Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Witam się... :)

Featured Replies

Napisano

Cześć,

Część osób mnie zna, część nie. W pierwszy dzień świąt zacząłem moją pierwszą przygodę z samochodem - można by rzec kultowym.

Kilka tygodni wcześniej dostałem telefon od teścia. W miejscowości Wiązownica na Podkarpaciu około 25 kilometrów od Tarnobrzega w stodole stoi Łada 2107

Rok produkcji 1986, kolor kawa z mlekiem - bliżej nieokreślony malowany.

Samochód należy do dziadka mojej żony. Stoi w stodole od mniej więcej 7-8 lat.

Oczywiście jako z natury urodzony sceptyk nie obiecywałem sobie zbyt wiele - takie auto, taki czas - pewnie gnijący trup.

Jakież było moje zdziwienie gdy pierwszego dnia Świąt przyjechałem na wieś i oczom moim ukazała się zakurzona "Ładna"

Wyoglądałem samochód ze wszystkich stron. Nadkola zdrowe, ani grama rudej. Błotniki, maska, dach, progi, ba nawet podłoga - zdrowe yikes.gif

Niestety nie mogliśmy auta odpalić, bo nie było aku, ale też nie chciałem ryzykować - dośc długo stało...

Nie może być kolorowo i różowo - zablokowane koło - tył - prawdopodobnie szczęki bębna, wysokie sprzęgło - bez możliwości wciśnięcia.

Tak czy siak zapadła decyzja - Biorę "Ładną" na Śląsk żeby przywrócić jej dawny blask... serduszka.gif

Przeczytałem już pół internetu, ale chciałem zapytać was - czy ktoś miał styczność z tym autem, co i jak, za co na samym początku się zabrać, na co uważać itd. itp. smile.gif

Samochód przywiozę na wiosnę, w między czasie muszę zorganizować mu garaż, bo myślę, że tak czy siak jak postawię "pod chmurką" zardzewieje w try miga.

Pozdrawiam was braci Classic AK smile.gif

P.S. Zdjęć nie ma - tak byłem zafascynowany, że zapomniałem... sciana.gif

Ale obiecuję, że jak tylko Ładzina się pojawi obcykam i będę relacjonował postępy z prac - wdzięcznym za wszelkie porady smile.gif

20.GIF najlepszego w Nowym Roku.

Napisano
  • Autor

> fotę dawaj bo zaraz M lub A się będą wytrząsać

Ale, że mam dać jakąkolwiek ? ? ? Przecież wyjaśniłem w poście że zdjęć niet... a auto na drugim końcu Polski

Napisano
  • Autor

> ale....gdzie napisane, że foto ma być

> to nie kącik PMiHM

blagam.gif dzięki Ci o Wielki "A" bo już myślałem, że mój wątek powie 30.GIF

Teraz zatem czekam na wiosnę serduszka.gifyay.gif no i oczywiście na ciekawe informacje dot. Ładnej...

Napisano

> Teraz zatem czekam na wiosnę no i oczywiście na ciekawe informacje dot. Ładnej...

to my będziemy czekać na relacje z prac wink.gif

pozdrawiam

Napisano

Kurcze toć to tuż obok mnie yikes.gif czekamy na informacje o dalszych perypetiach food.gif

Napisano

> Jak Łada to wal do Konika

Ale on nie uznaje 2107 devil.gif

Jeśli już to woli 2105

Napisano

> Ale on nie uznaje 2107

> Jeśli już to woli 2105

Nie ważne co woli, ważne że ma wiedzę ok.gif

Napisano

Mi tam sięBreżniew zawsze podobał, zwłaszcza, że auto niemal perfekcyjne hehe.gif

1263392916_by_B3ZRADNY_500.jpg

Napisano

Gratuluję smile.gif Czekam z niecierpliwością na wiosenne fotki samochodu. Mam nadzieję, że kiedyś na drodze zobaczę Twoją Łade grinser006.gif powodzenia waytogo.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

Dzień Dobry smile.gif Po długiej podróży i samodzielnym zapakowaniu auta na lawetę i poprowadzeniu jej 450 km do domu jest już na miejscu smile.gif

550906486_rseexwq.jpg

Napisano
  • Autor

Tragedii generalnie nie ma. Jest parę pierdółek do zrobienia przed wyjazdem na drogę. Ale mam jeden poważny kłopot - sprzęgło... Objaw jest taki, że po jego wciśnięciu powolutku pod naciskiem schodzi do podłogi, wbijam bieg, pedał równie powolutku wraca do góry, ale auto ani drgnie - tak jakby pedał wciąż był wciśnięty... Nie wiem co to, może ktoś miał taki problem ? oslabiony.gif

Napisano

> Tragedii generalnie nie ma. Jest parę pierdółek do zrobienia przed wyjazdem na drogę. Ale mam jeden

> poważny kłopot - sprzęgło... Objaw jest taki, że po jego wciśnięciu powolutku pod naciskiem

> schodzi do podłogi, wbijam bieg, pedał równie powolutku wraca do góry, ale auto ani drgnie -

> tak jakby pedał wciąż był wciśnięty... Nie wiem co to, może ktoś miał taki problem ?

