Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[1.9jtd] uruchamianie przy -10C

Featured Replies

Napisano

Witam,

Co może być przyczyną problemów z odpaleniem jtd-ka przy temp. poniżej -10stC.

Objaw jest taki, że po zagrzaniu świec trzeba kręcić 5-10 sekund zanim załapie.

Świece po wymianie w zeszłym roku, nie pokazuje błędu, akumulator nowy, do około -7C pali bez problemów.

Napisano

> Witam,

> Co może być przyczyną problemów z odpaleniem jtd-ka przy temp. poniżej -10stC.

> Objaw jest taki, że po zagrzaniu świec trzeba kręcić 5-10 sekund zanim załapie.

> Świece po wymianie w zeszłym roku, nie pokazuje błędu, akumulator nowy, do około -7C pali bez

> problemów.

jak masz prostownik to proponuję naładować aku mimo, że piszesz, że jest nowy. Ja mam 2 letni aku i w tym roku zaskoczył mnie miesiąc temu, poniżej 0 nie odpalił. Sam się zastanawiałem co może być przyczyną a nie brałem pod uwagę bateryjki. Ojciec pożyczył mi prostownik, dolałem mu wody, wrzuciłem w ocieplacz, przeczyściłem klemy i teraz pali od kopa ok.gif

Napisano
  • Autor

Rozrusznik kręci normalnie, czyli naładowanie aku raczej nie jest rozwiązaniem.

Czujnik położenia wału też wymieniony rok temu.

Może być jakiś inny powód jak aku ?

Napisano

Np. zła jakość paliwa.

Napisano
  • Autor

Tankuję na Neste lub ostatnio na Statoil.

Paliwo raczej odpada.

Temat nie jest nowy. Tak było też już rok temu, ale sądziłem, że to wina aku. Teraz aku ma 3 tygodnie, kręci jak głupi a problem w dalszym ciągu jest.

Odpalanie wygląda jak na załączonym linku. Nie mój filmik, znalazłem w sieci.

Napisano

ja miałem coś podobnego ale w zeszłym roku przy -30... i słabym akumulatorze... Dla mnie to albo paliwo albo rozrusznik za wolno kręci... jak mój przeczyściłem i zmieniłem szczotki na nowe to kręci o wiele szybciej a 1,9JTD musi mieć spore obroty żeby odpalił - nawet w lato od razu nie łapie tylko jak dobrze przekręci silnikiem (kolega ma 2,4 i odpala o wiele szybciej)

Napisano

proponuje dolac na poczatek jakiegos depresatora do paliwa np skydd

a odpalanie na filmiku to jakas katorga., moze za niskie cisnienie paliwa ?

Napisano

mój tak odpalał przy -27 stoopniach... proponuję wymienić fitr paliwa na nowy... pomaga smile.gif

Napisano

sprawdź spadek napięcia przy uruchamianiu auta ok.gif

Napisano

> Objaw jest taki, że po zagrzaniu świec trzeba kręcić 5-10 sekund zanim załapie.

Zrób pomiary FES-em jak szybko narasta ciśnienie na CR podczas kręcenia rozrusznikiem, dorzuć obroty silnika i napięcie akumulatora .

Napisano

Ewidentnie złe palio. Moja rada. Na lato paliwo z Neste jest ok, ale w zimie dieslem jeździlem tylko na Verwie z Olrenu lub tylko lepszych ON z innych stacji i odpalał przy -25 od pierwszego kopa. W tej sytuacji jak już się stało to wymiana filtra paliwa się kłania frown.gif

Napisano

Sprawdź jakimś testerem ciśnienie paliwa przy rozruchu albo zrób test przelewowy.

Napisano
  • Autor

Ciśnienie sprawdzane w zeszłym roku przy okazji poszukiwania padniętego czujnika położenia wału. Wtedy było ok a objawy przy minusowych temperaturach jak teraz.

Mnie zastanawiają świece żarowe. Ile powinny się grzać przy -10 ? Ta kontrolka świec gaśnie po dwóch sekundach.

Napisano

jak świece nowe to stawiają mały opór i szybko się nagrzewają .. im starsze tym dłużej .

