Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mandat od Straży gminnej...

Featured Replies

Napisano

Sie mi zdjęcie dostało z fotoradaru straży gminnej sciana.gif, za przekroczenie prędkości.... beksa.gif, płacic im?

A i 8 punktów karnych mi naliczyli beksa.gif, mają do tego prawo?

Napisano

> Sie mi zdjęcie dostało z fotoradaru straży gminnej , za przekroczenie prędkości.... , płacic im?

> A i 8 punktów karnych mi naliczyli , mają do tego prawo?

maja nie maja u nas to bez znaczenia

gdzies byl watek ze musza miec pozwolenie komendanta policji na przeprowadzanie pomiaru w danym miejscu i czasie

mozesz poprosic o pokazanie (nie musza ci pokazywac chyba wink.gif

generalnie kilka opcji bylo co zrobic zeby ewentyalnie legalnie uniknac kary

jak nie zaplacisz to wezwanie do sadu :/

Napisano
  • Autor

Kasa to jeszcze sie da, ale te punkty karne mnie interesują..., czy taka straż może je naliczyc...?

Napisano

> Kasa to jeszcze sie da, ale te punkty karne mnie interesują..., czy taka straż może je

> naliczyc...?

Niestety moze.

Nie przyjmij mandatu.Ja zawsze tak robie.

Cel jest tylko jeden - maja odeslac sprawe do sadu. Chodzi o to ,ze wtedy gmina nie ma z tego zlotowki nawet ok.gif Ewentualna grzywna idzie na skarb panstwa.

Jesli sprawa rzeczywiscie trafi do sadu to przyjdzie wyrok nakazowy (kwota zazwyczaj taka sama jaka proponowala SM) + ok 80 zl kosztow sadowych.

Ja osobiscie z checia doplacam te 80 zl , byle miec satysfakcje ,ze jakis pseudo stroz prawa pracowal za darmo ok.gif

Czesto jednak wyrok nie przychodzi poniewaz straznikom nie chce sie sprawy za friko ciagnac ok.gifbiglaugh.gif

Trzy razy juz tak robilem ok.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Niestety moze.

> Nie przyjmij mandatu.Ja zawsze tak robie.

> Cel jest tylko jeden - maja odeslac sprawe do sadu. Chodzi o to ,ze wtedy gmina nie ma z tego

> zlotowki nawet Ewentualna grzywna idzie na skarb panstwa.

A co za różnica jak i tak to poleci z twojego portfela?

> Jesli sprawa rzeczywiscie trafi do sadu to przyjdzie wyrok nakazowy (kwota zazwyczaj taka sama jaka

> proponowala SM) + ok 80 zl kosztow sadowych.

No super jeszcze 8 dych dokładać do tego.

> Ja osobiscie z checia doplacam te 80 zl , byle miec satysfakcje ,ze jakis pseudo stroz prawa

> pracowal za darmo

Masz za dużo siana chyba.

> Czesto jednak wyrok nie przychodzi poniewaz straznikom nie chce sie sprawy za friko ciagnac

> Trzy razy juz tak robilem

Sprawdzałeś może swój wpis rejestrach dłużników i tym podobnych cudach?

Wolę wybulić te 5 dych niż potem mieć kłopot przy kredycie na przykład...

Napisano

> Niestety moze.

> Nie przyjmij mandatu.Ja zawsze tak robie.

> Cel jest tylko jeden - maja odeslac sprawe do sadu. Chodzi o to ,ze wtedy gmina nie ma z tego

> zlotowki nawet Ewentualna grzywna idzie na skarb panstwa.

> Jesli sprawa rzeczywiscie trafi do sadu to przyjdzie wyrok nakazowy (kwota zazwyczaj taka sama jaka

> proponowala SM) + ok 80 zl kosztow sadowych.

> Ja osobiscie z checia doplacam te 80 zl , byle miec satysfakcje ,ze jakis pseudo stroz prawa

> pracowal za darmo

> Czesto jednak wyrok nie przychodzi poniewaz straznikom nie chce sie sprawy za friko ciagnac

> Trzy razy juz tak robilem

brawo claps.giffacepalm%5B1%5D.gifpad.gif

Napisano

> brawo

co brawo??

trzeba jakos oduczyc tych wybrakowanych policjantow nieuczciwych praktyk

Napisano

> co brawo??

