Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mercedes CLK 240 - wady i zalety?

Featured Replies

Napisano

Nie ma kuncika Mercedesa więc tutaj. Bliska osoba ma okazję kupić z pewnego w 100% źródła CLK 240 coupe z przebiegiem tak śmiesznym, że gdyby nie to, że osobiście znam historię autka to w życiu bym w niego nie uwierzył. Autko cały czas garażowane, stan igła.

Cena jest na tyle dobra, że aż żal nie brać (sytuacja rodzinna właścicieli determinuje sprzedaż). No ale kupić nie sztuka, sztuka jest go utrzymać. Spalanie nie przeraża, ubezpieczenie też do przełknięcia. Ale jak wygląda sprawa serwisowania takich autek? Czy poza autoryzowanymi stacjami da się takie autka serwisować? Jak z awaryjnością (autko ma na razie niecałe 70tys i nowy właściciel planuje parę latek nim pojeździć).

Napisano

Rozumiem, że chodzi o model od 2002r. Te modele już nie były tak solidne, jak poprzednie bazujące na "okularze", ale można je serwisować poza ASO. Części w większości są dosyć tanie, jak na auto klasy premium, choć zdarzają się takie kwiatki, np filtr kabinowy za ponad 300 zł.

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że chodzi o model od 2002r. Te modele już nie były tak solidne, jak poprzednie bazujące

> na "okularze", ale można je serwisować poza ASO. Części w większości są dosyć tanie, jak na

> auto klasy premium, choć zdarzają się takie kwiatki, np filtr kabinowy za ponad 300 zł.

rocznik 2004, wersja Avantgarde, chyba 170KM, z przebiegiem ~65tys km.

Napisano

Standardowy serwis auta klasy premium typu BMW, Mercedes nie jest znacznie droższy niż przecietnego kompakta w ASO, trzeba tylko wiedzieć gdzie i na jakich częsciach. Jestem pewien, ze w dużych miastach nie brakuje warsztatów specjalizujących się w marce w przystępnej cenie.

gorzej będzie jak oprócz typowej obsługi dojdzie poważniejsza awaria, wtedy zaczynają się schody.

Napisano

> Nie ma kuncika Mercedesa więc tutaj.

Znam dwóch właścicieli CLK320. ...właściwie to właścicielki (matka kolegi i żona mojego mechanika).

W obu przypadkach awarii nie stwierdzono. W jednym chyba tylko coś z przepustnicą, ale naprawa kosztowała grosze.

Sam się zastanawiałem nad tym modelem, zrobiłem wywiad i nie znalazłem absolutnie żadnych przeciwwskazań.

Napisano

> auto klasy premium, choć zdarzają się takie kwiatki, np filtr kabinowy za ponad 300 zł.

Albo filtr ze złota, albo ktoś kogoś robi w bambuko.

Zwykły kosztuje 4-10 euro, z wkładem węglowym 12 do 20 euro.

W murowanym sklepie 15 - 25 euro.

Napisano

> rocznik 2004, wersja Avantgarde, chyba 170KM, z przebiegiem ~65tys km.

240 clk ma tylko 170 km

to 200 clk kompresor ma 163 km

z ciekawości jaka cena dla Ciebie ,że warto ?

pozdr

Napisano
  • Autor

> 240 clk ma tylko 170 km

> to 200 clk kompresor ma 163 km

> z ciekawości jaka cena dla Ciebie ,że warto ?

> pozdr

Powiedzmy, że cena bardziej zbliżona do rocznika 2002 niż 2004, a na plus można jeszcze dodać w pełni znaną historię autka i niekręcony przebieg.

A 170 kucyków wystarczy bo potencjalny nowy właściciel po kapeluszowatemu powiozi hehe.gif

PS. nie jestem pewien ale silnik w tym modelu jest na łańcuchu?

Napisano

> Powiedzmy, że cena bardziej zbliżona do rocznika 2002 niż 2004, a na plus można jeszcze dodać w

> pełni znaną historię autka i niekręcony przebieg.

> A 170 kucyków wystarczy bo potencjalny nowy właściciel po kapeluszowatemu powiozi

> PS. nie jestem pewien ale silnik w tym modelu jest na łańcuchu?

To nad czym tu sie zastanawiac?

Szanse na znalezienie czegos podobnego na rynku oceniam minimalnie grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To nad czym tu sie zastanawiac?

> Szanse na znalezienie czegos podobnego na rynku oceniam minimalnie

ale zapytać trzeba bo np. jakby się okazało, że serwis tylko w ASO Mercedesa i za wymianę oleju kasują 1000 to trzeba by się zastanowić hehe.gif

Napisano

> ale zapytać trzeba bo np. jakby się okazało, że serwis tylko w ASO Mercedesa i za wymianę oleju

> kasują 1000 to trzeba by się zastanowić

Wbrew pozorom ceny w ASO nie są IMO ścinające z nóg hmm.gif - przynajmniej w mojej okolicy cena za roboczogodzinę czy wycena jakichś typowych czynności serwisowych nie odbiega specjalnie od bardziej "plebejskich" marek ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Albo filtr ze złota, albo ktoś kogoś robi w bambuko.

> Zwykły kosztuje 4-10 euro, z wkładem węglowym 12 do 20 euro.

> W murowanym sklepie 15 - 25 euro.

Ale chyba wiesz, że są różne rodzaje filtrów w MB. Oczywiście prostokątne, czy okrągłe kosztują kilkadziesiąt zł, gorzej jak trafi się z trapezowymi filtrami, gdzie jeden kosztuje ponad 300 a potrzeba dwa przy wymianie.

Napisano

>

> PS. nie jestem pewien ale silnik w tym modelu jest na łańcuchu?

ztcw wszystkie mercedesy maja rozrzad na lancuchu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.