Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tempo nagrzewania się silnika z wyłączonym ogrzewaniem kabin

Featured Replies

Napisano

Pytam bo miałem właśnie taką dziwną sytuację. Scenic 1,9dci nie chciał mi odpalić (wcześniej palił normalnie). Aku dawał radę, rozrusznik kręcił, pompa pracowała (trochę rzęziła). Po 2 godzinach chciałem się zabrać za dziada, ale wcześniej jeszcze raz testowo zakręciłem i załapał. Postał 2 minuty i zabrałem go na spacerek. Nie włączyłem ogrzewania bo sobie wykombinowałem, że jak nie będzie oddawał ciepła do kabiny to się szybciej zagrzeje. No i grzał się dosłownie w oczach. Po 3 kilometrach wskazówka była już na 1/3 wysokości.

Pytanie może głupie, ale... Czy możliwe jest, żeby przy wyłączonym ogrzewaniu kabiny wskazówka temperatury silnika podniosła się tak szybko do góry?

Napisano

Dobrze kombinujesz. Ogrzewanie odbiera bardzo dużo ciepła z małego obiegu, zimą też dieslem jadę bez ogrzewania do czasu jak wskazówka stanie w pionie.

EDIT: Zresztą noPB/LPG przy dużych mrozach podobnie.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Scenic 1,9dci czyli SCI PhII ?

bo w SCII masz grzałki elektryczne i do temp silnika 65*C to one grzeją.

Napisano

Przecież nagrzewnica to chłodnica...Więc jak w środku grzejesz to schładzasz płyn, normalna sprawa.

Napisano
  • Autor

> Scenic 1,9dci czyli SCI PhII ?

> bo w SCII masz grzałki elektryczne i do temp silnika 65*C to one grzeją.

tak, SCI PHII

Napisano
  • Autor

> Dobrze kombinujesz. Ogrzewanie odbiera bardzo dużo ciepła z małego obiegu, zimą też dieslem jadę

> bez ogrzewania do czasu jak wskazówka stanie w pionie.

Dobra, ale żeby aż tak szybko? Z włączonym ogrzewaniem po 10 kilometrach ledwo się podniesie!

Napisano

> Dobra, ale żeby aż tak szybko? Z włączonym ogrzewaniem po 10 kilometrach ledwo się podniesie!

no trochę dziwne, bo akurat dCi sporo energii oddają na moc, a nie na ciepło, przez co dłuzej się nagrzewają

Napisano

to samo zaobserwowalem dzisiaj (przez przypadek w sumie) u siebie-dizel 1,6-to moja pierwsza zima z dizlem-naprawde nie sadzilem ze ogrzewanie potrafi tak masakrycznie odbierac cieplo takiemu silnikowi palacz.gif...bez nawiewu grzeje sie w sumie b. szybko zlosnik.gif jak na taki mroz ofk...

Napisano

U mnie to samo - jak wyłączę ogrzewanie to po 5-6km mam pełną temperaturę, a kiedy włączę na 20 stopni to szybko wewnątrz mam ciepło, ale pełną temperaturę silnika łapię po 13km. Temperatura zewnętrzna około -10stopni.

Napisano

Ale mam wrażenie, że jak wyłączy się dmuchanie to szyby parują.

Dlatego ja zwykle nastawiam temperaturę na niskim poziomie - zakładam, że wtedy nie będzie aż tak ochładzać się mały obieg.

Ale ostatnio przy -18 wskazówka ruszyła się jedynie o swoją grubość przez 15km jazdy. Motor 1.8 tdci.

Napisano

Od dłuższego czasu tak robię tyle że nie wydaje mi się żeby dawało to aż tak spektakularne efekty jak piszesz, nagrzewa się szybciej ale nie aż tak.

Dosyć dobre efekty "wskazówkowe" daje za to podjechanie w korku pod zderzak poprzedzającego auta, tak żeby spaliny z jego rury wdmuchiwało przynajmniej częściowo pod nasz samochód, "wskazówka" rośnie "w oczach" nie jestem tylko pewien czy rzeczywiście pomaga to w nagrzewaniu silnika czy po prostu ciepłe spaliny podgrzewają znajdujący się pod maską czujnik temperatury płynu hmm.gif

Napisano

> Dlatego ja zwykle nastawiam temperaturę na niskim poziomie - zakładam, że wtedy nie będzie aż tak

> ochładzać się mały obieg.

