Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

edit - Volvo XC 70 ?

Featured Replies

Napisano

> Jakie opinie o Mercedesie ML 230 i o Land Rover Freelander 1.8 oba z gazem, rocznik ~ 2000 ?

Freelandera możesz skreślić sobie z mety zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Freelandera możesz skreślić sobie z mety

tak też gdzieś wyczytałem że to dość awaryjne auto blush.gif

a ML 230 ? opinie ma dobre, posiada tu ktoś MLa z gazem ?

Napisano

> Jakie opinie o Mercedesie ML 230 i o Land Rover Freelander 1.8 oba z gazem, rocznik ~ 2000 ?

Czy ciężko zgadnąć co lepsze? zlosnik.gif

Napisano

miałem kupić ML lub Freelandera

kupiłem Grand Cherokee i nie żałuję

Tego LR odradzają nawet najzagorzalsi fani marki więc coś jest na rzeczy

a ML, to był raczej z silnikiem 320, a nie 230

Napisano

> tak też gdzieś wyczytałem że to dość awaryjne auto

> a ML 230 ? opinie ma dobre, posiada tu ktoś MLa z gazem ?

tym autem jeździ się jak dostawczakiem tylko jest wyższy, serio zlosnik.gif praca i odgłosy zawieszenia są identyko hehe.gif

Napisano
  • Autor

> miałem kupić ML lub Freelandera

> kułem Grand Cherokee i nie żałuję

> Tego LR odradzają nawet najzagorzalsi fani marki więc coś jest na rzeczy 3

> a ML, to był raczej z silnikiem 320, a nie 230

hmmm obdzwoniłem właścicieli ML 2.3, 3.2, 4.3 i trochę mają za wysokie spalanie LPG frown.gif podobnie jak Grand Cherokee frown.gif

muszę poszukać czegoś co mieści się 10-15L LPG /100 crazy.gif

może jakiś wan icon_rolleyes.gificon_rolleyes.gif ?

Napisano
  • Autor

> outback jest lepszym wyborem

koszty , koszty , chyba trzeba zejść na ziemię i kupić mazdę MPV icon_rolleyes.gificon_rolleyes.gificon_rolleyes.gif ekonomiczność z komfortem icon_rolleyes.gif

Napisano

> koszty , koszty , chyba trzeba zejść na ziemię i kupić mazdę MPV ekonomiczność z komfortem

to może amerykany: 00-04 Tribute lub Maverick, 3.0 V6 4AT zlosnik.gif jest to FWD (100:0 do 50:50), ale można zablokować 4x4 zlosnik.gif

Napisano

> koszty , koszty , chyba trzeba zejść na ziemię i kupić mazdę MPV ekonomiczność z komfortem

wyzszy koszt zakupu outback odwdzieczy sie bezawaryjnoscia, czego o XC70 nie mozna powiedziec

Napisano

> ma ktoś xc70 ? rocznik 2000 - 2002 silnik 2.5 Turbo z gazem lub 2.4 D5 ?

> http://moto.gratka.pl/tresc/volvo-xc70-2-5-t-lpg-4x4-kli-13071292.html#fd94734513f334ec,1

Zdrowy D5 to świetna sprawa, chociaż w mieście trochę spala. Mieszany lub trasa to rekompensuje (V70 D5, średnioszybka trasa za granicą, zasięg ponad 1kkm).

Doświadczeń z B+G w V nie mam, za to stary 2.5D jest za to trwalszy i prostszy od D5.

V70/ XC70 przed zakupem sprawdź czy jest proste (na ramie lub chociażby "cyrklami"). Naprawy blacharskie są drogie - bierz AC ze zniesionym udziałem własnym.

Aha, części do XC70 mogą być droższe niż do V70, a te do tanich nie należą. Nie warto oszczędzać na oleum i filtrach.

PZDR

Napisano
  • Autor

> Zdrowy D5 to świetna sprawa, chociaż w mieście trochę spala. Mieszany lub trasa to rekompensuje

> (V70 D5, średnioszybka trasa za granicą, zasięg ponad 1kkm).

> Doświadczeń z B+G w V nie mam, za to stary 2.5D jest za to trwalszy i prostszy od D5.

> V70/ XC70 przed zakupem sprawdź czy jest proste (na ramie lub chociażby "cyrklami"). Naprawy

> blacharskie są drogie - bierz AC ze zniesionym udziałem własnym.

> Aha, części do XC70 mogą być droższe niż do V70, a te do tanich nie należą. Nie warto oszczędzać na

> oleum i filtrach.