Napisano

Może rozrusznik "ciut" za słabo kręci. Te '"ciut" wystarczy żeby były problemy. Aku jak ma więcej jak 4 lata to pewnie już nie za mocny. Tulejki w rozruszniku też już pewnie nie w najlepszej kondycji

Napisano

> Może rozrusznik "ciut" za słabo kręci. Te '"ciut" wystarczy żeby były problemy. Aku jak ma więcej

> jak 4 lata to pewnie już nie za mocny. Tulejki w rozruszniku też już pewnie nie w najlepszej

> kondycji

Pesymista..zacznijmy od paliwa i filtra smile.gif

Napisano

> Może rozrusznik "ciut" za słabo kręci. Te '"ciut" wystarczy żeby były problemy. Aku jak ma więcej

> jak 4 lata to pewnie już nie za mocny. Tulejki w rozruszniku też już pewnie nie w najlepszej

> kondycji

Mój rozrusznik ledwo co kręci, a JTD odpala od razu.

Te świece są podejrzane. Na filmiku widać przy odpalaniu, że jakiś gar nie pali....

Więc może to to, albo może też być oczywiście problem w wtryskiem, jak ktoś słusznie wcześniej zauważył.

Napisano

kolega nagra film moze jak to u niego wyglada ?

wg mnie jakby swiece padly to sygnalizowane by to bylo przez kontrolke. ten układ jest bardziej niz czuly na te swiece.

Napisano

> i licznik dzienny się zeruje

Najwidoczniej aż tak bardzo przysiada napięcie podczas rozruchu , jaka jest kondycja akumulatora ?

Napisano

> Najwidoczniej aż tak bardzo przysiada napięcie podczas rozruchu , jaka jest kondycja akumulatora ?

Ciężko mi to określić ale zawsze zakręci hmm.gif nie było przypadku żeby się rozładował

Napisano

na moje oko gdzieś będziesz miał zwarcie na układnie .... spróbuj powymieniać klemy na początek z fabrycznych na miedziane smile.gif u mnie już idealnie nie trzymały i nie było styku czasami... Dzisiaj auto odpalało po 3 dniach postoju za 3 obrotem rozrusznika odpaliło

• 1 miesiąc później...
Napisano

Problem z odpalaniem rozwiązany bo ostatnio przy -15 mam podobnie - może nie aż tak drastycznie jak na pierwszym filmiku ale podobnie...

Napisano
  • Autor

> Problem z odpalaniem rozwiązany bo ostatnio przy -15 mam podobnie - może nie aż tak drastycznie jak

> na pierwszym filmiku ale podobnie...

Witam,

Temat w dalszym ciągu aktualny.

Ostatnio pogoda dostarcza dużo materiału badawczego, ale nie mam czasu się tym zająć.

Poniżej -8 muszę kręcić dobre 15 sekund ciągiem, żeby odpalił. W tym czasie z rury snuje się czarny dymek i na śniegu zostaje ciemna plama z sadzy. Poza tym innych objawów brak. W weekend postarm się nakręcić jakiś materiał poglądowy.

Ponieważ mam drugi samochód to temat nie jest dla mnie aż tak pilny.

Napisano

U mnie może aż 15 sekund kręcić nie trzeba tylko jakieś - 5-6 ale jak zapala to łapie jakby nie na wszystkie cylindry...

Jaki masz przebieg - bo ja coraz bardziej obstawiam wtryski... mam 251tys przebiegu wtryski oryginalne nieruszane... Samochód kopci przy ostrym bucie już 2 zimę ciężko pali... a na wolnych obrotach czuć gryzące spaliny że aż w oczy szczypie...

Jutro jak pojadę do pracy to postaram się filmik nagrać bo w domu trzymam w ciepłym garażu smile.gif

Napisano

i mnie tez dopadlo.dluzszy postoj oraz ponad -20 i pali jak na tym filmie z tego watku, jak jest cieplej to tego nie zaobserwowalem.

dolalem depresatora i swiezej ropy zobaczymy jutro co on na to. trzeba pare razy swiece podgrzac zeby lepiej palil. crazy.gifcrazy.gif

Napisano

Oglądając ten film stwierdzam że nie jest to wina rozrusznika bo dość żwawo kręci... przyczyna musi być inna...

