Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak reagujecie na "mądrzejszych" czyli...

Featured Replies

Napisano

Dobry zły tatuś w samochodzie, jakże wszystko wiedzący potrafiący nauczyć... clown.gifsick.gif

Osobiście po przesiadce ze skuterka odpuszczam tych "lepszych" i jednak zachowuję dystans. swiety.gif

Inny temat: jak to jest, że gdy jechałem skuterem to wszyscy mnie wyprzedzali, nie ważne czy jest miejsce czy go nie ma chaja.gifhorse.gif, jak się tylko da choć ruszałem z pełnym gazem i wiem, że z kabiny zwykłego kierowcy to już aż za dynamiczny start a mimo wszystko ryje się choć nie ma miejsca sick.gif

a teraz gdy ujeżdżam Hondę, zrobiłem doświadczenie - ruszam spokojnie palacz.gif - jak skuterem dawniej i nikt mnie nie wyprzedza o co chodzi? Jadę spokojnie te 80km/h i nikt sie nie pcha co jest? grinser006.gif

Napisano

> i

> nikt mnie nie wyprzedza o co chodzi? Jadę spokojnie te 80km/h i nikt sie nie pcha co jest?

Bo wiedzą, że już nic nie wskórają?

Napisano

> Bo wiedzą, że już nic nie wskórają?

Chory, zakompleksiony kraj...

Napisano

> Chory, zakompleksiony kraj...

Wiesz, ja po przesiadce z 50 widzę kosmiczną poprawę komfortu jazdy.

A jeżdżę z praktycznie nie zmienionymi prędkościami...

Napisano

> Wiesz, ja po przesiadce z 50 widzę kosmiczną poprawę komfortu jazdy.

> A jeżdżę z praktycznie nie zmienionymi prędkościami...

No tak, 50tka to taki szybszy rower a wszystko ponad to już motór. Ciekawe skąd się to bierze?

Napisano

Ja mam skuter, tyle że taki trochę większy i 200i smile.gif Już wielu próbowało mnie zrobić na szybko ze świateł i niestety się nie udało smile.gif tak do 80 to naprawdę kierownik puszki musi się namęczyć żeby mnie wyprzedzić, a i autko musi mieć jakieś ciut lepsze bo te słabsze nie mają żadnych szans smile.gif

Ale coś w tym jest co piszesz, jeden nasz kolega z AK miał właśnie wypadek przez takiego gościa który go wyprzedził (jechał na skuterze 50), a nie było miejsca żeby się schować i zahaczył go tyłem... skuter pal licho, ale rehabilitacja po tym wypadku chyba jeszcze trwa, a to już ze 2-3 lata temu było...

Dlatego też ja jadę raczej środkiem pasa, a nawet bliżej środka całej drogi żeby tacy ludzie nie napalali się za bardzo, na szczęście większość jak zobaczy że lecę równo z nimi, a nawet szybciej przyspieszam to jadą grzecznie za mną.

Napisano

> Dlatego też ja jadę raczej środkiem pasa, a nawet bliżej środka całej drogi

Zacząłem tak robić (jeżdżąc 50ą) od pierwszego przejazdu trasą siekierkowską w porannym szczycie

Napisano

> No tak, 50tka to taki szybszy rower a wszystko ponad to już motór. Ciekawe skąd się to bierze?

Wiesz, ja tego zupełnie nie rozumiem.

Akurat Romek wygląda jak pełnoprawna 125.

Fakt -> odejście spod świateł ma takie sobie, ale do tych 50 to idzie caaałkiem spox.

Gorzej to co powyżej.

ALE - widząc, że sprzęt słabo idzie (jak na moto) to zaraz się wyścigi zaczynają.

Motocyklem to zasadniczo nie spinając się na jedynce dochodzę do max prędkości kodeksowych, więc teoretycznie zanim zdążą pomyśleć to już jestem dalekoooo.

A potem - fakt - dochodzą, bo ja jadę 50 w mieście, tyle, że już nie wyprzedzają na żyletkę...

Za to należy zważyć, że po motocyklu WIDAĆ, że jest motocyklem.

Napisano

> Wiesz, ja tego zupełnie nie rozumiem.

> Akurat Romek wygląda jak pełnoprawna 125.

> Fakt -Gorzej to co powyżej.

> ALE - widząc, że sprzęt słabo idzie (jak na moto) to zaraz się wyścigi zaczynają.

