Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jakie amory

Featured Replies

Napisano

witam.czeka mnie wymiana amorów w mojej maryśce i tak się zastanawiam czy brać jakieś firmówki,czy no name??? niewiem.gifbo znając życie,to i jedne i drugie wysrają się po tym samym czasie oink.gifkolejna sprawa,to czy brać gazówki,czy olejowe,a może gazowo olejowe??? niewiem.gifi ostatnia sprawa,to czy jak już wszystko będę miał wywalone,to zmienić za jednym zamachem sprężyny,czy nie ma sensu jak są całe???pozdrawiam

Napisano

Amortyzatory są olejowe i gazowo/olejowe. Fabrycznie w BBM były gazowo/olejowe, natomiast ciężko znaleźć same olejówki do tych modeli. W naszych autach amortyzator jest dwustronnego działania i ma bardzo dużą siłę na wypchnięciu tłoczyska, gdzie przy olejowych tej siły nie ma wcale. Na tył polecam KYB, przód niestety do Marei jest bardzo drogi (KYB około 300 zł/szt), ale w necie można znaleźć jakiegoś Monroe za ok. 200 zł i będzie OK.

Nie polecam olejowych, bo w zasadzie nie powinny one być homologowane do tego auta.

Napisano

> czyli mam rozumieć że ten amortyzator jest olejowo gazowy???bo w opisie jest wyraźnie

> napisane"gazowy"

Tak. Odpuść sprężyny, bo marea jest dość sztywna - moim zdaniem.

Napisano

> witam.czeka mnie wymiana amorów w mojej maryśce i tak się zastanawiam czy brać jakieś firmówki,czy

> no name??? bo znając życie,to i jedne i drugie wysrają się po tym samym czasie kolejna

> sprawa,to czy brać gazówki,czy olejowe,a może gazowo olejowe??? i ostatnia sprawa,to czy jak

> już wszystko będę miał wywalone,to zmienić za jednym zamachem sprężyny,czy nie ma sensu jak są

> całe???pozdrawiam

polecam kayabe, na tył np - amortyzatory kyb , naprawde dobra jakosc w dobrej cenie

Napisano

> witam.czeka mnie wymiana amorów w mojej maryśce i tak się zastanawiam czy brać jakieś firmówki,czy

> no name???

Ja brałem Sachs'y (na przód i tył). Póki co jestem zadowolony.

Napisano
  • Autor

> polecam kayabe, na tył np - amortyzatory kyb , naprawde dobra jakosc w dobrej cenie

amorki zamienione i jak na razie jestem bardzo zadowolony zlosnik.gifok.gif

wybór padł na kyb ok.gif

Napisano

JA też od 3 lat jeżdżę na KYB z tyłu - i jest co roku dobrze na testach zawieszenia przy przeglądzie. Z przodu jeszcze nic nie robiłem, ale na wiosnę czeka mnie to. Pewnie tuleje na wahaczach i może też amory. Daj znać co wstawiłeś i ile cię to wszystko kosztowało.

Napisano

> Także polecam kyb

A ja nie. Wytrzymały 2,5 roku to raz. Dwa, że za twardo było i po paru tysiącach wszystkie plastiki zaczęły trzeszczeć. Lekarstwem była wymiana na Monroe, na których auto było o wiele bardziej komfortowe.

Napisano

> A ja nie. Wytrzymały 2,5 roku to raz. Dwa, że za twardo było i po paru tysiącach wszystkie plastiki

> zaczęły trzeszczeć. Lekarstwem była wymiana na Monroe, na których auto było o wiele bardziej

> komfortowe.

ile zrobiłeś km? Niestety 2,5roku to wynik normalny jeśli chodzi o stan dróg. Ja wcześniej miałem komplet GH i przód musiałem wymienić jeden amor po 3 mies drugi po 4. A o Monroe w sklepie powiedzieli, że nie adekwatna cena do jakości i że Monroe ma tylko fajne reklamy oraz na innym forum wyczytałem, że tej były z nimi problemy. Ale to wszystko zależy kto gdzie jeździ i jak jeździ. Można kupić najtańsze GH i też dwa lata na nich pojeździć... W PL nie ma na to zasady crazy.gif

Napisano

> ile zrobiłeś km? Niestety 2,5roku to wynik normalny jeśli chodzi o stan dróg. Ja wcześniej miałem

> komplet GH i przód musiałem wymienić jeden amor po 3 mies drugi po 4. A o Monroe w sklepie

> powiedzieli, że nie adekwatna cena do jakości i że Monroe ma tylko fajne reklamy oraz na innym

> forum wyczytałem, że tej były z nimi problemy. Ale to wszystko zależy kto gdzie jeździ i jak

> jeździ. Można kupić najtańsze GH i też dwa lata na nich pojeździć... W PL nie ma na to zasady

Jak to czytam, to cieszę się że u mnie jeszcze są oryginały. icon_eek.gif

Napisano

ja mam monroe i nie jest źle po 2 latach ... śmigam głownie po drogach międzymiastowych ( czasem lepsze czasem gorsze) przegląd mam 8 marca to powiem wam ile po 2 latach maja skuteczności

Napisano

> Jak to czytam, to cieszę się że u mnie jeszcze są oryginały.

moje oryginały wytrzymały 12 lat(3 w PL) i ok 230 tys 50 po PL nie wiem może miałem pecha do GH z przodu.... z tyłu na GH jest ok, ale przód to masakra tak jak wyżej pisałem nawet nie reklamowałem, bo nie będę co 3 mies wymieniać. A co do Monroe to ja nie odradzam, tylko pisze co SŁYSZAŁEM i wyczytałem więc wiadomo poprawkę też trzeba wziąć 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.