Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło się wysypało? 1.9 TDI PD

Featured Replies

Napisano
  • Autor

To jedziemy dalej z coraz większym ciśnieniem, telfon dostałem auto po diagnostyce, błedy skasowane, adaptacje zrobione, czasy wtrysków itp podobno dobre. Rozrząd jeszcze raz rozebrał i tez ok. Powiedział że pompki na sprawdzenie zawiezie. Czyli potwierdziła by sie teza gjees'1

Napisano

a jaką ma kompresję po naprawie to 10 minut roboty a rozwieje sporo wątpliwości

Napisano
  • Autor

> a jaką ma kompresję po naprawie to 10 minut roboty a rozwieje sporo wątpliwości

Kompresje sprawdzał, nie wiem ile ale mówił że jest w porządku.

Napisano

> To jedziemy dalej z coraz większym ciśnieniem, telfon dostałem auto po diagnostyce, błedy

> skasowane, adaptacje zrobione, czasy wtrysków itp podobno dobre. Rozrząd jeszcze raz rozebrał

> i tez ok. Powiedział że pompki na sprawdzenie zawiezie. Czyli potwierdziła by sie teza gjees'1

Szkoda że nie masz kodów błędów.

Synchronizacja wałka też ok??? Bo tam ewidentnie coś się dzieje z dawką/momentem podania paliwa. No chyba że załatwił pompki na śmierć.

Napisano
  • Autor

> Szkoda że nie masz kodów błędów.

> Synchronizacja wałka też ok??? Bo tam ewidentnie coś się dzieje z dawką/momentem podania paliwa. No

> chyba że załatwił pompki na śmierć.

Wiesz co tak mi się wydaje że faktycznie pompki wykończył, bo teraz jak sięgnę pamięcią, to po odbiorze auto jeździło ok nie kopciło i silnik chodził dużo ciszej jedyny dziwny objaw to taki ze auto było słabsze. Po zrobieniu 120km zaczął dymić i głośniej chodzić. Jeżeli można je wykończyć jazdą bez wcześniejszej odpowiedniej regulacji to tak też pewnie się stało.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj nowe ciakwe informacje. Podobno pompa przy odpalaniu nie podaje paliwa do tego 2 świece nie żyją. Jutro wymiana świec na nowe, no i bedzie ogarniał co z tą pompą. Zobaczymy czy jakies dzieci z tego będą, jak nie to wstępnie umówiony jestem po świętach na oddanie auta, do niby super hiper mechanika od diesli i vw.

Napisano

> Dzisiaj nowe ciakwe informacje. Podobno pompa przy odpalaniu nie podaje paliwa do tego 2 świece nie

> żyją. Jutro wymiana świec na nowe, no i bedzie ogarniał co z tą pompą. Zobaczymy czy jakies

> dzieci z tego będą, jak nie to wstępnie umówiony jestem po świętach na oddanie auta, do niby

> super hiper mechanika od diesli i vw.

Babole wychodza teraz eh... frown.gif

Napisano

> do niby super hiper mechanika od diesli i vw.

może ktoś w końcu czegoś nie zapomni, wymieni co trzeba i będzie wiedział jak i ile dokręcić bo jak to czytam to mi słabo crazy.gif bo na wiosnę mnie czeka rozrząd zlosnik.gif i po Twoim wątku to ze 3 razy się zastanawiać będę czy nie oddać do ASO albo się kopnąć np. do Wrocławia zlosnik.gif

Napisano

> Dzisiaj nowe ciakwe informacje. Podobno pompa przy odpalaniu nie podaje paliwa do tego 2 świece nie

> żyją. Jutro wymiana świec na nowe, no i bedzie ogarniał co z tą pompą. Zobaczymy czy jakies

> dzieci z tego będą, jak nie to wstępnie umówiony jestem po świętach na oddanie auta, do niby

> super hiper mechanika od diesli i vw.

Oooo stary. No jak gość mając głowicę na stole nawet nie sprawdza świec to ja nie mam pytań.

Zabierz to auto bo zaraz wsadzisz w jego eksperymenty i druciarstwo drugą wartość auta.

To są na prawdę proste silniki. Być może nie ma się gdzie tego nauczyć i z tąd takie kwiatki.

Napisano
  • Autor

> Oooo stary. No jak gość mając głowicę na stole nawet nie sprawdza świec to ja nie mam pytań.

> Zabierz to auto bo zaraz wsadzisz w jego eksperymenty i druciarstwo drugą wartość auta.

> To są na prawdę proste silniki. Być może nie ma się gdzie tego nauczyć i z tąd takie kwiatki.