> trzeba jakos oduczyc wybrakowanych policjantow nieuczciwych praktyk

następny facepalm%5B1%5D.gif

przekroczył prędkość? przekroczył. Nie widzę tu nic nieuczciwego.

Napisano

> następny

> przekroczył prędkość? przekroczył. Nie widzę tu nic nieuczciwego.

Przeciez chcial zaplacic, to nie wina hadwaoo, ze jak kasa nie wplywa do gminy to bezpieczenstwo juz nie jest wazne.

Napisano

> Przeciez chcial zaplacic, to nie wina hadwaoo, ze jak kasa nie idzie do gminy to juz niewazne jest

> bezpieczenstwo.

kto powiedział, że jest nie ważne? nie rozumiem tylko migania się od płacenia mandatów.

Napisano

> kto powiedział, że jest nie ważne? nie rozumiem tylko migania się od płacenia mandatów.

nikt sie nie miga

przekroczyl - tak

przyznaje sie do winy - tak

chce poniesc kare +80pln - tak

przyjmuje mandat od sm - nie

sprawa trafia do sadu - nie

dlaczego??

dlatego bo juz sie nie oplaca

Napisano

> nikt sie nie miga

> przekroczyl - tak

> przyznaje sie do winy - tak

> chce poniesc kare +80pln - tak

> przyjmuje mandat od sm - nie

> sprawa trafia do sadu - nie

> dlaczego??

> dlatego bo juz sie nie oplaca

ale mi z tym miganiem chodziło o autora wątku ok.gif

Napisano

> ale mi z tym miganiem chodziło o autora wątku

a to juz inna historia zlosnik.gif20.GIF

Napisano

> A co za różnica jak i tak to poleci z twojego portfela?

Lubie miec wplyw na to gdzie idzie moja kasa. Tu mam wybor: gmina-skarb panstwa. Swiadomie i z pelna premedytacja wybieram to drugie ok.gifbiglaugh.gif

> No super jeszcze 8 dych dokładać do tego.

Dobrze wydane 80zl ok.gif

> Masz za dużo siana chyba.

Wystarczy skromny.gif

> Sprawdzałeś może swój wpis rejestrach dłużników i tym podobnych cudach?

> Wolę wybulić te 5 dych niż potem mieć kłopot przy kredycie na przykład...

Sprawdzalem. Niestety nikt mnie nie chce do zadnego rejestru dluznikow wpisac. Duzo bym dal ,za jakis niezgodny z prawem wpis cfaniaczek.gif Szczegolnie jesli winnym takiego wpisu bylaby instytucja panstwowa food.gif

Napisano

> A co za różnica jak i tak to poleci z twojego portfela?

> No super jeszcze 8 dych dokładać do tego.

> Masz za dużo siana chyba.

> Sprawdzałeś może swój wpis rejestrach dłużników i tym podobnych cudach?

> Wolę wybulić te 5 dych niż potem mieć kłopot przy kredycie na przykład...

A kto ma wpisać do rejestru dłużników skoro nawet wyroku sądowego nie ma?

Napisano

> następny

> przekroczył prędkość? przekroczył. Nie widzę tu nic nieuczciwego.

Weź przestań z tą poprawnością, dobrze robi!

Napisano
  • Autor

> Życzę Ci gorąco żebyś kiedyś miał jakiś interes w zakończeniu sprawy sądowej i czekał na to latami

> przez takich jak Ty.

A to już nie przez takich jak On, tylko przez kaleczne ustawy pisane na kolanie i opieszałośc urzędników..., ale to już inna sprawa

Napisano

> Życzę Ci gorąco żebyś kiedyś miał jakiś interes w zakończeniu sprawy sądowej i czekał na to latami

> przez takich jak Ty.

LoL. Nie wiedzialem ,ze to z mojego powodu caly ten system siada na pysk.

