Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane II jaki silnik wybrać?

Featured Replies

Napisano

Pytanie kieruję do szanownych użytkowników, teoretykom z góry dziękuję zlosnik.gif

Jako, że powoli nadchodzi czas na zmianę auta z megane I na megane II, ew. vectra c 1.8 ale raczej meganka cool.gif zastanawiam się nad doborem silnika.

Auto będzie głównie używane w mieście stąd pytanie czy 1.4 16v sprawdza się w tym aucie? czy lepiej wziąć 1.6? Chodzi mi głównie o spalanie, osiągi nieistotne.

Czy ktoś ma do czynienia z wersją 2.0? może jest bardzo elastyczna i przez to zadowala się podobnymi ilościami benzyny jak w przypadku 1.6? choć trochę w to wątpię.

Mam już jednego cdi, który spisuje się świetnie natomiast jak to jest w przypadku renault dci? czy silnik 1.5 dci w wersji 105ps jest wart polecenia czy trapią go jakieś poważne awarie?

Najbardziej skłaniam się ku 1.6 chyba, że jest jakaś ciekawsza alternatywa jeżeli chodzi o trwałość i spalanie. Z góry dzięki za odpowiedzi 20.GIF

Napisano

Ja mam właśnie 1.4 98 KM z LPG.Uważam,że do miasta idealny.Silnik najmniej awaryjny z gamy motorów w Meganach II.Malkontenci stwierdzą,że auto z tym motorem nie jedzie, a ja twierdzę coś innego.Nie jest to Ferrari,ale w zupełności wystarczy.Spalanie niestety niewiele mniejsze niż w 1.6.

Napisano

> Ja mam właśnie 1.4 98 KM z LPG.Uważam,że do miasta idealny.Silnik najmniej awaryjny z gamy motorów

> w Meganach II.Malkontenci stwierdzą,że auto z tym motorem nie jedzie, a ja twierdzę coś

> innego.Nie jest to Ferrari,ale w zupełności wystarczy.Spalanie niestety niewiele mniejsze niż

> w 1.6.

Ja mam 1.6. Spalanie niewiele mniejsze niż 2.0 smile.gif a tak na poważnie to 1.4 wydaje się najbardziej optymalny do miasta. 1.6 dynamiką nie powala, da się szybciej pojechać, ale nie jest to auto o sportowym zacięciu. W trasie najbardziej brakuje 6-go biegu, który w 2.0 już jest - i to jest moim zdaniem najlepsza opcja do jazdy w trasie. Ze wszystkich benzynowych silników megane ii 1.6 chyba był najbardziej problematyczny (KZFR + cewki), choć mój tego problemu na razie nie ma waytogo.gif i oby tak dalej

Napisano

> Ja mam właśnie 1.4 98 KM z LPG.Uważam,że do miasta idealny.Silnik najmniej awaryjny z gamy motorów

> w Meganach II.Malkontenci stwierdzą,że auto z tym motorem nie jedzie, a ja twierdzę coś

> innego.Nie jest to Ferrari,ale w zupełności wystarczy.Spalanie niestety niewiele mniejsze niż

> w 1.6.

Ten silnik ma dla mnie jedna zalete i predyspozycje do miasta - nagrzewa sie bardzoooooo szybko. Ale niestety nie jedzie (jak sie nie depnie konkretnie) grinser006.gif

Napisano

> Ten silnik ma dla mnie jedna zalete i predyspozycje do miasta - nagrzewa sie bardzoooooo szybko.

> Ale niestety nie jedzie (jak sie nie depnie konkretnie)

2.0 jak dla mnie też się bardzo szybko nagrzewa. smile.gif

W porównaniu do starego 1.4 8v z Astry, 1.6 8v z Astry, 2.2 16V z Omegi i 1.6 8v z Golfa IV.

Ale możliwe że 1.4 w Megane nagrzewa się jeszcze szybciej.

Napisano

> Czy ktoś ma do czynienia z wersją 2.0? może jest bardzo elastyczna i przez to zadowala się

> podobnymi ilościami benzyny jak w przypadku 1.6? choć trochę w to wątpię.

