Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bankowóz czyżby znowu luka

Featured Replies

Napisano

Witam

Z cyklu Polak zawsze da sobie radę

Po wycofaniu aut z "kratką" na rynku aut używanych pojawiło się mnóstwo aut papierowo 2 osobowych . Jednak jeśli chodzi o auta nowe nie było na to szans

(mam na myśli kupienie auta z pełnym wyposażeniem wnętrza tylko papierowo 2 os )

Jednak nie trzeba było długo czekać i .................

Infiniti nie wprowadza do oferty żadnego nowego modelu: centra firmy w Polsce oferują klientom po prostu możliwość przebudowy aut marki na samochody specjalne, tzw. Bankowozy typu C, zgodne z Rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji. Bankowóz typu C jest pojazdem specjalnym, przeznaczonym do transportu środków pieniężnych i rzeczy wartościowych.

Zgodnie z nową ustawą podatnik mający w swoim przedsiębiorstwie obrót gotówkowy, nabywając pojazd specjalny Infiniti Bankowóz typu C, który będzie wykorzystywany w prowadzonej działalności gospodarczej wyłącznie do wykonywania czynności opodatkowanych podatkiem VAT, może skorzystać z prawa do odliczenia podatku VAT naliczonego w pełnej wysokości od faktur zakupu samochodu, faktur zakupu paliwa dla tych samochodów i faktur opłat leasingowych.

Temat bankowozów obił mi się kiedyś o uszy ale teraz chyba wraca ze zdwojoną siłą .

Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej materii , ciekawe co na to inni producenci .

Pozdrawiam

Hubert

Napisano

malo tego ... na taki bankowóz możesz dostać dofinansowanie ze środków UE ... co zmienia diametralnie cenę takiego autka ...

Q7 - też przerabiają grinser006.gif

Napisano

było już z bankowozami ok.gif ciekawe tylko jak us oceni takie zachowanie przedsiębiorcy ? inaczej czy gra jest warta świeczki

Napisano

Kumpel miał jakieś 10 lat temu Lagunę I zarejestrowaną jako bankowóz. Od seryjnej różniła się tylko skrytką w podłodze.

Napisano

> Temat bankowozów obił mi się kiedyś o uszy ale teraz chyba wraca ze zdwojoną siłą .

> Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej materii , ciekawe co na to inni producenci .

Rafy są dwie.

Pierwsza - koszt konwersji. Nieporównywalnie wyższe, niż przy konwersji M1 -> N1, tudzież M1 -> N1 spełniający wymogi VAT-1.

Rząd wielkości ok 10+kpln.

ERGO - żeby się opłaciło, to musi być dość drogie auto.

Druga - dalece większa

Prawo do odliczenia VAT w przypadku bankowozu nie jest - w odróżnieniu od niegdysiejszych N1, tudzież dzisiejszych VAT1-VAT4 - prawem samoistnym. Oznacza to, że musisz UDOWODNIĆ (i to w sposób taki, że skarbowy to kupi) konieczność posiadania bankowozu.

To - niestety - może nie być takie proste.

Bo od kiedy bankowóz jest potrzebny? Od kwot rzędu ile? I dlaczego teraz nagle jest "potrzebuję bankowozu", skoro wcześniej nie było takich potrzeb?

Idąc tym tropem - jedyne bezpieczne rozwiązanie, to wystąpienie PRZED nabyciem takiego pojazdu o interpretację indywidualną (czy jak tam się ta (wiadomo która) nazywa).

Napisano

Bo to jest paradoks. Czekamy na decyzje dotycząca nowego land cruisera v8 jako bankowóz bo ravki sie nie da. Przy kwocie rzędu 250 tys 12 w tą czy tamtą nie ma znaczenia. Jest potrzeba posiadania takiego auta i jest do tego podstawa. I co piekne serwis, paliwo wszystko sie odlicza bo to bankowóz. W bagażniku o pojemności koło 800 litrów zajmuje to uwaga: 14 litrów w skrytce gdzie normalnie jest schowek pod schowkiem ( to nie pomyłka ) pod podłogą.

Napisano

skoro wcześniej nie było takich potrzeb?

> Idąc tym tropem - jedyne bezpieczne rozwiązanie, to wystąpienie PRZED nabyciem takiego pojazdu o

> interpretację indywidualną

Nie trzeba interpretacji. Masz 4 pracowników i dajesz im kasę na paliwo gotówką czy inne wydatki. Obracasz spora gotówką bo płacisz faktury gotówką. Znajomy już drugiego mercedesa ml tak ma. Przychodzi us i pokazujesz jedną fv na te 20 tys i podpis zapłacono gotówką i moga cię zmoknąć bo ryzykowac życia nie musisz.

