Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Różnica - R17 a ZR17

Featured Replies

Napisano

Hej. Mam 3 opony (roczne) Nokian ZG2 205/50/ZR17 , jedna niestety jest uszkodzona (czwarta). Znalazłem na allegro taką :

http://allegro.pl/opony-205-50-17-nokian-zg2-nowe-i2049189590.html

Czym różni się oznaczenie ZR17 od R17 ? A może to tylko naklejka twierdzi że opona jest R17 a na gumie natłoczka jest ZR17 ? Niedługo mam mieć odpowiedź od sprzedającego co nadrukowane jest na gumie. Rozumiem, że w razie gdyby było to R17 to nie mogą być na jednej osi opony ZR17 i R17 ? Reszta oznaczeń się zgadza ok.gif

Napisano

Z oznacza indeks prędkości - powyżej 150 MPH. Zwykle nie produkuje się opon tej samej marki i modelu w dwóch różnych indeksach prędkości, więc pewnie ta sprzedawana też jest Z.

Napisano

> Z oznacza indeks prędkości - powyżej 150 MPH. Zwykle nie produkuje się opon tej samej marki i

> modelu w dwóch różnych indeksach prędkości, więc pewnie ta sprzedawana też jest Z.

Wresz bardzo czesto np indeis H i V roznica w cenie neiznaczna ale jest. Rozmair, marka, model identyczne.

Napisano

> Wresz bardzo czesto np indeis H i V roznica w cenie neiznaczna ale jest. Rozmair, marka, model

> identyczne.

Jeszcze się z takimi nie spotkałem.

Napisano

> Jeszcze się z takimi nie spotkałem.

Ale - dodajmy - te opony różnią się wówczas nie tylko indeksem prędkości, ale i zastosowanymi materiałami.

Ergo - opony o takiej samej rzeźbie bieżnika ale różnych indeksach prędkości (i zwykle również obciążenia) należy traktować jako inne opony i nie powinno się ich stosować na tej samej osi.

Napisano

> Ale - dodajmy - te opony różnią się wówczas nie tylko indeksem prędkości, ale i zastosowanymi

> materiałami.

> Ergo - opony o takiej samej rzeźbie bieżnika ale różnych indeksach prędkości (i zwykle również

> obciążenia) należy traktować jako inne opony i nie powinno się ich stosować na tej samej osi.

A jeśli indeks obciążenia jest ten sam?

Napisano

> A jeśli indeks obciążenia jest ten sam?

To ja i tak traktowałbym te opony jako inne.

Często jest tak, że inne są składy mieszanki - organoleptycznie tego nie stwierdzisz, ale taki kapeć może zachować się nieprzewidywalnie w bardziej ekstremalnej sytuacji.

Napisano

W bardzo popularnym rozmiarze 195/50/15 opony zimowe Barum.

To pierwszy przykład jaki mi przyszedł do głowy ok.gif

Jest indeks T i H

Napisano

Goodyear chociazby. Nie wiem jak w USA ale EU sporo producentow tak robi.

Napisano

> W bardzo popularnym rozmiarze 195/50/15 opony zimowe Barum.

> To pierwszy przykład jaki mi przyszedł do głowy

> Jest indeks T i H

OK, masz rację. Na moje usprawiedliwienie jest tylko tyle że zwykle przeglądam opony dobrych producentów w trochę większych rozmiarach i w tej klasie takich numerów nie udało mi się jeszcze trafić, choć zdarzają się opony tej samej marki i modelu o rożnych indeksach prędkości, ale mają różne rozmiary i w rozmiarze który potrzebuję zawsze nie ma wyboru - jest jeden indeks prędkości i koniec.

Napisano

> OK, masz rację. Na moje usprawiedliwienie jest tylko tyle że zwykle przeglądam opony dobrych

> producentów w trochę większych rozmiarach i w tej klasie takich numerów nie udało mi się

> jeszcze trafić, choć zdarzają się opony tej samej marki i modelu o rożnych indeksach

> prędkości, ale mają różne rozmiary i w rozmiarze który potrzebuję zawsze nie ma wyboru - jest

> jeden indeks prędkości i koniec.

Nie ma reguły. Opony na których jeżdżę latem - Continental ContiSportContact 3 w rozmiarze 225/45 R17 - występują z indeksami W, V i Y 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Hej. Mam 3 opony (roczne) Nokian ZG2 205/50/ZR17 , jedna niestety jest uszkodzona (czwarta).

> Znalazłem na allegro taką :

> http://allegro.pl/opony-205-50-17-nokian-zg2-nowe-i2049189590.html

> Czym różni się oznaczenie ZR17 od R17 ? A może to tylko naklejka twierdzi że opona jest R17 a na

> gumie natłoczka jest ZR17 ? Niedługo mam mieć odpowiedź od sprzedającego co nadrukowane jest

> na gumie. Rozumiem, że w razie gdyby było to R17 to nie mogą być na jednej osi opony ZR17 i

> R17 ? Reszta oznaczeń się zgadza

Dzięki za odpowiedzi. Problem się rozwiązał bo wziąłem dwie wink.gif

Napisano

> indeks prędkości ściąga

> ZR powyżej 240

> W do 270

To tylko częściowo prawda:

Przykład: 225/45 ZR17 91

W tym przypadku, oznaczenie 225/45 ZR17 91 oznacza, że tę oponę można użytkować z pełnym obciążeniem do prędkości 240 km/h, a jej prędkość maksymalna wynosi 270 km/h.

Źródło:

jakiś tekst

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.