Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kłopot stukanie w silniku 1,6

Featured Replies

Napisano

A więc, ciągle stuka przy schodzeniu z obrotów. Z okolic rozrządu (chyba).

Serwis "autoryzowany" lokalny jak narazie zdążył wymienić 10 popychaczy hydraulicznych (szklanek). Nie pomogło. Stuka dalej. Wałki wg nich okej.

Mówią teraz, że pewnie stuka na połączeniu tłok-korba, i zalecają remont silnika...

Zna ktoś jakiegoś mechanika z moich okolic (Jarosław, Rzeszów) który ma pojęcie o takich sprawach? Bo mnie krew zalewa...

Przede wszystkim nie rozumiem sensu remontu silnika, skoro nie wiadomo co stuka...

Napisano
  • Autor

Przy okazji zapytam ile mniej więcej kosztuje wymiana całego silnika. Orientowałem się, że około 500zł? Na alledrogo 1,6 po 1000-1200 zł. Tylko ryzyko :/

Napisano
  • Autor

> A napinacz paska altka sprawdzony ?

Podobno osprzęt odpinali.

Napisano

> A więc, ciągle stuka przy schodzeniu z obrotów. Z okolic rozrządu (chyba).

> Serwis "autoryzowany" lokalny jak narazie zdążył wymienić 10 popychaczy hydraulicznych (szklanek).

> Nie pomogło. Stuka dalej. Wałki wg nich okej.

> Mówią teraz, że pewnie stuka na połączeniu tłok-korba, i zalecają remont silnika...

> Zna ktoś jakiegoś mechanika z moich okolic (Jarosław, Rzeszów) który ma pojęcie o takich sprawach?

> Bo mnie krew zalewa...

> Przede wszystkim nie rozumiem sensu remontu silnika, skoro nie wiadomo co stuka...

Możesz nagrać dźwięk - najlepiej filmik i z różnych okolic silnika.

Dźwięk dochodzi z dołu silnika czy z góry to po pierwsze.

Jeśli z góry czy dochodzi od prawej, lewej strony czy ogólnie od góry.

Ile silnik ma przejechane.

Napisano
  • Autor

Na moje ucho dźwiek dochodzi z góry z lewej strony bardziej (ale co do strony to się nie upieram).

Stukanie jest przy schodzeniu z obrotów albo ogólnie jak silnik nie ma obciążenia około 2000rpm.

Nie jest to takie metaliczne stukanie jak panewka.

Jutro spróbuje nagrać dźwięk jak znajdę kogoś do pomocy i chwile czasu.

Wg licznika silnik ma niecałe 160kkm. I chyba tyle ma, sam zrobiłem nim 70kkm. Auto krajowe, pieczątki serwisu w Rzeszowie skończyly się chwilę przed zakupem.

Napisano

Może napinacz rozrządu sie konczy?

Co do remontu silnika to sie nie opłaca, wymiana na używkę to okolo 400-500 + silnik (jest ich sporo więc są tanie i mozna przebierać). Podobnie robi sie ze skrzyniami biegów, nikt tego nie naprawia, wszyscy podmieniają na używki. Minusem jest oczywiście ryzyko bo nie wiadomo co sie kupuje i koniecznosc zrobienia rozrządu bo nie wiadomo ile pasek przelatał. Ale przy wyjetym silniku sprawny mechanik zmieni pasek w 15minut.

Ostatnio robiłem napinacz w corsie bo strasznie stukało tylko że tam akurat był hydrauliczny napinacz wiec troche inna historia.

Napisano
  • Autor

Napinacz zmienili własnie. Zapomnialem napisać. Rozrząd był robiony około 120kkm i tak.

Co do swapa - okej, zgadzam się. Ale nie rozumiem czemu to miałoby się rozlecieć, i to tak dziwnie.

Zaglądali też podobno do panewek na korbowodzie i tam wszystko okej...

Wymienić silnik, wydać kasę nie problem. Z drugiej strony jeździć stukajacym autem nieprzyjemnie.

Napisano

> Zaglądali też podobno do panewek na korbowodzie i tam wszystko okej...

Jak zaglądali?

Rozumiem, że odkręcili miskę i od dołu zaglądali.

A sprawdzany był olej? Nie było jakiś nieczystości-opiłków?

Najlepiej obsłuchać silnik z którego miejsca klepie.

Tak jak lekarz obsłuchuje smile.gif

Napisano
  • Autor

Jakoś tam zaglądali, nie stałem nad nimi. Ale podejrzewam, że jakby coś znaleźli, to by powiedzieli. Ogólnie nie wiedzą co jest i tyle :/

Napisano

> Jak zaglądali?

