Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przesiadka z auta mocnego, wygodnego na....??

Featured Replies

Napisano

Kiedyś pytałem tutaj o za i przeciw posiadania mocnego auta. Marzenie spełniłem. Jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 156 V6.

Co mi się w niej podoba

- wyposażenie,

- materiały we wnętrzu (subiektywna opinia),

- moc (wykorzystywana w ~50%, ogień devil.gif rzadko),

- pozycja za kierownicą (tak jakby auto uszyte pode mnie).

Auto jest bardzo "przytulne", mocne, niepozorne hmm.gif, wygodne!

Leje co 10 000 km dobry olej, wymieniam co trzeba. Na chwilę obecną stać mnie, ale to się może zmienić.

Na co można się przesiąść nie rezygnując z wygody i (dobrze by było) osiągów, przy równoczesnym zmniejszeniu kosztów eksploatacyjnych? i to wszystko do 15 000 zł zlosnik.gif Czy istnieje jakiś złoty środek?

Napisano

to samo w dieslu po chipie

Napisano
  • Autor

> to samo w dieslu po chipie

Miałem właśnie dopisać, że odpowiada mi charakterystyka diesla.

Kumpel ma 156 2.4 jtd, podoba mi się ok.gif jemu z kolei widzi się moja V6 zlosnik.gif

Zapomniałbym, jeżdżę na gazie, spalanie 16 litrów + 1-2 l benzyny.

Napisano

> Miałem właśnie dopisać, że odpowiada mi charakterystyka diesla.

> Kumpel ma 156 2.4 jtd, podoba mi się jemu z kolei widzi się moja V6

zamieńcie się waytogo.gif

Napisano

> Nie odpowiada mi stan jego samochodu

zamień się na weekend w takim razie tylko żeby zobaczyć czy Ci pasuje takie auto

Napisano
  • Autor

> zamień się na weekend w takim razie tylko żeby zobaczyć czy Ci pasuje takie auto

Nie pasuje mi bo: dwumasa jest na skończeniu, przeguby chrupią, auto lekko nie ma....ciekawe co pierwsze pójdzie zlosnik.gif

Ale w sumie kilka km mogę zrobić ok.gif

Jeśli chodzi o osiągi to nie są dużo gorsze od V6.

W domu mam, Lagunę II 1.9 dCi, jak dla mnie muł, ale jeździ się przyjemnie.

Napisano

Czyli potrzebujesz diesla czy benzyniaka z LPG bo już się gubię zlosnik.gif

Jest pełno opcji szybkich, eko autek, tylko problem robi się gdy dysponujesz tylko taką kwotą.

Napisano

imo wątek bez sensu grinser006.gif

Jeśli AR już jeździ na LPG, a następne ma jeździć równie szybko to ja nie widzę sposobu żeby przy okazji było taniej...

żaden diesel nie będzie jeździł taniej jeśli ma być równie szybki... a to wszystko do 15kpln więc niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli potrzebujesz diesla czy benzyniaka z LPG bo już się gubię

To ja tu zadaje pytania zlosnik.gif obojętne czy diesel, czy LPG wink.gif

> Jest pełno opcji szybkich, eko autek, tylko problem robi się gdy dysponujesz tylko taką kwotą.

Chętnie wysłucham

Napisano

> Czy istnieje jakiś złoty

> środek?

Gaz załóż. Będzie taniej. (EDIT: nie doczytałem, że już masz)

Masz pewne auto, które Ci się podoba, przy zmianie auta stracisz kasę i będziesz w posiadaniu auta niepewnego.

Ja się przesiadłem (po stłuczce) z Safrane V6 3.0 LPG na Bravę 1.6 LPG i długo się przyzwyczajałem do mniejszego auta.

Wielkość, osiągi (choć tu nie ma tragedii) i przede wszystkim jakość wnętrza.

W końcu przywykłem ale jednak to już nie to samo.

Jeśli idzie o oszczędności, to z paliwem są niewielkie, zamiast 15-16l spalam 10-11.

Wyraźnie mniejsze jest OC, oraz fakt, że renówka wymagała co jakiś czas napraw (części do większego są droższe) a fiacina się skubana nic nie psuje (ale to raczej kwestia zadbania danych egzemplarzy), a części eksploatacyjne (choćby klocki, tarcze, opony itp) są do fiaciny tanie.

