Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Linka sprzęgła 1.6 długa na krótką da się? Zgrzyty na ciepło

Featured Replies

Napisano

Mam w Bravce takie "zjawisko", że jak auto się rozgrzeje (np po dłuższej jeździe w korkach) to zaczyna mieć efekt długiej linki, tzn zaczyna być czuć pewne objawy nierozsprzęglania (zgrzyt na wstecznym, lekko wyczuwalne opory przy wrzucaniu 1)

To jest tak ,że jak wsiadam do zimnego, to wszystko jest cacy, a po godzinie jazdy, w tym kilka km w korku zjawisko się pojawia.

Nie chcę więcej podciągać linki, bo na zimnym będzie zbyt podciągnięta - teraz jest w miarę ok nawet na ciepłym, zgrzyty wstecznego nie są przeraźliwe.

Pytanie 1 czy takie zjawisko (zimne ok ciepłe zgrzyty) jest normalne?

W 1.6 montowali 2 rodzaje linek, krótka (działająca wprost) i długa, zawinięta o 180* z "pracujacym pancerzem"

Tak se pomyślałem, że zjawisko bierze się z rozszerzalności cieplnej stali, które dla długiej i zawiniętej linki pododuje to co powoduje, a dla krótkiej być może będzie mniej upierdliwe.

Pytanie 2 czy da się wprost założyć krótką linkę do 1.6 z fabrycznie długą linką?

Pytanie 3 czy krótka linka pomoże?

Napisano

nie wiem, czy można dać krótką, natomiast wiem na pewno, że linki wyciągają się niemiłosiernie - odkąd wymieniłem u siebie (mam długą) - to już blush.gif kilkanaście blush.gif razy musiałem regulować naciąg - znaczy naciągać i tak po rozgrzaniu bieg pierwszy wchodzi ciężko, a wstek ze zgrzytem...wnerwiające jest to strasznie, ale podciągnięcie linki daje mi jakieś 2-3 dni spokoju...

p.s. efekt przyspieszany jest jazdą w korkach lub długim "trzymaniu" pedało sprzęgła w podłodze

Uważam, że cała ta nędzna linka powinna być zastąpiona sztyenym, grubym drutem - no, ale po co są fabryki części i warsztaty.... 893goodvibes.gif

Napisano

> linki wyciągają się niemiłosiernie -

> odkąd wymieniłem u siebie (mam długą) - to już kilkanaście razy musiałem regulować naciąg -

> znaczy naciągać i tak po rozgrzaniu bieg pierwszy wchodzi ciężko, a wstek ze

> zgrzytem...wnerwiające jest to strasznie, ale podciągnięcie linki daje mi jakieś 2-3 dni

> spokoju...

Bo linki kupuje się oryginalne, wtedy nic się nie wyciąga. Miałem podobne problemy na jakimś zamienniku, wywaliłem go po kilku dniach i założyłem oryginał.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Bo linki kupuje się oryginalne, wtedy nic się nie wyciąga. Miałem podobne problemy na jakimś

> zamienniku, wywaliłem go po kilku dniach i założyłem oryginał.

> Pozdrawiam BAS

śmieszne, bo właśnie ostatnio kupiłem oryginał (cena ok. 80PLN) i objaw jest ten sam crazy.gif

wychodzi na to, że oryginały też trącone są Chinami...

Napisano

> śmieszne, bo właśnie ostatnio kupiłem oryginał (cena ok. 80PLN) i objaw jest ten sam

> wychodzi na to, że oryginały też trącone są Chinami...

Może zaczęli podrabiać? Moja Maryśka poszła do ludzi na początku 2011r, ale jak pamiętam wymianę linki sprzęgła to dopiero oryginał nie stwarzał problemów.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Może zaczęli podrabiać? Moja Maryśka poszła do ludzi na początku 2011r, ale jak pamiętam wymianę

> linki sprzęgła to dopiero oryginał nie stwarzał problemów.

> Pozdrawiam BAS

W mojej jesienią urwała się długa linka przy skrzyni. Przymuszony koniecznością powrotu do domu samochodem skróciłem pancerz, a na lince założyłem obejmę i śmiga jak oryginał. Kupiona nówka czeka w bagażniku.

