Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej w zbiorniku wyrównawczym przez nieuwagę...

Featured Replies

Napisano

No właśnie, wymieniałem wkład termostatu u siebie i podczas odsysania płynu chłodniczego ze zbiornika wyrównawczego zlałem go do butelki w której kiedyś był olej (niestety nie wiedziałem tego), po wymianie termostatu zalałem układ płynem z tej butelki i nagrzałem samochód żeby się odpowietrzył. Dopiero po odpowietrzeniu zorientowałem się co narobiłem. Ponieważ olej jest lżejszy to na szczęście wypłynął na wierzch i tyle ile się udało sciągnołem go. Czy taka mieszanka może zaszkodzić coś układowi chłodzenia? Czy czeka mnie wymiana płynu czy jeździć dalej? Dużo tego oleju nie było ale zawsze.

Napisano

zależy ile tego oleju było i ile wypłyneło w zbiorniczku. Tak czy inaczej spuściłbym płyn z układu, zdemontował zbiorniczek i dokładnie wyczyścił. Przepłukałbym jakims tańszym płynem, znów wyczyscił i potem zalał już docelowy płyn.

Dla samego ukladu chłodzenia raczej nie powinno byc to szkodliwe (zależy ile tego oleju było) pytanie jak z nagrzewnicą

Napisano
  • Autor

Oleju to właściwie było tyle co na ściankach osiadł i spłynął, nie wiem czy z 25 ml by się uzbierało.

Napisano

pojeździj kilka dni i zobacz czy będzie Ci się robiło masło, jeśli faktycznie tego oleju było te 25ml to nic się nie będzie działo.

Ale ja i tak bym wolał wymienić ten płyn i przepłukać układ jakaś płukanką z wodą.

Napisano

kiedyś mój ojciec dolał z 0,5L oleju do zbiorniczka z płynem chłodzącym - odessał z wierzchu to co się dało (ale i tak sporo zostało) - nic się nigdy z tego powodu nie działo. Olej zachował swoją konsystencję i nie sądzę że przedostał się do całego układu - jedynie pływał w zbiorniczku.

Miałem w planach żeby odkręcić sam zbiorniczek wyrównawczy (uważać żeby płyn się nie wylał) i dokładnie go wyczyścić/odtłuścić, ale wcześniej ukradli samochód smile.gif

jeśli jest tam tego 25ml to odessać ile się da ... i ja bym się nie przejmował.

Napisano

lej wodę destylowaną aż do przelewania się, może w ten sposób resztki wypłyną i niech będzie to ciepła woda w układzie (podgrzany olej ma mniejszą gęstość i łatwo się odrywa od ścianek układu), ale nie gorąca bo będzie krążyć. Jak już po przelewasz to niech temperatura wzrośnie i niech płyn zacznie krążyć, ale krótko i znowu powtórz operację. Możesz też zamiast drugiej dolewki po krązeniu pozwolić płynowi samemu wypłynąć częściowo w wyniku wzrostu temperatury. Będzie to krótka operacja, najwyżej kilkadziesiąt sekund, silnikowi nic się nie stanie. Wtedy pewnie resztki oleju wypłyną. To co zostanie to już pewnie pojedyncze krople.

Piszę to jak kilka lat temu miałem podobne zdarzenie i tak zrobiłem. Od tamtej pory spokój i nie miałem w ogóle oleju w zbiorniku

Napisano
  • Autor

No to narazie dziękuję za odpowiedzi. Będę obserwował płyn.

Napisano

ile sie da to zbierz, resztę zostaw w spokoju. Nic się nie będzie złego działo.

Napisano

> ile sie da to zbierz, resztę zostaw w spokoju. Nic się nie będzie złego działo.

Dokładnie.

Olej jako dość mocno lżejszy od płynu za miesiąc calutki się zbierze w zbiorniczku wyrównawczym - wtedy go odessij.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.