Do jutra ma czas zobaczymy co wymyśli, te świece nie przemawiają za mną bo auto przed strzałem rozrządu paliło na dotyk. No mówił że zna te silniki jak hoho zlosnik.gif ręce opadają, no nic nie ma co się denerwować przed świętami.

Ps. Wesołych Świąt wszystkim smile.gif

Napisano
  • Autor

Chyba jednak pompka umarła, po odłączniu wtyczek od pompek 1 z nich dalej psika paliwem reszta nie niewiem.gif

Napisano

> Chyba jednak pompka umarła, po odłączniu wtyczek od pompek 1 z nich dalej psika paliwem reszta nie

a jak to zostało sprawdzone??Lepiej sie gościa spytaj czy przed zmontowaniem wszystkiego do kupy czy pompowtryski czyszcił na szczocie

Napisano
  • Autor

> a jak to zostało sprawdzone??Lepiej sie gościa spytaj czy przed zmontowaniem wszystkiego do kupy

> czy pompowtryski czyszcił na szczocie

Wykręcił świece, odpiął wtyczki od pompek i kręcił rozrusznikiem, z jednego otworu waliło paliwem. Auto juz zabrałem od niego i więcej tam nie pojedzie no.gif Auto po wymianie świec i kasowaniu błędów odzyskało "chyba" pełną moc, ale dalej kopci i ciężko odpala bo długim postoju.

Napisano

> Wykręcił świece, odpiął wtyczki od pompek i kręcił rozrusznikiem, z jednego otworu waliło paliwem.

> Auto juz zabrałem od niego i więcej tam nie pojedzie Auto po wymianie świec i kasowaniu

> błędów odzyskało "chyba" pełną moc, ale dalej kopci i ciężko odpala bo długim postoju.

a za usługę zapłaciłeś?

Napisano
  • Autor

> a za usługę zapłaciłeś?

Zapłaciłem już za pierwszym razem, bo jak odbierałem to auto chodziło dobrze, tylko było słabsze.

Napisano

> Wykręcił świece, odpiął wtyczki od pompek i kręcił rozrusznikiem, z jednego otworu waliło paliwem.

może to świadczyć że wtryskiwacz się nie zamyka i cały czas do cylindra leje się paliwo paliwo

> Auto juz zabrałem od niego i więcej tam nie pojedzie Auto po wymianie świec i kasowaniu

> błędów odzyskało "chyba" pełną moc, ale dalej kopci i ciężko odpala bo długim postoju.

niechcę Cie martwić ale świece żarowe w dieslu nie mają wpływu na moc tylko na zimne odpalanie

napisz jaka jest kompresja po naprawie na każdym cylindrze

Napisano
  • Autor

> może to świadczyć że wtryskiwacz się nie zamyka i cały czas do cylindra leje się paliwo paliwo

> niechcę Cie martwić ale świece żarowe w dieslu nie mają wpływu na moc tylko na zimne odpalanie

> napisz jaka jest kompresja po naprawie na każdym cylindrze

Nie wiem ile w tym prawdy ale w tym silniku świece podczas pracy tez tam coś dogrzewają. Kompresja po 30bar mówił. Auto mniej kopci co jakiś czas zaczyna kopcić i później przechodzi, najbardziej na postoju i śmierdzą spaliny strasznie aż szczypie w oczy.

A teraz hit z wczoraj, odpaliłem ciepłe auto coś zaczęło trzeć i szurać pod maską po chwili brzdęk i cisza. Myślę coś urwało ale silnik chodzi wsiadam do auta ruszam a tu gwiiiizda turbona jak opętana i mocy brak. Stanąłem pooglądałem wszystkie węże na swoim miejscu, olej na bagnecie jest no to jadę. Po 10km przestało gwizdać i moc wróciła. Urwało łopatke czy co niewiem.gif ide chyba rower myć... zlosnik.gif

Napisano

> Nie wiem ile w tym prawdy ale w tym silniku świece podczas pracy tez tam coś dogrzewają. Kompresja

> po 30bar mówił. Auto mniej kopci co jakiś czas zaczyna kopcić i później przechodzi,

> najbardziej na postoju i śmierdzą spaliny strasznie aż szczypie w oczy.

> A teraz hit z wczoraj, odpaliłem ciepłe auto coś zaczęło trzeć i szurać pod maską po chwili brzdęk

> i cisza. Myślę coś urwało ale silnik chodzi wsiadam do auta ruszam a tu gwiiiizda turbona jak

> opętana i mocy brak. Stanąłem pooglądałem wszystkie węże na swoim miejscu, olej na bagnecie

> jest no to jadę. Po 10km przestało gwizdać i moc wróciła. Urwało łopatke czy co ide chyba

> rower myć...

