Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przystosowanie silnika do zasilania LPG?

Featured Replies

Napisano

Czy fabryczne przystosowanie silnika do lpg w nowych autach to mit i urban legends czy faktycznie są utwardzane gniazda zaworowe.

Szukałem ostatnio auta dla znajomych, znalazłem demo Cruze 1.8 140KM. Sprzedawca powiedział, że nie można w tym egzemplarzu zainstalowć lpg bez utraty gwarancji i że silnik nie jest do lpg przystosowany.

Chyba podobnie jest z Mitsu Lancerem 1.8 oraz swego czasu GM w Oplu pobierał dodatkową opłatę 500pln za dostosowanie silnika do lpg.

Skoda Octavia z fabrycznym lpg ma utwardzane gniazda zaworowe, czy jest to seria.

Napisano

> Czy fabryczne przystosowanie silnika do lpg w nowych autach to mit i urban legends czy faktycznie

> są utwardzane gniazda zaworowe.

kiedyś spotkałem się z taką opinią dot. forda, tzn że wersje fabryczne lpg np w NL miały inne głowice

co ciekawe ludzie podawali różne silniki - 1.6 i 1.8 które rzekomo były dostosowywane do LPG

teraz w oficjalnych publikacjach pojawia się taka informacja ale głownie przy bioetanolu, silnik flexifuel

jednocześnie w sieci krąży info że te silniki nie tolerują gazu spineyes.gif

dla mnie to jest jakaś masakra, czytałem sporo o połączeniu ford+lpg i informacje są skrajnie różne

a czego to wynika ? niewiem.gif

mitsubishi oficjalnie podawało że do LPG dają inną głowicę ok.gif

skoda instaluje LPG w najprostszym silniku 1.6 więc tam żadnych przeróbek nie potrzeba

podobnie chevrolet ok.gif

jeśli chodzi o GM, to Tunap chwalił się że ich środek pozwala zachować gwarancję spineyes.gif

Napisano

>znalazłem demo Cruze 1.8 140KM. Sprzedawca powiedział, że nie

> można w tym egzemplarzu zainstalowć lpg bez utraty gwarancji >i że silnik nie jest do lpg

Coś w tym jest, bo w katalogu części masz opcję KL7, która oznacza możliwośc zastosowania instalacji LPG. Co konkretnie, niestety nie wiem.

Napisano

> skoda instaluje LPG w najprostszym silniku 1.6 więc tam żadnych przeróbek nie potrzeba

> podobnie chevrolet

Chevy nie old.gif

Napisano

> Chevy nie

lacetti ?

auto z gazem brałeś z salonu płacąc tylko za instalkę 4kzł icon_rolleyes.gif

Napisano

> lacetti ?

> auto z gazem brałeś z salonu płacąc tylko za instalkę 4kzł

W starszych silnikach tak, ale później była już chyba ta dopłata kilku stówek za KL7. hmm.gif

Napisano

> W starszych silnikach tak, ale później była już chyba ta dopłata kilku stówek za KL7.

niewiem.gif w cenniku była po prostu pozycja lpg, całkiem możliwe że była tam dopłata do silnika

mowa o roku 2009, jak myślałem o kupnie laczka

te kilka stówek to pikuś w stosunku do tego co życzy sobie mitsu

Napisano

> ... te kilka stówek to pikuś w stosunku do tego co życzy sobie mitsu

Zauważyłem pewną rzecz - w chevy orlando 1,8 dopłada do przypstosowania do lpg to 200zł i tak się zastanawiam, co można zrobić na etapie produkcji za 200 zł żeby autko było przystosowane do lpg ...

W ofercie jest też cruze z tym samym silnikiem z założenia przystosowany do lpg. Wersja z silnikiem 1,6 jest 1700zł tańsza - jak odliczyć 200zł za przystosowanie do lpg, to wogóle nie opłaca się kupować auta z silnikiem 1,6 ...

Napisano

jeżeli auto ma kolektor plastikowy to moze dają w zamian z jakiegoś stopu metalu ?

Napisano

> jeżeli auto ma kolektor plastikowy to moze dają w zamian z jakiegoś stopu metalu ?

po co ? icon_rolleyes.gif

w dobie sekwencji niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Zauważyłem pewną rzecz - w chevy orlando 1,8 dopłada do przypstosowania do lpg to 200zł i tak się

> zastanawiam, co można zrobić na etapie produkcji za 200 zł żeby autko było przystosowane do lpg ...

No chyba tylko zamontować głowicę z utwardzonymi gniazdami zaworowymi. Ale chyba nie za te 200pln-ów

> W ofercie jest też cruze z tym samym silnikiem z założenia przystosowany do lpg. Wersja z silnikiem 1.8

No właśnie, że nie sprzedawca w salonie wyraźnie powiedział, że ten silnik nie jest fabrycznie przystosowany do lpg.

Prawdopodobnie można montować gaz i nic by się nie stało.

W Astrze G/H z silnikiem Z14XER/Z14XEP montują lpg poza Aso i nic złego się nie dzieje.

Te dodatkowe opłaty za przystosowanie silnika pod lpg to wyciąganie $$$ od klientów, czy modyfikują silnik?

Napisano

> No chyba tylko zamontować głowicę z utwardzonymi gniazdami zaworowymi. Ale chyba nie za te

> 200pln-ów

można zmienić soft ecu hmm.gif

coś takiego jest w fexifuel

inna głowica to tak jedno zero więcej icon_rolleyes.gif

Napisano

> można zmienić soft ecu

> coś takiego jest w fexifuel

> inna głowica to tak jedno zero więcej

Ale przecież nie montują jej w ASO tylko w fabryce, więc dla fabryki to praktycznie koszt magazynowania dwóch indeksów zamiast jednego, koszt produkcji nie przekracza pewnie 5-10% ceny zwykłej czapki.

