Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

30 dni na przerejestrowanie pojazdu...

Featured Replies

Napisano

Czy ten przepis jest nadal martwy? Pytam, bo mieli coś z tym zrobić? icon_rolleyes.gif

W czym rzecz... Kolega kupił Fiata 125p i chce go trochę podreperować i potem zarejestrować jako zabytek. Stąd nie bardzo chce teraz wyrabiać białe blachy. Prace przy samochodzie mogą potrwać do końca wakacji zlosnik.gif

Napisano

> Czy ten przepis jest nadal martwy? Pytam, bo mieli coś z tym zrobić?

> W czym rzecz... Kolega kupił Fiata 125p i chce go trochę podreperować i potem zarejestrować jako

> zabytek. Stąd nie bardzo chce teraz wyrabiać białe blachy. Prace przy samochodzie mogą potrwać

> do końca wakacji

Rejestracje moze sobie odpuscić. Ale zgłoszenie do skarbowego - już nie. Kary sypią bez litości.

Napisano
  • Autor

> Rejestracje moze sobie odpuscić. Ale zgłoszenie do skarbowego - już nie. Kary sypią bez litości.

ok.gif

Napisano

Nawet jeśli kupił na fakturę?

Napisano

> Nawet jeśli kupił na fakturę?

na FV nie musisz zgłaszać 270751858-jezyk.gif

Napisano

> na FV nie musisz zgłaszać

a w przypadku gdy na umowie jest niska wartość?

konkretnie 1k pln

Napisano

> a w przypadku gdy na umowie jest niska wartość?

> konkretnie 1k pln

US ma swój cennik i kwota na umowie ich nie interesuje.

Napisano

> konkretnie 1k pln

najlepiej zadzwonić i sie spytać - raz chcą raz nie chcą - E12 z 76 np nie chcieli w ogóle (nie musiałem iść) a W108 wzięli z tabeli tongue.gif

Napisano

Ja w marcu 2005 kupiłem samochód za 500 zł na umowę k-s. Do skarbówki w tej sprawie nie poszedłem i nic się nie stało. 033102bebe_1_prv.gif To tak, jakby chciało im się ścigać cię za niezapłacenie 1 zł podatku.

Napisano

> Ja w marcu 2005 kupiłem samochód za 500 zł na umowę k-s. Do skarbówki w tej sprawie nie poszedłem i

> nic się nie stało. To tak, jakby chciało im się ścigać cię za niezapłacenie 1 zł podatku.

Miałeś zwyczajnie farta. Gdyby znalazł się kontroler potrzebujący "wykazania się" do premii to beknął być z odsetkami. Na szczęście minęło już 5 lat i Cię nie ruszą.

Ale nie próbuj udowadniać, że jeśli Ty zginąłeś w papierach to innych też nie drapną.

Do US trzeba iść nawet jeśli umowa jest na kwotę wolną. Pieczątka na umowie to dupochron.

Napisano

> Rejestracje moze sobie odpuscić. Ale zgłoszenie do skarbowego - już nie. Kary sypią bez litości.

Jakieś konkrety?

Napisano

> US ma swój cennik i kwota na umowie ich nie interesuje.

Nieprawda, zwracają uwagę tylko w przypadku "rażących" odstępstw. Jak różnica nie jest za duża to przechodzi bez problemu ok.gif Cennik urzędowy jest na tych co próbują urząd oszukać.

Napisano

> konkretnie 1k pln

Nie płacisz podatku ale zgłosić trzeba.

Napisano

> Nieprawda, zwracają uwagę tylko w przypadku "rażących" odstępstw. Jak różnica nie jest za duża to

> przechodzi bez problemu Cennik urzędowy jest na tych co próbują urząd oszukać.

kupiłem za równo tysiaka małą cytrynę z 96 roku

taką do roboty więc nie wiem czy będą się czepiać czy nie ...

Napisano

> Do US trzeba iść nawet jeśli umowa jest na kwotę wolną. Pieczątka na umowie to dupochron.

Ty chyba dawno auto kupowałeś, jakie iść, jaka pieczątka na umowie? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Ty chyba dawno auto kupowałeś, jakie iść, jaka pieczątka na umowie?

Masz racje, zastosowałem zbyt daleko idący skrót myślowy.

Ale faktycznie, ostatnie auto na umowę KS kupowałem ... w 1997 zdaje się. Od tego czasu miejsce pieczątki się pewnie kilka razy zmieniło.

Tak czy inaczej chodzi o dupochron.

Napisano
nie daja teraz pieczatki na umowie, w poniedzialek placilem PCC3 i przybili mi pieczatke na kopii PIT'a, na umowie nie chcieli
Napisano

> nie daja teraz pieczatki na umowie, w poniedzialek placilem PCC3 i przybili mi pieczatke na kopii

> PIT'a, na umowie nie chcieli

No, nie na umowie, a na PITcie, ale stempel jest stempel i masz d... spokojną

Co kupiłeś? cfaniaczek.gif

Napisano

> No, nie na umowie, a na PITcie, ale stempel jest stempel i masz d... spokojną

> Co kupiłeś?

motocykl

Napisano

> Nie płacisz podatku ale zgłosić trzeba.

możesz podać podstawę prawną??

bo z tego co pamiętam to jeśli jest zakup poniżej 1000zł to nie ma obowiązku zgłaszania do US i dotyczy to nie tylko pojazdów ale każdego innego zakupu na umowę cywilno-prawną

Napisano

> możesz podać podstawę prawną??

Nie mogę ale pewnie ktoś znajdzie. Ja miałem za podstawę przekaz werbalny urzędniczki z lubelskiego US jak Uniaka przyjmowałem. Chyba, że to dlatego że to darowizna była hmm.gif

Napisano

> Do US trzeba iść nawet jeśli umowa jest na kwotę wolną. Pieczątka na umowie to dupochron.

"I tak rozniosła się ta pogłoska między Żydami i trwa aż do dnia dzisiejszego"

Po co opowiadasz bzdury ??

Zależy Ci na tym, żeby kolejni naiwni dali się złupić w US i pokornie wpisali kwotę z sufitu, bo panienka z okienka kazała ??

Wypełniasz druk PCC, pakujesz w kopertę i wysyłasz do US. Niech się US wysila - mi nigdy nie zakwestionowali żadnej kwoty, widać wystarcza im kasy z jelonków, którzy pokornie każdą bzdurę wpiszą pod dyktando panienki z okienka.

Napisano

> US ma swój cennik i kwota na umowie ich nie interesuje.

Cennik US można mieć tam gdzie nie dochodzi słońce. Sporządzasz PCC, wpłacasz wyliczony przez siebie, od kwoty z umowy, podatek na konto US, a PCC wysyłasz pocztą z ZPO.

mar00ha

Napisano

Spokojnie, kolega Toost, zrozumiał swój błąd!

Po prostu dawno nie płacił tego podatku....

A dla wszystkich kupujących auto, płacimy 2% podatku wypełniając PCC - 3 ( dla współwłaścicieli 3A) wersja 3 tegoż druku.

To dla kupujących powyżej 1 000 zł.

P.S.: Swoja drogą niezłe złodziejstwo, uciułałeś opodatkowane pieniądze, opodatkujemy jeszcze raz jak je wydajesz!

Napisano

> Nie mogę ale pewnie ktoś znajdzie. Ja miałem za podstawę przekaz werbalny urzędniczki z lubelskiego

> US jak Uniaka przyjmowałem. Chyba, że to dlatego że to darowizna była

co urzędnik to co innego mówi skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.