To nic nie da. I tak pełna para będzie szła na nagrzewnicę, póki nie osiągnie zadanej temperatury. A czy to będzie +16, czy + 24, to na etapie rozgrzewania niczego nie zmieni.

Napisano

> To nic nie da. I tak pełna para będzie szła na nagrzewnicę, póki nie osiągnie zadanej temperatury.

> A czy to będzie +16, czy + 24, to na etapie rozgrzewania niczego nie zmieni.

Ale pełna para w jakim sensie?

Tyle samo płynu będzie leciało przez nagrzewnicę czy tyle samo wiatru dmuchawy będzie ją chłodzić?

Bo jeśli chodzi o to pierwsze to na przykład ford ka (mk1) ma to tak zorganizowane, że jest elektrozawór, który reguluje ile płynu ma lecieć do nagrzewnicy a nie jak dużo powietrza ma ją owiewać.

Napisano

> Pytam bo miałem właśnie taką dziwną sytuację. Scenic 1,9dci nie chciał mi odpalić (wcześniej palił

> normalnie). Aku dawał radę, rozrusznik kręcił, pompa pracowała (trochę rzęziła).

Czyli co - świece żarowe albo paliwo lewe ?

Napisano

> czy

> po prostu ciepłe spaliny podgrzewają znajdujący się pod maską czujnik temperatury płynu

Zastanawiasz się czasem co piszesz? pad.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli co - świece żarowe albo paliwo lewe ?

swiece maja 2 gora 3 lata, paliwo standard z shella

przy -24 palil bez problemu a teraz taki zonk

Napisano

> Dobra, ale żeby aż tak szybko? Z włączonym ogrzewaniem po 10 kilometrach ledwo się podniesie!

Jest to normalne, napisałem na ten temat kilka referatów na różnych kącikach np. NB.

Zauważ, że jak osiągnie temperaturę roboczą, zatrzymasz się i dasz ogrzewanie+nadmuch na max to wskazówka zacznie jechać w dół.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Pytanie może głupie, ale... Czy możliwe jest, żeby przy wyłączonym ogrzewaniu kabiny wskazówka

> temperatury silnika podniosła się tak szybko do góry?

Jeżdżę tak w samochodach bez klimy automatycznej. To znaczy troszeczkę daję ciepłego i wentylator na 1. Ciepłego daję dla tego, że jak się na początku zamknie a potem nagle otworzy to szyby potrafią mocno zaparować.

Jak wsiadam do swojego to za mnie załatwia to automat. I mam wrażenie że robi dokładnie to samo smile.gif Aha i widać różnicę jak dam ogrzewanie od początku na max w szybkości przełączania na gaz. Mocno ogrzewanie a na gaz przełącza się dużo dużo później.

Napisano

A jak by tak starym sposobem chłodnice kartonem przysłonić. W dizlu to się sprawdzi hmm.gif

Napisano

> A jak by tak starym sposobem chłodnice kartonem przysłonić. W dizlu to się sprawdzi

Przy sprawnym termostacie? Jedynie może zmniejszyć trochę napływ zimnego powietrza do komory silnika.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Coś w tym jest. Zapewne dlatego u mnie klimatronik nie włącza ogrzewania do czasu nagrzania płynu do pewnej temperatury. Trwa to około 30 - 60 sek ale jak włączy nawiew to leci już co najmniej letnie powietrze.

Napisano

Tak przy temacie to ja u siebie w 307 bardzo chwale sobie to elektryczne podgrzewanie płynu chłodniczego. Nawet przy -16 po kilku minutach potrafi leciec zauwazalnie cieple powietrze. Silnik tez w miare szybko łapie temperature. Super patent.

