Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana czy uzupełenienie oleju?

Featured Replies

Napisano

Witam, pytanie mam:

jest sobie Meganka rocznik 1997, silnik 1.68V, jeździ na półsyntetyku 10W40, ostatnia wymiana oleju z filtrem była równo rok temu, przez ten rok auto zrobiło może 6-8 tyś km - żona tym na zakupy jeździ pare km dziennie.

Wczoraj wsiadłem i zauważyłem że pokazuje minimalny stan oleju, sprawdziłem bagnetem - ledwie na końcu widać trochę przy "min".

Kupić i dolać po prostu (na zimnym dolewać? skąd wiadomo ile?),

czy oddać do mechanika na wymianę razem z filtrem? Auto nadal będzie jeździło 500 km miesięcznie, do wiosny - potem na sprzedaz, bo już nie będzie potrzebny.

Napisano

> Auto nadal będzie jeździło 500 km miesięcznie,

> do wiosny - potem na sprzedaz, bo już nie będzie potrzebny.

no to dolewaj.

kup litra jakiegoś taniego semi, wlej wszystko i będzie w okolicach max.

sprawdzasz na płaskim terenie 5-10minut po wyłączeniu silika jak wszystko zdąży skapać do miski.

Napisano

> Witam, pytanie mam:

> jest sobie Meganka rocznik 1997, silnik 1.68V, jeździ na półsyntetyku 10W40, ostatnia wymiana oleju

> z filtrem była równo rok temu, przez ten rok auto zrobiło może 6-8 tyś km - żona tym na zakupy

> jeździ pare km dziennie.

> Wczoraj wsiadłem i zauważyłem że pokazuje minimalny stan oleju, sprawdziłem bagnetem - ledwie na

> końcu widać trochę przy "min".

> Kupić i dolać po prostu (na zimnym dolewać? skąd wiadomo ile?),

> czy oddać do mechanika na wymianę razem z filtrem? Auto nadal będzie jeździło 500 km miesięcznie,

> do wiosny - potem na sprzedaz, bo już nie będzie potrzebny.

Spokojnie dolej i jeździj jeszcze jakiś czas.

Co do sprawdzania poziomu, to musisz sprawdzić w instrukcji.

Najczęściej na ciepłym silniku trzeba odczekać kilka minut i wtedy sprawdzać poziom.

Doczytaj ile jest między min, a max na bagnecie i dolej tak, by poniżej max było.

Napisano

Z postu wynika,że wiesz co chcesz zrobić.

Czekasz tylko na potwierdzenie.

Dolej i sprzedaj. hehe.gif

Napisano

Zazwyczaj miedzy min a max na bagnecie jest 1L oleju.

Wiec dolej 0,5 i sprawdz za jakis czas, powinno byc dobrze.

Napisano

a po co na ciepłym? auto ma stać na płaskim, silnik moze być zimny po całonocnym staniu, nie ma to znaczenia. Ja wymieniam co 10tys km lub co rok. Kol. bizz możesz wymienić, możesz dolać, jedno i drugie nie zaszkodzi, nie wlewał bym pod max, a tak żeby było pół skali ew. 3/4. zazwyczaj od min do max to 1l, wiec mozesz wlać ok pół litra, i sprawdzić bagnetem ile masz.

Napisano

> a po co na ciepłym?

bo olej ma swoją rozszerzalność cieplną i jak jest rozgrzany to jest go trochę więcej niż jak jest zimny, dlatego producent zaleca sprawdzać na ciepłym.

Nie pamiętam uż w jakim to aucie było- chyba astrze, ale kiedyś na kąciku była dyskusja jak to jest, że na gorącym oleju było pare milimetrów powyżej min, a na zimnym niespełna min.

> nie wlewał bym pod max, a tak żeby było pół skali ew. 3/4.

a tak z ciekawości co by się stało, jakby oleju było max wink.gif

Napisano
  • Autor

> a tak z ciekawości co by się stało, jakby oleju było max

Korci mnie żeby sprawdzić, ale niestety nie mam służbówki hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Z postu wynika,że wiesz co chcesz zrobić.

> Czekasz tylko na potwierdzenie.

> Dolej i sprzedaj.

Nie, nie wink.gif

Przeczytałem drugi raz i widzę jak zabrzmiało wink.gif

Chcę sprzedać, owszem, ale i tak chcę zrobić porządnie, w aucie "codziennym" wymieniam co 12-15 tyś i to mi wychodzi raz na 3 miesiące, a przy tak małym przebiegu po prostu nie wiem co się robi.

Napisano

> a po co na ciepłym?

Tak zaleca np. Opel. Silnik rozgrzany do temperatury pracy i odczekać nie pamiętam chyba 3min.

Raz zapomniałem i sprawdziłem na zimnym. Od razu panika że zaczął brać olej, bo było poniżej min. zlosnik.gif

Dolałem 3 setki i jak się okazało niepotrzebnie, bo na ciepłym było max.

Napisano

Może to niekorzystnie wpłynąć na uszczelniacze

Napisano
  • Autor

OK, uściślijmy chronologię.

Mam zimne auto pod blokiem, wlewam pół litra oleju, nie sprawdzam, jadę się przejechać (ile? 15 minut?), sprawdzam na rozgrzanym?

tak?

Napisano

Nic by nie było - co wy myślicie, że ktoś do milimetrów się starał te kreski rysować ?

Problem byłby, jak nalałby "pod korek" zlosnik.gif

Przykład - suzuki SV rocznik 99 - 02 wchodziło w/g serwisówki chyba 2300 ml oleju... po 2 latach sprzedaży producent zalecał wlewać 200 ml więcej niż w instrukcji...

Napisano

> OK, uściślijmy chronologię.