Napisano

a u mnie okazało się właśnie, że tulrjka na pancerzu nie wytrzymała i sam pancerz powędrował do kabiny blush.gif

mrozu cholera nie wytrzymała, czy co ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Bo linki kupuje się oryginalne, wtedy nic się nie wyciąga. Miałem podobne problemy na jakimś

> zamienniku, wywaliłem go po kilku dniach i założyłem oryginał.

mam dluga oryginalna, bo kupiona we fiacie za 150 zeta 3 lata temu i to samo, co jakis czas podciaganie, bo nie wysprzegla dobrze na cieplym na niskich biegach oraz wstrzykiwanie do pancerza nieco oleju

Napisano

> mam dluga oryginalna, bo kupiona we fiacie za 150 zeta 3 lata temu i to samo, co jakis czas

> podciaganie, bo nie wysprzegla dobrze na cieplym na niskich biegach oraz wstrzykiwanie do

> pancerza nieco oleju

Pytanie czy oryginalne części są jeszcze dostępne, może ASO sprzedaje zamienniki?

U mnie na zamienniku był problem po kilku dniach, na oryginale do końca był spokój.

Pozdrawiam BAS

Napisano

wracając do pytania autora to da się zastosować krótką linkę gdy oryginalnie była długa czy się nie da??? tak na moje oko to powinno pasować.

Napisano

> wracając do pytania autora to da się zastosować krótką linkę gdy oryginalnie była długa czy się nie

> da??? tak na moje oko to powinno pasować.

no dobra, ale czy czasem dluga linka przez to, ze zawraca pod zderzakiem, to dziala w przeciwnym kierunku jak krotka?

Napisano
  • Autor

> no dobra, ale czy czasem dluga linka przez to, ze zawraca pod zderzakiem, to dziala w przeciwnym

> kierunku jak krotka?

Mniej więcej to tak działa, u góry długa linka u dołu krótka.

W pierwszym przypadku ramię sprzęgła jest pchane przez pancerz, w drugim jest ciągnięte wprost linką, a pancerz jest nieruchomy, dlatego poza linką teoretycznie wszystko jest tak samo.

285792978-linki.png

Teoretycznie jest tak samo i krótka linka podejdzie.

Ale pytanie jest czy ktoś to potwierdził w praktyce. niewiem.gif

Na przykład można mieć wątpliwość czy kształt ucha ramienia sprzęgła tak samo "przyjmie" koniec pancerza długiej linki jak śrubę na końcu krótkiej linki i odwrotnie tak samo z uchem na stałe siedzącym na skrzyni. Albo czy na pewno otwór w grodzi jest taki sam w autach z fabryczna krótką a długą.

No i powtórzę zasadnicze pytanie: czy krótka linka zniweluje ten straszny efekt, że na ciepłym (jazda w korkach) zgrzyta, podczas gdy na zimnym nie zgrzyta nic.

post-133807-14352515671726_thumb.png

Napisano

ja linkę podciągnąłem z deka mocniej niż powinna być- sprzęgło bierze koło połowy więc wysprzęgla dobrze ale problem jest w takim przypadku inny, na zimnym sprzęgło chodzi aż miło, ale gdy auto się trochę rozgrzeje czuć wyraźny opór przy wciskaniu aż mam obawy że za którymś razem pęknie. Piszecie że na ciepłym jest efekt jakby długiej linki ale jak to tłumaczyć ? linka się rozszerza- wydłuża pod wpływem temperatury? czy coś innego powoduje taki efekt??

Napisano

masz dokładnie taki sam problem jak ja....

na zimnym cacy, na ciepłym problemy z I i wstecznym....

myślałem o tym sporo czasu i stawiam na docisk sprzęgła sick.gif

Napisano
  • Autor

> Zacznij myslec o wymienie sptzegla, to nie wina linki !!!

Póki co podciągnąłem linkę o kilka obrotów i problem znikł

... a że sprzęgło jest na wykończeniu, to swoją drogą (szumi już na wysprzęglaniu)

Napisano

sam odpowiem na pytanie może się komuś przyda ; da się! tak zrobiłem wymieniłem długą na tą krótką dł. 860 i póki co jest lux.

