Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mapka gazu do sprawdzenia

Featured Replies

Napisano

samochod bravo 1.2 16v, stag 300, alaska at-09, listwa rail apache 3 om

cos poprawiac czy zostawic ? auto w zasadzie pracuje poprawnie ale spalanie wedlug mnie troche za wysokie ok 10l po miescie

ustawienia%252520bravo.jpg

Napisano

Niski mnożnik, za dużo gazu przy dłuższych czasach wtrysku. Za wysokie ciśnienie i/lub dysze. Na moje oko przynajmniej.

Napisano

> cos poprawiac czy zostawic ? auto w zasadzie pracuje poprawnie ale spalanie wedlug mnie troche za

> wysokie ok 10l po miescie

jeśli mapy były zbierane w takich samych warunkach, zjedź z mnożnikiem w zakresie 6ms -9ms, stopniowo w dół, tak mniej więcej do 1. Zostaw na poziomie 1 do końca

Aby się upewnić, że jest ok - w krótką trasę z pasażerem + laptop na kolanach i sprawdź czasy wtrysku benzyny. Jesli nie zmieniają się po przełączeniu gaz/benzyna - jest OK

Napisano

Ciśnienie w dół na parowniku tak aby mnożnik był wyżej - od dołu tak z 1.4. Jakie masz czasy wtrysku na wolnych obrotach? Bo ten rail minimalny skuteczny impuls ma na poziomie 3,3 ms a kompletne otwarcie zaworu na poziomie 3,7 ms. Ogólnie poniżej 3 ms na benzynie te wtryski nie będą sobie radziły za dobrze. Dłuższy czas wtrysku na listwie LPG na pewno zwiększy precyzję wtryskiwania.

Pozdr

Napisano
  • Autor

na wolnych obrotach - na benzynie czas wtrysku 3.3-3.4ms

Napisano

Skorygowałbym tylko mapkę. Żółte punkty (patrząc od lewej) trzeci, czwarty i piąty w dół. W zakresie powyzej 4 ms trzeba nałozyć mapy. Na razie, przy pracy na gazie, w tym zakresie komputer auta musi generowac krótsze czasy wtrysku niż na benzynie. Nie powinno tak być. Przestawiają mu się długoterminowe (LTFT) korekty. Być może, ze dochodzą nawet do maksymalnej wartości.

Gdybyś chciał generalnie zjechac z mnoznikiem w dół (powinien schodzić do 1 dla max. czasu wtrysku) to musiałbyś podnieść cisnienie na reduktorze, ale podniesienie nawet do 1,5 bara nie da duzej zmiany mnoznika.

Przy zwiekszeniu cisnienia bedzie dostarczana wieksza dawka gazu, co spowoduje skrócenie czasu wtrysku na gazie i mapka gazowa pojedzie w lewo. Zeby ją ponownie musiałbys zjechac z mnoznikami. Generalnie tak to działa, chociaz przy wiekszym cisnieniu wtryskiwacz ma trudniejsze warunki otwarcia i roznie to moze byc.

Skuteczniejszym sposobem było by lekkie rozwiercenie dysz.... ale nie polecam tego. W Twoim przypadku łatwo było by przeholować.

Co ja polecam ?

Punkty 3.4.5 do nalożenia linii zielonej i niebieskiej w dół i tyle.

To samo obnizy mnoznik na koncu zakresu. Uwazam że bedzie ok. Nie ruszałbym reduktora ani dysz.

Spalanie ?

IMHO wiecej zalezy od stylu jazdy niz ustawien. Komp auta tym steruje. Co najwyzej zubazajac mozesz wyjsc za zakres regulacji i pojawią sie inne problemy.

