Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bio diesel z bliskiej o co chodzi z ceną??

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie o Biodiesla z Bliskiej. Tankowałem dzisiaj ON po 5,47 a BioDiesel 5,75. Prawie 30 groszy drożej, podczas gdy zawsze był tańszy o 50-60 groszy, potem 20, potem 2-3 a tu dzisiaj takie coś. Koleś na stacji mówił że od wczoraj nikt tego nie zatankował i że tak już będzie. Podeśle ktoś jakis artykuł czemu taka zmiana? Patrol miał więcej werwy na Bio niż na zwykłym dieslu

Napisano

> Mam pytanie o Biodiesla z Bliskiej. Tankowałem dzisiaj ON po 5,47 a BioDiesel 5,75. Prawie 30

> groszy drożej, podczas gdy zawsze był tańszy o 50-60 groszy, potem 20, potem 2-3 a tu dzisiaj

> takie coś. Koleś na stacji mówił że od wczoraj nikt tego nie zatankował i że tak już będzie.

> Podeśle ktoś jakis artykuł czemu taka zmiana? Patrol miał więcej werwy na Bio niż na zwykłym

> dieslu

A to nie jest tak, że teraz do tego bio trzeba walić więcej dodatków żeby zimą nie zrobił się w baku smalec?

Napisano
  • Autor

> A to nie jest tak, że teraz do tego bio trzeba walić więcej dodatków żeby zimą nie zrobił się w

> baku smalec?

No niby podobnie a rok temu było i tak 40 groszy taniej w zimie

Napisano

> No niby podobnie a rok temu było i tak 40 groszy taniej w zimie

Koniec ulgi na biokomponenty??

Napisano

Koncerny sa zobowiązane przez rząd, zeby w ciągu roku sprzedać 7% (o ile się nie mylę) biopaliw. W przeciwnym wypadku kary są ogromne.

Pewnie cel już osiągnięty*, więc nie zalezy im na sprzedaży.

*Albo wiedzą, że zostanie osiągnięty do końca roku dzięki samej tylko sprzedaży paliw konwencjonalnych, które przecież też zawierają 4 czy 5% biododatków.

Od stycznie cena biodiesla z pewnością wróci do normy, bo w przyszłym roku już trzeba go będzie sprzedać nieco więcej niż w tym.

Artykułu ci nie zalinkuję, ale info pewne.

Napisano
  • Autor

> Koniec ulgi na biokomponenty??

1 maja się skończyły

Napisano
  • Autor

> Koncerny sa zobowiązane przez rząd, zeby w ciągu roku sprzedać 7% (o ile się nie mylę) biopaliw. W

> przeciwnym wypadku kary są ogromne.

> Pewnie cel już osiągnięty, więc nie zalezy im na sprzedaży.

I to by pasowało bo kto kupi diesla gorszego 6 procent drożej niż podstawowy. Pewnie w styczniu znowu obniżą.

Napisano

> A to nie jest tak, że teraz do tego bio trzeba walić więcej dodatków żeby zimą nie zrobił się w

> baku smalec?

Do - 10 st C. można lać. Lałem jak było mniej, ale pewnie jakies resztki ON w baku miałem.

Napisano

A może po prostu im się pomyliło wbijając ceny do systemu? Zamiast 4.75 wbili 5.75? Nie pamiętam jak u mnie na Bliskiej ceny wyglądają, ale wiem że Bio jest dalej tańsze od ON, bo inaczej nikt by tego przecież nie lał.

Napisano
  • Autor

> A może po prostu im się pomyliło wbijając ceny do systemu? Zamiast 4.75 wbili 5.75? Nie pamiętam

> jak u mnie na Bliskiej ceny wyglądają, ale wiem że Bio jest dalej tańsze od ON, bo inaczej

> nikt by tego przecież nie lał.

Nie ma pomyłki - cena z góry na conajniej 2óch bliskich

Napisano

> Nie ma pomyłki - cena z góry na conajniej 2óch bliskich

Nie będzie popytu to obniżą ceny dosyć znacznie, co roku tak jest zlosnik.gif Pytanie czy przy różnicy 50 gr jest sens to lać hmm.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie będzie popytu to obniżą ceny dosyć znacznie, co roku tak jest Pytanie czy przy różnicy 50 gr

> jest sens to lać

Patrol wolał bio, a że w terenie 30 bierze to różnica jest jakaś

Napisano

> Patrol wolał bio, a że w terenie 30 bierze to różnica jest jakaś

Ludzie powiadają, że silnik pracuje niby ciszej hmm.gif

Napisano

> Ludzie powiadają, że silnik pracuje niby ciszej

dużo ciszej pracuje ok.gif

Napisano

> Nie ma pomyłki - cena z góry na conajniej 2óch bliskich

w Łodzi podobnie. BIO droższy o ~30gr od ON

Napisano

Kiedyś wlałem do ciężarówki 300 litrów BIO, na bezpośrednim wtrysku na zwykłej pompie, silnik ciszej chodzi i mniej kopci a jak kopci to bardziej na siwo niż na czarno, moc spadła odczuwalnie gdzieś o 10-20% , do tego przy spadku temperatury w okolice 0C trudność w odpalaniu zimnego silnika i spalanie wzrosło o 10-15%. więcej już tego dziadostwa nie zatankowałem.

Napisano

> Koncerny sa zobowiązane przez rząd, zeby w ciągu roku sprzedać 7% (o ile się nie mylę) biopaliw. W

> przeciwnym wypadku kary są ogromne.