Napisano

> skoro wcześniej nie było takich potrzeb?

> Nie trzeba interpretacji. Masz 4 pracowników i dajesz im kasę na paliwo gotówką czy inne wydatki.

> Obracasz spora gotówką bo płacisz faktury gotówką. Znajomy już drugiego mercedesa ml tak ma.

> Przychodzi us i pokazujesz jedną fv na te 20 tys i podpis zapłacono gotówką i moga cię zmoknąć

> bo ryzykowac życia nie musisz.

No ba! W obrocie między przedsiębiorcami to nawet nie możesz za bardzo obracać gotówką, więc kto tu kogo może cmoknąć smirk.gif

Napisano

> No ba! W obrocie między przedsiębiorcami to nawet nie możesz za bardzo obracać gotówką, więc kto tu

> kogo może cmoknąć

zabronisz mi jechać raz w miesiacu zapłacic wszystkim kasę za nalezności?? Wątpie i koleś od merców robi tak conajmniej od 6 lat. Obraca gotówką tyle ile musi żeby mieć spokój z us cool.gif Już go nie raz próbowali z tym podejsć że p oco takie auto, a tu magiczna pieczątka zapłacono gotówką

Napisano

> Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej materii , ciekawe co na to inni producenci .

Bankowozy to stary patent. Ale wcale nie taki fajny - często US kwestionują.

Już lepiej (też stary patent) kupować pick-up (auta z odkryta przestrzenią bagażową).

Napisano

> zabronisz mi jechać raz w miesiacu zapłacic wszystkim kasę za nalezności??

Nie. Ale polecam uwadze art. 22 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

>Wątpie i koleś od merców

> robi tak conajmniej od 6 lat. Obraca gotówką tyle ile musi żeby mieć spokój z us Już go nie

> raz próbowali z tym podejsć że p oco takie auto, a tu magiczna pieczątka zapłacono gotówką

Spoko, znajdą się charty i na Twojego kolesia od Merców zlosnik.gif

Napisano

> Nie. Ale polecam uwadze art. 22 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

on nie mówił o tej kwocie dla jednego odbiorcy.

> Spoko, znajdą się charty i na Twojego kolesia od Merców

e...

to koleś od merców wykombinuje coś innego żeby ominąć podatki.

Nie ma rzeczy nie do ominięcia. Chcieli wydymać Freda, to Fred wydyma ich.... Chyba ze wydymią Freda jak się schyli zbyt nisko po te pieniądze co tak "leżą" bo też taka opcja jest. grinser006.gif

Napisano

Lexus Warszawa tez już ma w ofercie bankowozy ok.gif

Napisano

> Nie. Ale polecam uwadze art. 22 ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

Pewnie tak bo koszty odliczane są niemałe i kilka kontroli juz z tego powodu było ale nigdy nie dali rady tego ugryźć

Napisano

> Pewnie tak bo koszty odliczane są niemałe i kilka kontroli juz z tego powodu było ale nigdy nie

> dali rady tego ugryźć

ta mi się podoba.... szukają tylko haka aby kasę od przedsiębiorcy wyciągnąć z której sobie potem dają premię no.gif

Skontrolowali by urzędy gmin , miast ,siebie 270751858-jezyk.gif zamówienia publiczne ale nieee... lepiej dorwać faceta od Mla zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Jak dla mnie to mało to rozsądne co mówisz . Jęśli robisz to zgodnie z literą prawa to myślę ze i Porsche 911 może być bankowozem

Napisano

Bliski znajomy tak wzial 406 i Fucusa, oba ponad 10 lat temu (oba sedany). Mial jakies kontrole ale skonczylo sie na tym ze go mogli pocalowac tam gdzie swiatlo nie dochodzi - a firma budowlana

Napisano
  • Autor

> Bliski znajomy tak wzial 406 i Fucusa, oba ponad 10 lat temu (oba sedany). Mial jakies kontrole ale

> skonczylo sie na tym ze go mogli pocalowac tam gdzie swiatlo nie dochodzi - a firma budowlana

Miałem takie sygnały iż na drobną skale kupowano "bankowozy" od zawsze.

Zastanawiam się tylko czy teraz nie będzie masowo ten myk stosowany , szczególnie w autach klasy premium .

Akurat mi się udało kupić same kratkowozy zdązyłem grinser006.gif

ale nastepnym razem kupuje bankowoz jak nic

Pozdrawiam

Napisano

> Obracasz spora gotówką bo płacisz faktury gotówką.