Napisano
  • Autor

w piatek zastosuje w/w rady i zobaczymy jak bedzie - oczywiscie wstawie mapke po regulacji

Napisano

> Skuteczniejszym sposobem było by lekkie rozwiercenie dysz.... ale nie polecam tego.

hmm a nie odwrotnie? Ja gdy mnożnik nie schodził mi się do jedności przy max bucie zmieniłem dysze na mniejsze i od razu mnożnik spadł w dół i jest do jedności przy max bucie a zaczyna się na 1.3 (od lewej)

Napisano

> hmm a nie odwrotnie? Ja gdy mnożnik nie schodził mi się do jedności przy max bucie zmieniłem dysze

> na mniejsze i od razu mnożnik spadł w dół i jest do jedności przy max bucie a zaczyna się na

> 1.3 (od lewej)

Nie. Jeżeli zmniejszysz dysze, to zmniejszysz ilosc dostarczanego gazu i zubozysz mieszankę. Po zubozeniu mieszanki komp auta bedzie się starał ją wzbogacic i wydluzy czas wtrysku, oczywiscie w pewnym zakresie i mapa gazowa przesunie sie w prawo. Przesunie sie w prawo, to znaczy czasy wtrysku generowane przez komp auta podczas pracy na gazie wydluza sie.

Żeby ją znowu nałozyć trzeba zwiększyć mnoznik i tym samym skompensować zmniejszenie dysz.

Rozwiercenie dysz prowadzi do zmniejszenia mnoznika.

Potwierdzone eksperymentalnie grinser006.gif

Napisano

> Rozwiercenie dysz prowadzi do zmniejszenia mnoznika.

> Potwierdzone eksperymentalnie

Tyle tylko, że w przedmiotowym przypadku, tak na dobrą sprawę najpierw wypadałoby pokryć mapy, bo bez tego to można się tylko zastanawiać, jaki tam wypada mnożnik.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

witam po dluzszej przerwie znalazlem chwile czasu na podpiecie sie pod sterownik i dokonanie poprawek.

wiec najpierw poprawilem stara mape i doszedlem do tego ze obie mapy sie pokrywaly - ale w trakcie jazdy zaobserowalem ze przy pelnym obciazeniu brak mapy benzyny wiec zrobilem regulacje od poczatku.

Autokalibracja - po jej ukonczeniu wyskoczyl komunikat - Zbyt dysze dysze wtryskiwacza - no ale ze moja wiedza jeszcze skromna do niezwazajac na to kontynuowalem regulacje

Zebralem mape benzyny, nastepnie mape gazu i oto efekty

Mapa

bravomapa.jpg

Odchylka

bravoodchylka.png

Ustawienia

bravoustawienia.png

Mapki pokrywaja sie idealnie wink.gif

Teraz pytanie do kolegów ktorzy maja wieksze doswiadczenie z tym niz ja(ja sie dopiero ucze grinser006.gif)

Co zrobic z komunikatem za duze dysze wtryskiwacza ? Zmienic dysze na mniejsze czy jakis inny sposob ?

Rozumiem ze po zmianie dysz konieczna jest regulacja od poczatku ?

I jeszcze jedna kwestia - to juz bardziej pierdola mianowicie wskaznik poziomu gazu nie pokazuje rezerwy - nie zapala sie czerwony kwadracik, co z tym zrobic ? Regulacja wskaznika czy jakis przewod nie podpiety ?

Pozdrawiam

Napisano

Ja bym poprawił dysze, bo czasy schodzą w okolice 2ms, a to za mało dla Raila. Można je wymienić, albo zalutować i wywiercić mniejsze otworki.

Ustawienia diod są w programie na dole.

Napisano
  • Autor

Nie wiem jakie tam są obecnie dysze - trzeba by jakos sprawdzic...

A obnizenie cisnienia na reduktorze ma jakis sens w tym przypadku ? Po ustawieniu z tego co zaobserwowalem to na wolnych bylo ok 1.6 a przy bucie ok 1.3 bara czy aby nie za duzo ? Jesli zmniejszac to w programie czy sruba na reduktorze ?

Czy od razu kombinowac z dyszami ?

Napisano

1.6 to faktycznie zbyt dużo. Ustaw tak, żeby przy ostrym przyspieszaniu nie spadało poniżej 0,8.

Napisano
  • Autor

Ok, to sie jeszcze tym cisnieniem pobawie.

Tylko jeszcze dopytac chcialem, ustawiac w programie czy na srubie w reduktorze ? Czy nie ma to znaczenia ?

Rozumiem ze po obnizeniu cisnienia mnoznik powinien sie podniesc ?

Napisano

tylko na reduktorze - w programie nie obniżysz.

Tak, po obniżeniu ciśnienia mnożnik pójdzie w górę.

Oczywiście wypadałoby zrobić autokalibrację i zebrać mapy

Napisano
  • Autor

ok, bedziem dzialac - pochwale sie efektami oink.gif

Napisano

Gratuluje cierpliwości - ładne mapy.

