Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamieniać samochód-poradźcie

Featured Replies

Napisano

Potrzebuję obiektywnej opinii i proszę Was o nią.

Zastanawiam się na zamianą Avensisa D4D z '01 roku na 850 T-5R z LPG z '95 roku. Staram się patrzeć na to chłodno ale taki kredens jak 850 bardzo wciąż mi się podoba i całkiem inaczej jeździ niż te D4D zlosnik.gif Zostać przy "tato-pupo-wozie" czy spełnić swoją zachciankę?

Koszty paliwa przy obecnych cenach to około 6pln/100km różnicy na korzyść diesla (licząc LPG i NoPB na rozruch).

Nie da się zmierzyć przyjemności z jazdy, niestety wink.gif

Napisano

> Potrzebuję obiektywnej opinii i proszę Was o nią.

> Zastanawiam się na zamianą Avensisa D4D z '01 roku na 850 T-5R z LPG z '95 roku. Staram się patrzeć

> na to chłodno ale taki kredens jak 850 bardzo wciąż mi się podoba i całkiem inaczej jeździ niż

> te D4D Zostać przy "tato-pupo-wozie" czy spełnić swoją zachciankę?

> Koszty paliwa przy obecnych cenach to około 6pln/100km różnicy na korzyść diesla (licząc LPG i NoPB

> na rozruch).

> Nie da się zmierzyć przyjemności z jazdy, niestety

To Volvo to znasz dobrze, czy zamierzasz szukac na rynku? grinser006.gif

Zalezy jeszcze jakie przebiegi i do czego Ci potrzebne auto wink.gif

Ja bym odpuscil, bo to Volvo moze okazac sie niezla skarbonka. LPG w tym silniku tez dysc dyskusyjne wink.gif

Napisano

jak masz 100% pewny egzemplarz volvo to możesz sobie zmienić, jak nie to bym się nie bawił bo łatwo może się skończyć wtopom i rozczarowaniem - to racjonalne podejście

nie racjonalne to oczywiście zmieniaj i nie zwracaj na nic uwagi zlosnik.gif

Napisano

podoba się?

bierz!!!

lepiej żałować, że coś się zrobiło źle niż żałować, że się nie zrobiło.

Do dziś sobie pluję w brodę o taką jedną z liceum.

Napisano

> Zastanawiam się na zamianą Avensisa D4D z '01 roku na 850 T-5R z LPG z '95 roku. Staram się patrzeć

> na to chłodno ale taki kredens jak 850 bardzo wciąż mi się podoba i całkiem inaczej jeździ niż

> Koszty paliwa przy obecnych cenach to około 6pln/100km różnicy na korzyść diesla (licząc LPG i NoPB

> na rozruch).

porównaj:

Koszty paliwa

koszty napraw

awaryjność

potem podsumuj (dodaj zapis gaz to zuo - jest więcej do psucia)

podsumuj jeszcze raz

zapytaj drugiej połowy

znów podsumuj

teraz subiektywne odczucia + miłość

i wiesz gdzie stoisz (ew kup sobie jako drugie/kolejne auto)

Napisano

Odpowiem jak ja zmieniłem samochód:

> porównaj:

> Koszty paliwa

ulala... 2x więcej

> koszty napraw

3x więcej

> awaryjność

podobna

> potem podsumuj (dodaj zapis gaz to zuo - jest więcej do psucia)

> podsumuj jeszcze raz

> zapytaj drugiej połowy

po co? Ona płaci? Ona naprawia? Ma być zadowolona czymkolwiek będzie jeździć. Nie pasuje to mogę zasponsorować bilet miesięczny.

> znów podsumuj

> teraz subiektywne odczucia + miłość

O!!! i tu zdecydowana przewaga agresywnego, dość mocnego tylnopęda ze szperą nad nudnym miejskim, poprawnym i bezawaryjnym wózkiem na zakupy.

Ale ja jestem inny i lubię spełniać swoje zachcianki. Czego życzę też autorowi wątku. ok.gif

Napisano

> Zastanawiam się na zamianą Avensisa D4D z '01 roku na 850 T-5R z LPG z '95 roku.

wychodzę z założenia że jesli znasz swoje auto, jestes z niego zadowolony, nie generuje zbytnich kosztów, nie psuje się na potęgę i nie wkurza - nie zmieniać bo można zamienić siekierkę na kijek.

Nooo, chyba że na nówkę z saloonu zlosnik.gif Albo..auto jest od najbliższej rodziny i znasz je na wylot.

Napisano

> Do dziś sobie pluję w brodę o taką jedną z liceum.

Który rocznik ? zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> na rozruch).

Mój brat ma taką zabawkę. Przez rok dołożył w niego ok 6k PLN (czyli mniej więcej podwoił wartość), a kupił naprawdę dobrze utrzymany egzemplarz. Auto ładne i daje fun z jazdy (240KM urywa głowę w porównaniu ze "standardowym" samochodem, no i ten dźwięk z 5 cylindrów serduszka.gif - radio nie potrzebne). Ale z całą pewnością nie jest to ekonomiczny wybór wink.gif

Napisano
  • Autor

> To Volvo to znasz dobrze, czy zamierzasz szukac na rynku?

