Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

chce lexusa is 220 d 177km

Featured Replies

Napisano

ideia.gifpiaskownica.gifma ktos moze chodzimi o opinie kwesti technicznej motor skrzynia

naped,głosnosc,wibracje w pojeciu drgania nzbudzie bo to przeciez diesel moze ktos jezdzi chipował itp

Napisano

> ma ktos moze chodzimi o opinie kwesti technicznej motor skrzynia

> naped,głosnosc,wibracje w pojeciu drgania nzbudzie bo to przeciez diesel moze ktos jezdzi chipował

> itp

Nie chcesz. Wolno jezdzi (jak na te moc), duzo pali, skrzynia manual do d...

BMW 320d jest lepsze pod praktycznie kazdym wzgledem.

Napisano

> Nie chcesz. Wolno jezdzi (jak na te moc), duzo pali, skrzynia manual do d...

> BMW 320d jest lepsze pod praktycznie kazdym wzgledem.

W porownaniu do 320 d to mozna to BMW o kant dupy.

Porownujesz jablka z gruszkami.

Auto zajefajne z wyposazeniem na 4 strony Din a 4

wink.gif

Napisano
  • Autor

> byc moze bmw 320 d lepsze cfaniaczek.gif, tylko ze lexusa is220d

moge zakupic od pana starej daty a bmw raczej od ciezkiej nogi cool.gif

Napisano

> W porownaniu do 320 d to mozna to BMW o kant dupy.

> Porownujesz jablka z gruszkami.

> Auto zajefajne z wyposazeniem na 4 strony Din a 4

Yyyyyyy...to sa bezposredni konkurenci. Mozesz sobie pisac co chcesz ale Lexus stworzyl IS jako konkrenta 3er. I teraz co wg. Ciebie jest jablkiem do gruszek? W 320d masz wiecej mocy, lepsze osiagi, lepsze prowadzenie, podobna ilosc miejsca wewnatrz (a jako ze zdarzalo mi sie siedziec z tylu w IS zaryzykuje stwierdzenie, ze w BMW jest wiecej), podobna jakosc itp. To sa konkurenci z tego samego segmentu. Dokladnie tego samego.

Napisano

> naped,głosnosc,wibracje w pojeciu drgania nzbudzie bo to przeciez diesel moze ktos jezdzi chipował

> itp

Jako, że pracowałem swego czasu w Lexusie to sobie pozwolę przytoczyć moje dawne odczucia zlosnik.gif

Nie czuć tych 177KM. Jedynka bardzo krótka, do 2tys dramat, od 2 nagły strzał momentu. Niedoświadczonym kierowcom zazwyczaj gaśnie na dzień dobry. Dla mnie męcząca była ta skrzynia manualna, przydałby się AT.

Napęd na tył: zimą zrywał przyczepność na zawołanie ale systemy czuwają. Kontrolę trakcji można wyłączyć na pół gwizdka. Niby OFF ale czuwa a po przekroczeniu 50km/h włącza się automatycznie

Spalanie w mieście licz optymistycznie średnio 9 do 12l/100km (podczas jazd testowych z cięższą nogą tyle pokazywał średnio), czasami można zejść niżej ale średnio obstawiam, że tyle wyjdzie. Bez żadnego problemu można przekracza 10. W trasie niewiele mniej.

Auto fajne na trasy. 400Nm pozwala swobodnie wyprzedzać bez obaw, dobre wygłuszenie.

Zawieszenie...hmm. Układ kierowniczy nie daje bezpośrednio czucia np: w porównaniu do BMW to różnica jest znacznie na niekorzyść Lexa. Wspomaganie IMO za silne icon_rolleyes.gif

Chociaż jak ktoś się przesiada z auta niższej klasy to i tak raczej będzie zachwycony.

Wykończenie...środkowa konsola trochę drażni wykonaniem, ale tragedii nie ma, chociaż mówimy o aucie Premium, więc wymagać można. Konkurencja pod tym względem jest z przodu (BMW, A4 ... Nad Mercem klasy C w niższych opcjach można podyskutować icon_rolleyes.gif )

Jak jesteś wysoki to współczuje pasażerowi z tyłu zlosnik.gif

Osobiście lubiłem IS ale z silnikiem benzynowym w automacie. Jednak po przejażdżce kilkoma autami BMW zobaczyłem różnicę w zawieszeniu, silniku diesla, skrzyni...

Na plus:

- nie czuć po rozgrzaniu, że to diesel (hałas i wibracje)

- bezkluczykowy system ok.gif

- W najwyższych wersjach audio Mark Lewinson gra naprawde tak jak się tego oczekuje natomiast nawigacja hmmm...może już dopracowali zlosnik.gif

- stosunkowo bezawaryjne auto

- ksenony z doświetlaniem (ale dostępne chyba dopiero od trzeciej wersji wyposażeniowej)

- dodatkowe podgrzewanie włączane przyciskiem wspomagające system nawiewu i klimatyzacji bardzo przydatne zimą. Ciepłe powietrze zaczyna być odczuwalne już po ok. 1 minucie

- duże prawdopodobieństwo trafienie egzemplarzy w super stanie i serwisowanych

Na minus:

- stosunkowo duże spalanie w stosunku do konkurencji (porównując parametry) - ale to auto premium więc koszty nie grają roli zlosnik.gif

- słaba skrzynia manualna (brak automatu)

- dziura do 2k obr

- układ ze słabym czuciem

- denerwujące detale wykończenia

Generalnie tragedii nie ma ale i powodów do zachwytów również. Ja np: za BMW nie przepadam (nie wiem dlaczego), ale po wielu jazdach różnymi modelami widać było jak na dłoni słabe strony Lexusa

Napisano

Nowy czy używany?

