Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[1.9jtd] uruchamianie przy -10C

Featured Replies

Napisano

> Jak się diagnozyje wtryski ?

Podepnij FES-a i sprawdź jak szybko pompa nabija ciśnienie na CR podczas kręcenia rozrusznikiem .

Jeśli za wolno , to powodem mogą być puszczające wtryski na przelew .

Jak zrobić test na przelewy - podawałem kiedyś linka w tym wątku wink.gif

Napisano

> 80mA to już stanowczo za dużo , a 0.8A to już porażka - na pewno się nie pomyliłeś przy

> pomiarze/pisaniu ?

nie ja mierzyłem crazy.gif elektryk, który mi to mierzył ze 2 tygodnie temu mówił coś 800 i ja wywnioskowałem, że miliamperów ale podjadę do innego, żeby mi zmierzył i dam znać ok.gif

Napisano

ja tak samo mam filtry paliwa olej wymieniony przed samą zima, tankuję zawsze do pełna na shelu albo na O-T dolewam dodatki do ropy, aku mam nowy a rozrusznik tyle co robiłem, nie wiem tylko jak ze świecami stoje ja to w ogóle nie mam od nich kontrolki frown.gif wcieło ją albo tak szybko gaśnie że się nie zapala nawet :D a ona chyba jest tam gdzie kluczyk code ?

Napisano

> ...jak ze świecami stoje ja to w ogóle nie mam od nich kontrolki wcieło ją albo tak szybko

> gaśnie że się nie zapala nawet :D a ona chyba jest tam gdzie kluczyk code ?

Tak jedna kontrolka w lewo obok CODE - na filmie widać i pod słońce pewnie też zobaczysz - wyjmij licznik i zobacz czy dioda się dobrze trzyma albo inna przylutuj - może ktoś grzebał w liczniku i coś źle polutował...

Napisano

> jak ze świecami stoje ja to w ogóle nie mam od nich kontrolki wcieło ją albo tak szybko

> gaśnie że się nie zapala nawet :D

U kolegi w Maryśce CF2 , po którą byliśmy tydzień temu , jest niemal identyczna sytuacja - kontrolka się ze 2x pojawiła , a potem mrugała sygnalizując niesprawność układu podgrzewania świec .

Najwyraźniej brak styku gdzieś po drodze między ECU a LED w desce rozdzielczej - najprawdopodobniej przy samej diodzie .

Wczorajsza diagnoza miernikiem - wszystkie 4 świece mają przerwę icon_eek.gif , na szczęście centralka sprawna .

Jako ciekawostkę dodam , ze auto w takim stanie po nocy z 15o mrozem odpaliło za trzecim razem po użyczeniu prądu z innego pojazdu ( aku okazał się też do wymiany ) co prawda nie bez problemów , bo dodatkowym utrudnieniem była ilość paliwa w baku - skończyło się ... aż po jakiś 3 km grinser006.gif

Na szczęście CPN był 100m dalej i sprzedający trochę dolał żeby dało się wrócić spowrotem waytogo.gif

Napisano

> a poniżej moje odpalanie dzisiejsze Bravo, wczoraj identiko odpalałem... nie wiem czy paliwo

> zamarzło czy co akumulator mam do wymiany bo raz na 3-4 dni muszę go ładować - inaczej nie

> zagadałby

> dolać jakiegoś depresatora? paliwo mam Ultimate'a zalanego, wczoraj było -23C i taka sama sytuacja,

> filtr paliwa przyznam się, że ok roku temu był zmieniany, co jeszcze na to może wpłynąć?

> Rozrusznik jak widać kręci...

> Czy pobór prądu ok 800mA jest normalny w Bravo? Nie mam alarmu, tylko centralny na pilota i nic

> więcej...

Mam teraz dokładnie to samo ale zagrzej normalnie raz świece i jak odpalasz to wciśnij gaz do dechy! Jak odpali odpuszczasz gaz i już!

Jak bym ja nie wcisnąl to bym do jutra odpalał bravkę!