Napisano

> Czy fabryczne przystosowanie silnika do lpg w nowych autach to mit i urban legends czy faktycznie

> są utwardzane gniazda zaworowe.

W MB, w silnikach M271 (E200 kompressor) przystosowanych do zasilania gazem CNG, głowica ma inny nr niż w tym samym silniku w zwykłej wersji, także coś tam musieli zmienić.

Napisano

> Coś w tym jest, bo w katalogu części masz opcję KL7, która oznacza możliwośc zastosowania

> instalacji LPG. Co konkretnie, niestety nie wiem.

Na stronie dilera tutaj jakiś tekst piszą że KL7 to wzmocnione gniazda zaworowe.

Do Chevy AVEO ta opcja kosztowała 150 zł.

Napisano

> Na stronie dilera tutaj jakiś tekst piszą że KL7 to wzmocnione gniazda zaworowe.

I pewnie tak faktycznie jest, bo to newralgiczny punkt w silniku, jeśli chodzi o zasilanie gazem.

> Do Chevy AVEO ta opcja kosztowała 150 zł.

Jak się głębiej zastanowić, to ta kwota wygląda dość logicznie, bo zamawiasz auto, które ma po prostu silnik z tą modyfikacją, w sumie niewielką na etapie produkcji. Nikt nic nie demontuje, nie przekłada, bo wtedy ten koszt byłby faktycznie dość zabawny.

Przecież, jak auto ma w katalogu podstawowy kolor biały, to jeśli ktoś chce czarny to nie przemalowują mu go z tego białego. Przynajmniej tak mi się wydaje. spineyes.gif

W przypadku Chevroleta lekko mylące jest określenie "przystosowanie", które sugeruje, że ktoś dłubie w gotowym aucie.

Napisano

> I pewnie tak faktycznie jest, bo to newralgiczny punkt w silniku, jeśli chodzi o zasilanie gazem.

> Jak się głębiej zastanowić, to ta kwota wygląda dość logicznie, bo zamawiasz auto, które ma po

> prostu silnik z tą modyfikacją, w sumie niewielką na etapie produkcji. Nikt nic nie demontuje,

> nie przekłada, bo wtedy ten koszt byłby faktycznie dość zabawny.

> Przecież, jak auto ma w katalogu podstawowy kolor biały, to jeśli ktoś chce czarny to nie

> przemalowują mu go z tego białego. Przynajmniej tak mi się wydaje.

> W przypadku Chevroleta lekko mylące jest określenie "przystosowanie", które sugeruje, że ktoś

> dłubie w gotowym aucie.

przede wszystkim ten koszt jest zupełnie przyzwoity, żeby nie powiedzieć śmieszny wink.gif

mitsubishi kasuje 1000zł, a początkowo było chyba 1800zł ?

http://mitsubishi.krakow.pl/podstrona/447-lpg

Quote:

Wymienione modele zostały fabrycznie przystosowane do montażu instalacji gazowej, m.in dzięki modyfikacji silników - wzmocniono zawory dolotowe, wylotowe jak i utwardzeniu poddano same gniazda zaworowe.

Cena instalacji SEQUENT 24 wraz z montażem: 2415 PLN

Cena instalacji SEQUENT PLUG & DRIVE wraz z montażem: 2620 PLN

i zupełnie przyzwoite ceny za instalacje ok.gif

mnie poza aso kosztowała 2800zł, tu za 3500zł mamy z wymianą głowicy, utrzymaniem 3letniej gwarancji, również na instalacje (normalnie 2lata)

waytogo.gif

jak widać da się zrobić ... czemu tylko u niektórych ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

> No chyba tylko zamontować głowicę z utwardzonymi gniazdami zaworowymi. Ale chyba nie za te

> 200pln-ów

co wy opowiadacie, wszystkie głowice w silnikach przystosowanych do benzyny bezołowiowej mają utwardzone gniazda zaworowe.

jeśli chodzi o dostosowanie, to jest kilka opcji, można kanały wylotowe pokryć warstwą ceramiczną, nawiercić kilka dodatkowych kanałów chłodzących, lub najzwyczajniej wsadzić świece z mniejszym odstępem i sprzedać jako silnik dostosowany do LPG zlosnik.gif

Napisano

> co wy opowiadacie, wszystkie głowice w silnikach przystosowanych do benzyny bezołowiowej mają

> utwardzone gniazda zaworowe.

> jeśli chodzi o dostosowanie, to jest kilka opcji, można kanały wylotowe pokryć warstwą ceramiczną,

> nawiercić kilka dodatkowych kanałów chłodzących, lub najzwyczajniej wsadzić świece z mniejszym

> odstępem i sprzedać jako silnik dostosowany do LPG

może niektóre mają mniej utwardzone grinser006.gif

świeży przykład KIA która przewiozła się na LPG, sporo kłopotów do 50kkm w fabrycznych instalacjach

więc coś jest na rzeczy hmm.gif

Napisano

> W przypadku Chevroleta lekko mylące jest określenie "przystosowanie", które sugeruje, że ktoś

> dłubie w gotowym aucie.

Pewnie chodzi o fabryczne przystosowanie 893goodvibes.gif

• 9 miesięcy później...
Napisano

> http://mitsubishi.krakow.pl/podstrona/447-lpg

Dzwoniłem. teraz to kosztuje 4tyś.

Czy ktoś może ujeżdża Mitsu 1.8 140KM z zamontowana instalacją w normalnym warsztacie?

Czy coś się dzieje z silnikiem?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.