Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Coraz lepsze drogi.

Featured Replies

Napisano

Dotarłem do kompletnego raportu GDDKiA za rok 2010. Oto i on:

50986969.jpg

83490557.jpg

77316092.jpg

51163591.jpg

86135959.jpg

56907723.jpg

11163815.jpg

73647820.jpg

40185461.jpg

Napisano

> Dotarłem do kompletnego raportu GDDKiA za rok 2010. Oto i on:

ktoś kto robił te piękne wykresy kołowe za dziedzinę wziął chyba zdjęcia satelitarne z google mapsa

hehe.gif

Napisano

> ktoś kto robił te piękne wykresy kołowe za dziedzinę wziął chyba zdjęcia satelitarne z google mapsa

Oh, pan Klakier obecny! Moc aplauzow a swoja droga zbadal ktos podbudowe/odwodnienie S3 na wskazanym odcinku?

Napisano
  • Autor

> Oh, pan Klakier obecny! Moc aplauzow a swoja droga zbadal ktos podbudowe/odwodnienie S3 na

> wskazanym odcinku?

Nie mam pojęcia, załatali tam przynajmniej dziury? Te "spece" z generalnej mają teraz laboratoria drogowe i od 2 lat badają każdą drogę przed oddaniem do użycia, wcześniej nie badano dróg jak teraz.

Napisano

> Nie mam pojęcia, załatali tam przynajmniej dziury? Te "spece" z generalnej mają teraz laboratoria

> drogowe i od 2 lat badają każdą drogę przed oddaniem do użycia, wcześniej nie badano dróg jak

> teraz.

ta, na mazowieckim tak badali ze bylo ok, a jak wyslali na slask to sie okazuje, ze parametrow nie trzyma biglaugh.gif (ostrów mazowiecki).

bo juz o S8 w warszawie wszyscy zapomnieli po roku, ze nawierzchnia takze jest do wymiany biglaugh.gif

tanie panstwo

Napisano
  • Autor

> ta, na mazowieckim tak badali ze bylo ok, a jak wyslali na slask to sie okazuje, ze parametrow nie

> trzyma (ostrów mazowiecki).

> bo juz o S8 w warszawie wszyscy zapomnieli po roku, ze nawierzchnia takze jest do wymiany

> tanie panstwo

Coś mi się wydaje że na S8 to media pisały że jest fuszerka, coś w stylu za mało asfaltu w asfalcie. Na dzień dzisiejszy nawierzchnia jest w dobrym stanie, nic się nie dzieje.

Napisano

> ta, na mazowieckim tak badali ze bylo ok, a jak wyslali na slask to sie okazuje, ze parametrow nie

> trzyma (ostrów mazowiecki).

> bo juz o S8 w warszawie wszyscy zapomnieli po roku, ze nawierzchnia takze jest do wymiany

dlaczego jest do wymiany i na jakim odcinku? Proszę o jakieś wiarygodne opracowanie na ten temat, albo raport z kontroli.

Napisano

> dlaczego jest do wymiany i na jakim odcinku? Proszę o jakieś wiarygodne opracowanie na ten temat,

> albo raport z kontroli.

poszukaj w archeo, nie wiem czy Nubirski czegos nie wrzucal jakis czas temu.

Napisano

I to się czuje na nawierzchni. Tylko cały czas wk... mnie płatne autostrady, których i tak jest jak na lekarstwo.

Napisano

> I to się czuje na nawierzchni. Tylko cały czas wk... mnie płatne autostrady, których i tak jest jak

> na lekarstwo.

U nas autostrada to zwykle 2 pasy w jednym kierunku.

Co stanowi o tym, że droga dwupasmowa w jednym przypadku jest autostradą, a w innym zwykłą eską?

Napisano

> U nas autostrada to zwykle 2 pasy w jednym kierunku.

> Co stanowi o tym, że droga dwupasmowa w jednym przypadku jest autostradą, a w innym zwykłą eską?

parametry techniczne: szerokości pasów, kąty łuków, stopnie pochyłości, odległości między węzłami i pewnie ze 100 innych parametrów

Napisano

> U nas autostrada to zwykle 2 pasy w jednym kierunku.