> Rozumiem, że odkręcili miskę i od dołu zaglądali.

> A sprawdzany był olej? Nie było jakiś nieczystości-opiłków?

> Najlepiej obsłuchać silnik z którego miejsca klepie.

> Tak jak lekarz obsłuchuje

Najprosciej przykładać drewniany drąg w różne miejsca i zlokalizować gdzie drgania są najwyraźniejsze. Sprawdziłbym kompresje, parametry na kompie i jesli wszystko w normie to olał. Chyba że naprawde głośno to wali.

Napisano

Stary znajomy mechanior ma na wyposażeniu stetoskop i widziałem jak bada i trafne decyzje podejmuje.

Napisano

Wymień filtr oleju na pewny, wymień olej na pewny, sprawdź ciśnienie oleju.

Pozdrawiam.

Na sam koniec jeszcze zapytam - jesteś pewny, że stuki wydobywają się z silnika?

Napisano

A nie masz pękniętej sprężyny zaworu?

Napisano

Dorzucę coś jeszcze od siebie:

- wystarczający i raczej niepodrabiany olej to Lotos 10w40,

- jak nie znajdziesz przyczyny to wykup sobie assistance, jak nie jeździsz autkiem dalej niż 150km od komina, to nie ma sensu(z ekonomicznego punktu widzenia) robić generalki, poczekaj aż się rozpadnie na amen i wtedy zrobisz swap'a.

Nie słyszałem, żeby komuś padł dół silnika 1.6 16V 103KM, więc jeśli już coś się może dziać to nie na dole silnika.

Czy ktoś pofatygował się i sprawdził zawieszenie zespołu napędowego?

Miałem podobne objawy w MareiW 1.6, objawiało się to pomiędzy 3800 a 4500rpm, winna była niedokręcona prawa poduszka silnika, żeby było śmieszniej chodziło o tylko jedną śrubę.

Także zacząłbym od przejrzenia zawieszenia napędu.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> u "wilka" w Jarku byłeś?

No wilk-auto. Fiat.

Byłem. Jurek patrzył i paru innych.

Pojechałbym gdzieś indziej, ale nie wiem kto ma pojęcie o takich silnikach.

Napisano

> Nikt nie doradzi jakiegoś mechanika?

kasatory luzów zaworowych?

Napisano
  • Autor

Zmienili 10 sztuk :/

Najpierw dwa, potem jeszcze 8 na jednym wałku. I nie pomogło.

Napisano

> Zmienili 10 sztuk :/

> Najpierw dwa, potem jeszcze 8 na jednym wałku. I nie pomogło.

Podjedź do Bogusia Bagińskiego, ulica Rybacka, jak jedziesz Panieńską w dół, później Okrzei zawija w lewo a Ty z głównej zjeżdżasz i jedziesz prosto i zaraz na pierwszym zakręcie ma szyld na wjazdem.

Jest dość rozgarniętym mechanikiem i nie odpuszcza łatwo. Powiedz że podesłał go Krzysiek z granatowego Stilo.

Napisano
  • Autor

Spróbuję gdzieś na tygodniu. Masz jakiś numer telefonu by się umówic? Czy jechać na żywioł?

Napisano

Mi to wygląda na wytarte krzywki wałka (który niewiem.gif) bez podmianki nie dowiesz się.

Przerabiałam temat z takim dźwiękiem w dieslu tam miałem jeden wałek 8V- sprawa oczywista 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

No ale niby mechanicy wałki oglądali (?). I były podobno ok... Jeździć z tym czy zmieniać?

Napisano

> No ale niby mechanicy wałki oglądali (?). I były podobno ok... Jeździć z tym czy zmieniać?

Jeśli to faktycznie wałki to jest to pierwszy przypadek, o którym słyszę w tym silniku.

Koszt naprawy nie jest niski, jest to standardowa usterka w konstrukcjach GM, znajomy w VectrzeB 1.6 ma stukające wałki od jakiś 8 lat i się nie przejmuje.

Jeśli to faktycznie wałek a osiągi i spalanie w normie to bym się nie przejmował.

EDIT: Masz 103KM czy 105KM? Jeśli masz 105KM to jest to silnik GM, więc można przyjąć, że jest to norma.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Mam fiatowski silnik. Kurde nie mam pojęcia co robić slinka.gif Z takim stukaniem głupio aż jeździć.

Napisano

> Mam fiatowski silnik. Kurde nie mam pojęcia co robić Z takim stukaniem głupio aż jeździć.

Trudno będzie Ci pomóc na odległość, na filmie słychać młuckarnię.