Co to jest "spora gotówka"?

1 000 000 PLN?

a może 100 000 PLN?

A może i 1 000 PLN, bo znam ludzi, którzy za tyle to i dwa m-ce przeżyć muszą.

Analogicznie - co to jest np "cenny sprzęt komputerowy"?

i-gadżet z osobistym spisem cudzołożnic niestety się nie załapie...

Przyjacielu, w PRAKTYCE - i wiem to nie z własnego doświadczenia, tylko bezpośrednio od ludzi będących guru tej branży - musisz się MOCNO napocić, żeby takie coś uzasadnić.

Analogicznie niemalże jest z pozwoleniem na broń (patrząc przez pryzmat uzasadnień ofc). Hasło "bo ja się boję" nie jest uzasadnieniem.

"Bo ja w ryja zarwałem parę razy"... Okazuje się, że też niekoniecznie.

Bo - skoro masz duuuuuży obrót gotówkowy (nonmaximus już Ci wyjaśnił, że między podmiotami gospodarczymi nie obraca się w gotówce, więc musisz mieć np sporą sieć sklepów i w nich utarg) to zawsze możesz wziąc profesjonalną firmę zajmującą się takimi sprawami.

Wiesz - chcesz to kupuj i potem się martw.

Skoro jednak nie ma masowego szturmu na takie auta, to COŚ W TYM JEDNAK JEST, prawda?

Bezwarunkowo zgodę skarbówki dostałbyś np w sytuacji, gdy prowadzisz kancelarię tajną i woziłbyś takim sprzętem dokumetny oklauzulowane, ALE - też zależy.

Nie mam pod łapą i nie chce mi się szukać przepisów, ale ZTCP np kwity z klauzulą Tajne i w górę to już konwojować pod ostrą trzeba (wiem, bo robiłem w firmie, która miała kancelarię tajną i huzarzy nie raz po korytarzach biegali).

To już są drogie zabawy i nie każdą DUŻĄ firmę nawet na to stać (stąd popularny jest outsourcing kancelarii tajnej, jak masz tego względnie mało).

Napisano

> to zawsze wziąc profesjonalną firmę zajmującą się takimi sprawami.

możesz ale nie musisz grinser006.gif

Co do popularności bankowozów to napewno nie będzie tak jak z kratkami ze względy na koszty przeróbki, odpadają różne Octavie, Passaty itp... ale za to autka typu 911, Audi A8, S-klasa itp jak najbardziej tym bardziej że przeróbki nie widać i nikt nie wie ile tego już jeżdzi po PL grinser006.gif

A co do US wystarczy wystąpić do swojego urzędu o interpretacje i po kłopocie ok.gif w firmach gdzie stac ich na auta powyżej 300 tyś myśle że udowodnienie przydatności bankowozu nie jest trudne.

Napisano

Chłopie jaki ty masz talent do wymyslania. Weź po uwagę ze to ma sens gdzieś od 150 kPLN za auto sprawdź ile sie takich sprzedaje osobówek do firm i będziesz wiedział czemu na to nie ma boomu.

Napisano

> Chłopie jaki ty masz talent do wymyslania. Weź po uwagę ze to ma sens gdzieś od 150 kPLN za auto

> sprawdź ile sie takich sprzedaje osobówek do firm i będziesz wiedział czemu na to nie ma

> boomu.

W pełni zgadzam się z Twoimi spostrzeżeniami.

Co do tego "ile się tego do firm sprzedaje" - zachowam jednak votum separatum.

Napisano

> możesz ale nie musisz

> Co do popularności bankowozów to napewno nie będzie tak jak z kratkami ze względy na koszty

> przeróbki, odpadają różne Octavie, Passaty itp... ale za to autka typu 911, Audi A8, S-klasa

> itp jak najbardziej tym bardziej że przeróbki nie widać i nikt nie wie ile tego już jeżdzi po

> PL

Widać - obowiązkowa naklepka homologacyjna na przedniej szybie jest.

> A co do US wystarczy wystąpić do swojego urzędu o interpretacje i po kłopocie

O tym właśnie mówię.

> w firmach gdzie stac

> ich na auta powyżej 300 tyś myśle że udowodnienie przydatności bankowozu nie jest trudne.

No tu to można jednak iść w polemikę - właśnie niezbyt wielki kowalski dużo łatwiej udowodni, niż duża firma.

Napisano

> W pełni zgadzam się z Twoimi spostrzeżeniami.

> Co do tego "ile się tego do firm sprzedaje" - zachowam jednak votum separatum.