Ale żeby nie było tak pięknie... resetowałeś komp auta przed zebraniem map benzynowych ? Jeżeli nie to mógł pamietać stare korekty LTFT.

Dysze możesz zalutować ... o ile nie są aluminiowe. Kup kilka wierteł ok. 2mm, co 0.1 mm. Najwieksze, które wejdzie to jest srednica dysz.

Zmiana cisnienia na reduktorze nie da duzych zmian czasu wtrysku. Moze sie okazać, ze w czesci mapy czasy zmniejszą się, a w czesci zwiększą.

IMHO reduktor powinien pracować przy cisnieniu nominalnym. Mam reduktor BRC Genius 1500 mbar i zaobserwowałem, ze ustawiony na 1500 mbar najstabilniej trzymał cisnienie. Im mniejsze cisnienie ustawiałem, tym wieksze były procentowe spadki cisnienia przy obciążeniu, od ok. 15% przy 1500 mbar, do 30% przy 1100

Napisano
  • Autor

co znaczy resetowalem komp auta ? chodzi ci o odlaczenie klemy na kilka min ?

co do cisnienia to i tak jest chyba deko za wysokie z tego co patrzalem po innych mapkach

Napisano

> co znaczy resetowalem komp auta ? chodzi ci o odlaczenie klemy na kilka min ?

> co do cisnienia to i tak jest chyba deko za wysokie z tego co patrzalem po innych mapkach

Żeby zrobić na tip-top regulację, trzeba najpierw skasować adaptację ECU benzynowego, czasami wystarczy odpięcie klemy, czasami trzeba to zrobić kabelkiem. Chodzi o to, żeby skasować korekty długoterminowe, które mogły się zapisać dość duże, podczas jeżdżenia na wcześniejszych złych nastawach LPG.

Po skasowaniu adaptacji należy zrobić kilkanaście/kilkadziesiąt km na noPb, żeby adaptacja ułożyłą się poprawnie na nowo.

Napisano
  • Autor

kabel do ecu tez mam, jedyna adaptacja jaka tam moge zrobic to silniczka krokowego odpowiadajacego za bieg jalowy

Napisano

> kabel do ecu tez mam, jedyna adaptacja jaka tam moge zrobic to silniczka krokowego odpowiadajacego

> za bieg jalowy

A FESem nie kasuje się adaptacji?

Napisano
  • Autor

> A FESem nie kasuje się adaptacji?

no wlasnie mam FES'a ale jedynie co tam mowa o adaptacji to wlasnie silnika krokowego

Napisano

> IMHO reduktor powinien pracować przy cisnieniu nominalnym. Mam reduktor BRC Genius 1500 mbar i

> zaobserwowałem, ze ustawiony na 1500 mbar najstabilniej trzymał cisnienie.

Dla reduktora pewnie takie ciśnienie jest odpowiednie, ale dla wtrysków z pewnością nie.

Napisano

> Dla reduktora pewnie takie ciśnienie jest odpowiednie, ale dla wtrysków z pewnością nie.

Mocniejsze zestawy BRC własnie takie ciśnienie mają. Reduktor OMVL HP miał nawet 1.7 bara ciśnienia nominalnego.

Napisano

Zgadza się. Tylko inaczej z takim ciśnieniem poradzi sobie wtrysk BRC, czy Hanka, a inaczej Rail, czy Waldemar.

Napisano

>Tylko inaczej z takim ciśnieniem poradzi sobie wtrysk BRC, czy Hanka, a inaczej Rail,

> czy Waldemar.

Co do tego nie ma kwestii.

Napisano

> Dla reduktora pewnie takie ciśnienie jest odpowiednie, ale dla wtrysków z pewnością nie.

Ja mam Magic Jety i jest ok.

MAGIC JET INJECTOR TECHNICAL DATA

[...]

Operating pressure range 0,5 ÷ 4,5 Bar

Napisano

mnie zastanawia fakt czemu przy temp. reduktora pow. 70 stopni gaz ma ok 10 stopni ??

Napisano

Parownik nie daje rady, albo zimne powietrze dmucha na czujnik.

Napisano
  • Autor

> mnie zastanawia fakt czemu przy temp. reduktora pow. 70 stopni gaz ma ok 10 stopni ??