Przydałoby się obmacać silnik albo tak jak ktoś sugerował użyć stetoskopu.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> No wilk-auto. Fiat.

> Byłem. Jurek patrzył i paru innych.

Powiem szczerze że jeśli Jurek już rozkłada ręce a zjadł zęby na tych silnikach to ciężko mi polecić inny zaufany warsztat

Napisano

> Spróbuję gdzieś na tygodniu. Masz jakiś numer telefonu by się umówic? Czy jechać na żywioł?

Jedź na żywioł, telefonicznie to Cię na termin bedzie ustawiał a tak to rzuci okiem odrazu.

Napisano

> Mówią teraz, że pewnie stuka na połączeniu tłok-korba, i zalecają remont silnika...

a jakie masz ciśnienie oleju?

> Zna ktoś jakiegoś mechanika z moich okolic (Jarosław, Rzeszów) który ma pojęcie o takich sprawach?

to prosta sprawa jest koszt samej robocizny w warsztacie gdy dostarczysz silnik powinien zamknąć się w 400-500zł tyle płaciłem za sprawdzenie wału i dopasowanie wszystkich panewek nowych.

> Bo mnie krew zalewa...

> Przede wszystkim nie rozumiem sensu remontu silnika, skoro nie wiadomo co stuka...

jak zdejmiesz miskę będziesz wiedział co stuka, ale zwykle objawowi temu towarzyszyłby spadek ciśnienia oleju.

Napisano
  • Autor

> a jakie masz ciśnienie oleju?

Podobno "super"

> jak zdejmiesz miskę będziesz wiedział co stuka, ale zwykle objawowi temu towarzyszyłby spadek

> ciśnienia oleju.

Miske zdejomwali i nic tam nie wykukali specjalnego slinka.gif

• 7 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

> Podobno "super"

> Miske zdejomwali i nic tam nie wykukali specjalnego

I tak sobie jeżdzę już dłuuuugo. Stuka jak stukał. Jeździ normalnie :/

Jakby się przynajmniej rozleciało to bym silnik zmienił, a tak to ani pojechać w świat gdzieś dalej, ani zmieniać silnik (bo jeździ).

A może kto chętny kupić takie coś? Nie licząc stukania to auto w bardzo dobrym stanie, wersja dynamic:

- opony lato zima po jednym sezonie

- całe zawieszenie sprawne (ostanio zmieniałem jeden łącznik stabilizatora)

- pali niedużo lpg (trasa 7-8)

- w środku utrzymany ładnie

- tarcze przód nowe

- klocki wszystkie nowe

Generalnie jeśli ktoś chciałby się pobawić to cena jaka mnie interesuje = cena allegro minus silnik ze zmianą.

Piszę na kąciku bo głupio na alledrogo wystawiać z opisem: stuka w silniku ;p

Napisano

dopiero dzisiaj posłuchalem nagrania, dla mnie ewidentnie coś w przestrzeni walek - zawór, dzwięk jakby za wysoki luz miedzy wałkiem a zaworem. piszeż ,że wymieniali kasatory luzu, a czy kanaliki olejowe są drożne w 100% ?

Napisano
  • Autor

> kanaliki olejowe są drożne w 100% ?

Rozbierali to. Smarowanie niby powinno być. Mówili że jakbym tyle przejechał bez smarowania (chyba z 10k km do tej pory - stuka tak samo, nie pogarsza się) to by wałek szlak trafił - wałek ładny...

Ja się nie znam. Najchętniej dałbym to komuś kto by to zrobił. Albo bym to sprzedał :/

Napisano

Quote:

Nie słyszałem, żeby komuś padł dół silnika 1.6 16V 103KM, więc jeśli już coś się może dziać to nie

No to Cie informuję, że mi przy 192kkm padł dół silnika grinser006.gif

Napisano

> Quote:

> Nie słyszałem, żeby komuś padł dół silnika 1.6 16V 103KM, więc jeśli już coś się może dziać to nie

> No to Cie informuję, że mi przy 192kkm padł dół silnika

Jeździłeś bez oleju czy jak?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jeździłeś bez oleju czy jak?

> Pozdrawiam BAS

Shell 5w40 wymieniany co 10kkm, jeździł, jeździł, aż zaczął pracować jak boxer i tracić moc, z olejem zlało się troszkę zmielonych wnętrzności grinser006.gif

Napisano
  • Autor

No ja rozumiem takie coś. Ale kurde. Ciśnienie oleju ma. Stukanie ewidentnie z wałka...

Narazie jeżdzę - w czasie jazdy tego nie słychać (stuka tylko na luźnym silniku koło 2k rpm) - ale jadąc po parkingu to aż wstyd :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.