Wg opinii userów 1.4 spala podobne ilości jak 1.6.

http://www.autocentrum.pl/spalanie/renault/megane/ii/

Natomiast jeśli spalanie przedkładasz nad osiągi to zdecydowanie 2.0 odradzam. wink.gif

Napisano
  • Autor

> w 1.6.

czyli 1.4 16v dobrze znosi lpg? ile mniej więcej Tobie pali średnio to auto w mieście gazu? w 10l da radę się zmieścić czy raczej ciężko? Albo zapytam też inaczej - czy da radę przy oszczędnej jeździe aby to auto spaliło 7,5l, max.8l benzyny w cyklu miejskim hmm.gif

Napisano

> czy da radę przy oszczędnej

> jeździe aby to auto spaliło 7,5l, max.8l benzyny w cyklu miejskim

Nie. Spali przy takiej jeździe nie mniej niż 9 l benzyny.Jeśli chodzi o LPG spala mi średnio w mieście 11-11,5 lira LPG.

Napisano
  • Autor

> Nie. Spali przy takiej jeździe nie mniej niż 9 l benzyny.Jeśli chodzi o LPG spala mi średnio w

> mieście 11-11,5 lira LPG.

to wszystko wskazuje na to, że lepiej poszukać 1.5dci w wersji 100/105ps lub 1.9dci, chyba, że są jakieś wyraźne bolączki któregoś z dieslów hmm.gif

Napisano

> to wszystko wskazuje na to, że lepiej poszukać 1.5dci w wersji 100/105ps lub 1.9dci, chyba, że są

> jakieś wyraźne bolączki któregoś z dieslów

Najwieksza bolaczka bedzie znalezienie zadbanego egzemplarzaok.gif

1.9 dci nie mialy poczatkowo najlepszej opinii. Niestety wymiana oleju co 30kkm im nie sluzyla i masowo lecialy turbiny...

Potrafily sie tez obrocic panewki.

Ja mam u siebie obecnie 250kkm i jezdzi dalej. Srednie spalanie z ostatnich 30kkm mam na poziomie 6ltr, w sporo ciezszej Primerze.

Napisano
  • Autor

> Najwieksza bolaczka bedzie znalezienie zadbanego egzemplarza

> 1.9 dci nie mialy poczatkowo najlepszej opinii. Niestety wymiana oleju co 30kkm im nie sluzyla i

> masowo lecialy turbiny...

> Potrafily sie tez obrocic panewki.

to nie za ciekawie, wymieniam olej w dieslu co 12-15tys. więc to akurat nie problem

> Ja mam u siebie obecnie 250kkm i jezdzi dalej.

moje cdi ma prawie 400tys. a dalej "działa: jak nowy, właśnie nigdy nie miałem problemów z tym silnikiem dlatego ciekaw jestem jak będzie w przypadku renault. Orientujesz się czy coś poprawili w tym silniku i kiedy?

Napisano

> to nie za ciekawie, wymieniam olej w dieslu co 12-15tys. więc to akurat nie problem

Problem moze sie pojawic, jezeli poprzedni wlasciciel nie wymienial oleju czesciej...

> moje cdi ma prawie 400tys. a dalej "działa: jak nowy, właśnie nigdy nie miałem problemów z tym

> silnikiem dlatego ciekaw jestem jak będzie w przypadku renault. Orientujesz się czy coś

> poprawili w tym silniku i kiedy?

Ciezko tu mowic o poprawie... Sporo zalezalo od uzytkownika.

Nie wiem czy Renault zmienilo zalecenia odnosnie czestotliwosci wymiany oleju...

Napisano

> czyli 1.4 16v dobrze znosi lpg? ile mniej więcej Tobie pali średnio to auto w mieście gazu? w 10l

> da radę się zmieścić czy raczej ciężko? Albo zapytam też inaczej - czy da radę przy oszczędnej

> jeździe aby to auto spaliło 7,5l, max.8l benzyny w cyklu miejskim

Mnie przy jeździe zimą w mróz Megane 1.4 16V, 1,5km w jedną stronę w mieście, silnik zimny i po 12 godzinach z powrotem 1,5-2 km do domu spalał 9,3 litra. Ale silnik się nawet nie rozgrzał.

