Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy rozważacie zakup auta w 100% elektrycznego?

Featured Replies

Napisano

> Żabeczko zapomniałeś o:

> Fizycznym transporcie wodoru, jego sprężeniu (skropleniu) - to też wymaga energii.

Zakładam, że wytwarza(ło) by się go na miejscu.

Wiesz - prąd w gniazdku też się skądś bierze.

Straty w sieci potrafią dochodzić nawet do 50%!

> I tu już zaczynasz pisać z sensem.

> I to jest powód rozważania wodoru jako nośnika energii. Jednak jestem przekonany, że z czasem

> akumulatory dojdą do tego poziomu gęstości energii per kg, a może i go przekroczą. Postęp jest

> nieustanny, a grafen może przynieść rewolucję.

Pożyjemy...

Napisano

> Zakładam, że wytwarza(ło) by się go na miejscu.

To zdanie przeczy temu co napisałeś poniżej. Owszem odpadnie Ci transport, ale pozostanie problem skroplenia - w formie gazowej wiele wodoru nie zmieścisz.

> Wiesz - prąd w gniazdku też się skądś bierze.

> Straty w sieci potrafią dochodzić nawet do 50%!

> Pożyjemy...

Napisano

> Żabeczko zapomniałeś o:

> Fizycznym transporcie wodoru, jego sprężeniu (skropleniu) - to też wymaga energii.

Problem z wodorem jest taki że w temperaturze pokojowej możesz sobie go sprężać ile Ci się zachce a i tak się nie skropli.

Jest też drugi, mniej znany problem - wodór po skropleniu (kriogenicznym) ma dwa izomery - w wyniku typowych metod skraplania otrzymuje się ten o większej energii wiązań. Problem w tym że przemiana w ten drugi może nastąpić w każdym momencie (katalizatorem może być np. mały paproszek). Przemiana jest silnie egzotermiczna. Dalej nie muszę tłumaczyć co się dzieje... Wiele ze spektakularnych eksplozji w latach 50'tych było spowodowane niewiedzą na temat tych właściwości wodoru. Był on tak niebezpieczny, że np. Rosjanie zrezygnowali z budowy rakiet napędzanych ciekłym wodorem właśnie dlatego że bali się jego nieprzewidywalności.

Napisano

> Nie do końca. Można auta ładować taryfą nocną, gdzie często energii jest nadmiar.

Nadmiar to jest teraz. Jak wszyscy zaczną ładować auta w nocy, to będzie niedomiar.

> Twoja wyobraźnia jest za mała ;-). Założą do aut specjalne kasy fiskalne - macherów od liczników

> jest dość by system rocznego przebiegu obejść.

Nie no proszę cię, moja wyobraźnia jest pojemna jak łeb Macierewicza, każdą bzdurę wypluje biglaugh.gif Chodzi o to, że jak się system uszczelni poprzez odpowiednie zabezpieczenia i obłoży karą pozbawienia wolności, to mniej śmiałków będzie. Zupełnie jak z olejem opałowym, który teoretycznie jest tym samym co ON, a jednak ludzie boją się, bo kary dla handlarzy paliw są takie, że można pójść z torbami. Owszem są tacy, co to robią, ale w skali kraju to raczej promil pomimo wysokich cen paliw. Do tego jeszcze te nowe TD, wrażliwe na paliwo kiepskiej jakości. Z elektrycznymi może być to samo - będą wrażliwe na 230V i niespokojny przebieg sinusoidy AC.

Napisano

> Program ma komercyjnie ruszyć pod koniec 2012.

> Na razie we Francji.

> Reno ma naprawdę zadziwiającą wiarę w pojazdy elektryczne i działa na tym rynku BARDZO prężnie.

ależ mnie się model duński, czyli wypożyczenie Fluenca ZE za 200euro/m-c bardzo podoba zlosnik.gif tylko tak się można bawić na samym początku, na dłuższą metę i od Skandynawii w dół nie da rady, żeby fiskus przesadził wszystkich do elektrowozów zlosnik.gif

a Ranault niech sobie buduje, może dojdzie to do poziomu popularności CNG, a może nie zlosnik.gif

Napisano

> W końcu to Nissan-Renault = firma która wypuściła PIERWSZY* na świecie osobowy samochód elektryczny

> - Nissan Leaf.

> P.S. Mój znajomy z Atlanty ma ten wynalazek i go sobie bardzo chwali:

> Wyborcza forum, nie wiem czy nie trzeba się logować.

> * GM EV1 nie liczę bo to był test a nie prawdziwa sprzedaż i nie można go było kupić.

może takie krótkie wyliczenie w euro dla Niemiec:

Leaf kosztować będzie 37.000

realny bezpieczny i praktyczny zasięg dzienny wynosi około 75km, czyli maksymalnie daje to 27.000km przebiegu rocznie

oszczędny kompakt można kupić za połowę tej kwoty, czyli 18.500

przejechanie owych 27.000km kosztuje tym oszczędnym kompaktem (biorę 8l/100km) 3.240...