Sorry, obiecuje sie poprawic. Dla dobra ludzkosci zrezygnuje z czesci swoich praw obywatelskich i juz zawsze bede przyjmowac mandaty. Wszystkie i od wszystkich. hehe.gif

Napisano

> A to już nie przez takich jak On, tylko przez kaleczne ustawy pisane na kolanie i opieszałośc

> urzędników...

Pośrednio przez takich. Mamy takie sądownictwo jakie mamy i pchanie się z premedytacją na wokandę w ewidentnej sytuacji niepotrzebnie wydłuża terminy.

Czym innym jest korzystanie z bubli prawnych w postaci braku legitymacji SG/SM do wniesienia wniosku o ukaranie za niewskazanie kierującego a czym innym zabawa w kotka i myszkę kiedy wątpliwości nie ma.

Na szczęście wielu znajomych mi sędziów daje tym "korzystającym ze swoich praw obywatelskich" nauczkę w postaci grzywny wyższej niż przewidziana mandatem.

Napisano

> Pośrednio przez takich. Mamy takie sądownictwo jakie mamy i pchanie się z premedytacją na wokandę w

> ewidentnej sytuacji niepotrzebnie wydłuża terminy.

> Czym innym jest korzystanie z bubli prawnych w postaci braku legitymacji SG/SM do wniesienia

> wniosku o ukaranie za niewskazanie kierującego a czym innym zabawa w kotka i myszkę kiedy

> wątpliwości nie ma.

> Na szczęście wielu znajomych mi sędziów daje tym "korzystającym ze swoich praw obywatelskich"

> nauczkę w postaci grzywny wyższej niż przewidziana mandatem.

tylko tak samo nie fear jest łamanie prawa, czy dyplomatycznie mówiąc, wykorzystywanie niewiedzy kierowców przez SM, o którym wszyscy wiedzą i nic z tym nie robią.

Ten wspomniany sędzia, w przypadku takiego naginania prawa przez SM, powinien im dowalić karę żeby raz na zawsze nauczyli się że ich prawo też obowiązuje.

Napisano

> Chyba przeceniasz swoją rolę.

Ja icon_eek.gif. Przeciez to Ty pisales ,ze przez takich jak ja system siada biglaugh.gif

Nie przekrecaj kota smierdzacym biglaugh.gif

Napisano

> Na szczęście wielu znajomych mi sędziów daje tym "korzystającym ze swoich praw obywatelskich"

W moim wypadku takie postepowanie skutkuje ponownym korzystaniem z praw obywatelskich, w postaci odwolania sie od wyroku skromny.gif

Napisano
  • Autor

Denerwujące jest to, że może za jakiś czas zwykły Kowalski postawi sobie fotoradar w lesie i będzie trzepał kase... sciana.gif

A coś mi sie kiedyś obiło o uszy, że prawo zakazało SM/SG na takie instrumenta jak fotoradar...? hmm.gif

Napisano

> Denerwujące jest to, że może za jakiś czas zwykły Kowalski postawi sobie fotoradar w lesie i będzie

> trzepał kase...

> A coś mi sie kiedyś obiło o uszy, że prawo zakazało SM/SG na takie instrumenta jak fotoradar...?

Niestety nie zakazali, jednak dosc mocno utrudnili.

Poslowie tez ludzie, na wakacje lubia jezdzic. Nawet jak nie sami to maja rodziny.

Radary SM to patologia i hipokryzja w czystej postaci sick.gif

Napisano
  • Autor

> Radary SM to patologia i hipokryzja w czystej postaci

Fotoradary policyjne są bynajmniej oznakowane, a te SM to bardziej we mchu schowane i liscmi przykryte... spy.gif

Napisano

> Fotoradary policyjne są bynajmniej oznakowane, a te SM to bardziej we mchu schowane i liscmi

> przykryte...

już nie, SM musi wystąpić o zgodę, wyznaczyć stałe miejsca do kontroli, zarząd dróg musi je oznakować ect więc już takiej samowolki jak była nie będzie - tzn być nie powinno

Napisano

> Niestety nie zakazali, jednak dosc mocno utrudnili.