Napisano

> Oglądając ten film stwierdzam że nie jest to wina rozrusznika bo dość żwawo kręci... przyczyna musi

> być inna...

u siebie rozrusznik robilem 2 lata temu.kreci wzorowo jak jest prad. swiece zmienilem poprzedniej zimy, zalozylem 4x Beru. przy calej operacji odpalania robi sie sporo dymu crazy.gif

jakby bylo cieplej pokusilbym sie o podlaczenie laptopa, ale przy -20 st to dziekuje. u mnie przebieg 215k km, to musi byc z ukladem paliwowym, albo paliwo kiepskie albo wtryski/pompa

Napisano

u mnie dzis przy -24 bylo podobnie frown.gif

nowy akumulator, nowe zarowe, filtry tez nowe, paliwo z orlena i dupa

Napisano

> u mnie dzis przy -24 bylo podobnie

> nowy akumulator, nowe zarowe, filtry tez nowe, paliwo z orlena i dupa

To ja powiem tak. Wg. mnie przyczyna leży gdzieś w prądzie. Próbowaliście zapalać na kablach ? Jak było -16 przyniosłem ciepły naładowany aku z domu i zapalił jak w lato. Na kablach podpiętych z innego odpalonego auta jest też git. To moje obserwacje 1.9 JTD ojca zlosnik.gif

Napisano

> To ja powiem tak. Wg. mnie przyczyna leży gdzieś w prądzie. Próbowaliście zapalać na kablach ? Jak

> było -16 przyniosłem ciepły naładowany aku z domu i zapalił jak w lato. Na kablach podpiętych

> z innego odpalonego auta jest też git. To moje obserwacje 1.9 JTD ojca

ciepły i naladowany akumulator kreci najmocniej bo ma duza pojemnosc i maksymalny mozliwy prad rozruchowy. a taki co stoi na -26 nie ma napewno takiej mocy i sie robia problemy.

Napisano

wazne ze pali

mowsze fury jak obserwuje na parkigach maja wieksze problemy niz nasze JTD :D

Napisano

U mnie dzisiaj rano -30, a moja marea JTD ciągle odpala smile.gif Chociaz nie powiem, zeby było łatwo. Na dodatek akumulator ciągle oryginalny - 10 lat, 210 tys przebiegu smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki masz przebieg - bo ja coraz bardziej obstawiam wtryski... mam 251tys przebiegu wtryski

około 240tys i też druga zima jak jest problem z odpalaniem.

Wcześniej odpalał z takimi problemami ale dopiero przy -25.

Jak się diagnozyje wtryski ?

Czy jednym z objawów przy wtryskach może być delikatnie podwyższone spalanie ?

Napisano

pociesze was... u mnie -23 i tak samo jak na filmie .. odpalił dopiero o 10 rano:) musialem kulac Yarisa taty na uczelnie

Napisano

> Oto odpalanie naszego Bravo :

> odpalanie fiat bravo 1.9 jtd temp 0-2*C

> Zastanawia mnie czemu za każdym razem pojawiają mi się różne literki typu LLLLLL itd o co biega

> i licznik dzienny się zeruje

Jeżeli chodzi o kasowanie licznika to na pewno słabe styki podłączenia licznika. Ja wyczyściłem styki i przestalo kasować licznik. poszukaj połączeń masowych tak jak koledzy pisali. Pozdrawiam

Napisano

> pociesze was... u mnie -23 i tak samo jak na filmie .. odpalił dopiero o 10 rano:) musialem kulac

> Yarisa taty na uczelnie

Przy dieslach podstawa dobry aku, benzyniaki też mają problemy przy -25 stopniach mrozu. Pozdrawiam

Napisano

> u mnie dzis przy -24 bylo podobnie

> nowy akumulator, nowe zarowe, filtry tez nowe, paliwo z orlena i dupa

Dlatego nie mam diesla, bo pracuję w delegacji i na 6 aut przy - 29 st. mrozu odpalił polonez i miał nowy aku. Pozdrawiam

Napisano

> Przy dieslach podstawa dobry aku, benzyniaki też mają problemy przy -25 stopniach mrozu.

> Pozdrawiam

Sprawne podgrzewanie też bardzo ważne.

Napisano

> Sprawne podgrzewanie też bardzo ważne.

Zgadzam się ale benzyna to benzyna - Ruski to maja doświadczenie. Pozdrawiam

Napisano

a poniżej moje odpalanie dzisiejsze Bravo, wczoraj identiko odpalałem... nie wiem czy paliwo zamarzło czy co niewiem.gif akumulator mam do wymiany bo raz na 3-4 dni muszę go ładować - inaczej nie zagadałby sick.gif

dolać jakiegoś depresatora? paliwo mam Ultimate'a zalanego, wczoraj było -23C i taka sama sytuacja, filtr paliwa przyznam się, że ok roku temu był zmieniany, co jeszcze na to może wpłynąć? Rozrusznik jak widać kręci...