Napisano

> To ja tu zadaje pytania obojętne czy diesel, czy LPG

> Chętnie wysłucham

Mondeo 2.5 V6 170KM.

Nawet dość tanie bo zadbany kawałek blachy dostaniesz już pewnie za jakieś 17 k PLN. Z gazem lubi współpracować.

Seat Toledo 2.3 V5 150 KM

Też będzie jeszcze dosyć wygodne, a i gaz daje rade, choć u kolegi jeździ tylko na 3 albo 4 gary bo "gaziarze" coś mu nakopali podczas instalacji hehe.gif

Ja bym się za rdzawowozem rozglądał, części tanie, serwis ogólnodostępny i będzie trudno znaleźć raczej takiego autka.

Napisano

> to samo w dieslu po chipie

to nie to samo

jechalem 159 JTDM i jak na fotelu pasazera nawet bylo OK

to jak wsiadlem za fajere to juz byla porazka

diesel i tego typu auto to nie jest to (szczegolnie po V6)

Napisano
  • Autor

> imo wątek bez sensu

> Jeśli AR już jeździ na LPG, a następne ma jeździć równie szybko to ja nie widzę sposobu żeby przy

> okazji było taniej...

> żaden diesel nie będzie jeździł taniej jeśli ma być równie szybki... a to wszystko do 15kpln więc

Nie musi być równie szybki, te 9 s do 100 wystarczy zlosnik.gif

Ogromnym minusem mojej 156 jest stan blacharki. Tragedii nie ma, podłoga zabezpieczona jest bardzo dobrze, jednak progi i doły przednich błotników nie nadążają za stanem mechanicznym oslabiony.gif Korozja, to jest to co mnie najbardziej boli.

Napisano

> Kiedyś pytałem tutaj o za i przeciw posiadania mocnego auta. Marzenie

e36 r6

bedzie taniej

Napisano

Lancia Lybra 2.0 20v +lpg - przyjemne, wygodne autko z dobrymi osiągami... ale czy będzie taniej? niewiem.gif

Napisano

> Nie musi być równie szybki, te 9 s do 100 wystarczy

to sprawa jest prosta w miarę, wszystko co ma powyżej ~150km od kompaktów w górę zlosnik.gif

Napisano

Przesiadłem się z komfortowego (imo) 3,2 V6 na klekota 1.6 .... do tej pory zastanawiam się jakby tu wrócić na tamtą drogę zlosnik.gif

Napisano

> Lancia Lybra 2.0 20v +lpg - przyjemne, wygodne autko z dobrymi osiągami... ale czy będzie taniej?

Zależy co się trafi, loteria. Bez względu na to czy Lybra czy cokolwiek innego, nawet słynące z niezawodności XXX*). Nigdy nie wiadomo jakie padło się kupi i jakich inwestycji będzie wymagało. Póki auto jeździ i nie psuje się na potęgę, a jednocześnie się podoba jako takie nie widzę sensu zmieniać.

*) XXX : zależy od przekonań wink.gif

Napisano
  • Autor

> e36 r6

> bedzie taniej

RWD, AWD, Van (mocny i wygodny) to są marzenia, które muszę w swoim życiu zrealizować zlosnik.gif Niestety e36 nie podoba mi się

Napisano
  • Autor

> Lancia Lybra 2.0 20v +lpg - przyjemne, wygodne autko z dobrymi osiągami... ale czy będzie taniej?

Taniej raczej nie będzie. Jeśli Lybra to jak dla mnie tylko diesel

Napisano
  • Autor

> to sprawa jest prosta w miarę, wszystko co ma powyżej ~150km od kompaktów w górę

Ale czy plastik w środku nie wystraszy mnie? ooniee.gif

Napisano

> Ale czy plastik w środku nie wystraszy mnie?

to dodatkowy warunek: jakaś topowa wersja

Napisano
  • Autor

> Przesiadłem się z komfortowego (imo) 3,2 V6 na klekota 1.6 .... do tej pory zastanawiam się jakby