O wlasnie to jeszcze mnie nurtowalo, dobrze ze mi o tym przypomniales oink.gif

To jak mówicie przyjrzeć sie dokladniej reduktorowi ?

EDIT:

Z ciekawosci poszedlem zobaczyc gdzie ten czujnik jest umieszczony i faktycznie troche nie fortunnie moze na niego dmuchac zimne pow. w najblizszym czasie sie to poprawi

Aa no i podpiolem go jeszcze raz i zobaczylem jak sie maja temp red. i gazu na postoju

przy temp. reduktora ok 65* gaz mial 13-17*

przy temp. red. 75* gaz miał 20-22*

dużo mało ?

co do listwy wtryskowej patrzalem na czasy wtryskow na wolnych obr.

benzyna 2.6-2.8 gaz 3.5 podjeta zostala decyzja o wymianie listwy na lepsza - nie ma sensu bawic sie z dyszam z obecna listwa ktora notabene i tak ma juz troche km narobione...

Przy okazji jaka listwe polecacie do tego silnika ?

listwa

to sie nada ?

Napisano
  • Autor

Wracam po przerwie oink.gif

W ostatnim czasie zostalo zrobione:

-zregenerowany reduktor - wyczyszczony z marasu(troche się tego nazbierało przez ponad 3 lata) oraz wymienione membrany i uszczelki

-zakupiona nowa listwa wtryskowa - OMVL Reg Fast

-zmienione ulozenie wezy oraz miejsce czujnika temp. gazu wczesniej wialo na niego zimnym pow.

-zresetowany komp. benzyny

-ustawione wszystko od nowa

Reduktor ustawiony na 1.2 bar, dysze w listwie 1.8

W porównaniu do starej konfiguracji - nowa listwa duzo ciszej pracuje, stary rail klepal nie milosniernie, parownik stabilniej trzyma cisnienie i szybciej grzeje, poprawila sie dynamika auta - nie jest juz takie mulowate z samego dolu - lepiej sie zbiera

No i zrzuty z programu

bmapa.jpg

bodchylka.jpg

Mnoznik mogł by byc deko nizszy przy maks. czasie wtrysku, ale to trzeba by bylo rozwiercic dysze na 1.9mm, narazie zostanie troche za zimno na takie zabawy. Mysle ze nie wyszlo najgorzej - a na pewno sie poprawilo w stosunku do poprzedniego stanu. Zobaczymy jak wyjdzie spalanie.

Czekam az sie gaz wypali do końca to ustawiam linijke z diodami od poziomu gazu i przy okazji sie go zlitrazuje.

Jeśli macie jeszcze jakąs konstruktywna krytyke to walcie, zrobi sie cieplej bede walczyl dalej. Narazie niech jezdzi grinser006.gif

Dzieki wszystkim za dotychczasowa pomoc, kwestia regulacji gazu w stagu troche mi sie rozjasnila smile.gif

Napisano

Ja bym ciśnienie ustawił na 1.0-1.1 a dysze dał jeszcze większe, 2.0 albo nawet i więcej. Ale to tylko luźne dywagacje z mojej strony. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym ciśnienie ustawił na 1.0-1.1 a dysze dał jeszcze większe, 2.0 albo nawet i więcej. Ale to

> tylko luźne dywagacje z mojej strony.

mialem go na dyszach 2.0 i cisnieniu 1.0 to mnoznik przy maks. czasie wtrysku schodzil ponizej jeden, dlatego wsadzilem te 1.8 ktore jednak sa deko za male - zejda mrozy to sprawdze go jeszcze na 1.9

Napisano

> mnie zastanawia fakt czemu przy temp. reduktora pow. 70 stopni gaz ma ok 10 stopni ??

Może zwyczajnie przed zrzutem parametrów z ekranu jechał na benzynie. Czujnik temp. gazu czyta temp. gazu, więc jeśli gaz nie leci, spada temp. w dół.

Napisano

> mialem go na dyszach 2.0 i cisnieniu 1.0 to mnoznik przy maks. czasie wtrysku schodzil ponizej

> jeden,

No i tak właśnie powinno być, delikatnie poniżej 1 ma schodzić.

Napisano
  • Autor

heh, czlowiek sie uczy na bledach grinser006.gif

sie poprawi

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.