Napisano
  • Autor

> da się! tak zrobiłem wymieniłem długą na tą krótką

> dł. 860 i póki co jest lux.

No to nareszcie jest konkret claps.gifwaytogo.gif

Na chłopski rozum krótka musi być lepsza od długiej chyba że jest jakiś haczyk, ciekawe co przyświecało konstruktorom kiedy projektowali linkę z zawijasem icon_rolleyes.gif

Napisano

> ciekawe co przyświecało konstruktorom kiedy projektowali linkę z zawijasem

też się nad tym zastanawiałem, może być coś takiego że krótka bardziej przenosi wibracje, długa pracuje płynniej, może tak...

Napisano

> też się nad tym zastanawiałem, może być coś takiego że krótka bardziej przenosi wibracje, długa

> pracuje płynniej, może tak...

Długa w katalogach jest przeznaczona do wersji z klimą.

Napisano

> Długa w katalogach jest przeznaczona do wersji z klimą.

no ja mam z klimą, ale nie wiem co ma jedno do drugiego zlosnik.gif

Napisano

> no ja mam z klimą, ale nie wiem co ma jedno do drugiego

pewnie o to, żeby się częściej psuła 893goodvibes.gif

Napisano

> mam dluga oryginalna, bo kupiona we fiacie za 150 zeta 3 lata temu i to samo, co jakis czas

> podciaganie, bo nie wysprzegla dobrze na cieplym na niskich biegach oraz wstrzykiwanie do

> pancerza nieco oleju

i wykrakalem crazy.gif

jade wczoraj i nagle pedal w podlodze, peklo to plastikowe oczko, ktore sie zaklada na pedal sprzegla

niestety element niewystepujacy oddzielnie, holowanko (na szczescie z ubezpieczenia), orginalna dluga linka plus wymiana i prawie 3 stowy mniej

dwie godziny pozniej i 5km i... znowu pedal w podlodze angryfire.gif tym razem pekl zaczep pod pedalem sprzegla, na ktorym sie to oczko zaczepialo

no i drugie holowanko, serwis juz zamkniety (AutoPlus w Gdansku), w poniedzialek rano jade wywalczyc jakis rabat, linka zalozona trzy lata temu dzialala miekko, teraz od poczatku ciezkawo, niewyregulowana, bo pedal sprzegla wyzej niz hamulca, a w dodatku mechanik widzac pekniecie oczka linki powinien sprawdzic stan elementu, na ktory nowa linke zaklada

Napisano

> no ja mam z klimą, ale nie wiem co ma jedno do drugiego

Nie wiem co ma, ale tak podają katalogi. Może kwestia mocowania linki, żeby się nie majtała pod maską. U mnie np linka (długa) jest przymocowana do przewodów od klimy i nawet jak trzymam nogę na pedale sprzęgła, to czuję pod butem kiedy sprężarka się cyklicznie wł/wył.

Napisano

> Moja klimy, a nawet filtra, nie miała, a linka jest długa.

moja tak samo blush.gif

a dodać też muszę, że od kilku dni świeci mi się lampka ABS, a ABSu w moim modelu nigdy nie było icon_eek.gifhehe.gif

Napisano

> a dodać też muszę, że od kilku dni świeci mi się lampka ABS, a ABSu w moim modelu nigdy nie było

Może w zegarach ci zwora wypadła palacz.gif

Napisano

> Może w zegarach ci zwora wypadła

a może, ale bywało tak, że zapalała się na mrozie i gasła, a teraz świeci się non stop blush.gif

Napisano

> a może, ale bywało tak, że zapalała się na mrozie i gasła, a teraz świeci się non stop

Bez Twojej wiedzy doposażyli auto biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Długa w katalogach jest przeznaczona do wersji z klimą.

Moja Brava z długą linką, koło klimy nawet nie stała zlosnik.gif

Nie umiem chyba używać EPER-a bo mi wg niego wychodzi hydrauliczne sterowanie sprzęgłem pad.gificon_rolleyes.gif

Może ktoś się nudzi i mnie naprowadzi co źle robię szukając w EPER

VIN = zfa18200004565148

Napisano

> Bez Twojej wiedzy doposażyli auto

musieli w nocy, pod blokiem, jak spałem shocked.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.