> tu wrócić na tamtą drogę

No to Panieee! W zasadzie to najwięcej mi namąciłeś w głowie zlosnik.gif Na początku pisałeś, że jesteś zadowolony z omegi i vectry V6 co mnie w jakiś sposób przekonało do wyboru. Moje plany stały się faktem, to kupiłeś diesla i szerzyłeś wesołą nowinę, że jest wolniej ale za to dużo oszczędniej i ogólnie jesteś zadowolony. Zdecyduj się i nie mąć w głowie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zależy co się trafi, loteria. Bez względu na to czy Lybra czy cokolwiek innego, nawet słynące z

> niezawodności XXX*). Nigdy nie wiadomo jakie padło się kupi i jakich inwestycji będzie

> wymagało. Póki auto jeździ i nie psuje się na potęgę, a jednocześnie się podoba jako takie nie

> widzę sensu zmieniać.

> *) XXX : zależy od przekonań

W zasadzie to sam nie wiem, w kwestii samochodu moje plany zmieniają się bardzo szybko, raz myślę rozumem a kiedy indziej sercem. Serce podpowiada mi - zostaw Alfę, nie patrz na rdzę, ciesz się zlosnik.gif Rozum - i tak nie korzystasz z pełnych możliwości V6, popatrz na rdzę! A jak coś się sypnie w silniku?

Napisano
  • Autor

> Mondeo 2.5 V6 170KM.

> Nawet dość tanie bo zadbany kawałek blachy dostaniesz już pewnie za jakieś 17 k PLN. Z gazem lubi

> współpracować.

Rocznikowo do 2001?

> Seat Toledo 2.3 V5 150 KM

Jeśli Toledo to nie lepiej 1.8 T? Brat szwagra ma zwykłe 1.8 ale z fajnym wyposażeniem, jednak plastik w środku troszkę odstrasza.

> Ja bym się za rdzawowozem rozglądał, części tanie, serwis ogólnodostępny i będzie trudno znaleźć

> raczej takiego autka.

Napisano

> Rocznikowo do 2001?

Tak jest

> Jeśli Toledo to nie lepiej 1.8 T? Brat szwagra ma zwykłe 1.8 ale z fajnym wyposażeniem, jednak

> plastik w środku troszkę odstrasza.

> > raczej takiego autka.

Mniej dostępne, większa możliwość awarii.Ale co kto woli zlosnik.gif

Napisano

> Tak jest

Czy te mondeo nie rdzewieją?

Napisano

> e36 r6

> bedzie taniej

w czym? bo chyba nie w zużyciu paliwa

Napisano

> w czym? bo chyba nie w zużyciu paliwa

w zuzyciu oleju, w wersji m52 w zuzyciu pb/lpg

w kosztach rozrzadu ktorego nie trzeba ruszac

i ogolnie lepiej zrobiony samochod niz 156

Napisano

> RWD, AWD, Van (mocny i wygodny) to są marzenia, które muszę w swoim życiu zrealizować Niestety

> e36 nie podoba mi się

no to moze cos z vag

a6 c5 1.8T ?

Napisano

> Czy te mondeo nie rdzewieją?

a które fordy nie rdzewieją... zlosnik.gif

Napisano

> a które fordy nie rdzewieją...

Stare Galaxy smile.gif

Napisano

> Stare Galaxy

mój focus z 2009r też jeszcze nie rdzewieje, ale to pewnie kwestia czasu zlosnik.gif

W przypadku mondeo już bym pominął ewentualną rudą, bardzo wygodnie jeździło mi się tym autkiem zlosnik.gif

Napisano

> No to Panieee! W zasadzie to najwięcej mi namąciłeś w głowie Na początku pisałeś, że jesteś

> zadowolony z omegi i vectry V6 co mnie w jakiś sposób przekonało do wyboru. Moje plany stały

> się faktem, to kupiłeś diesla i szerzyłeś wesołą nowinę, że jest wolniej ale za to dużo

> oszczędniej i ogólnie jesteś zadowolony. Zdecyduj się i nie mąć w głowie

Hmmm, ok

1 - Jest taniej przy eksploatacji.

2 - Auto jest od nowości u mnie

3 - Mam gwarancję i asistans producenta

4 - Mam bagażnik niezajęty przez butle czy inne koło zapasowe.