Przywieź to na lawecie. Może da się to jeszcze ogarnąć...

Napisano
  • Autor

> Przywieź to na lawecie. Może da się to jeszcze ogarnąć...

Już umówiony jestem do tego hiper majstra od diesli. Zobaczymy co tym razem będzie.

Napisano
  • Autor

> Już umówiony jestem do tego hiper majstra od diesli. Zobaczymy co tym razem będzie.

No to tak, zaraz jadę odebrać auto.. diagnoza oringi na pompkach. Koszt 400zł, a mówiłem temu debilowi żeby wymienił to się uparł że są dobre. Wrócę do domu to opisze czy wszystko już gra z autem. ok.gif

Napisano

> No to tak, zaraz jadę odebrać auto.. diagnoza oringi na pompkach. Koszt 400zł, a mówiłem temu

> debilowi żeby wymienił to się uparł że są dobre. Wrócę do domu to opisze czy wszystko już gra

> z autem.

oby to byl juz koniec tych problemow... frown.gif

Napisano

> No to tak, zaraz jadę odebrać auto.. diagnoza oringi na pompkach. Koszt 400zł, a mówiłem temu

> debilowi żeby wymienił to się uparł że są dobre. Wrócę do domu to opisze czy wszystko już gra

> z autem.

Komplet oringów na 4 pompki nie kosztuje 400zł tylko dużo mniej.

Napisano

> Komplet oringów na 4 pompki nie kosztuje 400zł tylko dużo mniej.

to jest pewnie koszt razem z robota

Napisano

Chyba że ori VW, w ASO komplet uszczelek, podkładek (nie wiem nawet dokładnie co się w nim znajduje) kosztuje ponad 100zł na jedną pompke...

Na tzw "wolnym rynku" w tej cenie można opędzić komplet... smile.gif

Napisano

> Chyba że ori VW, w ASO komplet uszczelek, podkładek (nie wiem nawet dokładnie co się w nim

> znajduje) kosztuje ponad 100zł na jedną pompke...

> Na tzw "wolnym rynku" w tej cenie można opędzić komplet...

mam taki ori zestaw do sprzedania nie rozpakowany za 100 na 4 pompki smile.gif dlatego sie dziwiłem że 400zł kosztowało. Z robota ? hmm ale jak spitolił to nie powinien płacic za robote.

Napisano
  • Autor

Koszt oringów 200 i robocizna 200. Auto było robione w warsztacie grupy vag i tylko tam teraz będzie jeździć, dlatego za to płaciłem.

Napisano

> Koszt oringów 200 i robocizna 200. Auto było robione w warsztacie grupy vag i tylko tam teraz

> będzie jeździć, dlatego za to płaciłem.

I jak śmiga autko?

Napisano

> z autem.

No i malina. Teraz z fakturką grzecznie do kolegi po swój hajs. Nie ma czegoś takiego że oringi są dobre. Za każdym razem się je wymienia.

Napisano
  • Autor

> I jak śmiga autko?

No to tak, auto pali od strzała i nie kopci. Nie podoba mi się dźwięk silnika siedząc w aucie. Coś delikatnie cyka, na zewnątrz tego nie słyszę. Co do mocy nie odczułem wzrostu ale to chyba wina turbiny która albo umiera, albo coś się odpięło bo ten paprok nie dokręcił. Mianowice słychać przy odpuszczaniu po pełnym bucie delikatny blow off. Teoretycznie turbo ma prawo paść bo tak jak pisał Cinek_ soft jest zabójczy dla niej, ale za to górą idzie jak złoto zlosnik.gif (jak na dyszla) Ważne że już jeździ i pali dobrze. Teraz zajmę się resztą ok.gif

Napisano
  • Autor

> No i malina. Teraz z fakturką grzecznie do kolegi po swój hajs. Nie ma czegoś takiego że oringi są

> dobre. Za każdym razem się je wymienia.

Właśnie leży przede mną faktura i myślę czy iść do niego. Ale chyba tak zrobię, bo 2 razy mu mówiłem o tych oringach no.gif

Napisano

> Właśnie leży przede mną faktura i myślę czy iść do niego. Ale chyba tak zrobię, bo 2 razy mu

> mówiłem o tych oringach

Grzecznie idź i powiedz jak sprawa wygląda. Przez swoją niefachowość (i jeszcze olanie twoich uwag) naraził cię na dodatkowe koszty. No sory ale to półtora baku paliwa.

