Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wypowiedzenie umowy OC - wskazówki

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie odnośnie wypowiedzenia OC ... otóż jak to jest, mam OC w MTU i musze dokładnie 31 dni przed końcem umowy OC wysłać listownie wypowiedzenie na ich adres w Sopocie tak ?

Przeczytałem też że w takim wypowiedzeniu muszą być zawarte pewne zdania np. jakaś klauzula coś tam z roku 2003 i tytuł na wypowiedzeniu musi być poprawnie sformułowany.

Potrzebuje teraz od nich moje zniżki i słyszałem że trzeba coś na takim wypowiedzeniu dopisać jako załącznik że prosze o odesłanie moich zniżek czy jakoś tak...

Czy ktoś może mnie naprowadzić jak to wszystko poprawnie załątwić abym później nie miał problemów z podwójnymi ubezpieczycielami OC ? Bede ubezpieczał w mBanku. Pierwszy raz wypowiadam umowe OC. Dziękuje

Napisano

Z tego copamietam to na ich www byl wzor do wypelnienia i przeslania, jakis czas temu skorzystalem z niego i bylo OK.

W zeszlym miesiacu tez wypowiadalem im OC, ale zlozylem tylko podpis u agenta, mowil cos o zlozeniu wypowiedzenia na 1 dzien przed koncem a nie 30 dniach.

Napisano

> Witam

> Mam pytanie odnośnie wypowiedzenia OC ... otóż jak to jest, mam OC w MTU i musze dokładnie 31 dni

> przed końcem umowy OC wysłać listownie wypowiedzenie na ich adres w Sopocie tak ?

> Przeczytałem też że w takim wypowiedzeniu muszą być zawarte pewne zdania np. jakaś klauzula coś tam

> z roku 2003 i tytuł na wypowiedzeniu musi być poprawnie sformułowany.

> Potrzebuje teraz od nich moje zniżki i słyszałem że trzeba coś na takim wypowiedzeniu dopisać jako

> załącznik że prosze o odesłanie moich zniżek czy jakoś tak...

> Czy ktoś może mnie naprowadzić jak to wszystko poprawnie załątwić abym później nie miał problemów z

> podwójnymi ubezpieczycielami OC ? Bede ubezpieczał w mBanku. Pierwszy raz wypowiadam umowe OC.

> Dziękuje

Wypowiedzenie muszą otrzymać najpóźniej na dzień przed końcem plisy. Nie ma jakiejś obowiązującej formułki, zwyczajnie, z dniem zakończenia polisy OC nr ... wypowiadam umowę ubezpieczeniową odpowiedzialności cywilnej pojazdów mechanicznych. Proszę o przesłanie na wskazany adres zaświadczenia o bezszkodowości za okres jaki mój pojazd ble ble nr rej. ble ble był ubezpieczony z tytułu OC w Państwa firmie. Wysłać poleconym z potwierdzeniem odbioru i czekać.

Gotowy papierek dostaniesz u agenta, u którego będziesz zawierał nowe OC.

Napisano

WYPOWIEDZENIE UBEZPIECZENIA OC

Zgodnie z ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniem

Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych z dnia 22 maja 2003r. (Dz. U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152)

Wypowiadam umowę obowiązkowego ubezpieczenia posiadaczy pojazdów mechanicznych.

Nr polisy:

Pojazd : Nr Rejestracyjny Nr VIN:

Napisano

> WYPOWIEDZENIE UBEZPIECZENIA OC

> Zgodnie z ustawą o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniem

> Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych z dnia 22 maja 2003r. (Dz.

> U. z 2003 r. Nr 124, poz. 1152)

> Wypowiadam umowę obowiązkowego ubezpieczenia posiadaczy pojazdów mechanicznych.

> Nr polisy:

> Pojazd : Nr Rejestracyjny Nr VIN:

Można dodać Art.28. ust.1

Napisano

> Można dodać Art.28. ust.1

Wkleiłem takie bo takie wysyłam zawsze.

