Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła

Featured Replies

Napisano

Witam mam taki mały dylemat i proszę was o wypowiedz jakie lampy kopić i jakie żarówki do unaka oczywiście mam na myśli lampy przednie 270751858-jezyk.gif

Bo moje bardzo słabo świecą, bylem na stacji diagnostycznej i okazało się ze w jednej lampie jest uszkodzone ( te sreberko co odbija światło)a po za tym pan mi powiedział ze "ten typ tak ma" i mocniej nie będą świecić frown.gif

Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

lampy tylko oryginał Carello, no i obowiązkowo instalacja świateł na przekaźnikach ok.gif

Napisano
  • Autor

> lampy tylko oryginał Carello, no i obowiązkowo instalacja świateł na przekaźnikach

a jak poznać czy to original i gdzie można je kopić,

bo spotkałem się z tym ze jedna firma miała dwa rodzaje tego samego towaru, a była duża różnica miedzy nimi.

!! A czy jest możliwość wymiany środka lampy ?? (tego sreberka)

Napisano

> lampy tylko oryginał Carello, no i obowiązkowo instalacja świateł na przekaźnikach

nie widzę różnicy pomiędzy carello a depo

różnica jest jak się ma przekaźniki ok.gif

Napisano

Może teraz depo poprawiło jakość, ale ja nie mam z nimi dobrych wspomnień no.gif

Napisano

> Może teraz depo poprawiło jakość, ale ja nie mam z nimi dobrych wspomnień

A na ile lat Ci starczają owe oryginalne Carello?

Bo mnie zamienniki tak na 3-5 (gdy widzę że słabną, potwierdzam to światłomierzem) i bez litości wymieniam, od razu z żarówkami, często tymi samymi, z którymi założyłem.

Napisano

moje Depo padły po ok 2-3 latach, zmieniłem na Carello i jedną lampę mam do dzisiaj - ok 5 lat, drugą musiałem zmienić po kolizji 2 lata temu, ta starsza świeci lepiej niż poprzedni zamiennik po 2 latach ok.gif

Napisano

> moje Depo padły po ok 2-3 latach, zmieniłem na Carello i jedną lampę mam do dzisiaj - ok 5 lat,

> drugą musiałem zmienić po kolizji 2 lata temu, ta starsza świeci lepiej niż poprzedni

> zamiennik po 2 latach

a nie cudowałeś z żarówkami ponad 60W hmm.gif

Napisano

> a nie cudowałeś z żarówkami ponad 60W

ale to już w Carello waytogo.gif

Napisano

> ale to już w Carello

A ile kosztują Carello za sztukę?

Napisano

> A ile kosztują Carello za sztukę?

ostatnio jak kupowałem to płaciłem ok 120zł za sztukę ok.gif

Napisano

Ja ma od onowści Valeo R2, 13 lat i świecą ale w mokre wieczory i noce to facepalm%5B1%5D.gif

Chce kupiĆ nowe i pytanie czy mogę kupiĆ zestaw do H4 jak mam R2 i czy mogę kupiĆ bez hydraulicznego sterowania bo mój zepsuty?

Napisano

> Chce kupiĆ nowe i pytanie czy mogę kupiĆ zestaw do H4 jak mam R2 i czy mogę kupiĆ bez

> hydraulicznego sterowania bo mój zepsuty?

Możesz. Tylko bym dał na wszelki wypadek przekaźniki, bo nie wiem jakiej jakości masz główny włącznik świateł pod kierownicą.

Napisano

> Możesz. Tylko bym dał na wszelki wypadek przekaźniki, bo nie wiem jakiej jakości masz główny

> włącznik świateł pod kierownicą.

to znaczy że H4 potrzebuje więcej prądu? przełącznik fabryczny. ( był taki moment że 3 lata jeździłem z żarówkami H4 ale diagnosta pokazał mi że to błąd, śwaitło rozpaszało się, na co klosz jest zaprojektowany taka ma byĆ żarówka) smile.gif

Napisano

> to znaczy że H4 potrzebuje więcej prądu? przełącznik fabryczny. ( był taki moment że 3 lata

> jeździłem z żarówkami H4 ale diagnosta pokazał mi że to błąd, śwaitło rozpaszało się, na co

> klosz jest zaprojektowany taka ma byĆ żarówka)

masz voltomierz?

Napisano

> masz voltomierz?

tak ale odrazu mówię że słabo u mnie z jego obsługą, nigdy nie umiem spamiętaĆ jak go dobrze ustawiĆ, tak wiele tego ah, V`~` itp...