> Motocyklem to zasadniczo nie spinając się na jedynce dochodzę do max prędkości kodeksowych, więc

> teoretycznie zanim zdążą pomyśleć to już jestem dalekoooo.

Do 40-45 na skucie też jestem pierwszy, ale nie zawsze są na to warunki.

> A potem - fakt - dochodzą, bo ja jadę 50 w mieście, tyle, że już nie wyprzedzają na żyletkę...

To już nagminne...

> Za to należy zważyć, że po motocyklu WIDAĆ, że jest motocyklem.

To afakt, ale i tak nadal zjawisko jest dla mnie niezrozumiałe. Z innej bajki jestem...

Napisano

> To afakt, ale i tak nadal zjawisko jest dla mnie niezrozumiałe. Z innej bajki jestem...

Może kwestia jakie kto ma fi rurki... ?

Napisano

Ja na skuterkach nie smigam tylko na motocyklach, co do wpychania się to nie miałem takiej sytuacji, natomiast ściganie się mocniejszych samochodów zemna jest nagmine, w tamtym roku trafiły się dwie m5, jedna m3, 2x6, jeden ml czyli raczej takie bardziej bogate fury. Ja nie prowokuje zawsze wychodzi to od samochodów.

Napisano

> To afakt, ale i tak nadal zjawisko jest dla mnie niezrozumiałe. Z innej bajki jestem...

bo jak motocykl tak jedzie, to widocznie ma ku temu powód, a skuter bo... nie może szybciej.

inna sprawa, że na motocyklach to jeżdżą sami wariaci co za nic mają ograniczenia i przepisy, i jest to u nich normalne. Więc jazda zgodne z przepisami jest nienormalna do kwadratu i trzeba od takiego zachować bezpieczny dystans zlosnik.gif

Napisano

> Może kwestia jakie kto ma fi rurki... ?

Chyba by to rozszerzył (nie fi) na inne kompleksy i frustracje

Napisano

> bo jak motocykl tak jedzie, to widocznie ma ku temu powód, a skuter bo... nie może szybciej.

> inna sprawa, że na motocyklach to jeżdżą sami wariaci co za nic mają ograniczenia i przepisy, i

> jest to u nich normalne. Więc jazda zgodne z przepisami jest nienormalna do kwadratu i trzeba

> od takiego zachować bezpieczny dystans

Ostatnie zdanie przekonuje mnie najbardziej

Napisano

sytuacja z dzis...

Jest czerwone, podjezdzam i zajmuje pole position,

za mna stoi gosc w Hondzie Accord...

zielone -> ruszam -> slysze gosc za mna pilje na czerwone pole -> dodalem lekko gazu smile.gif

gostek wrzuca 2ke i dalej na czerwone pole.... bylem juz daleko smile.gif

Majesty 250, skuter :D

Napisano

> Wiesz, ja po przesiadce z 50 widzę kosmiczną poprawę komfortu jazdy.

> A jeżdżę z praktycznie nie zmienionymi prędkościami...

umknęło mi coś czy nie chwaliłeś się przesiadką z 50-tki? cfaniaczek.gif

co masz? zlosnik.gif

Napisano

> umknęło mi coś czy nie chwaliłeś się przesiadką z 50-tki?

> co masz?

Motocykl :-)

Napisano

> sytuacja z dzis...

> Jest czerwone, podjezdzam i zajmuje pole position,

> za mna stoi gosc w Hondzie Accord...

> zielone -gostek wrzuca 2ke i dalej na czerwone pole.... bylem juz daleko

> Majesty 250, skuter :D

tacy są najlepsi , myślą że jakiś chinczyk się wpycha a tu zong zlosnik.gif TDI od niemca dostaje po ....pie rotfl.gif

Pcx 125 skuter hehe.gif

chociaż raz się sam w głowę popukałem jak koleś chciał mnie usilnie wyprzedzić a ja go specjalnie z pasa wypchnąłem screwy.gif Facet z twarzy był ewidentnie jednostrzałowy ale widocznie lubił się pastwić na skuterkach no.gif

Napisano

Staram sie :

- nie jezdzic jak nauczyciel

- uzywac klaksonu gdy ktos probuje mnie : rozjechac/ zepchnac/ wymusic pierwszenstwo

- dziekowac za puszczanie, samemu puszczac, gdy ktos jedzie szybciej

- jezdzic ze sporym odstepem i patrzec na zachowanie kierowcow

Czyli .. nie rob drugiemu co Tobie niemiłe.

stosuje to podczas jazdy autem i moto.