A możesz podnieść pedał?

Wcześniej pisałeś że stoi, możliwe że linka pękła bo łapa się zespawała.

Napisano
  • Autor

> A możesz podnieść pedał?

> Wcześniej pisałeś że stoi, możliwe że linka pękła bo łapa się zespawała.

Mogę - pedał wraca sam do pozycji "normalnej" z tym że dość powoli... nie wiem czy to pompa sprzęgła, czy siłownik... najgorsze jest to, że bez tego ani rusz...

Napisano

> Mogę - pedał wraca sam do pozycji "normalnej" z tym że dość powoli... nie wiem czy to pompa

> sprzęgła, czy siłownik... najgorsze jest to, że bez tego ani rusz...

Jak tam jest hydraulika to prawdopodobne dość mocno że siłowniki obydwa do wymiany. Ale teraz to gdybanie, trzeba wyjąc rozebrać i albo naprawić albo wymienić.

Napisano
  • Autor

> Jak tam jest hydraulika to prawdopodobne dość mocno że siłowniki obydwa do wymiany. Ale teraz to

> gdybanie, trzeba wyjąc rozebrać i albo naprawić albo wymienić.

Dam radę to zrobić w warunkach bezkanałowych w garażu ze schematami i otwartym AK zlosnik.gif

Czy lepiej do warsztatu...? confused.gif

Napisano

> Dam radę to zrobić w warunkach bezkanałowych w garażu ze schematami i otwartym AK

> Czy lepiej do warsztatu...?

Zależy od zdolności manualnych, posiadanych narzędzi oraz od chęci i czasu grinser006.gif Bez warsztatu (tzn. mam na myśli jakiegoś mechanika 270751858-jezyk.gif) da radę zrobić 99% napraw w przypadku Łady, bez kanału jest nieco trudniej, ale w sumie też się da.

Generalnie zacznij od sprawdzenia, czy pompa sprzęgła lub wysprzęglik nie ciekną (wymień to, co będzie przeciekało), a jak będzie sucho to spróbuj na początek po prostu odpowietrzyć układ ok.gif

Napisano

> Dzień Dobry Po długiej podróży i samodzielnym zapakowaniu auta na lawetę i poprowadzeniu jej 450

> km do domu jest już na miejscu

Tak patrzę na tą Ładę, widzę zderzak i przypomina mi się jak wyciągaliśmy zakopaną Ładę z plaży.

Linka zawiązana w pośrodku zderzaka, byłem pewien że się wygnie.

Ani śladu ! icon_eek.gif

Napisano

> Tak patrzę na tą Ładę, widzę zderzak i przypomina mi się jak wyciągaliśmy zakopaną Ładę z plaży.

> Linka zawiązana w pośrodku zderzaka, byłem pewien że się wygnie.

> Ani śladu !

Ogólnie kiedyś auta nieco solidniejsze robili. Ja Polonezem ze dwa czy trzy razy coś przytarłem (np. na Węgrzech w bramę nie trafiłem hehe.gif), za każdym razem myślałem, że będzie wgięcie w blasze, zostały tylko ślady na listwie lub lakierze palacz.gif

Napisano

> Mogę - pedał wraca sam do pozycji "normalnej" z tym że dość powoli... nie wiem czy to pompa

> sprzęgła, czy siłownik... najgorsze jest to, że bez tego ani rusz...

zmień jedno i drugie - zmieścisz się w 100zł hehe.gif

Napisano
  • Autor

> zmień jedno i drugie - zmieścisz się w 100zł

Wiesz co... Minęły dwa dni... Wybebeszylem juz pól samochodu. Jestem zaszokowany, ze większość da się rozebrać trzema kluczami i młotkiem... Ceny części to jakiś absurd. Za polowe samochodu dałem ze trzy stowy. Nakupilem naprawdę sporo rzeczy. Profilaktyczne gumy, tulejki i takie tam. Do tego dziś wytargalem wreszcie jeden zacisk hamulcowy i tarcze... Masakra jak to zapieczone wszystko... do wymiany cylinderki i co? I znowu śmiech - cena 15zl sztuka... Martwi mnie jedynie to, ze podluznice na wysokości skrzyni biegów po prostu się rozsypaly jak ich dotknalem... Na odcinku około 15 cm ruda zezarla je całkiem. Podłoga wokół jest ok, więc zastanawiam się czy nie potraktować tego jakimś odrdzewiaczem, zakonserwowac i olac? Zrobię fotki to powrzucam wsio. A i jeszcze jedno - zastanawiam się nad wymiana sprezyn. Są z zewnątrz skorodowane, ale nie widzę pęknięc itd. Napalac się juz na nowe czy poczekać do pierwszych jazd i badań tech.? PoZdrawiam wszystkich serdecznie... Brud pod paznokciami rulez smile.gifzlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.