Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[G] 1.8 16V Rozrząd - krok od tragedii

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Jeszcze przed nowym rokiem w piątek udało mi się wcisnąć do mojego mechanika na wymianę oleju i filtrów.

Jako, że zmieniałem Mobil 1 10w40 na Shella 10w40 aby sprawdzić czy na tym oleju kompensatory luzów zaworowych przy starcie silnika będą klepały krócej, to po wymianie wraz z mechanikiem słuchaliśmy pracy silnika, jako że na obrotach jałowych była cisza, to jakie było moje zdziwienie i strach w oczach gdy podczas kręcenia silnika zaczął dobiegać hałas grzechotki - metaliczny, wręcz przerażający icon_eek.gif

Mechanik od razu zlokalizował dobiegający hałas i po ściągnieciu górnej osłony koła rozrządu ukazał nam się taki widok facepalm%5B1%5D.gif

Na rozrządzie tym przejechałem 47 tysięcy.

Co najlepsze po zdjęciu osłony od razu bez kręcenia korbowodem ukazał się naderwany pasek swiety.gif

00r.jpg

01r.jpg

Na dodatek jak zobaczyłem że coś się posypało i zaklinowało między obudową a łapą to nogi mi się ugieły i zdałem sobie sprawę, że miałem szczęście, że tego dnia trafiłem do mechanika.

02r.jpg

Było już późno więc auto zostało bez gadania w warsztacie, przez południe kumpel załatwił mi cały rozrząd z upustami.

W sobotę rano zabrał się do pracy.

Po zdjęciu wszystkiego okazało się, że w rozsypkę poleciała pompa wody Ruville - urwał się kołnierz.

03r.jpg

Kołnierz został rozerwany i zmielony, cholera miałem szczęście, że pasek nie pękł (contitech).

04r.jpg

A tu taki sam kołnierz na nowej pompie tej samej firmy, jako że nie miałem już wyboru to założyłem tej samej firmy, tłumaczę sobie to tym, że musiałem trafic na jakiś wadliwy egzemplarz.

05r.jpg

Wymieniłem cały komplecik

1. Rolka zwrotna INA 532003310 - 65 zł

2. Pompa wody Ruville 65313 - 110 zł

3. Napinacz INA 531051830 - 105 zł

4. Zębatka korbowodu Victor Reinz 12-33032-01 - 39 zł

5. Rolka prowadząca SKF VKM 23140 - 59 zł

6. Pasek rozrządu Gates 5499XS - 59 zł

06r.jpg

Więc szczęście w nieszczęściu że skończyło się na wymianie kompletnego rozrządu, a nie remoncie silnika i o wiele mniejszych kosztach.

1. Olej Shell 10w40 (8 litrów) - 140 zł

2. Filtr oleju, paliwa, powietrza, LPG, fazy lotnej - 100 zł

3. Kompletny rozrząd - 440 zł

4. Robocizna (wymiana oleju, filtrów, rozrządu) po znajomości 160 zł

Pełne koszta to 840 zł.

Jednak zaczynam wierzyć, że tam an górze ktoś mnie kocha zlosnik.gif

Napisano

Niezły fart. Zwykle u mechanika wszystko jest ok, a psuje się po wyjechaniu za bramę wink.gif.

Widać, że kawałki kołnierza parę razy musiały się dostać między pasek i koło. Witam w klubie szczypanych pasków 20.GIF.

285619381-pasek.JPG

post-53490-14352515044679_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Cały czas kawałki kołnierza tarły o pasek bo na całej długości jest lekko ponacinany

Napisano
  • Autor

> Nieźle

> Pompa też miała 47 tys.?

tak, cały komplet 47 tysiecy

Napisano

rzeczywiście szczęście, czy łańcuch (stan jego napięcia) też można podejrzeć u mechanika w miarę łatwo?

Napisano

Można zobaczyć górną część po zdjęciu pokrywy zaworów. Z napięciem już gorzej, bo napinacz jest hydrauliczny i bez uruchomionego silnika nie pracuje z pełną siłą.

Napisano

szkoda, z tym łańcuchem to czeski film, nie można zwryfikować stanu napędu rozrządu.

Napisano

> szkoda, z tym łańcuchem to czeski film, nie można zwryfikować stanu napędu rożrządu.

dopóki nie będzie mocno hałasował, albo silnik nie będzie wywalał błędów zapominasz o łańcuchu.

Nie słyszałem jeszcze, żeby się komuś urwał.

Napisano

Z łańcuchem jest o tyle lepiej, że zwykle zanim coś się stanie zaczyna hałasować. Pasek nie sygnalizuje zużycia.

Napisano

Miałeś farta, ale jak zwykle fotorelacja na 6 ok.gif

Napisano

w takim razie u mnie w kabinie cisza po rozgrzaniu na "luzie" ale pod obciążeniem podczas ruszania to raz ciągnie jak malina a raz warkocze to co to może być dlaczego tak różnie silnik się zachowuje raz tak raz tak ?

coś innego jest zwalone ? (na zimnym nie ma warkotu, oczywiście pracuje charakterystycznie dla zimnego ale bez okresowego warkotu)

Napisano

Takie usterki są dość trudne do zdiagnozowania. Może to nie być nic złego. Trzeba by podpiąć diagnoskop i poobserwować dane podczas jazdy gdy następuje ten warkot. Przepływomierz, klapki twinporta, spalanie stukowe itd.

Napisano

ok dzięki, teraz to wiem co dalej robić, w końcu muszę problem rozwiązać - przynajmniej podjąć próbę - może się uda cool.gif

Napisano

> Cały czas kawałki kołnierza tarły o pasek bo na całej długości jest lekko ponacinany

a jak wymiana oleju pomogła cisza teraz pod maską?

Napisano
  • Autor

> a jak wymiana oleju pomogła cisza teraz pod maską?

Jest na pewno lepiej, na zimnym jeszcze klepią, ale o wiele krócej niż na poprzednim, na ciepłym silniku po odpaleniu błoga cisza smile.gif

Napisano

No to miałeś chłopie szczęście waytogo.gif

Chyba sam teraz pojade do mechanika na wymiane rozrzadu co by dmuchac na zimne wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.