> PZDR

to teraz już bladego pojęcia nie mam jakie auto zakupić sciana.gifsciana.gif by było większe, paliło umiarkowanie, i było bezawaryjne icon_rolleyes.gificon_rolleyes.gificon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> niz co

niż osobówka smirk.gif

> ile i czego?

np gazu 15l biglaugh.gif

Napisano

> niż osobówka

Ford Maverick/MazdaTribute - najtańsze sensowne SUVy z tamtego okresu - bagażnik ponad: metr szeroki, 80 wysoki po dach, 60 /150 głęboki

> np gazu 15l

z 3.0 V6 powinieneś zmieścić się w 15l gazu

warty uwagi z tego co widziałem (boosz skoro na Freelandera patrzyłeś... zlosnik.gif), silnik też chyba OK do LPG, ale sczegółów musisz poszukać sam

Napisano

> niż osobówka

> np gazu 15l

nie wiem, czego oczekujesz, bo pierwotnie miał być ML, ale jeśli chcesz zrobić skok na kasę i wziąć manuala bez bajerów, to ewentualnie zostaje Hyundai Santa Fe, od 01 do 04 prawdziwe 4x4 ok.gif ale były też wersje 2WD zlosnik.gif

2.7 V6 nie polecam (panewki wału korbowego), ale może 2.4 jest OK i polubi się z gazem? ewentualnie CRDi oslabiony.gif

nie widzę nic innego po taniości zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem, czego oczekujesz, bo pierwotnie miał być ML, ale jeśli chcesz zrobić skok na kasę i wziąć

> manuala bez bajerów, to ewentualnie zostaje Hyundai Santa Fe, od 01 do 04 prawdziwe 4x4 ale

> były też wersje 2WD

> 2.7 V6 nie polecam (panewki wału korbowego), ale może 2.4 jest OK i polubi się z gazem? ewentualnie

> CRDi

> nie widzę nic innego po taniości

nie mam jakiegoś typu, do wydania powiedzmy nie wiele bo 25000 crazy.gif

Napisano

> one mają boxera ?

jak 99,9% subaru

> szkoda że bez gazu

to byl przyklad, sa w tej cenie i z LPG

Napisano
  • Autor

> jak 99,9% subaru

> to byl przyklad, sa w tej cenie i z LPG

zaskoczyłeś mnie tym subaru serduszka.gif jak się mają te boksery do awaryjności ? jakich przebiegów dochodzą ?

Quote:

W Polsce panuje tzw. populizm jeździmy tym czym sąsiad jeździ czyli oplami, vw, fordami itd. Wielu z nas chwali swoje bo jak by inaczej ale uwierzcie mi doświadczając jazdy subaru zmienicie szybko zdanie

Napisano

> nie mam jakiegoś typu, do wydania powiedzmy nie wiele bo 25000

i w tym instalacja LPG/opony/serwis? oslabiony.gif

rynek jest mocno przetrzepany po ostatnich zimach zlosnik.gif ale może coś trafisz, jak nie masz dużych wymagań

Napisano

> zaskoczyłeś mnie tym subaru jak się mają te boksery do awaryjności ? jakich przebiegów dochodzą ?

wolnossace czyli n/a przy prawidlowych przegladach lekko 400kkm

Napisano

> one mają boxera ?

> szkoda że bez gazu

> jak zwykle mam 25000 to brakuje parę złoty a może Hyundai Tucson

dość mały bagażnik no.gif napęd do niczego no.gif bezsens

Napisano

> wolnossace czyli n/a przy prawidlowych przegladach lekko 400kkm

i o to się potem wszystko rozbija zlosnik.gif i jest figa z makiem biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> i w tym instalacja LPG/opony/serwis?

> rynek jest mocno przetrzepany po ostatnich zimach ale może coś trafisz, jak nie masz dużych

> wymagań

hmmm chyba znalazłem auto hmm.gifhmm.gifhmm.gif

Napisano

> hmmm chyba znalazłem auto

na szybko do sprawdzena tylne amorki bo chyba ciut za nisko tyl siedzi

i nie podoba mi sie ten nalot rudej kolo kielichow amortyzatorow i zawiasow maski, trzeba sie dokladnie przyjzec hmm.gif

gaz holendersji to tez mala zaleta bo na dziendobry butla do wymiany i wtryski bardzo drogie jak padna

szyber tez nie nalezy do super bezawaryjnych (szczelnosc ok, ale po latach lubi sie zawieszac przy otw./zam.)