Nowy - zdecydowanie nie, Lexus już niedługo pokaże nowy model ISa.

Używany - tez raczej nie, na forach Lexusa ludzie raczej źle wypowiadają sie o niezawodnosci i kulturze pracy tego silnika. Jeżeli już to IS 250.

Napisano

VDC daje sie wyłączyć całkowicie - trzeba nacisnąć hamulec i zaciągnąć ręczny w odpowiedniej kombinacji przed zapaleniem silnika. Są filmiki na YouTube jak to zrobić.

Ilośc miejsca z tylu - nie komentuje, w moim nigdy nie siedziałem z tylu bo po co?

Napisano

> VDC daje sie wyłączyć całkowicie - trzeba nacisnąć hamulec i zaciągnąć ręczny w odpowiedniej

> kombinacji przed zapaleniem silnika. Są filmiki na YouTube jak to zrobić.

O to nawet nie wiedziałem ale i nigdy nie szukałem icon_rolleyes.gif

> Ilośc miejsca z tylu - nie komentuje, w moim nigdy nie siedziałem z tylu bo po co?

No tak. zlosnik.gif ale dla niektórych to jest ważny argument.

Napisano

> itp

Pytanie tylko po co diesel, skoro ten w Lexusie do ekonomicznych nie należy, a 2,5 benzyna spala tyle samo mając więcej mocy. Kolega jeździ IS250 i średnie z prawie 15 kkm ma poniżej 10/100 jeżdżąc 50/50 miasto/trasa.

Napisano

> Pytanie tylko po co diesel, skoro ten w Lexusie do ekonomicznych nie należy, a 2,5 benzyna spala

> tyle samo mając więcej mocy.

Oczywiście... hehe.gif

Napisano

> Oczywiście...

pomijając fakt ile spala IS250 grinser006.gif to oprócz Chorzyna słyszałem od conajmniej 2 osób które posiadały to "cudo" (IS220d) że nie za bardzo chce jechać jak na 177KM i nie bardzo chce palić jak na diesla przystało sick.gif Jeden wspominał o 10,7 spalania ojca, który pożyczył na chwilę na trasę i trochę miasta i jest znany z lekkiej nogi i o swoim 11,5 bez szaleństw po Wawie poza szczytem screwy.gif

Napisano

> pomijając fakt ile spala IS250 to oprócz Chorzyna słyszałem od conajmniej 2 osób które posiadały

> to "cudo" (IS220d) że nie za bardzo chce jechać jak na 177KM i nie bardzo chce palić jak na

> diesla przystało Jeden wspominał o 10,7 spalania ojca, który pożyczył na chwilę na trasę i

> trochę miasta i jest znany z lekkiej nogi i o swoim 11,5 bez szaleństw po Wawie poza szczytem

W 250-ce normą były wyniki 11-14 w mieście zlosnik.gif ale w porównaniu z 220d to benzyną była przyjemność jeżdżenia i dźwięk silnika nawet miły dla ucha (benzyna w AT)

Napisano

> W 250-ce normą były wyniki 11-14 w mieście ale w porównaniu z 220d to benzyną była przyjemność

> jeżdżenia i dźwięk silnika nawet miły dla ucha (benzyna w AT)

Bo ten diesel jest zwyczajnie beznadziejny. Tak samo w Avensisie czy Ravce tyle, ze tam przynajmniej byl tanszy.

Napisano

> itp

kręci jak benzyna prawie do końca.... Wkurzający wręcz obrotomierz , który powyżej pewnej prędkości zmienia kolor i razi po oczach , zwłaszcza na autostradzie.

Dużo pali.

Napisano

> kręci jak benzyna prawie do końca....

Chyba jezdzilismy innymi autami - ten diesel ma max moc przy 3600rpm i powyzej 4000 zdycha niemilosiernie. Chyba, ze tym "kreci do konca" miales na mysli wlasnie 4000rpm grinser006.gif

Napisano

> Chyba jezdzilismy innymi autami - ten diesel ma max moc przy 3600rpm i powyzej 4000 zdycha

> niemilosiernie. Chyba, ze tym "kreci do konca" miales na mysli wlasnie 4000rpm

wiesz, ja jeżdże 100 konną Vectrą w dieslu ;p , więc inaczej odczuwam zakres użytecznych obrotów ;p

Napisano

> kręci jak benzyna prawie do końca....

jak sie jezdzi jak benzyną to się kreci do końca tongue.gif

wystarczy zerknać na wykres momentu w zależności obrotów i odpowiednio logicznie traktować silnik....zakres najlepszego 'cugu' ten d4d ma w zakresie 3000-4000 i ciągnie bardzo dobrze w tym przedziale...

co do samego spalania...ten sam silnik w Ave i na trasie pali poniżej 6l...w miescie koło 8...(przy załozeniu ze noga nie za cięzka smile.gif )

Napisano
  • Autor

zzzggguuupppiiiaaałłłeeemmm co wybrac tanszy jest w zakupie

diesel 2,2 177 bo starszy rocznikowo a tu potega v6 ale koszta troche wieksze i pewnie spalanie ale to mam gdzies

Napisano

> zzzggguuupppiiiaaałłłeeemmm co wybrac tanszy jest w zakupie

> diesel 2,2 177 bo starszy rocznikowo a tu potega v6 ale koszta troche wieksze i pewnie spalanie ale

> to mam gdzies

to brac v6:)

w d4d duzo wiecej jest 'wrażliwych' elementów....

- dwumasa,

-wtryski ktore lubia paść (1 szt:2800pln),

-płyn chłodniczy lubi ubywać i jesli ktos nie zauważy to uszczelka pod głowicą robi papa...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.