Pochyl sie więc nad tematem, bo ja sie zaloże, że to mniej niż 2 % rynku sprzedaży aut w PL

Napisano

> Pochyl sie więc nad tematem, bo ja sie zaloże, że to mniej niż 2 % rynku sprzedaży aut w PL

Zależy od czego liczyć 2%

Od kasy, czy od ilości szt. wink.gif

Napisano

> Zależy od czego liczyć 2%

> Od kasy, czy od ilości szt.

Oczywiście ze od sztuk. Mówimy o popularności rozwiązania.

Napisano

> Pochyl sie więc nad tematem, bo ja sie zaloże, że to mniej niż 2 % rynku sprzedaży aut w PL

uważasz, że pojazdy w cenie 150k+ PLN stanowią 2% rynku w nowych aut w Polsce?

Napisano

> uważasz, że pojazdy w cenie 150k+ PLN stanowią 2% rynku w nowych aut w Polsce?

Z osobowych i kupowanych na firmę tak w stos do całego rynku tak. A Ty masz inne dane ?

Napisano

> Z osobowych i kupowanych na firmę tak w stos do całego rynku tak. A Ty masz inne dane ?

Przyjacielu, ale 150+ to durny derrrpaśnik potrafi stać.

Nie mówiąc o przytłaczającej większości aut klasy premium...

Wiesz, ja też kiedyś uważałem, że "auto firmowe = panda wan, ew jak wypas to klijo-sosjerka".

Życie szybko zweryfikowało jak bardzo się mylę.

Napisano

> Przyjacielu, ale 150+ to durny derrrpaśnik potrafi stać.

> Nie mówiąc o przytłaczającej większości aut klasy premium...

> Wiesz, ja też kiedyś uważałem, że "auto firmowe = panda wan, ew jak wypas to klijo-sosjerka".

> Życie szybko zweryfikowało jak bardzo się mylę.

Kolego, że jesteś mocnymi w gembie to wiedzą tu wszyscy. Masz jakieś liczby to je podaj, a jak nie to nie strzęp klawiatury .

Napisano

> Kolego, że jesteś mocnymi w gembie to wiedzą tu wszyscy. Masz jakieś liczby to je podaj, a jak nie

> to nie strzęp klawiatury .

Przyjacielu - podałbym, gdyby takowe liczby istniały.

SAMAR nie prowadzi (niestety) ewidencji tak szczegółowej, a przynajmnie nie udostępnia jej na tyle szeroko, żeby była to wiedza powszechna.

Swoją tezę opieram na tym, co po prostu widać na ulicach.

Wiesz - świat się na Szczecinie nie kończy...

Napisano

> Przyjacielu - podałbym, gdyby takowe liczby istniały.

> SAMAR nie prowadzi (niestety) ewidencji tak szczegółowej, a przynajmnie nie udostępnia jej na tyle

> szeroko, żeby była to wiedza powszechna.

> Swoją tezę opieram na tym, co po prostu widać na ulicach.

> Wiesz - świat się na Szczecinie nie kończy...

Ja z kolei postawiłbym teorię że przeważająca większość aut drogich i luksusowych jest rejestrowana na firmy. Pozostaje tylko kwestia jaką część całego rynku stanowią takie auta.

Napisano

> Ja z kolei postawiłbym teorię że przeważająca większość aut drogich i luksusowych jest rejestrowana

> na firmy. Pozostaje tylko kwestia jaką część całego rynku stanowią takie auta.

Pytanie, co to jest "drogie i luksusowe auto".

Dla jednych to samochód za milion złotych, dla innych 10-letni derrrpaśnik od Opa z Rajchu.

Edit A co do zasady, że obecnie drogie samochody zwykle są rejestrowane na firmy to się zgodzę.

Z jednej strony jeżeli ktoś zarabia na tyle dużo, że stać go na drogi samochód, to _zwykle_ ma go jako pojazd firmowy (czyli kupił pracodawca), albo jest właścielem/współwłaścicielem jakiegoś biznesu, to kupuje na firmę, żeby sensowniej alokować koszty.

Napisano

> Ja z kolei postawiłbym teorię że przeważająca większość aut drogich i luksusowych jest rejestrowana

> na firmy. Pozostaje tylko kwestia jaką część całego rynku stanowią takie auta.

Rozmawiamy o autach od 150k PLN netto w górę. W zaprzyjażnionym ASO BMW, że to około połowa sprzedaży (w tej cenie można mieć już serię 5 z automatem, klimą automatyczną i tempomatem oraz oczywiście większość tańszych modeli z lepszym wyposażeniem). Z tej połowy owszem więcej niż połowa jest brana na firmę. Czyli wychodzi, że ok 25% klientów tej marki premium mogłoby rozważać bankowóz (choć np. ja przy 150 tys chyba bym uznał, że skórka nie warta wyprawki). Czyli będzie to ok 1000 aut rocznie. Pomnóżmy to przez 6 i mamy rzeczone niecałe 2% rynku aut osobowych w PL.

