Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie Samochody segmentu C i D >2007 podejdą pod LPG

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi o takie w miarę bezproblemowe współgranie z LPG, bo do większości pewnie zainstalować się da, tylko co dalej... Kiedyś miałem Opla Astrę 1.6 na jednopunktowym wtrysku z LPG Landi Renzo II gen i to była bajka pod względem eksploatacji i spalania... :D

Mam diesla, z którego jestem bardzo zadowolony, ale trzeba go naprawić po stłuczce i zastanawiam się, czy nie jest to okazja do zmiany samochodu na coś młodszego i w związku z galopującymi cenami ON nie przesiąść się na LPG. Dziennie pokonuję około 100 km. Doświadczenie mam raczej z 2 gen (jeżdżę jeszcze Pandą na takiej instalce jako 2 samochód), trochę też mam obawy, przed wiecznie padającymi listwami wtrysku w sekwencjach. Kiedyś do nowszych samochodów przy LPG stosowano lubryfikację, czy stosuje się to nadal i czy to w ogóle się sprawdza?

Napisano

Chyba łatwiej będzie jak powiesz które modele i ew. silniki bierzesz pod uwagę. Wtedy znawcy wypowiedzą się o ich mocnych i słabych stronach.

Lubryfikacja to trochę taki magnetyzer. W dobrze dobranej i wyregulowanej instalacji jest zbędna, a przy złej nie pomoże.

Napisano
  • Autor

> Chyba łatwiej będzie jak powiesz które modele i ew. silniki bierzesz pod uwagę. Wtedy znawcy

> wypowiedzą się o ich mocnych i słabych stronach.

> Lubryfikacja to trochę taki magnetyzer. W dobrze dobranej i wyregulowanej instalacji jest zbędna, a

> przy złej nie pomoże.

Hmm, tu nie jestem aż tak sprecyzowany, na pewno zawężeniem będzie jeśli podam same marki i część modeli, które ewentualnie mógłbym brać pod uwagę:

Audi A3 lu starsze A4

Chevrolet - jakiś większy

Renault Megane III, Laguna III, Scenic

Citroen

Ford C-Max, może Mondeo MK IV

Opel Astra H, Vectra C, Signum

KIA / Hyundai

Skoda Octavia II

Może Nowe Bravo...

Może doradzicie jeszcze coś?

Napisano

> Chevrolet - jakiś większy

Mniejszy z większych - Lacetti - współpracuje bezproblemowo. Silniki 1.6 (z rodziny Daewoo/Opla), oraz 1.8 (Holden) były już "fabrycznie" (tzn. w ASO wink.gif) przerabiane na LPG. Ja jeżdżę bez problemów na "salonowej" BRC Sequent 24.

Większy - Epica - też współpracuje z instalacjami LPG. Tu "problemem" jest to, że silniki 2.0 i 2.5 to 6-cylindowe rzędówki, więc koszt dobrej instalacji LPG to ok 4k PLN.

Z nowości - Cruze - do LPG nadaje się silnik 1.8, jest przerabiany już w ASO (chyba montują BRC P&G)

Napisano

jezdze od nowosci lacetti 1.4 z salonowa instalacja BRC SequentFast

przejechane mam 110kkm bez problemu, wymieniajac tylko filtry yay.gif

jedyna rzecza jaka wymienilem to byl czujnik temperatury na reduktorze - po ~90kkm

spalanie gazu razem z benzyna na rozruchy to 10,5l/100km - dokladny pomiar z ostatnich 60kkm

tak wiec smialo moge polecic ok.gif

a teraz rozgladam sie za nowym cruzem 1.8 rowniez na LPG ...

Napisano

Masz Lagunę, kup Lagunę. Byle nie było bezpośredniego wtrysku. Ale z tego co pamiętam od czasu średnio udanego IDE nie oferują takich. Reszta silników nie miała problemów z LPG.

Napisano

> Hmm, tu nie jestem aż tak sprecyzowany, na pewno zawężeniem będzie jeśli podam same marki i część

> Ford C-Max, może Mondeo MK IV

mają takie same silniki, wbrew opinii da się jeździć na gazie

minus to kosztowna regulacja luzów zaworowych, szklanki

można by się pokusić o silnik flexifuel który rzekomo był przystosowany do LPG i BIOpaliwa

ale na czym to przystosowanie polega niewiem.gif, w gazetkach piszą że wzmocniona głowica i "elastyczny" soft

mój max z podpisu ma 45kkm na LPG i jeździ ok.gif

instalacja BRC SQ24 z lubrą

nie są to może idealne silniki (kosztowna regulacja luzów) ale dają radę ok.gif

Napisano

> Większy - Epica - też współpracuje z instalacjami LPG. Tu "problemem" jest to, że silniki 2.0 i 2.5

> to 6-cylindowe rzędówki, więc koszt dobrej instalacji LPG to ok 4k PLN.

No bez przesady. Ja nie oszczędzając płaciłem chyba 3300 i jestem zadowolony ok.gif

Napisano

> Hmm, tu nie jestem aż tak sprecyzowany, na pewno zawężeniem będzie jeśli podam same marki i część

> modeli, które ewentualnie mógłbym brać pod uwagę:

> Audi A3 lu starsze A4

> Renault Megane III, Laguna III, Scenic

> Citroen

> Ford C-Max, może Mondeo MK IV

> Opel Astra H, Vectra C, Signum

> KIA / Hyundai

> Skoda Octavia II

> Może Nowe Bravo...

> Może doradzicie jeszcze coś?

Subarowskie 2.5 N/A do wyboru: Impreza, Forester, Legacy i Outback wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.