skrzyni i silnika sie nie boj - ciezko je zabic

ale ogolnie auto trzeba obejzec na chlodno i ponegocjowac

Napisano

> i o to się potem wszystko rozbija i jest figa z makiem

olej/filtry co 12,5kkm

swiece co 25kkm (8zł szt)

rozrzad co 100kkm

kontrola zaworow co 100kkm

pompa wody co 200kkm

Napisano
  • Autor

> olej/filtry co 12,5kkm

> swiece co 25kkm (8zł szt)

> rozrzad co 100kkm

> kontrola zaworow co 100kkm

> pompa wody co 200kkm

decyzja zapadła, kobyłka u płota - będzie forester z gazem smirk.gifskromny.gif jakieś porady odnośnie zakupu ? 20.GIF

Napisano

> olej/filtry co 12,5kkm

> rozrzad co 100kkm

> pompa wody co 200kkm

A jak jest z serwisem? Tylko ASO, czy każdy mechanik ogarnie auto? Pewnie mechanicznie to filozofii tam nie ma, tylko jak wygląda sprawa z silnikiem, rozrządem?

Zawsze mi sie podobały te auta, ale troche sie ich bałem?

Napisano

> A jak jest z serwisem? Tylko ASO, czy każdy mechanik ogarnie auto?

jesli to mechanik z glowa, co mial w rekach troche japonczykow to oganie bez problemu

nie mowie o rzczach typu robieranie w mak silnika czy skrzyni bo tu juz trzeba miec "swoje patenty"

> Pewnie mechanicznie to filozofii

dokladnie

> tam nie ma, tylko jak wygląda sprawa z silnikiem, rozrządem?

rozrzad robi sie dosc prosto, kumaty mechanik robi to w 2-3h

> Zawsze mi sie podobały te auta, ale troche sie ich bałem?

przy TURBO zakup uzywanego jest loteria, ale tez fun z jazdy wiekszy, i zawsze latwo podkrecic na wiecj KM i Nm

n/a - jak kazde inne auto

Napisano

> decyzja zapadła, kobyłka u płota - będzie forester z gazem jakieś porady odnośnie zakupu ?

do zakupu podchodzic chlodno

lepiej kupic starszego i drozszego ze znana historia serwisowa niz mlodego taniego z niewiadomego zrodla

jak zalezy ci maksymalnie na beazawaryjnosci i taniej eksploatacji to zestaw 2.0 N/A (automat lu mauala, ja preferuje AT) + LPG (TYLKO sekwencja) bedzie najlepszy, buda najlepiej po 2002 bo wyglada jeszcze dosc swiezo

z wypasu lepiej omijac szyberdach

sprawdzic wysokosc tylnego zawiasu - musi stac rowno tyl z przodem i prawa z lewa stona

jak nie to tylne amorki samopoziomujace do wymiany -1200zl/szt, ale mozna zalozyc zmiennik zwykly amorek + dedykowana sprezyna za 1200zł/calosc na tyl

Napisano

> hmmm chyba znalazłem auto

poczekaj aż poznasz szczegóły i zobaczysz je w realu zlosnik.gif

Napisano

> olej/filtry co 12,5kkm

> rozrzad co 100kkm

> pompa wody co 200kkm

ja to już wiem, tylko właściciele Foresterków nie wiedzą albo nie mają faktur na to grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> ja to już wiem, tylko właściciele Foresterków nie wiedzą albo nie mają faktur na to

ja wiem wiec nie generalizuj clown.gif

a faktur nie mam bo mi nie potrzebne, moze paragony za rozrzad bym znalazl icon_rolleyes.gif

Napisano

> ja wiem wiec nie generalizuj

> a faktur nie mam bo mi nie potrzebne , moze paragony za rozrzad bym znalazl

to od Ciebie nie kupiem foch.gif

zlosnik.gif

Napisano

> na szybko do sprawdzena tylne amorki bo chyba ciut za nisko tyl siedzi

> i nie podoba mi sie ten nalot rudej kolo kielichow amortyzatorow i zawiasow maski, trzeba sie

> dokladnie przyjzec

> gaz holendersji to tez mala zaleta bo na dziendobry butla do wymiany i wtryski bardzo drogie jak

> padna

> szyber tez nie nalezy do super bezawaryjnych (szczelnosc ok, ale po latach lubi sie zawieszac przy

> otw./zam.)