Czas kręcenia się ciuc skróci ale odpali! wink.gif

Napisano

> Mam teraz dokładnie to samo ale zagrzej normalnie raz świece i jak odpalasz to wciśnij gaz do

> dechy! Jak odpali odpuszczasz gaz i już!

1 raz wystarczy zagrzać świece? Coś boję się próbować bo jak nie odpalę to mi się rozładuje aku i może nie wystarczyć go na poprawkę :D zawsze ok 3 razy podgrzewam świece dla pewności niewiem.gif

> Jak bym ja nie wcisnąl to bym do jutra odpalał bravkę!

> Czas kręcenia się ciuc skróci ale odpali!

z gazem to faktycznie bo na moim filmiku pod koniec zacząłem gaz wciskać i wyczułem jakby "łapał" to wtedy dopiero puściłem i zaczął klekotać wink.gif

muszę znów aku zabrać pod pachę do domu i naładować całą noc smile.gif

ps. jaki najlepiej i najbezpieczniej kupić aku do 1.9JTD? Z tego co pamiętam mam 62 albo 64Ah i chyba 620 rozruchu, może mocniejszego deczko zakupić?

Napisano

Zakup najmocniejszego jakiego się da tzn taki który się zmieści wink.gif

Napisano

> Zakup najmocniejszego jakiego się da tzn taki który się zmieści

też nie ma co przedobrzyć bo może go nie doładowywać chyba?

ale tak myślę i przypomniało mi się, że od ok roku Bravo mi odpala ciut dłużej tzn rozrusznik potrzebuje tak jakby deko dłużej prądu niż od razu po zakupie, ciekawe z czym może to być związane grinser006.gif

Napisano

> też nie ma co przedobrzyć bo może go nie doładowywać chyba?

nie ma takiego czegoś , nie słuchaj pierdół, kupuj największy jaki się da ok.gif

Napisano

jak ci wejdzie 70A to jest wszystko :D

ja sobie kupiłem westa forse

i jestem zadowolony miałem go w poprzednim aucie ale przy sprzedaży go wytargałem. Dodam tylko ze aku można rozładować do zera naładowac i będize działał, sprawdzone :D bo miałem zrarcie na rozruszniku i mi przez noc auto w skarpę śniegu wjechało i mieliło rozrusznikiem do momentu kiedy nie rozładowało do zera :D

Napisano

> jak ci wejdzie 70A to jest wszystko :D

znajomy zalozyl bosch s4 72ah, kazdy w sieci wymiary znajdzie. wystarczy wyciagnac albo przemodelowac plastikowa wkladke pod akumulatorem.

Napisano

> znajomy zalozyl bosch s4 72ah, kazdy w sieci wymiary znajdzie. wystarczy wyciagnac albo

> przemodelowac plastikowa wkladke pod akumulatorem.

tej plastikowej wkładki to ja nie używam, problem jest raczej z klemami i ogólnym dostępie (a raczej jego braku) na większy akumulator. Sam ledwo co wyciągam swoje 62Ah - przechodzi na styk :/ (mam osłonę jeszcze teraz na zimę na aku)...

Napisano

skrzynka z bezpiecznikami przeszkadza od przodu, a z drugiej już jest przepływka

Napisano

> 1 raz wystarczy zagrzać świece? Coś boję się próbować bo jak nie odpalę to mi się rozładuje aku i

raz, tylko od razu jak zgasną odpalaj, wciśnij gaz do dechy i zobaczysz jak w trakcie działania rozrusznika, silnik będzie powoli łapał coraz wyższe obroty aż odpali - wtedy wiadomo odpuść gaz. Wiem, to czasami trwa z 5 sekund ale trzeba być twardym ok.gif

> może nie wystarczyć go na poprawkę :D zawsze ok 3 razy podgrzewam świece dla pewności

ja tam się nie znam ale co te świece dają?, jak diesel ma taką kompresję, że ropa samoczynnie się zapala w trakcie sprężania

> z gazem to faktycznie bo na moim filmiku pod koniec zacząłem gaz wciskać i wyczułem jakby "łapał"

> to wtedy dopiero puściłem i zaczął klekotać

jak załapie to wtedy wyłącz rozrusznik i odpuść gaz powoli.

