Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dekielkowe Vademecum 126p

Featured Replies

Napisano

Skomplikowany temat... tzn tak mi się przynajmniej wydaje spineyes.gif

Niech osoby zorientowane wypowiedzą się w tym temacie.

Mowa oczywiście o małych dekielkach, ale można też podciągnąć do wątku pełne kołpaki zlosnik.gifok.gif

No to po kolei, który dekielek jest od którego Maluszka? wersja/rok, oryginał/zamiennik

1) metalowe z napisem fiat

2) metalowe ze znaczkiem fsm

3) plastikowe ze znaczkiem fsm

4) plastikowe z napisem fsm

5) plastikowe z napisem polski fiat

6) plastikowe z napisem fiat

001fndw.jpg

002ban.jpg

003wfj.jpg

Bonus w postaci kół od BISa cfaniaczek.gif

Czy w BISie w ogóle były stosowane dekielki? Wydaje mi się, że tylko pełne kołpaki, ale mogę się mylić wink.gif

W każdym razie w necie sporo jest połączeń dekielków z felgą BISową cfaniaczek.gif Jak to jest?

Który dekielek najlepiej pasuje? wink.gif

004ekh.jpg

Napisano

Nr 6 miałem fabrycznie zamontowany w pełnym FLu z rocznika 1985.

Napisano

Nr.1 miał w oryginale egzemplarz wiosna '83

kolor "średni orzech" ?

kapliczka (140)

chrom zderzaki

prądnica

palony z wajchy

zero listew

wlew na kluczyk

Napisano

W rodzinie był BIS rocznik 1988 (od nowości) - jeden z pierwszych. Prezent ślubny dla mojej siostry. A ślub w październiku 1988. Odbiór auta w Radomiu w grudniu (chyba) 1988. Sprzedany w 1994. Kosztował coś $2300.

Wtedy bardzo interesowałem się tym modelem. Nigdy jednak nie widziałem BISa z dekielkami, zawsze z kołpakami. Dekielki zakładało się tylko wtedy, jak z jakiejś przyczyny kołpak się połamał. Kołpaki trudno było dostać.

A BIS serduszka.gif to była taka mała "wyścigówka" no i jak na maluszka był niemożliwie praktyczny. Został sprzedany po trzecim dzwonie i remoncie. Pamiętam też, że mało który mechanik miał ochotę na wymianę świec w aucie.

Moim zdaniem najlepiej pasują dekielki z takim napisem, jaki jest na BISie - jeśli jest FIAT - to te gładkie z "FIAT". Jeśli jest FSM - to te gładkie z "fsm".

Napisano

> Skomplikowany temat... tzn tak mi się przynajmniej wydaje

> Niech osoby zorientowane wypowiedzą się w tym temacie.

> Mowa oczywiście o małych dekielkach, ale można też podciągnąć do wątku pełne kołpaki

> No to po kolei, który dekielek jest od którego Maluszka? wersja/rok, oryginał/zamiennik

> 1) metalowe z napisem fiat

> 2) metalowe ze znaczkiem fsm

Oba wystepowaly ze zderzakami P4 - pierwsze na poczatku ich wrowadzenia jako Fiat, zmienione na FSM.

> 3) plastikowe ze znaczkiem fsm

> 4) plastikowe z napisem fsm

> 5) plastikowe z napisem polski fiat

> 6) plastikowe z napisem fiat

Wystepowaly po pojawieniu sie pelnego FLa, czyli szerokie zderzaki, ale nie wiem od czego zalezaly loga, bo wtedy wszystko bylo totalnie pomieszane.

> Bonus w postaci kół od BISa

> Czy w BISie w ogóle były stosowane dekielki? Wydaje mi się, że tylko pełne kołpaki, ale mogę się

> mylić

Bis wychodzil od razu naszerokich zderzakach, wiec wyposazony byl juz w duze plastikowe dekielki (jesli byl). Dekli od P4 nie bylo w bisie, bo nei bylo bisow z P4.

> W każdym razie w necie sporo jest połączeń dekielków z felgą BISową Jak to jest?

> Który dekielek najlepiej pasuje?

Szeroki plastik napewno, ale dokladnie ktory nie odpowiem.

Napisano

> Wystepowaly po pojawieniu sie pelnego FLa, czyli szerokie zderzaki, ale nie wiem od czego zalezaly

> loga, bo wtedy wszystko bylo totalnie pomieszane.

.

Te z napisem FSM i z logiem to fabryczne. Te z napisem Polski Fiat to rzemiosło które produkują do dziś.

Jesli felga bisowa to z szerokim kołpakiem, bo wg mnie pięknością nie grzeszy 270751858-jezyk.gif

Ale jak już dekielek to tylko plastikowy! Metalowe kojarzą się jednoznacznie z późnymi ST/mocno wczesnymi FL.

Napisano
  • Autor

U mnie jest numer 3, ale czy jest tak od nowości to nie wiem niewiem.gif

dekielek.jpg

Napisano

> Oba wystepowaly ze zderzakami P4 - pierwsze na poczatku ich wrowadzenia jako Fiat, zmienione na

> FSM.

Mój dziadek miał egzemplarz z wiosny 1988, wąskie zderzaki - więc tu się zgodzę, ale: dekle były z napisem FIAT, więc coś nie tak z tą teorią. Żeby nie było - auto posiadał od nowości.

Napisano

> U mnie jest numer 3, ale czy jest tak od nowości to nie wiem

Ale czego nie wiesz? Jest ok.

Napisano

> U mnie jest numer 3, ale czy jest tak od nowości to nie wiem

IMHO fabryka, w naszym z 89 pełnym FLu tez takie były.

Napisano

1) metalowe z napisem fiat -126p rocznik 1987 (szeroki licznik wąskie zderzaki)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.