> skrzyni i silnika sie nie boj - ciezko je zabic

> ale ogolnie auto trzeba obejzec na chlodno i ponegocjowac

Dodałbym na minus, że bardzo odpicowane z zewnątrz i w środku, ale za to na plus brudny silnik (ta ruda faktycznie też mnie zastanawia, ale może auto było znad morza).

ZTCP masz/ miałeś Foresterka. Jak kosztowo wychodzi eksploatacja? Typowa esploatacja pewnie na poziomie segmentu C/D, ale ciekawi mnie, czy są jakieś nietypowe koszty, które mogą wystapić.

PZDR

Napisano

> do zakupu podchodzic chlodno

łatwo powiedzieć - trudno wykonać

> lepiej kupic starszego i drozszego ze znana historia serwisowa niz mlodego taniego z niewiadomego

> zrodla

ok.gif

> jak zalezy ci maksymalnie na beazawaryjnosci i taniej eksploatacji to zestaw 2.0 N/A (automat lu

> mauala, ja preferuje AT) + LPG (TYLKO sekwencja) bedzie najlepszy, buda najlepiej po 2002 bo

> wyglada jeszcze dosc swiezo

Masz Turbo, czy N/A? Jaki LPG i ile pali?

> z wypasu lepiej omijac szyberdach

Da się to zdiagnozować przy oględzinach, czy lepiej wogóle odpuścić takie z szybą-w-dachu?

> sprawdzic wysokosc tylnego zawiasu - musi stac rowno tyl z przodem i prawa z lewa stona

> jak nie to tylne amorki samopoziomujace do wymiany -1200zl/szt, ale mozna zalozyc zmiennik zwykly

> amorek + dedykowana sprezyna za 1200zł/calosc na tyl

IMHO nie warto robić rzeźby. Mam nivo w volvo i nie sądzę żebym chciał je zmieniać na zwykłe. Prędzej zmienię auto.

PZDR

Napisano

> Dodałbym na minus, że bardzo odpicowane z zewnątrz i w środku, ale za to na plus brudny silnik (ta

> ruda faktycznie też mnie zastanawia, ale może auto było znad morza).

> ZTCP masz/ miałeś Foresterka. Jak kosztowo wychodzi eksploatacja? Typowa esploatacja pewnie na

> poziomie segmentu C/D, ale ciekawi mnie, czy są jakieś nietypowe koszty, które mogą wystapić.

> PZDR

poza tym:

-"tylne amorki samopoziomujace do wymiany -1200zl/szt, ale mozna zalozyc zmiennik zwykly amorek + dedykowana sprezyna za 1200zł/calosc na tyl "

i wisco w centralnym dyfrze (2000zł), czasami pada po 200kkm)

raczej nie ma niespodzianek

Napisano

> poza tym:

> -"tylne amorki samopoziomujace do wymiany -1200zl/szt, ale mozna zalozyc zmiennik zwykly amorek +

> dedykowana sprezyna za 1200zł/calosc na tyl "

> i wisco w centralnym dyfrze (2000zł), czasami pada po 200kkm)

> raczej nie ma niespodzianek

Tak patrzę na rudą w komorze silnika i jest jej sporo na innych elementach (mocowanie aku, elementy silnika, wiele śrub/nakrętek, okolice błotnik/zawias maski).

Wisko za 2k z wymianą? hmm.gif

Napisano

> Tak patrzę na rudą w komorze silnika i jest jej sporo na innych elementach (mocowanie aku,

standard

> elementy

> silnika,

nie starndard

> wiele śrub/nakrętek,

standard

> okolice błotnik/zawias maski).

nie standard

> Wisko za 2k z wymianą?

tak

Napisano

> standard

> nie starndard

> standard

> nie standard

> tak

Czyli eksploatacyjnie forester byłby na poziomie (lub mniej) niż V70II.

A co byłoby lepsze: Forester czy Legacy/Outback? Do używania przez 2+2 osoby i sporo bagażu.

Napisano

> Czyli eksploatacyjnie forester byłby na poziomie (lub mniej) niż V70II.

> A co byłoby lepsze: Forester czy Legacy/Outback? Do używania przez 2+2 osoby i sporo bagażu.

odp przewrotnie:

na wakacje lepszy outbak/legacy

na codzien forester

poszukaj moich postow ze skosnookich "porownanie forester vs. outback"

Napisano

> odp przewrotnie:

> na wakacje lepszy outbak/legacy

> na codzien forester

> poszukaj moich postow ze skosnookich "porownanie forester vs. outback"

Czyli forek + trumna na wyjazdy byłby ok

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.