> Poslowie tez ludzie, na wakacje lubia jezdzic. Nawet jak nie sami to maja rodziny.

> Radary SM to patologia i hipokryzja w czystej postaci

Jest dokładnie to samo co było, nawet jeszcze gorzej. Znaki ostrzegające o fotoradarze miały stać tam, gdzie jest czynny fotoradar. A stoją wszędzie. Nie mówiąc o celowym fotografowaniu z tyłu i wyciąganiu kasy za niewskazanie sprawcy. A wiecie że ustawodawca dał na pomalowanie radarów na żółto 3 lata. 3 lata na pomalowanie m^2. Wymyślił to albo kompletny idiota, albo ktoś komu zależało żeby nic się nie zmieniło.

Napisano

> 3 lata na pomalowanie m^2. Wymyślił to albo kompletny idiota, albo ktoś komu

> zależało żeby nic się nie zmieniło.

To dlatego ,ze radary sa panstwowe. Gdyby to jakas prywatna firma musiala je malowac, termin bylby max 3 miesiace ,a potem kary.

Jest jeszcze mozliwosc ,ze przepis by sie zmienil a radary musialyby byc pomalowane z dnia na dzien smirk.gif

Oczywiscie bylby foch we wszystkich telewizjach , szczegolnie TVN, ze prywatna firma leci w ch........

Jednak poniewaz radary sa panstwowe, to termin jest jaki jest. Przeciez jeden urzednik nie bedzie drugiemu robil pod gorke smirk.gif

Napisano

> Jest jeszcze mozliwosc ,ze przepis by sie zmienil a radary musialyby byc pomalowane z dnia na dzien

Ale nawet pomalowanie z dnia na dzień nie stanowi żadnego problemu smile.gif

Napisano

> To dlatego ,ze radary sa panstwowe. Gdyby to jakas prywatna firma musiala je malowac, termin bylby

> max 3 miesiace ,a potem kary.

> Jest jeszcze mozliwosc ,ze przepis by sie zmienil a radary musialyby byc pomalowane z dnia na dzien

> Oczywiscie bylby foch we wszystkich telewizjach , szczegolnie TVN, ze prywatna firma leci w

> ch........

> Jednak poniewaz radary sa panstwowe, to termin jest jaki jest. Przeciez jeden urzednik nie bedzie

> drugiemu robil pod gorke

problem jest bardziej złożony, część 'tyczek' to atrapy gdzie nigdy nikt nie chciał ładować foto, część to porządne budki, a jeszcze inne dają się uzbroić, ale brakuje im np windy i trzeba się wspinać po drabinach przez co są nieużywane zlosnik.gif

Termin jest dużo za długi, ale sama zmiana przepisów i przejście foto pod ITD, koniec samowolki samorządów to już spory krok w dobrym kierunku.

Napisano
  • Autor

> już nie, SM musi wystąpić o zgodę, wyznaczyć stałe miejsca do kontroli, zarząd dróg musi je

> oznakować ect więc już takiej samowolki jak była nie będzie - tzn być nie powinno

No ja kurna tego ich aparatu nie widziałem beksa.gif, a i fotka ewidentnie widac, że z krzaków robiona... sick.gif

Napisano

> Sie mi zdjęcie dostało z fotoradaru straży gminnej , za przekroczenie prędkości.... , płacic im?

> A i 8 punktów karnych mi naliczyli , mają do tego prawo?

Nie płacić!!! Było o tym głośno:

1) Sprawdź, czy nie upłynęło 30 dni od zdarzenia. Jeżeli nie ustalili sprawcy w tym czasie, to sprawa MUSI trafić do sądu. Z oczywistych przyczyn urzędnicy zdają się o tym nie pamiętać.

2) Takie akcji 'straży gminnej' ma na celu tylko i wyłącznie dojenie kierowców. Często mają jednego strażnika i stare auto do przewożenia radaru. NIC WIĘCEJ. Po prostu robią biznes.