Napisano

> No to tak, auto pali od strzała i nie kopci. Nie podoba mi się dźwięk silnika siedząc w aucie. Coś

> delikatnie cyka, na zewnątrz tego nie słyszę. Co do mocy nie odczułem wzrostu ale to chyba

> wina turbiny która albo umiera, albo coś się odpięło bo ten paprok nie dokręcił. Mianowice

> słychać przy odpuszczaniu po pełnym bucie delikatny blow off. Teoretycznie turbo ma prawo paść

> bo tak jak pisał Cinek_ soft jest zabójczy dla niej, ale za to górą idzie jak złoto (jak na

> dyszla) Ważne że już jeździ i pali dobrze. Teraz zajmę się resztą

Sprawdź czy ci jakaś ofiara nie pozamieniała podciśnień przy zaworach.

Napisano
  • Autor

> Grzecznie idź i powiedz jak sprawa wygląda. Przez swoją niefachowość (i jeszcze olanie twoich uwag)

> naraził cię na dodatkowe koszty. No sory ale to półtora baku paliwa.

Tak zrobię ok.gif

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy ci jakaś ofiara nie pozamieniała podciśnień przy zaworach.

Właśnie mam dziwne uczucie, że jak zmieniał głowice to coś pomieszał. Kupie nowe wężyki podciśnienia i wszystko od nowa poprowadzę.

Napisano

> Właśnie mam dziwne uczucie, że jak zmieniał głowice to coś pomieszał. Kupie nowe wężyki

> podciśnienia i wszystko od nowa poprowadzę.

Zabójcze to było dla ori sprężarki ze 115tki (ponad 1,4b). Tam z tego co mówiłeś jest obecnie turbo ze 130tki a to 1,5b znosi bez problemu.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Zabójcze to było dla ori sprężarki ze 115tki (ponad 1,4b). Tam z tego co mówiłeś jest obecnie

> turbo ze 130tki a to 1,5b znosi bez problemu.

> Pozdro

A no to zmienia postać rzeczy, w takim razie muszę tam porządnie zajrzeć bo tak jak pisałem kilka postów wyżej coś tam się stało niedobrego, najpierw dźwięk drżenia/szurania potem zaczęła gwizdać do tego moc w graniach 100ps no i nagle samo się wszystko uspokoiło, a teraz słychać ją w aucie jak pompuje i delikatnie upuszcza po zdjęci nogi z pełnego buta. Turbina po regeneracji ma ok 5kkm i jest właśnie ze 130stki czyli GT17VA.

Napisano
  • Autor

Witam wszystkich w Nowym Roku smile.gif

Jeśli kogoś jeszcze interesuje temat to problemów ciąg dalszy... Zrobiłem na sylwestra małą trasę i co zaobserwowałem, auto wpada w tryb awaryjny co jakiś czas, czego efektem jest moc rodem sdi zlosnik.gif trzeba zgasić/odpalić i jedziemy dalej no.gif Kolejna rzecz to auto przy porannym odpalaniu puszcza większego dymka niż przed zmianą głowicy.

Napisano

> Witam wszystkich w Nowym Roku

> Jeśli kogoś jeszcze interesuje temat to problemów ciąg dalszy... Zrobiłem na sylwestra małą trasę i

> co zaobserwowałem, auto wpada w tryb awaryjny co jakiś czas, czego efektem jest moc rodem sdi

> trzeba zgasić/odpalić i jedziemy dalej Kolejna rzecz to auto przy porannym odpalaniu puszcza

> większego dymka niż przed zmianą głowicy.

Podepnij diagnozę, przeładowuje pewnie.

Napisano
  • Autor

> Podepnij diagnozę, przeładowuje pewnie.

W tym tyg go podepnę pod kompa i wrzucę logi. Tylko czemu przeładowuje, wcześniej się tak nigdy nie zdarzyło.

Napisano

Masz chuopie pecha niestety. frown.gifJa od remontu góry zrobiłem już ponad 2tys km i chodzi jak malinka,nawet za dużych bąków nie puszcza przy pełnym bucie jak sprawdzałem na autobanie. ok.gif U Ciebie ewidentnie turbo przeładowywuje,niech sprawdzą czy zmienna geometria "nie stoi". ok.gif

Napisano
  • Autor

> Masz chuopie pecha niestety. Ja od remontu góry zrobiłem już ponad 2tys km i chodzi jak

> malinka,nawet za dużych bąków nie puszcza przy pełnym bucie jak sprawdzałem na autobanie. U

> Ciebie ewidentnie turbo przeładowywuje,niech sprawdzą czy zmienna geometria "nie stoi".