Napisano

> Staram sie :

> - nie jezdzic jak nauczyciel

> - uzywac klaksonu gdy ktos probuje mnie : rozjechac/ zepchnac/ wymusic pierwszenstwo

> - dziekowac za puszczanie, samemu puszczac, gdy ktos jedzie szybciej

> - jezdzic ze sporym odstepem i patrzec na zachowanie kierowcow

> Czyli .. nie rob drugiemu co Tobie niemiłe.

> stosuje to podczas jazdy autem i moto.

Amen!!

Stosuje te same zasady, ale czasem zdarzy się jeden albo drugi. Poprostu odpuszczam, nawet jak wiem że nie ma ze mną szans. niech się chłop cieszy że wyprzedził motocykl który jechał na 40%swoich możliwości a jemu silnik z ramy wyskakiwał.

po pierwsze, szkoda mojego zdrowia, niech wyjdzie jakiś pieszy czy coś. Może i uda mi się wychamować...Ale co zrobi ten z tyłu

Kiedyś na MOTOkąciku opisywałem historie jaka mi się przydażyła jadąć skuterem na krajowej 4ce. Piaggio Beverly 200, zwężenie do jednego pasa.z prawej głęboki rów(jeszcze trwał remont) z lewej wysepka. Więc jadę środkiem (80km/h) ograniczenie 70km/h. Niedziela rano, pusta droga, ja jadę raczej środkiem pasa...dojeżdza koleś VOLVO (model nie znany) prawie dotyka mnie i zaczyna trąbić. Ale brak pobocza, a zaraz za końcem asfaltu ten głęboki rów. Kończy się wysepka, z przeciwka nic nie jedzie, koleś mnie wyprzedza, zrównuje się ze mną zaczyna trąbić...i spycha mnie do rowu...przytomnie zacząłem hamować...zjechałem jak najbliżej krawędzi...wziąłem troche pobocza na kołą...zatrzymałem się kilka centymetrów przed "urwiskiem". Na prawą nogę nie dałoby się zejść, ani podeprzeć bo dziura...tylko na lewą...

Do teraz mam to przed oczami. To był jawny zamach na moje życie!!!

A najgorsze jest to; że chłop za 300metrów skręcił w podporządkowaną. Kur...ka!

Napisano

> Do teraz mam to przed oczami. To był jawny zamach na moje życie!!!

> A najgorsze jest to; że chłop za 300metrów skręcił w podporządkowaną. Kur...ka!

Mialem podobnie .. ale moze nie tak dramatycznie ...

zatrzymalem sie ... zszedlem z moto ... kilka razy gleboko odetchnalem ... wsiadlem i pojechalem dalej ...

choc nie ukrywam ze w glowie mi sie kilka razy juz gotowalo :

- wymuszenie pierwszenstwa przez kierowce patrzacego sie na mnie

- zjechanie przede mnie na centymetry

- proba zepchniecia

kilka gleobkich wdechow ... malutka przerwa .... i nadal byc skupionym

na szczescie ani razu nie dalem sie poniesc ... jak na razie wszelkie proby poscigania sie ... olewam

Chociaz raz zrobilem jak na filmach wink.gif ... kole przygazowki ...ja rowniez ... czerwone...zolte .... zielone .... koles gaz do dechy ... a ja spokojnie ruszylem wink.gif

Napisano

W sierpniu miałem sytuację, że kierownik chyba octavii z kratką hehe.gif chciał się ze mną ścigać z pod świateł. Zrobiłem kilka lekkich przygazówek (na tyle na ile silnik skutera pozwalał-> 200ccm w jednym garnku z wydmuchanym ze starości tłumikiem fajnie brzmi...). Nadal świeciło się czerwone i gaz. Tylko że ja zatrzymałem się po 1m a on przeleciał na czerwonym świetle, akurat prosto pod radiowóz.

P.s. ja spokojnie sobie pojechałem dalej... smile.gif

Napisano

> W sierpniu miałem sytuację, że kierownik chyba octavii z kratką chciał się ze mną ścigać z pod

> świateł. Zrobiłem kilka lekkich przygazówek (na tyle na ile silnik skutera pozwalał-P.s. ja

> spokojnie sobie pojechałem dalej...

a świstak siedzi ... bo go ten radiowóz zauważył a sreberka były kradzione smirk.gifsmirk.gifsmirk.gifrotfl.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.