Napisano

> Tylko jest jedno "ale" - koszt wytworzenia wodoru.

> Tak, wiem, że wody ci u nasz dostatek i jest Z CZEGO.

> Ja wiem, że proces elektrolizy jest prosty jak gwizdek.

> ALE -> bardzo energochłonny, niestety...

Ja miałem raczej na myśli ogniwa nie zasilane bezpośrednio wodorem a nie wytwarzanym w oddzielnym, energochłonnym procesie:

http://ogniwa-paliwowe.info/index.php?post=101

Napisano

A teraz tak dla laika nie zagłębiając sie w wasze dyskusje na temat bateri itd. Dopuki Auto elektryczne nie bedzie w zasiegu portfela przeciętnego kowalskiego zakup atkiego auta nie ma sensu.

Przykład z Otomoto Mitsubishi i-MiEV i jego cena 162 000zł.

Przykładowo takie Lupo kosztuje (42000zł dla równego rachunku) wychodzi różnica w cenie 12000zł.

Za tą kasę można kupić niecałe 22 000 litrów BP95 i przejechac tym Lupo 300 000 Km (przyjąłem spalanie po mieście 7 litrów)

Więc nawet gdyby auto elektryczne jeździłlo za darmo to nigdy się nie zwróci jego zakup.

Napisano

> A teraz tak dla laika nie zagłębiając sie w wasze dyskusje na temat bateri itd. Dopuki Auto

> elektryczne nie bedzie w zasiegu portfela przeciętnego kowalskiego zakup atkiego auta nie ma

> sensu.

> Przykład z Otomoto Mitsubishi i-MiEV i jego cena 162 000zł.

> Przykładowo takie Lupo kosztuje (42000zł dla równego rachunku) wychodzi różnica w cenie 12000zł.

> Za tą kasę można kupić niecałe 22 000 litrów BP95 i przejechac tym Lupo 300 000 Km (przyjąłem

> spalanie po mieście 7 litrów)

> Więc nawet gdyby auto elektryczne jeździłlo za darmo to nigdy się nie zwróci jego zakup.

a niech ten i-MIEV straci przez 3 lata tylko 25% na wartości, to już jesteśmy 40 klocków w tył zlosnik.gif że o koszcie nowej baterii nie wspominam clown.gif

Napisano

> Hmmm.

> Pierwszy to chyba był e-miev i pochodne.

Pierwszy to byl samochod Tesli chyba zrobiony osobiscie przez niego.

Napisano

odpowiem lakonicznie - nie

predzej zrezygnuje z jazdy aniżeli kupię samochód elektryczny

Napisano

> odpowiem lakonicznie - nie

> predzej zrezygnuje z jazdy aniżeli kupię samochód elektryczny

A ja myślałem że XiX wiek już się skończył. Wtedy też tak ludzie mówili - prędzej będę chodził piechotą niż przesiądę się z konia na auto. panic.gif

Napisano

tak, jeśli jego zakup będzie ekonomicznie uzasadniony. Kupno "matiza " za 160 tysięcy jest wg mnie pozbawione najważniejszego czynnika: opłacalności.

Napisano

> A ja myślałem że XiX wiek już się skończył. Wtedy też tak ludzie mówili - prędzej będę chodził

> piechotą niż przesiądę się z konia na auto.

no widzisz, niespodzianka, mam nadzieje że nie doczekam chwili kiedy świat zdominują auta elektryczne

Napisano

> a skąd ten wodór weźmiesz?

No jak skąd? Trzeba czytać uważnie:

"W odróżnieniu od klasycznych ogniw paliwowych, do zasilania których konieczny jest wodór, ogniwa tego typu pracują na różnych rodzajach paliwa - na oleju napędowym, benzynie, czy zwykłym gazie ziemnym."

Wodór pochodzi wprost z paliwa, jak wiemy w/w są węglowodorami, zatem na 1 atom C przypada ileś atomów H. W zależności od tego mamy odpowiedni stopień uwodornienia i co za tym idzie odpowiednią do ilości H kaloryczność.

Nadają się też inne węglowodory, np metanol, etanol, propopan, butan, etc. Po prostu praktycznie każdy węglowodór.

Napisano

> no widzisz, niespodzianka, mam nadzieje że nie doczekam chwili kiedy świat zdominują auta

> elektryczne

Gdyby to były takie auta elektryczne to nie mam nic przeciwko http://www.teslamotors.com/goelectric (link "Watch video"). Ale tak jak powiedziałem - nie będzie nas wtedy stać na prąd do tych aut.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.