Napisano

> tak ale odrazu mówię że słabo u mnie z jego obsługą, nigdy nie umiem spamiętaĆ jak go dobrze

> ustawiĆ, tak wiele tego ah, V`~` itp...

otwórz maskę i podłącz minus /czarny przewód/ voltomierza połącz z minusem na akumulatorze

włącz światła mijania

przyłóż plus /czerwony przewód/ voltomierza do plusa akumulatora i sprawdź jakie jest napięcie

a teraz przyłóż plus /czerwony przewód/ woltomierza do konektora świateł mijania w kostce żarówki i sprawdź jakie jest napięcie

różnica pomiędzy napięciem na akumulatorze a na żarówce świadczy o spadku napięcia na przełączniku głównym

u mnie było to 1,3V

po założeniu przekaźników spadło do 0,2V

Napisano

> tak ale odrazu mówię że słabo u mnie z jego obsługą, nigdy nie umiem spamiętaĆ jak go dobrze

> ustawiĆ, tak wiele tego ah, V`~` itp... V\

V- (nie V~) i dajesz 20 (lub na 200)

Ja mam taki i ustawiam na jeden niej niż jest tu:

a930c.jpg

i wtedy masz tak: 0,00 a jak dasz na 200 to tak jest 00,0

to chyba wiesz dalej co i jak?

Napisano

> to znaczy że H4 potrzebuje więcej prądu?

Tak. Żarówka R2 ma moc znamionową 40/45 W, a H4 55/60W.

> przełącznik fabryczny.

No to dla niego może być spora różnica, jeżeli był projektowany bez sporego zapasu.

> ( był taki moment że 3 lata

> jeździłem z żarówkami H4 ale diagnosta pokazał mi że to błąd, śwaitło rozpaszało się, na co

> klosz jest zaprojektowany taka ma byĆ żarówka)

I miał rację.

Mechanicznie wejdą Ci idealnie reflektory H4, brak siłowników nie ma znaczenia. Natomiast zdecydowanie pomyśl o przekaźnikach.

Napisano

> otwórz maskę i podłącz minus /czarny przewód/ voltomierza połącz z minusem na akumulatorze

> włącz światła mijania

> przyłóż plus /czerwony przewód/ voltomierza do plusa akumulatora i sprawdź jakie jest napięcie

> a teraz przyłóż plus /czerwony przewód/ woltomierza do konektora świateł mijania w kostce żarówki i

> sprawdź jakie jest napięcie

> różnica pomiędzy napięciem na akumulatorze a na żarówce świadczy o spadku napięcia na przełączniku

> głównym

> u mnie było to 1,3V

> po założeniu przekaźników spadło do 0,2V

Dzięki Wam, jak teściu odda mi auto to będę poczyniał próby smile.gif

Napisano
  • Autor

Koledzy a mam takie głupie pytanie czy ktoś próbował wsadzić H7 do unaka ??

Napisano

> Koledzy a mam takie głupie pytanie czy ktoś próbował wsadzić H7 do unaka ??

W standardowej lampie? Po co? hmm.gif

Napisano

co byś nie wkładał i jak byś nie wkładał to podstawą są przekaźniki palacz.gif

Napisano

a widziałeś kiedyś żarówkę H7 na własne oczy? chyba nie... a różnicą jest (oprócz ilości włókien) taka malutka blaszka, rozmiar i pewnie jeszcze parę innych, nic nie znaczących szczegółów... screwy.gif

Napisano

> H4

> H7

> i która jest większa??

facepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif Ty, nie dość że nie widziałeś H7, to nawet nie widziałeś H4... inaczej nie wklejał byś takich bzdur... poszukaj raz jeszcze, tym razem dobrze. i nie tylko o wielkość tu chodzi (choć rozmiar jednak ma znaczenie oink.gif), ale też o taki np. szczegół, że H7 jest do reflektora typu FF, a H4 nie. resztę sam sobie dopowiedz.

Napisano

Jak straciłem oko to wymieniłem na nowe i w nowym było tak, że była już żarówka H7, więc miałem rózne oczy smile.gif

Napisano

> Jak straciłem oko to wymieniłem na nowe i w nowym było tak, że była już żarówka H7, więc miałem

> rózne oczy

w uniaku H7 ?? ciekaw jestem tego reflektora (fabryka dawala tylko pod R2 lub H4)

Napisano

> H4

> H7

> i która jest większa?? może ci się pomyliło z h1

obie na rysunkach to H7

to raz

a dwa to H4 ma 2 żarniki, w tym jeden z przesłoną.

H7 ma jeden bez przesłony.

No i należy dodać że lampa ma homologację tylko ze źródłem światła określonym przez jej producenta.

Zastosowanie innego źródła światła traktuje się jako brak homologacji.

pozdr

Napisano
  • Autor

> Ty, nie dość że nie widziałeś H7, to nawet nie widziałeś H4... inaczej nie wklejał byś takich

> bzdur... poszukaj raz jeszcze, tym razem dobrze. i nie tylko o wielkość tu chodzi (choć

> rozmiar jednak ma znaczenie ), ale też o taki np. szczegół, że H7 jest do reflektora typu FF,

> a H4 nie. resztę sam sobie dopowiedz.

Jak masz głupio odpisywać to sobie daruj, bo to nikomu nie potrzebne screwy.gif

Napisano

Podepnę się do tematu bo mam pytanie.

