ale można zrobić coś takiego linka

Napisano

Jak wiesz mam Krowę z DPF'em, kontrolki nie zauważyłem.

Problemów brak, dwa razy zauważyłem zwiększone spalanie, jeden raz na trasie jak dojeżdżałem do A2 a innym razem zauważyłem na A2 zwiększone spalanie przy maksymalnej prędkości autostradowej. Co do czasu wypalanie to nie widzę różnic pomiędzy jazdą drogą z wsi X do wsi Y ze spokojnymi prędkościami a jazdą autostradą z maksymalną dopuszczalną prędkością.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> W Peugocie jest FAP a nie DPF, kontrolki fabrycznie nie ma, ale można zrobić coś takiego linka

FAP=DPF. To sa tylko skroty od nazw francuskich i, odpowiednio, angielskich hahaha.gif Ales wyskoczyl. czerwona.gif

Napisano

> Ale w Renault (Dacii też ) jest to fajnie rozwiązane. Nie silnik dostaje olbrzymią dawkę paliwa

> przy wypalaniu DPF a jest przed samym filtrem dodatkowy wtryskiwacz

jestes pewny, ze w kazdym silniku? Bo w takim razie nie przybywaloby oleju a jest to dosc czeste w L3 z DPFem

Napisano

> FAP=DPF. To sa tylko skroty od nazw francuskich i, odpowiednio, angielskich Ales wyskoczyl.

racja. Natomiast z czasow kiedy francuzy mialy mokre filtry to utarlo sie, ze na suche mowilo sie DPF a na mokre FAP

byc moze o to chodzilo smile.gif

Napisano

> Ale w Renault (Dacii też ) jest to fajnie rozwiązane. Nie silnik dostaje olbrzymią dawkę paliwa

> przy wypalaniu DPF a jest przed samym filtrem dodatkowy wtryskiwacz

Nie ma zadnych dodatkowych wtryskiwaczy paliwa przed DPF,aby podniesc temp Dpf do wypalenia sadzy wtryskiwane jest paliwo do komory spalania w fazie wydechu,niestety ale w kazdym samochodzie bedzie przybywalo oleju w trakcie dopalania DPF.

W Suzuki Grand Vitara przy drogowej regeneracji DPF ilosc dotryskiwanego paliwa wynosi ok 10 mm szesciennych na jeden cykl pracy czyli przy np 4000 rpm bedzie duzo tego paliwa,temp DPF potrafi dojsc do 600 *C

Napisano

> Łoj ten DPF to większe zło niż myślałem

Zawsze można go nie mieć (szczęście), albo wyciąć i jeszcze na tym

zarobić, bo jak się komuś popsuł i chce mieć, to odkupi zlosnik.gifok.gif

Ustrojstwo kompletnie niepotrzebne, tak jak i EGR.

Napisano

> Zawsze można go nie mieć (szczęście), albo wyciąć i jeszcze na tym

> zarobić, bo jak się komuś popsuł i chce mieć, to odkupi

> Ustrojstwo kompletnie niepotrzebne, tak jak i EGR.

ustrojstwo jest potrzebne do przejscia przegladu

nowego auta bez DPFa juz IMHO nie kupisz

DPF ma jedna zalete - auto nie dymi

Napisano

> racja. Natomiast z czasow kiedy francuzy mialy mokre filtry

Te czasy to są obecne czasy.

C4 1.6HDi 2011r ma mokry DPF/FAP.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Nie ma zadnych dodatkowych wtryskiwaczy paliwa przed DPF

A ja wiem, że w 1,5dCi jest

Napisano

jak w opisie Isia

JEDYNY objaw jaki zauwazam w zwiazku z wyapalaniem dpfa to zapach jak agasze silnik w garazu jezeli trafie akurat na moment jego wypalania (zdarzylo sie dwa razy na przestrzeni 13kkm)

nie zauwazam zadnych podwyzszonych wartosci spalania chwilowego, cieplych lusterek itp (kontrolke mam ale ma sie zapalic jak juz dlugo/duzo razy sie nie da dpfa wypalic do konca a bedzei mial powyzej 70% sadzy - mam nadzieje nigdy jej nie uwidziec przy moim stylu jazdy i trasach pokonywanych)

jak trwa wypalanie a zgasze auto to w garazu jest taki charakterystyczny zapach i spore cieplo bucha spod okolic tlumika i tylko tyle zauwazylem

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.