> Co stanowi o tym, że droga dwupasmowa w jednym przypadku jest autostradą, a w innym zwykłą eską?

dla autostrad są bardziej restrykcyjne warunki dotyczące gęstości wjazdów, przekroju (z założenia 2x3,75m + pas awaryjny z możliwością poszerzenia w przyszłości do 3x3,5m + pas awaryjny). Na węzłach autostradowych wszystkie relacje muszą być bezkolizyjne, na drogach ekspresowych dopuszcza się skrzyżowania. Większa jest prędkość projektowa, a co za tym idzie ostrzejsze są warunki dot. promieni łuków, długości pasów włączania, wyłączania, itp.

Napisano

> I to się czuje na nawierzchni. Tylko cały czas wk... mnie płatne autostrady, których i tak jest jak

> na lekarstwo.

takoz na sporawych odcinkach S3, momentami jak na Polskce za bardzo nawet, Zalozyciel Watku wyzalal sie potem na Skyscraper, ze jest molestowany przeze mnie (bo S3 wspaniala jest) sciana.gif

Napisano

> Nic, może świeżo budowanej S17 nie przebrandują mi na autostradę

akurat w Polsce ekspresówki buduje się tak, żeby można je było bez większych problemów i kosztów przerobić na autostrady (stąd wszędzie buduje się na nich węzły, a nie skrzyżowania) biglaugh.gif Także nie wiadomo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> takoz na sporawych odcinkach S3, momentami jak na Polskce za bardzo nawet, Zalozyciel Watku

> wyzalal sie potem na Skyscraper, ze jest molestowany przeze mnie (bo S3 wspaniala jest)

o którym odcinku S3 piszesz? Szczecin-Gorzów?

Napisano
  • Autor

> takoz na sporawych odcinkach S3, momentami jak na Polskce za bardzo nawet, Zalozyciel Watku

> wyzalal sie potem na Skyscraper, ze jest molestowany przeze mnie (bo S3 wspaniala jest)

No nie do końca, pisałeś tutaj o dziurach na S3 a ja chciałem się upewnić czy to prawda. Nigdy nie chodziło mi o oczernienie Ciebie... jeśli czujesz się urażony, to z góry przepraszam.

Pzdr.

Napisano

> na lekarstwo.

W Lublinie i okolicy nie mamy problemu platnych autostrad. Po prostu wcale ich nie mamy :D

Napisano

> W Lublinie i okolicy nie mamy problemu platnych autostrad. Po prostu wcale ich nie mamy :D

Dlatego cieszę się, że nam budują ekspresówkę a nie autostradę. Różnica w prędkości nie aż taka szokująca, za to za darmochę (choć plany opłat za ekspresówki też były i jak zabraknie kasy to może się i do tego dobiorą).

Napisano

> na drogach ekspresowych

> dopuszcza się skrzyżowania.

A to jak dla mnie coś nowego. Mamy taką w PL?

Napisano

> A to jak dla mnie coś nowego. Mamy taką w PL?

np. S-7 - droga ekspresowa a sa skrzyzowania ze swiatlami.

Napisano

> A to jak dla mnie coś nowego. Mamy taką w PL?

O ile mi wiadomo to nie ma takich dróg oznaczonych jako ekspresowe. Chociaż gdyby się uprzeć, to np. Katowicka spełnia większość warunków drogi ekspresowej (no trzeba by pewnie rzadziej rozmieścić zjazdy, pozamykać większość przejazdów przez pas dzielący jezdnie, itp. - same parametry drogi "na oko" spełniają warunki dla drogi ekspresowej. Poza tym często jest tak, że mamy drogę ekspresową, później "koniec drogi ekspresowej za 1000m", "koniec drogi" i tuż za tą drugą tablicą np. skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną 270751858-jezyk.gif

A dzieje się tak, ponieważ, jak już napisałem wcześniej, w Polsce ekspresówki buduje się w podwyższonym standardzie w taki sposób, aby po niewielkich (i stosunkowo niedrogich) przeróbkach spełniały warunki stawiane autostradom.

Napisano

> np. S-7 - droga ekspresowa a sa skrzyzowania ze swiatlami.

o widzisz... Nawet nie wiedziałem. Ale skrzyżowania są na samej drodze, czy jest "koniec drogi ekspresowej" i zaraz potem światła?

Napisano

> o widzisz... Nawet nie wiedziałem. Ale skrzyżowania są na samej drodze, czy jest "koniec drogi

> ekspresowej" i zaraz potem światła?

hmm.gif tego to Ci nie powiem niewiem.gif

Napisano

> np. S-7 - droga ekspresowa a sa skrzyzowania ze swiatlami.

No popatrz, jechałem i nie przypominam sobie... może przed tymi skrzyżowaniami był jednak koniec drogi ekspresowej?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.