Czy jest różnica jeśli chodzi o moc światła??? niewiem.gif jak to powiedzieć hehe.gif,

pomiędzy żarówkami r2 a h4? hmm.gif

Napisano

> Podepnę się do tematu bo mam pytanie.

> Czy jest różnica jeśli chodzi o moc światła??? jak to powiedzieć ,

> pomiędzy żarówkami r2 a h4?

tak - i to spora.

Wynika zarówno z różnicy mocy , jak i z trochę lepszej sprawności żarówek halogenowych.

pozdr

Napisano

> tak - i to spora.

> Wynika zarówno z różnicy mocy , jak i z trochę lepszej sprawności żarówek halogenowych.

> pozdr

a czy żeby przejść z r2 na h4 trzeba zmieniać reflektory??

Napisano

> a czy żeby przejść z r2 na h4 trzeba zmieniać reflektory??

najlepiej to tak.

Jest jeszcze opcja z kupieniem żarówek H4 z trzonkiem P45t czyli takim jak mają żarówki R2 - wtedy to świeci poprawnie.

(standardowa H4 ma trzonek p43T)

pozdr

Napisano

> Jak masz głupio odpisywać to sobie daruj, bo to nikomu nie potrzebne

jak masz głupio pytać (co sam zresztą w pytaniu zawarłeś), to sobie daruj, bo to nikomu niepotrzebne, a Ty nie dość, że napisałeś bzdury, to jeszcze brnąłeś w to mędrkując po drodze i robiąc z siebie... no właśnie - kogo?

nie każdy musi być technicznym omnibusem i piewcą kultury technicznej w jednej osobie (np. kolega Pawel_78 ok.gif), ale schodzenie poniżej pewnego poziomu jest żałosne i żenujące.

pisząc takie bzdety i jeszcze ich broniąc w obliczu nieuniknionej klęski - dałeś wyraz swojej technicznej indolencji.

Napisano

> najlepiej to tak.

> Jest jeszcze opcja z kupieniem żarówek H4 z trzonkiem P45t czyli takim jak mają żarówki R2 - wtedy

> to świeci poprawnie.

Jest tylko jeden szczegol - zarowki H4 w oprawie R2 sa niedozwolone do uzytku na terenie UE. Byc moze dlatego, ze po ich zastosowaniu z kloszem R2 ciezko je poprawnie wyregulowac - zamiast klasycznego odciecia swiatla od cienia ( ---/ ---/ ) przewaznie uzyskujemy na scianie dwie biale bezksztaltne plamy.

Napisano

> Jest tylko jeden szczegol - zarowki H4 w oprawie R2 sa niedozwolone do uzytku na terenie UE. Byc

> moze dlatego, ze po ich zastosowaniu z kloszem R2 ciezko je poprawnie wyregulowac - zamiast

> klasycznego odciecia swiatla od cienia ( ---/ ---/ ) przewaznie uzyskujemy na scianie dwie

> biale bezksztaltne plamy.

a jakie są orientacyjne koszty reflektorów pod H4?

Napisano

> a jakie są orientacyjne koszty reflektorów pod H4?

Orientacyjnie to koło 100 zł sztuka +/- 20 zł.

Napisano
  • Autor

> jak masz głupio pytać (co sam zresztą w pytaniu zawarłeś), to sobie daruj, bo to nikomu

> niepotrzebne, a Ty nie dość, że napisałeś bzdury, to jeszcze brnąłeś w to mędrkując po drodze

> i robiąc z siebie... no właśnie - kogo?

> nie każdy musi być technicznym omnibusem i piewcą kultury technicznej w jednej osobie (np. kolega

> Pawel_78 ), ale schodzenie poniżej pewnego poziomu jest żałosne i żenujące.

> pisząc takie bzdety i jeszcze ich broniąc w obliczu nieuniknionej klęski - dałeś wyraz swojej

> technicznej indolencji.

Jak byś napisał ze zrobiłem błąd to bym zrozumiał, a nie ze jestem taki czy owaki każdy ma prawo się pomylić jesteśmy ino ludźmi.

- kulturalna odpowiedz mogła wyglądać tak : Kolego pomyliłeś się co do obrazka. a nie pisać : Ty, nie dość że nie widziałeś H7, to nawet nie widziałeś H4... inaczej nie wklejał byś takich bzdur...

Napisano
  • Autor

> obie na rysunkach to H7

> to raz

> a dwa to H4 ma 2 żarniki, w tym jeden z przesłoną.

> H7 ma jeden bez przesłony.

> No i należy dodać że lampa ma homologację tylko ze źródłem światła określonym przez jej producenta.

> Zastosowanie innego źródła światła traktuje się jako brak homologacji.

> pozdr

Dzięki za NORMALNA odpowiedz bo niektórzy tu nie kumają normalnie

Widzisz wpisują w Google słowo H4 lub H7 pokazują się dwie niby rożne obrazki. frown.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.