> Pewnie cel już osiągnięty*, więc nie zalezy im na sprzedaży.

> *Albo wiedzą, że zostanie osiągnięty do końca roku dzięki samej tylko sprzedaży paliw

> konwencjonalnych, które przecież też zawierają 4 czy 5% biododatków.

> Od stycznie cena biodiesla z pewnością wróci do normy, bo w przyszłym roku już trzeba go będzie

> sprzedać nieco więcej niż w tym.

> Artykułu ci nie zalinkuję, ale info pewne.

Dokładnie tak jak piszesz, sprzedali to co musieli a że bio jest podobno nieopłacalne w produkcji więc cena poszła do góry żeby było opłacalne zlosnik.gif i tak wiedzą że nikt nie kupi tego gów... w tej cenie no.gif

Napisano

Gdy pojawił się na niektórych orlenowskich stacjach jakieś 5 lat temu, był chyba o cały złoty tańszy. Ale do dobrze, że jest droższy, bo z ekologią biodiesel - wbrew nazwie - nie ma niczego wspólnego. Do jego wyprodukowania i tak potrzebne są paliwa kopalne. A w obecnych czasach samo przeznaczanie na paliwa czegoś, co może być przeznaczone na żywność, jest jawnym marnotrawstwem. Decydenci powinni jeszcze wziąć się za proceder opalania w elektrociepłowniach owsem jako biopaliwem, podczas gdy ludzie zdychają z głodu. Jak wspomniałem, bardzo dobrze się dzieje, że bio przeskoczył cenowo ekodiesla i oby ta tendencja się utrzymała!

Napisano

W mojej okolicy już od chyba miesiąca nie ma BIO100 na stacji na rafinerii!! A na stacjach powoli znika... może się wycofują z tego?

Napisano

> W mojej okolicy już od chyba miesiąca nie ma BIO100 na stacji na rafinerii!! A na stacjach powoli

> znika... może się wycofują z tego?

Nie mogą się wycofać. Na najbiższe lata już jest wszystko uzgodnione i podpisane-> zużycie bio komponentów ma stale rosnąć.

Po nowym roku bio wróci z pewnością.

Napisano

Decydenci powinni jeszcze wziąć się za proceder opalania w elektrociepłowniach

> owsem jako biopaliwem, podczas gdy ludzie zdychają z głodu.

Wiesz, idąc tym tropem to po co lać ropę do aut jak ludzie marzną z zimna, więc czemu nie rozdać ropy, żeby ludzie ogrzewali domy.

Napisano

> Gdy pojawił się na niektórych orlenowskich stacjach jakieś 5 lat temu, był chyba o cały złoty

> tańszy. Ale do dobrze, że jest droższy, bo z ekologią biodiesel - wbrew nazwie - nie ma

> niczego wspólnego. Do jego wyprodukowania i tak potrzebne są paliwa kopalne. A w obecnych

> czasach samo przeznaczanie na paliwa czegoś, co może być przeznaczone na żywność, jest jawnym

> marnotrawstwem. Decydenci powinni jeszcze wziąć się za proceder opalania w elektrociepłowniach

> owsem jako biopaliwem, podczas gdy ludzie zdychają z głodu. Jak wspomniałem, bardzo dobrze się

> dzieje, że bio przeskoczył cenowo ekodiesla i oby ta tendencja się utrzymała!

A jakie to paliwa kopalne są potrzebne do produkcji biodiesla?

Na chwilę obecną sens produkcji tego paliwa może być dyskusyjny, ale jeśli cena surowej ropy wzrośnie jeszcze o 100% albo po prostu skończą się pokłady to jest to jakaś alternatywa ok.gif

Napisano

> Gdy pojawił się na niektórych orlenowskich stacjach jakieś 5 lat temu, był chyba o cały złoty

> tańszy. Ale do dobrze, że jest droższy, bo z ekologią biodiesel - wbrew nazwie - nie ma

> niczego wspólnego. Do jego wyprodukowania i tak potrzebne są paliwa kopalne. A w obecnych

> czasach samo przeznaczanie na paliwa czegoś, co może być przeznaczone na żywność, jest jawnym

> marnotrawstwem. Decydenci powinni jeszcze wziąć się za proceder opalania w elektrociepłowniach

> owsem jako biopaliwem, podczas gdy ludzie zdychają z głodu. Jak wspomniałem, bardzo dobrze się

> dzieje, że bio przeskoczył cenowo ekodiesla i oby ta tendencja się utrzymała!

Estery roślinne i paliwa kopalne ? Powiedz coś więcej hmm.gif

Napisano

> Wiesz, idąc tym tropem to po co lać ropę do aut jak ludzie marzną z zimna, więc czemu nie rozdać

> ropy, żeby ludzie ogrzewali domy.

Kto marznie? Przecież specjalne organizacje drewno rozdają, jak kogoś nie stać na opał. icon_rolleyes.gif

Napisano

> A jakie to paliwa kopalne są potrzebne do produkcji biodiesla?

Ot, chociażby węgiel, na jakim opiera się energetyka w Polsce.

Napisano

> Estery roślinne i paliwa kopalne ? Powiedz coś więcej

Wybacz, że odpowiem pytaniem: a jak bez wkładu energetycznego otrzymasz te estry i sprawisz, że nadadzą się do bezpośredniego zaaplikowania do zbiornika paliwa? grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.