Napisano
  • Autor

A prosze powiedzcie mi coś takiego ...

Na tym oryginalnym dokumencie do wypowiedzenia OC który jest na stronie MTU widnieje coś takiego jak "Nazwa Banku" i "Nr Konta Bankowego"

Inne-Image2_1322850920.jpg

Co mam wpisać w Nazwa Banku ? Nie wiem przecież w jakim oni są banku ...

W Nr Konta Bankowego to rozumiem że mam wpisać ich nr konta który mam na świstku/dowodzie potwierdzającym zawarcie umowy tak ?

Napisano

> A prosze powiedzcie mi coś takiego ...

> Na tym oryginalnym dokumencie do wypowiedzenia OC który jest na stronie MTU widnieje coś takiego

> jak "Nazwa Banku" i "Nr Konta Bankowego"

> Co mam wpisać w Nazwa Banku ? Nie wiem przecież w jakim oni są banku ...

> W Nr Konta Bankowego to rozumiem że mam wpisać ich nr konta który mam na świstku/dowodzie

> potwierdzającym zawarcie umowy tak ?

Zdaje się, że w te pola wpisujesz nazwę banku i nr swojego konta, celem zwrotu niewykorzystanej części składki... zlosnik.gif

Napisano

jest, mam OC w MTU i musze dokładnie 31 dni

> przed końcem umowy OC wysłać listownie wypowiedzenie

wypowiedzenie umowy powinno nastąpić na 1 dzień przed wygaśnięciem umowy więc wyślij pismo za potwierdzeniem odbioru na kilka dni przed wygaśnięciem - sprawa załatwiona waytogo.gif

Napisano

> jest, mam OC w MTU i musze dokładnie 31 dni

> wypowiedzenie umowy powinno nastąpić na 1 dzień przed wygaśnięciem umowy więc wyślij pismo za

> potwierdzeniem odbioru na kilka dni przed wygaśnięciem - sprawa załatwiona

Liczy się data otrzymania a nie wysłania

Napisano

> Witam

> Mam pytanie odnośnie wypowiedzenia OC ... otóż jak to jest, mam OC w MTU i musze dokładnie 31 dni

> przed końcem umowy OC wysłać listownie wypowiedzenie na ich adres w Sopocie tak ?

> Przeczytałem też że w takim wypowiedzeniu muszą być zawarte pewne zdania np. jakaś klauzula coś tam

> z roku 2003 i tytuł na wypowiedzeniu musi być poprawnie sformułowany.

> Potrzebuje teraz od nich moje zniżki i słyszałem że trzeba coś na takim wypowiedzeniu dopisać jako

> załącznik że prosze o odesłanie moich zniżek czy jakoś tak...

> Czy ktoś może mnie naprowadzić jak to wszystko poprawnie załątwić abym później nie miał problemów z

> podwójnymi ubezpieczycielami OC ? Bede ubezpieczał w mBanku. Pierwszy raz wypowiadam umowe OC.

> Dziękuje

Dlaczego nie szukacie informacji u źródeł, tylko opieracie się na zasłyszanych informacjach.

Jest taka instytucja jak Rzecznik Ubezpieczonych. Ma swoją stronę na, której są wszystkie odpowiedzi na nurtujące Ciebie pytania.

Np. na jednej ze stron jest cała litania wzorów pism do ubezpieczycieli: rzu.gov.pl

I masz tam wzór wypowiedzenia jak i opis: wypowiedzenie OC przy zmianie ubezpieczyciela

Zasada ogólna: wypowiadasz najpóźniej jeden dzień przed końcem ubezpieczenia. Pisemnie. Ubezpieczyciel musi mieć możliwość zapoznać się z pismem, a oznacza to, że nie liczy się data wysłania tylko data doręczenia. Wysyłasz pismo poleconym najlepiej ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru lub składasz osobiście i prosisz o potwierdzenie na kopii.

Jeśli chcesz zaświadczenie o przebiegu ubezpieczenia możesz załączyć w piśmie taką prośbę.

powodzenia

stemplu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.