AAAALEEE zlosnik.gif

1 - wtedy miałem prawdziwy silnik w samochodzie zlosnik.gif

2 - turlałem się w komforcie którego teraz nie mam nawet w 10% (pomijając wyposażenie, to jeszcze sam komfort jazdy, tłumienie nierówności, automatyczna skrzynia)

3 - Jak podliczyć wszystkie koszty, łącznie z zakupem, to jednak Omega per saldo była tańsza. Ona kosztowała 30 coś tyś, sprzedałem ją w zasadzie bez straty, a Hultaj kosztował 64.

4 - tamten samochód kochałem, a ten lubię zlosnik.gif

Identyczne odczucia ma moja Żona, która przesiadła się z Vectry do Puziola 307 z tym że u niej jest gorzej bo nie był kupiony jako nowy tylko 2 letni i już nie ma gwarancji. Jedyna zaleta: jest taniej (z tym że ona nie miała LPG, a ja w Omedze miałem)

Reasumując, gdybym teraz miał dokonać zmiany, to bym tego nie zrobił. Wkurzał mnie gaz i częste tankowanie, ale ... coś za coś.

Napisano
  • Autor

> 1 - wtedy miałem prawdziwy silnik w samochodzie

> 2 - turlałem się w komforcie którego teraz nie mam nawet w 10% (pomijając wyposażenie, to jeszcze

> sam komfort jazdy, tłumienie nierówności, automatyczna skrzynia)

> 3 - Jak podliczyć wszystkie koszty, łącznie z zakupem, to jednak Omega per saldo była tańsza. Ona

> kosztowała 30 coś tyś, sprzedałem ją w zasadzie bez straty, a Hultaj kosztował 64.

> 4 - tamten samochód kochałem, a ten lubię

I to są faktycznie niepodważalne argumenty.

> Identyczne odczucia ma moja Żona, która przesiadła się z Vectry do Puziola 307 z tym że u niej jest

> gorzej bo nie był kupiony jako nowy tylko 2 letni i już nie ma gwarancji. Jedyna zaleta: jest

> taniej (z tym że ona nie miała LPG, a ja w Omedze miałem)

> Reasumując, gdybym teraz miał dokonać zmiany, to bym tego nie zrobił. Wkurzał mnie gaz i częste

> tankowanie, ale ... coś za coś.

Omega i tak ma ogromny bagażnik, w Alfie zrobił się mikro zlosnik.gif tankowanie co 200-250 km. Człowiek jak się już przyzwyczaił do komfortu to mu ciężko przesiąść się do czegoś zwykłego, choć nawet bezawaryjnego i tańszego.

Zobaczymy jak potoczy się moja przygoda z Alfą, na chwilę obecną trwa ok.gif

Napisano

> to nie to samo

> jechalem 159 JTDM i jak na fotelu pasazera nawet bylo OK

> to jak wsiadlem za fajere to juz byla porazka

> diesel i tego typu auto to nie jest to (szczegolnie po V6)

Nie porównuj 159 do 156 - to jak porównanie usportowionego kompakta do przyciężkawej i komfortowej limuzyny z nadwagą!

Napisano

W miare duży, w miare wygodny, tani w eksploatacji i do tego z jakimiś osiągami to:

1. Passat B5 1.8T

Tak, wiem że oklepany, wiem że za niemiecka deska, itd, itd, itd...

2. Honda Accord 2.0, lub 2.2

Brak Kombi, jeśli to Ci przeszkadza.... Ale jaka bezawaryjność!

3. Mondeo MKIII 2,5 V6

Bardzo ciężko o dobry egzemplarz.... A nawet dobry nie będzie tak bezawaryjny jak Passat, a o Accordzie to już nie wspominam...

4. Camry 3.0 V6

Z tych 15kpln zostanie jeszcze pare pln... smile.gif Fura na której, tak jak na Carina E i Corolla E9, toyota zbudowała swoją legende bezawaryjności.

5. Honda Legend 3,5 V6

Dostępnośc części...... no jest... ale nie na "wyciągnięcie dłoni". Za 15kpln troszkę naszukasz się, ale znajdziesz ładną.... Oczywiście klima automatyczna, skóry, jakieś tempomaty to takie wyposarzenie standardowe... Niestety (chyba niestety?) trzeba pogodzić się z automatem...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.