3) Dla tych wszystkich co tak ochoczo płacą - OK - bardzo proszę. Ja ostatnio zapłaciłem a teraz żałuję, bo faktycznie terminy nie były spełnione. Następnym razem nie odbiorę poleconego. Niech się bujają i wysyłają do sądu. Ze 150 zł nie zrobi się nagle 1500, więc choćby dla zwykłej satysfakcji tępienia tego zjawiska warto. Wtedy też pazerna gmina nie zarobi - i dobrze!

4) Jak chcesz się przed nimi kalać to poproś o obniżenie kary. Bardzo często działa i dają najmniejszą kwotę z widełek.

JA JUŻ NIGDY NIE ZASILĘ KASY PAZERNEJ GMINIE. Jest to jawne dymanie nas, kierowców i nie godzę się na to!

Napisano

Tak lekko poza tematem.

Uwaga na drogę nr 91 w gminie Kłomnice (pomiędzy Częstochową a Radomskiem). Powstała łączona straż gminna Kłomnice-Mykanów (tak ten słynny od kasowania na DK1) i teraz doją na 91. Są znaki ale ponoć kasa leci szerokim strumieniem.

Czyli u mnie noga z gazu.

Napisano
  • Autor

Jeżeli tego nie zabronią , to gminy na kierowcach ułożą sobie budżet... angryfire.gif

Napisano

> Jeżeli tego nie zabronią , to gminy na kierowcach ułożą sobie budżet...

jak sprawa sie naglosni(ostatnio bylo cos na tefalenie) to ludzie zmadrzeja i nie beda tak latwo dawac sie doic.

Napisano

> Pośrednio przez takich. Mamy takie sądownictwo jakie mamy i pchanie się z premedytacją na wokandę w

> ewidentnej sytuacji niepotrzebnie wydłuża terminy.

> Czym innym jest korzystanie z bubli prawnych w postaci braku legitymacji SG/SM do wniesienia

> wniosku o ukaranie za niewskazanie kierującego a czym innym zabawa w kotka i myszkę kiedy

> wątpliwości nie ma.

Uważasz że to uczciwe?

Napisano
  • Autor

> jak sprawa sie naglosni(ostatnio bylo cos na tefalenie) to ludzie zmadrzeja i nie beda tak latwo

> dawac sie doic.

Kasa to kasa, ale trzy takie ukryte w krzakach fotoradary i po prawku... sciana.gif, a niech mi nikt nie mówi, że zawsze jezdzi przepisowo...

Napisano

> Uważasz że to uczciwe?

Czy co jest uczciwe? Karanie obwinionego wyższą grzywną niż to wynika z mandatu? Oczywiście.

Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia nie bez powodu wprowadza 500 zł jako górną granicę mandatu nałożonego przez funkcjonariusza.

Napisano

> Kasa to jeszcze sie da, ale te punkty karne mnie interesują..., czy taka straż może je

> naliczyc...?

Może.

Natomiast dalej twierdzę, że naliczanie punktów po zasądzeniu grzywny przez sąd jest naginaniem prawa zlosnik.gif Chyba że je zmienili.

Napisano

> Jeżeli tego nie zabronią , to gminy na kierowcach ułożą sobie budżet...

U mnie mieszkańcy walczą.Dzisiaj w nocy przewrócili 2 znaki o fotoradarze smile.gif

Napisano

> Dlaczego? Od dawna jasno wynika to z rozporządzenia.

Rozporządzenia komendanta policji. A w jaki sposób ono ma wiązać sąd? Sąd orzeka wyłącznie na podstawie kw i kk, gdzie o punktach nic nie ma.

Sprawa zaczyna się w postępowaniu mandatowym. Jeżeli delikwent przyjmuje mandat, to jak najbardziej rozporządzenie obowiązuje i punkty mogą przydzielić.

Ale z chwilą, gdy delikwent odmawia przyjęcia mandatu i jest sporządzany wniosek do sądu, zostaje zakończone postępowanie mandatowe.

Sąd jak na początku, punktów nie przydziela, bo nie ma ku temu podstawy prawnej.

Orzeczenie sądu jest zamknięciem sprawy poprzez ukaranie delikwenta.