No naprawdę jakieś fatum na tym aucie odkąd rozrząd strzelił. Auto przed strzałem rozrządu było u Marcina na diagnostyce i hamowni. I wszystko grało. Geometria działała fakt, że za wcześnie się otwierała ale działała. Wszystkie klocki zaczęły wychodzić po tej wymianie głowicy. Także stawiam że coś skopał ten pieprz... "macher". Dopiero w czwartek będę miał czas żeby tam zajrzeć czy te podciśnienia wszystkie są dobrze podłączone i podłączyć go pod kompa.

Napisano

> No naprawdę jakieś fatum na tym aucie odkąd rozrząd strzelił. Auto przed strzałem rozrządu było u

> Marcina na diagnostyce i hamowni. I wszystko grało. Geometria działała fakt, że za wcześnie

> się otwierała ale działała. Wszystkie klocki zaczęły wychodzić po tej wymianie głowicy. Także

> stawiam że coś skopał ten pieprz... "macher". Dopiero w czwartek będę miał czas żeby tam

> zajrzeć czy te podciśnienia wszystkie są dobrze podłączone i podłączyć go pod kompa.

Teraz to wszystkiego możesz się spodziewać, może pan mechanik sztangą kręcił bo miał misję?

Zrob logi i wyslij na maila, jak coś zadzwon powiem Ci co jakie bloki itd.

pozdro

Napisano
  • Autor

> Teraz to wszystkiego możesz się spodziewać, może pan mechanik sztangą kręcił bo miał misję?

> Zrob logi i wyslij na maila, jak coś zadzwon powiem Ci co jakie bloki itd.

> pozdro

No nie zdziwił bym się, jak by tam coś po swojemu ustawił. W czwartek zrobię i Ci podeśle. Pzdr

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Jacku wiadomo cos??

Nie za dużo oprócz, tego że matoł naciął wąż idący z ic do T i wali tamtędy niemiłosiernie, no i łączenie tego węża z T jest nie szczelne rusza się i kręci facepalm%5B1%5D.gif pewnie dlatego auto jest słabsze. Z logów wyszło że auto ma zadane 1.4b a daje 1.56, geometria działa, czasy pompek jeszcze muszę zrobić.

Napisano

matko bosko pad.gif

że tak zapytam ile z częściami (wszystkimi potrzebnymi) kosztuje wymiana rozrządu w pdku w takim ASO, o ile taniej jest u "autoryzowanego" kącikowicza i ile chciałeś zaoszczędzić? bo o to ile "zaoszczędziłeś" to wolę nie pytać crazy.gif

Napisano

> Nie za dużo oprócz, tego że matoł naciął wąż idący z ic do T i wali tamtędy niemiłosiernie, no i

> łączenie tego węża z T jest nie szczelne rusza się i kręci pewnie dlatego auto jest słabsze.

> Z logów wyszło że auto ma zadane 1.4b a daje 1.56, geometria działa, czasy pompek jeszcze

> muszę zrobić.

to jest nie mozliwe co piszesz... frown.gif

Napisano

> matko bosko

> że tak zapytam ile z częściami (wszystkimi potrzebnymi) kosztuje wymiana rozrządu w pdku w takim

> ASO, o ile taniej jest u "autoryzowanego" kącikowicza i ile chciałeś zaoszczędzić? bo o to ile

> "zaoszczędziłeś" to wolę nie pytać

Zasadniczo kompleksowa robota nie powinna przekroczyć 1200zł na oryginalnych gratach. mówię o nieautoryzowanym serwisie.

Napisano
  • Autor

> matko bosko

> że tak zapytam ile z częściami (wszystkimi potrzebnymi) kosztuje wymiana rozrządu w pdku w takim

> ASO, o ile taniej jest u "autoryzowanego" kącikowicza i ile chciałeś zaoszczędzić? bo o to ile

> "zaoszczędziłeś" to wolę nie pytać

Mnie wymiana rozrządu kosztowała ok 3tys no.gif chciało się zaoszczędzić... to zaoszczędziłem. A żeby dodać smaczku 2 dni temu moja serce.gif załatwiła mi miskę zlosnik.gif Klątwa trwa.

Edit za wymianę rozrządu u pierwszego paproka zapłaciłem ok 600zł

Napisano
  • Autor

> to jest nie mozliwe co piszesz...

A jednak...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.