Napisano

> Pytam bo miałem właśnie taką dziwną sytuację. Scenic 1,9dci nie chciał mi odpalić (wcześniej palił

> normalnie). Aku dawał radę, rozrusznik kręcił, pompa pracowała (trochę rzęziła). Po 2

> godzinach chciałem się zabrać za dziada, ale wcześniej jeszcze raz testowo zakręciłem i

> załapał. Postał 2 minuty i zabrałem go na spacerek. Nie włączyłem ogrzewania bo sobie

> wykombinowałem, że jak nie będzie oddawał ciepła do kabiny to się szybciej zagrzeje. No i

> grzał się dosłownie w oczach. Po 3 kilometrach wskazówka była już na 1/3 wysokości.

> Pytanie może głupie, ale... Czy możliwe jest, żeby przy wyłączonym ogrzewaniu kabiny wskazówka

> temperatury silnika podniosła się tak szybko do góry?

tak. prosty przykład. mam gaz. w temp. -15 stopni gdy mam włączone ogrzewanie na maks. zaraz po starcie to na gaz przełączył mi się po ponad 7 km! (dla testu to zrobiłem). Na drugi dzień dokłądnie te same warunki i trasa i przełącza się na gaz po 3 km. co oznacza, że przy włączoneym ogrzewaniu MUSI się silnik nagrzewać znacznie wolniej. Nagrzewnica to po prostu kolejna duża chłodnica i tyle.

Napisano

ja mam takie pytanie z drugiej strony jakby: chodzi o to czy to normalne jeśli samochód nagrzewa się szybko? nawet z włączonym ogrzewaniem? W moim Sunny wydaje mi się ze silnik szybko (za szybko?) osiąga temp optymalna, przy czym płyn chłodzący jest, a wskazówka po nagrzaniu się nie drgnie ani troche poza to co zwykle. Do pełnego nagrzania przy ok -10 stopniach potrzebuje zaledwie 3-4 km do nagrzania się. na postoju bez żadnego obciążenia potrzebuje mniej więcej 6-7 minut pracy na wolnych obrotach. wszystko po nocnym staniu i zamarzaniu. potwerdźcie lub też nie ze to normalne i nie sugeruje nic złego icon_rolleyes.gif

Napisano

> Dobrze kombinujesz. Ogrzewanie odbiera bardzo dużo ciepła z małego obiegu, zimą też dieslem jadę

> bez ogrzewania do czasu jak wskazówka stanie w pionie.

Przecież dzisiaj większość samochodów ma stały obieg płynu przez nagrzewnicę, a temperaturę reguluje się mieszając ciepłe i zimne powietrze przepustnicą. Płyn i tak krąży i tak samo musi się nagrzać od silnika zabierając mu ciepło, a zanim się nagrzeje i tak nie zabierzesz mu tego ciepła do kabiny.

Napisano

> Przecież dzisiaj większość samochodów ma stały obieg płynu przez nagrzewnicę, a temperaturę

> reguluje się mieszając ciepłe i zimne powietrze przepustnicą. Płyn i tak krąży i tak samo musi

> się nagrzać od silnika zabierając mu ciepło, a zanim się nagrzeje i tak nie zabierzesz mu tego

> ciepła do kabiny.

Jeśli chodzi o diesla:

Jak się nagrzewa to mogę mu odbierać ciepło, ale wolę, żeby najpierw osiągnął temperaturę roboczą.

Wiem, że olej nagrzewa się wolniej od płynu chłodzącego, ale zakładam, że w momencie jak płyn chłodzący ma temperaturę ~roboczą to olej jest już na tyle ciepły, że bez większego uszczerbku dla turbiny mogę zacząć dawać mu w palnik.

Zanim płyn osiągnie temperaturę roboczą jadę delikatnie, więc wytwarzam mało ciepła, jak już jest ugrzany to mogę dawać mu w palnik, wtedy wytwarza dużo więcej ciepła i mogę więcej tego ciepła odebrać z silnika.

Jeśli chodzi o LPG:

Daję mu szansę ugrzać się na tyle, żeby reduktor był wystarczająco ciepły, żeby zapewnić prawidłową pracę instalacji LPG i dopiero wtedy(jadąc już dość ostro) włączam ogrzewanie.

Pozdrawiam BAS

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.