Czy pobór prądu ok 800mA jest normalny w Bravo? Nie mam alarmu, tylko centralny na pilota i nic więcej...

Napisano

> masakra

> na poczatku chodzi chyba na dwoch cylindrach tylko

nie wiem, kluczyk przekręcony trzymam cały czas bo inaczej bym musiał od nowa zaczynać... ważne, że odpalił, przegoniłem go i za chwilę wyruszam zawieźć moją mulher.gif na uczelnię :D

i jeszcze pytanie: na filmie być może słychać pewien cykający przekaźnik za schowkiem pasażera. Po włączeniu zapłonu, zgaśnięciu kontrolek i świec żarowych słychać go minimalnie a po kilku sekundach cyka i się wyłącza. Od czego on jest? Zawsze po nim dopiero odpalam auto.

Drugie pytanie, tym razem słychać na filmie na 100% jak pod deską rozdzielczą (raczej pod maską) słychać "pierdzenie" jakiegoś sprzęta, co to może być?

Napisano

moja marejka dzisiaj tak samo paliła musiałem ją długo przytrzymać żeby zagadała. Byłem u elektryka dzień wcześniej bo mi padł rozrusznik sprawdził mi aku i wszystko gra i tak skubany kręci.

Ja myślę, że to paliwko dolałem jakiegoś specyfika -40 zobaczymy jutro co będzie

Napisano

> i jeszcze pytanie: na filmie być może słychać pewien cykający przekaźnik za schowkiem pasażera. Po

Właśnie - u mnie też słychać ten przekaźnik ale tylko jak są mrozy. Więc może tu trzeba szukać przyczyny?? Chyba że to przekaźnik który włącza podgrzewać wody...

Co prawda nie mam takiej tragedii jak u Ciebie a ostatnio po 3-krotnym podgrzaniu świec przy -16 odpalił po 3-4 sekundach. Ale u Ciebie też na filmie widać że grzałeś 3 razy tylko jakoś dziwnie długo Ci się ta kontrolka od świec pali - u mnie co prawda też jak są mrozy dłużej się pali ale nie aż tak długo...

Napisano

> Właśnie - u mnie też słychać ten przekaźnik ale tylko jak są mrozy. Więc może tu trzeba szukać

> przyczyny?? Chyba że to przekaźnik który włącza podgrzewać wody...

> Co prawda nie mam takiej tragedii jak u Ciebie a ostatnio po 3-krotnym podgrzaniu świec przy -16

> odpalił po 3-4 sekundach. Ale u Ciebie też na filmie widać że grzałeś 3 razy tylko jakoś

> dziwnie długo Ci się ta kontrolka od świec pali - u mnie co prawda też jak są mrozy dłużej się

> pali ale nie aż tak długo...

Te cykady za schowkiem słyszalne są tez w benzynach gdy jest zimno i nie one są waszymi problemami. Przed zimą trzeba było powymieniać filtry paliwa, sprawdzić świece, trzymać pełny zbiornik dobrego paliwa(obsługa zimowa).

Napisano

> akumulator mam do wymiany bo raz na 3-4 dni muszę go ładować - inaczej nie

> zagadałby

Z nowym będzie tak samo jak nie znajdziesz co ci prąd kradnie

> dolać jakiegoś depresatora?

Nie zaszkodzi

> Rozrusznik jak widać kręci...

Ale jakoś licho ...

> Czy pobór prądu ok 800mA jest normalny w Bravo?

80mA to już stanowczo za dużo , a 0.8A to już porażka - na pewno się nie pomyliłeś przy pomiarze/pisaniu ?

Napisano

> Te cykady za schowkiem słyszalne są tez w benzynach gdy jest zimno i nie one są waszymi problemami.

> Przed zimą trzeba było powymieniać filtry paliwa, sprawdzić świece, trzymać pełny zbiornik

> dobrego paliwa(obsługa zimowa).

Wszystko zrobione - świece sprawne BERU, paliwo zimowe Statoil i na wszelki wypadek dodatek do -40, nowy akumulator 65Ah - 640A więc powinien zapalać bez problemu ale problem jest i staramy się go wspólnie rozwiązać i nie chce mi się wierzyć że wszyscy którzy mają tu problem z odpalaniem JTD są nieświadomi że idzie zima i tego nie zrobili...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.