Normalnie w cyklu mieszanym na taxi 70 tys.km przejechałem miałem spalanie 5,5-6,5 litra z tym że ja uprawiam ecodriving. Na 5 biegu jechałem przy 45-50km/h.

Napisano
  • Autor

wychodzi na to, że będzie optymalny ale jak z ew. awaryjnością? jakieś słabe strony? Były trzy wersje: 80, 100, 105, dobrze prawie? 80-ką jechałem w wersji 3d, w dwie osoby nie było najgorzej, pewnie 100-ka jedzie już znacznie lepiej. Ale czekam na opinie, która wersja jest najmniej awaryjna, czy wszystkie to jeden silnik, tylko z innym oprogramowaniem hmm.gif

Napisano

> wychodzi na to, że będzie optymalny ale jak z ew. awaryjnością? jakieś słabe strony? Były trzy

> wersje: 80, 100, 105, dobrze prawie? 80-ką jechałem w wersji 3d, w dwie osoby nie było

> najgorzej, pewnie 100-ka jedzie już znacznie lepiej. Ale czekam na opinie, która wersja jest

> najmniej awaryjna, czy wszystkie to jeden silnik, tylko z innym oprogramowaniem

ten sam blok, ale inne oprzyrządowanie i program. Najsłabsze wersje są najprostsze i najmniej awaryjne

Napisano
  • Autor

> ten sam blok, ale inne oprzyrządowanie i program. Najsłabsze wersje są najprostsze i najmniej

> awaryjne

czyli rozumiem, że wersje 65 i 80 są mniej awaryjne od 100 i 105?

Napisano

> wychodzi na to, że będzie optymalny ale jak z ew. awaryjnością?

Mam kombi 85KM.

Niecale 90 tys. km. i jezdzi ;-)

Napisano

z tego co wiem to tak, ale niech się jeszcze użytkownicy wypowiedzą

Napisano
  • Autor

> Mam kombi 85KM.

> Niecale 90 tys. km. i jezdzi ;-)

jak się sprawuje w mieście? W dwie osoby da rade sprawnie się tym poruszać? Jakie spalanie wychodzi średnio?

Napisano

> jak się sprawuje w mieście? W dwie osoby da rade sprawnie się tym poruszać? Jakie spalanie wychodzi

> średnio?

Wiesz, mistrzem startu spod swiatel nie bedziesz.

W moich warunkach - rano jezdzilem bez duzych korkow, a po poludniu roznie musialem liczyc sie ze spalaniem 5,5 - 6,5 l/100km.

Na poczatku zaczynalem od 7,5 l/100

Rekord w trasie to 4,6 l/100km - nie przekraczalem 100 km/h ;-)

• 5 tygodni później...
Napisano

czy

> silnik 1.5 dci w wersji 105ps jest wart polecenia czy trapią go jakieś poważne awarie?

Mam Scenica z 1,5 dci 105ps z 2004r i jestem z niego zadowolony. Jeżdżę nim już 3 rok i nie spotkałem się z rzadnym problemem . Trzeba dbać o wymianę oleju , dobre świece. Autko jest ekonomiczne spala średnio 6,5 l/100. Nie jest to demon szybkości jak 1,9 , ale do jazdy z przyjemnością starczy.

Napisano

> czyli rozumiem, że wersje 65 i 80 są mniej awaryjne od 100 i 105?

teoretycznie tak, bo:

- 65 i 80 nie mają VTG i nie mają dwumasy

- 101 ma VTG, ale nie ma dwumasy

- 105 ma VTG + dwumasę

w kazdym z modeli (poprawcie, jeśli błądzę) na osprzęcie DELPHI były problemy z uszkodzeniem wtryskiwaczy "dzięki" pompie paliwa. o ile pompa jeszcze sprawna to wystarczy lać olej 2T i problemu nie ma.

co do obracanych panewek - zdarzają się w 1,5 (ale nie tak często jak w 1,9), dlatego olej trzeba max co 15 kkm zmieniać z filtrem. wszystko zależy ile i jak eksploatowali go na ten max resurs 30 kkm.

niektórzy po kupieniu demontowali miskę olejową i czyścili wszystko. podobno maź jest ładna cool.gif

101 KM jest wyrywnym motorem więc 105 pewnie bardziej. w megance (lżejszej od scenika) to może był "strzała".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.