Sam doszedłem do tego, że nie tylko w skuterze trzeba odkręcać przepustnicę przy odpalaniu 270751858-jezyk.gif, jednak w aucie też(choć niespodziewąłme się tego po nie tak starym wozie)

> muszę znów aku zabrać pod pachę do domu i naładować całą noc

> ps. jaki najlepiej i najbezpieczniej kupić aku do 1.9JTD? Z tego co pamiętam mam 62 albo 64Ah i

> chyba 620 rozruchu, może mocniejszego deczko zakupić?

Ponoć odradzają centry ale nie wiem jakie. Ja mam z "Norauto" ale też wymiękł w trakcie tych mrozów(krótkie odcinki 4km) więc w pewnym sensie to rozumiem(włączony nawiew na max, ogrzewanie tylnej szyby)

Napisano

> 1 raz wystarczy zagrzać świece?

Ja grzeję raz i odpala od razu (temperatury jakie miałem ostatnio to do -17 stopni), nawet po 2 dniach postoju. Przez 1-2 sekundy czasem pracuje nierówno, ale po chwili jest już ok.

Aku ma kilka lat (Centra Plus) i jest na szczęście ok smile.gif

Kręci dość żwawo (może dlatego, że regenerowałem ostatnio rozrusznik).

Napisano

Nawiązując do pierwszego posta tego tematu! Miałem dokładnie to samo! Wina leży po stronie akumulatora! Dobrze naładowany + VervaON w baku i przy -25 gada jak złoto smile.gif warto też świece dwa razy zagrzać no i trzeba pamiętać żeby w momencie rozruchu po prostu mieć wyłączone radio światła nawiewy itd . To pomaga smile.gif

Napisano

> akumulatora! Dobrze naładowany

z aku się zgodzę

> VervaON w baku i przy -25 gada jak złoto

Verwa jest paliwem słabo sprzedającym się bo jest zwyczajnie droga i uleżana grzecznie na stacji częściej rodzi problemy niż paliwo z ciągłego przemiału

podgrzewanie świec dwa razy też chyba nic nie daje przynajmniej ja nie widzę różnicy, ale z nawiewem radiem i światłami masz rację :D

Napisano

-a ja wyczytałem że podobno w naszych kochanych JTD wciskanie pedału gazu nic nie daje bo przepustnica jest sterowana komputerowo :D i komputer i tak nas olewa ;p

-moja merejka dzisiaj przy -17 odpaliła bez żadnego problemu:

-raz podgrzałem świece

-pedał w podłogę ale sprzęgła

-wszystkie inne odbiorniki elektryczne wyłączone (pamiętajcie o podgrzewanych fotelach :D)

3obroty i piekny dzwiek Gle gle gle gle

Napisano

> -a ja wyczytałem że podobno w naszych kochanych JTD wciskanie pedału gazu nic nie daje bo

> przepustnica jest sterowana komputerowo :D i komputer i tak nas olewa ;p

W CF2 czyli np. w twojej , w ogóle nie ma przepustnicy , w CF3 jest tyle że zamyka się w momencie gaszenia silnika - bo tylko do tego służy smirk.gif

> -moja merejka dzisiaj przy -17 odpaliła bez żadnego problemu:

> -raz podgrzałem świece

> -pedał w podłogę ale sprzęgła

> -wszystkie inne odbiorniki elektryczne wyłączone

Jak najbardziej prawidłowo , żadne inne kombinacje nie są potrzebne - moją też tak zawsze odpalam ok.gif

Napisano

> 3obroty i piekny dzwiek Gle gle gle gle

U mnie dziś rano -22 i przed gle gle gle gle było uhhh ahhhh grrrr hrrrrr smile.gif Było ciężko ale Lucynka zrobiła dziś pod 100 km więc może jutro odpali znowu wink.gif

Napisano

> -a ja wyczytałem że podobno w naszych kochanych JTD wciskanie pedału gazu nic nie daje bo

> przepustnica jest sterowana komputerowo :D i komputer i tak nas olewa ;p

co ja poradze, że jak wcisnę gaz to wyraźnie szybciej "łapie" i odpala hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.