Załóżmy, że nie doszacowałem o 100%. Niech to będzie nawet 4% rynku. Tak czy inaczej trudno się dziwić, że temat jest mało popularny.

Napisano

> Edit A co do zasady, że obecnie drogie samochody zwykle są rejestrowane na firmy to się zgodzę.

Owszem - na firmy leasingowe smile.gif

A jak są wykupowane po okresie leasingu - to już nie są drogie.

Napisano

Zadzwoniłem się zapytac bo przyszło mi do głowy żeby może wymienić moją Q7 i co? Dupa.... miły pan w Audi powiedział że bankowozy zrobiły się na tyle popularne że JUŻ NIE MA MOŻLIWOŚCI SPRZEDAŻY takich aut bo przepisy zostały na tyle zmodywfikowane że się nie da niewiem.gif jednynie do sprzedaży są auta które do tej pory zostały przerobione ale w 99 % auta sa sprzedane.

Podstawy prawnej nie podał a ja nie dopytywałem.

Napisano

> Owszem - na firmy leasingowe

A to już kwestia zupełnie wtórna.

Póki co zresztą w PL mówisz leasing myślisz dla firmy.

Leasing konsumpcyjny póki co zupełnie raczkuje.

Raz, że do niedawna z braku sensownego umocowania prawnego, dwa, że w naszym kraju nie ma na tą usługę rynku - dominuje jednak kult własności pojazdu. Zresztą nie jest to tania usługa.

> A jak są wykupowane po okresie leasingu - to już nie są drogie.

Dlatego nie bierzemy tego pod uwagę.

Napisano
  • Autor

Nie wierze może q7 nie mial a nie bankowozu lub handlowiec nie wiedział o czym mówi .

Sam jutro zadzwonię do Audi z ciekawości

Pozdrawiam

Napisano

> A to już kwestia zupełnie wtórna.

Dla konsumentów leasing się nie opłaca. Generalnie leasing ekonomicznie opłaca się w określonych sytuacjach. Drogie samochody osobowe to jeden z takich przypadków - wtedy nawet opłaca się założyć DG i przejść na "samozatrudnienie" - gdy ktoś chce mieć drogie auto.

Chodzi o to, że jest limit amortyzacji samochodu osobowego dla firm. I to (o czym pisałem kilka miesięcy temu w wątku "leasingowym") jest przyczyną, że przy drogich autach leasing się opłaca.

Dlatego drogie osobówki bierze się w leasing na firmę. "Cywil" musi myśleć nieekonomi9cznie, żeby takie auto sobie kupować. A że drogie auta najczęściej kupują osoby zamożne, to są dwie opcje:

1. Odziedziczyły kasę i roztrwaniają

2. Myślą ekonomicznie i mają "smykałkę" do interesów (i wtedy biorą w leasing na jedną ze swoich firm).

Ci pierwsi są na wymarciu. Więc "cywili" kupujących drogie auta jest niewielu.

Napisano

> Nie wierze może q7 nie mial a nie bankowozu lub handlowiec nie wiedział o czym mówi .

> Sam jutro zadzwonię do Audi z ciekawości

Nie wierzysz mnie czy handlowcowi? zlosnik.gif Nie oytałem o konkretny model tylko zapytałem o bankowozy odpiedź jaką usłyszałem juz pisałem. Pewnie w każdym salonie będą mówic co innego podobnie jak było z kratkami pod koniec 2010 roku ale zadzwon i zapytaj jestem ciekw co tobie odpowiedzą ok.gif

> Pozdrawiam

Napisano

> Jak dla mnie to mało to rozsądne co mówisz . Jęśli robisz to zgodnie z literą prawa to myślę ze i

> Porsche 911 może być bankowozem

Człowieku, tam gdzie zaczynają się podatki, tam kończy się rozsądek grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Nie wierze handlowcowi Tobie wierze ze CI tak powiedział

Audi Warszawa nie ma problemu i nie wiedzą czemu niby nie można .

Napisano

> Nie wierze może q7 nie mial a nie bankowozu lub handlowiec nie wiedział o czym mówi .

> Sam jutro zadzwonię do Audi z ciekawości

> Pozdrawiam

Infinity też się wstrzymało ze sprzedażą bankowozów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.