> Zalezy jeszcze jakie przebiegi i do czego Ci potrzebne auto

> Ja bym odpuscil, bo to Volvo moze okazac sie niezla skarbonka. LPG w tym silniku tez dysc

> dyskusyjne

Samochód z historią na forum od momentu zarejestrowania w PL. Wątki z przygodami i problemami stąd w miarę pewne.

Wersję T-5 bez LPG już miałem i niewiele się działo. Zmiana oleju i gumy zawieszenia, więc obiegowej opinii o kosztach serwisu się nie boję.

Napisano
  • Autor

> wychodzę z założenia że jesli znasz swoje auto, jestes z niego zadowolony, nie generuje zbytnich

> kosztów, nie psuje się na potęgę i nie wkurza - nie zmieniać bo można zamienić siekierkę na

> kijek.

Trochę poznałem, dużych kosztów nie generuje i się nie sypie ale wkurza. Szukam plusów i próbuję polubić ale nie do końca mi wychodzi smirk.gif

> Nooo, chyba że na nówkę z saloonu Albo..auto jest od najbliższej rodziny i znasz je na wylot.

Niestety na wylot nie znam. Tyle co z historii na forum.

Napisano
  • Autor

> Mój brat ma taką zabawkę. Przez rok dołożył w niego ok 6k PLN (czyli mniej więcej podwoił wartość),

> a kupił naprawdę dobrze utrzymany egzemplarz.

To stety jest wersja na Włochy z silnikiem 2.0, więc ciut ekonomiczniejsza zlosnik.gif

Tak się posypało czy inwestował w modyfikacje?

> Auto ładne i daje fun z jazdy (240KM urywa głowę w porównaniu ze "standardowym" samochodem, no i ten dźwięk z 5 cylindrów - radio nie

> potrzebne).

No dźwięk jest serduszka.gif

Napisano

> Tak się posypało czy inwestował w modyfikacje?

Musiał zrobić zawieszkę i zregenerować turbosprężarkę, a jeszcze parę rzeczy zostało (np. sprzęgło i popękana skóra na fotelu kierowcy) crazy.gif

Auto ma ponad 300kkm na liczniku, więc swoje przeżyło. Na szczęście blacharsko zdrowe ok.gif

Napisano
  • Autor

> Na szczęście blacharsko zdrowe

Pełen ocynk waytogo.gif

Napisano

Wygląda to tak jakbyś już prawie podjął decyzję i jedynie chciał żeby inni przekonali Cię o jej słuszności smile.gif

Ja już dokonywałem podobnych zamian i dwukrotnie żałowałem.

Teraz po wcześniejszym bardzo ciekawym aucie z V6 i automatem, wybrałem nudny dupowóz a zaoszczędzone na utrzymaniu pieniądze wydam na znacznie ciekawsze rzeczy niż auto (choć uwielbiam motoryzację)

Napisano

Bo porównywanie Avensisa D4D i V 850 T5 jest bez sensu hehe.gif

Pierwsze to dupowóz do "taniego" transportu, drugie, z racji wieku i pewnie przebiegu, bardziej funcar. Będzie wymagać trochę serca i worka piniąchów, ale odwdzięczy się - zwłaszcza miną kierowników "tuningowanych" golfów trójek i beemek, którzy po starcie spod świateł będą mieli tylko okazję powąchać spaliny.

Najlepiej mieć Avensisa i 850 cool.gif

Napisano
  • Autor

> Bo porównywanie Avensisa D4D i V 850 T5 jest bez sensu

Trochę tak, ale oba to kombi zlosnik.gif

> Pierwsze to dupowóz do "taniego" transportu, drugie, z racji wieku i pewnie przebiegu, bardziej

> funcar. Będzie wymagać trochę serca i worka piniąchów, ale odwdzięczy się - zwłaszcza miną

> kierowników "tuningowanych" golfów trójek i beemek, którzy po starcie spod świateł będą mieli

> tylko okazję powąchać spaliny.

> Najlepiej mieć Avensisa i 850

Niestety nie ma tak fajnie smirk.gif

Napisano
  • Autor

> Wygląda to tak jakbyś już prawie podjął decyzję i jedynie chciał żeby inni przekonali Cię o jej słuszności

Może i tak. Czekam jeszcze na ostateczną opinię żony i zobaczymy...

Napisano

Jak Cię stać i masz chęć to bierz, raz się żyje ok.gif

A co do przyjemności z jazdy to chyba wszystko da większą od Avensisa, to auto bardzo mi się podobało dopóki się nim nie przejechałem(co prawda nowszym '04, być może starszy jest lepszy) - niczym ponton na kołach no.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.