Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uderzenie kołem w krawężnik - jaka mogła powstać usterka

Featured Replies

Napisano

Słowo wstępu:

Podczas zeszłorocznej zimy na jednym z zakrętów wyniosło tyłek auta (Kia Rio, ale to nieistotne biglaugh.gif) i uderzyłem dosyć mocno bokiem tylnego koła w krawężnik.

Budowanie napięcia

Wydawało się, że skończy się pogiętej feldze (nawet trzymała powietrze). Jednak po około miesiącu przez przypadek okazało się, że w wyniku uderzenia wygięciu, a po przedmiotowym miesiącu pęknięciu, uległ stabilizator poprzeczny tylny - drążek panharda co sugeruje, że uderzenie było silniejsze niż myślałem.

Clou sprawy:

Po kolejnym miesiącu odezwało się łożysko. Zostało więc wymienione, jednak szybko odezwało się po raz kolejny. I teraz odzywa się, domagając się wymiany, co 2-3 miesiące.

Zaczynam więc domniemywać, ze uszkodzeniu mogło/a ulec.... - no właśnie - co? Na jaką diagnozę pojechać (SKP/Geometria/inne), aby rzetelnie, bez guseł i wróżb określili co powoduje szybkie padanie łożysk w tylnym kole. A może niezawodne AK podpowie, gdzie szukać przyczyny szybkiej śmierci łożysk?

Napisano

> Po kolejnym miesiącu odezwało się łożysko. Zostało więc wymienione, jednak szybko odezwało się po

> raz kolejny. I teraz odzywa się, domagając się wymiany, co 2-3 miesiące.

A masz 100% pewności, że łożysko było dobrej jakości oraz zamontowane prawidłowo?

Napisano
  • Autor

> A masz 100% pewności, że łożysko było dobrej jakości oraz zamontowane prawidłowo?

Było już niestety kilka (~4) różnych - w tym oryginał KIA. Montowałem zarówno sam, jak i przez warsztat. Usterka wciąż powraca.

Istnieje niewielka szansa, że to wina błędnego montażu, ale właśnie m. in. to chciałbym zdiagnozować, tylko gdzie?

Napisano

> Było już niestety kilka (~4) różnych - w tym oryginał KIA. Montowałem zarówno sam, jak i przez

> warsztat. Usterka wciąż powraca.

> Istnieje niewielka szansa, że to wina błędnego montażu, ale właśnie m. in. to chciałbym

> zdiagnozować, tylko gdzie?

Rozumiem, że felga już prosta i nie powoduje przenoszenia na łożysko żadnych wibracji?

Napisano
  • Autor

> Rozumiem, że felga już prosta i nie powoduje przenoszenia na łożysko żadnych wibracji?

Tak, felga została wyprostowana w speczakładzie. Zresztą przez lato auto jeździło na alufelgach i problem nie zniknął.

Napisano
  • Autor

> Musi być skrzywiony czop piasty.

Jakie badanie, jest mi to w stanie definitywnie potwierdzić?

Napisano

> Jakie badanie, jest mi to w stanie definitywnie potwierdzić?

Na początek w dobrej stacji diagnostycznej sprawdź na rolkach parametry toczenia się koła.

Napisano
  • Autor

> Zgięta belka lub czop piasty - to samo kolega przerabia w Matizie.

> Opony Ci nie zjada nietypowo?

Przy zmianie przed zimą, nie zauważyłem niczego niepokojącego w wyglądzie opon.

Napisano

> Jakie badanie, jest mi to w stanie definitywnie potwierdzić?

Kompletna geometria (nie sama zbieżność) ale podejrzewam że masz uszkodzoną/zgiętą piastę

Napisano

Miałem podobną sytuację i do wymiany poszła cała piasta i problemów później nie było.

Napisano

> Najtaniej i najłątwiej będzie wymienić całą belkę

> belka RIO

Czemu nie...

> a swoja sprzedać

No ku..a nóz się w kieszeni otwiera, za poradę czerwona.gif

Ja bym wieszał na przydroznych gałęziach!

Napisano

> Musi być skrzywiony czop piasty.

ok.gif Tez bym tak obstwial

Szkoda łożysk , zacznij od piasty.

Napisano

> Najtaniej i najłątwiej będzie wymienić całą belkę

> belka RIO

> a swoja sprzedać

no.gif Patrzac na to w ten sposob , moze kupic jeszcze gorsze gówno , niż ma (bo może ktoś przywalił dwa razy mocniej)

Napisano

> Patrzac na to w ten sposob , moze kupic jeszcze gorsze gówno , niż ma (bo może ktoś przywalił

> dwa razy mocniej)

Zastanawiałem się właśnie czy ktoś się oburzy zlosnik.gif

I tu właśnie jest ryzyko, ale większość części jest z demontażu całych aut i są ok.

200-300zł belka wymiana 100zł i po kłopocie ok.gif

Napisano

> Zastanawiałem się właśnie czy ktoś się oburzy

Oburzyłem sie zlosnik.gif

Zdaje sobie sprawe z tego , ze wiekszosc czesci pochodzi z demontazu , ale na pewno sa tez na alegrogo sprzedawcy , ktorzy właśnie w ten sposób probuje odsprzedac swoje stare niesprawne graty.....

Kiedys gosc wystawil "Idealny" samoregulator do Punto II z abs-em , tylko tyle , ze nadawal sie on na smietnik. Na szczesacie po zwroceniu mu uwagi zakonczyl aukcje.

Napisano

> Oburzyłem sie

I prawidłowo, tylko trzeba mieć świadomość w jakiej czasoprzestrzeni się znajdujemy i minimalizować sobie ryzyko jeśli jest taka możliwość zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.