To na jakiej podstawie delikwent otrzymuje punkty tak, jakby to było postępowanie mandatowe, które zostało zamknięte?

To zakrawa na dwukrotne karanie za ten sam czyn - raz przez sąd, a drugi, w dziwacznie wznowionym (a nie może być po orzeczeniu sądu) postępowaniu mandatowym.

Napisano

A to nie jest tak, że droga sądowa jest dalszym etapem? Przecież funkcjonariusz zatrzymuje cię za popełnione wykroczenie i chce ukarać ciebie mandatem. Ty nie zgadzasz się z policjantem, więc sprawa kierowana jest do oceny sądu, czy policjant miał rację. Sąd przyznaje mu rację, więc punkty się należą, jak kolekcjonerowi stacji paliw za częste tankowanie i gratisowo dokłada wyższą kwotę kary. Ja to tak pojmuję.

Napisano

> Rozporządzenia komendanta policji. A w jaki sposób ono ma wiązać sąd? Sąd orzeka wyłącznie na

> podstawie kw i kk, gdzie o punktach nic nie ma.

I właśnie dlatego Sąd o punktach się nie wypowiada. Postępowanie przed nim to prawo wykroczeń. Punkty to materia prawa administracyjnego. Wykroczenie powoduje więc skutki na dwóch płaszczyznach - kierowca jest karany grzywną oraz punktami karnymi. Te mogą być przyznane tylko jeśli wykroczenie zostało popełnione. Jeśli mandatu nie przyjmiesz to winnym możesz być dopiero po wyroku Sądu.

Napisano

> A to nie jest tak, że droga sądowa jest dalszym etapem? Przecież funkcjonariusz zatrzymuje cię za

> popełnione wykroczenie i chce ukarać ciebie mandatem. Ty nie zgadzasz się z policjantem, więc

> sprawa kierowana jest do oceny sądu, czy policjant miał rację. Sąd przyznaje mu rację, więc

> punkty się należą, jak kolekcjonerowi stacji paliw za częste tankowanie i gratisowo dokłada

> wyższą kwotę kary. Ja to tak pojmuję.

No i z ostatnim mam wątpliwości. Gdy nie przyjmuję mandatu, postępowanie mandatowe zostaje zakończone skierowaniem sprawy do sądu. Jeżeli sąd uzna mnie winnym, to orzeka karę - w tym wypadku wyłącznie finansową, bo punktów orzec nie może, nie występują w kw ani kk. I na tym powinien być koniec.

Nikt mi nie umie wyjaśnić, dlaczego nagle "cudownie ożywa" zakończone postępowanie mandatowe i delikwent dostaje punkty. Jest to de facto karanie za jedno wykroczenie "dwiema ścieżkami", czego polskie prawo nie dopuszcza.

Ja nie kwestionuję zasadności lub nie tych punktów, natomiast tylko uważam, że w prawie jest luka na siłę interpretowana przez policję na jej korzyść, choć jest na jej niekorzyść.

Napisano

> I właśnie dlatego Sąd o punktach się nie wypowiada. Postępowanie przed nim to prawo wykroczeń.

> Punkty to materia prawa administracyjnego. Wykroczenie powoduje więc skutki na dwóch

> płaszczyznach - kierowca jest karany grzywną oraz punktami karnymi. Te mogą być przyznane

> tylko jeśli wykroczenie zostało popełnione. Jeśli mandatu nie przyjmiesz to winnym możesz być

> dopiero po wyroku Sądu.

A od kiedy w Polsce można karać delikwenta z dwóch różnych praw?

Z dwóch różnych to można w wypadku udowodnienia winy z kw lub kk dochodzić potem roszczeń odszkodowawczych na drodze cywilnoprawnej, ale to drugie wtedy nie jest karą.

Napisano

> Nie ożywa. Punkty nie mają z nim nic wspólnego.

Tak?

a) Czy można dostać za to samo wykroczenie jednocześnie mandat i grzywnę z sądu?

b) Czy można dostać punkty karne nie dostając mandatu ani orzeczenia sądu?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.