> Mam zimne auto pod blokiem, wlewam pół litra oleju, nie sprawdzam, jadę się przejechać (ile? 15

> minut?), sprawdzam na rozgrzanym?

> tak?

Nie, odpalasz, jak chcesz jedziesz. Możesz również stać. Jak silnik osiągnie właściwą temperaturę pracy, wyłączasz go i czekasz powiedzmy 3-5min.

Wtedy sprawdzasz poziom i ew. dolewasz.

Napisano

> Korci mnie żeby sprawdzić, ale niestety nie mam służbówki

oj panowie, jacy wy lękliwi jesteście.

Skoro producent dopuszcza lanie do poziomu max, to chyba wie co robi. Nawet jestem pewien, że zastosował pewien zapas bezpieczeństwa, że jak przelejesz kilka mm powyżej max, to tez nic się nie stanie.

Jak miałem kiedyś megankę, która chlała mi olej w ilosciach hurtowych, to na takie głupoty nie patrzyłem. Gdy jechałem sobie w góry na wakacje, to potrafiłem nawet wlać pół litra ponad max (żeby starczyło na cała podróż bez wożenia ze sobą butelki) i nic się nie działo, żadne uszczelnienia nie puszczały, silnik z zewnątrz był suchutki, pracował normalnie. etc.

Jak w końcu trafił się silnik z rozbitka i go wymieniłem, to stary sobie rozłożyłem na drobne części w celach zaspokojenia ciekawości;) Zdjąłem m.in. miskę sprawdziłem dokad sięga olej w pozycjach max i min i doszedłem do wniosku, że żeby nalać tyle oleju, żeby korbowody go sięgały podczas pracy, to musiałbym przekroczyc max o kilka cm.

Napisano

Mam cały czas max od 4 wymian i nic sie nie dzieję oleju akurat nie bierze 893goodvibes.gif

Napisano

dolej - jak ktoś ma mózg to po zakupie i tak zmieni zlosnik.gif

Napisano

Uściślijmy zlosnik.gifok.gif

Masz zimne pod blokiem, stoi na płaskim, cały olej jest w misce, sprawdzasz, jak za mało, dolewasz wg potrzeby, znow sprawdasz (na zimnym), jak jest okej to jest okej ok.gif, czasami moze pokazac mniej nieco niz dolałes, bo olej nie odrazu spłynie do miski. Można na ciepłym sprawdzac, ale ktoś tu napisał ze po 3 minutach, wg mnie to za mało, co prawda olej jest wtedy bardziej rzadki i szybciej spływa, ale ja bym dał te 10-15 minut zeby w całości spowrotem znalazł się w misce, pomiar na zimnym silniku wg mnie jest najdokładniejszy, i od zawsze z taką opinią się spotykam, nie rozumiem (może mi wyjaśnicie, nie mowie ze wiem najlepiej) idei sprawdzania oleju po odpaleniu silnika niewiem.gif, a instrukcji aut nie czytuję, to może i dlatego nie wiem, w instrukcjach jest wiele dziwnych rzeczy zlosnik.gif

pozdro 20.GIF

Napisano

Generalnie oznaczenia minimum i maksimum są do jazdy w różnych warunkach, chodzi o to żeby oleju nie zabrakło ani nie było za dużo podczas np. pokonywania baaardzo ostrych zakrętów z dużą prędkością i na granicy przyczepności, podczas mocnego hamowania, czy w ogóle w trakcie wykonywania bardzo gwałtownych manewrów, czyli gdy olej się przemieszcza w misce. Na postoju to silnik będzie właściwie smarowany zarówno na całkiem suchym bagnecie, jak i na zdecydowanie za wysokim poziomie oleju waytogo.gif

Napisano

> Generalnie oznaczenia minimum i maksimum są do jazdy w różnych warunkach, chodzi o to żeby oleju

> nie zabrakło ani nie było za dużo podczas np. pokonywania baaardzo ostrych zakrętów z dużą

> prędkością i na granicy przyczepności, podczas mocnego hamowania, czy w ogóle w trakcie

> wykonywania bardzo gwałtownych manewrów, czyli gdy olej się przemieszcza w misce. Na postoju

> to silnik będzie właściwie smarowany zarówno na całkiem suchym bagnecie, jak i na zdecydowanie

> za wysokim poziomie oleju

z tym zdecydowanie za wysokim poziomem to bym uważał 275123014-zielony.gifzlosnik.gif

20.GIF

Napisano

> z tym zdecydowanie za wysokim poziomem to bym uważał

No nie mówię żeby tak jeździć, ale chodziło mi o to, co konstruktorzy mieli na myśli waytogo.gif

Napisano

ciekawostka: KIA podczas serwisu i okresowej wymiany oleju w ceed 1.6 crdi zawsze leje widocznie ponad MAX olej... na pytanie dlacego? zawsze odpowiadają że MAX to pojęcie względne a no i ten silnik lubi łyknąć oleju wink.gif

Napisano

> Witam, pytanie mam:

> jest sobie Meganka rocznik 1997, silnik 1.68V, jeździ na półsyntetyku 10W40, ostatnia wymiana oleju

> z filtrem była równo rok temu

A zmienilo się coś w zaleceniach producenta zeby wymieniac co 30kkm lub co 2 lata?

Napisano

W jednym z naszych benzyniaków (chyba wolnossący 1.6) zastosowałem wymianę jedynie przez dolewki. Tak 1,5 roku to trwało.

W końcu popychacze hydrauliczne zaczęły klapać.

Przestały po prawdziwej wymianie oleju i filtru.

Choć kilkadziesiąt km po wymianie było potrzebne, aby stwierdzić poprawę. I nie jestem pewien czy do końca silnik wydaje odgłosy, jak

za dawnych dobrych czasów. Więc drugi raz tej metody już nie powtórzę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.