Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2x Renault Grand Scenic

Featured Replies

Napisano

Planuje zakupic żonie auto. Padłlo na Renault Grand Scenic II.

I znalazłem dwa egzemplaże, podbne ale jakże różne... i mam dylemat.

Scenic nr1 2.0 16V

+ Auto dość dobrze wyposazone.

+ niby ładne , podobno bezwypadkowe

+/- przebieg podobno 110 000km ale kto to sprawdzi

- sprowadzone więc + opłaty (1500zł).

Scenic nr 2 2.0 16V Turbo

W zakupie droższy ale w sumie tańszy bo zarejstrowany.

+ silnik 2.0 Turbo food.gif więc już jakos jedzie

+ bogatsza wersja bo xenon , skóra, 2x szyberdach i inne pieroły.

+ pierwszy właściciel, serwisowany w ASO do końca

- przebieg 210000km ale za to 100% pewny

- do wymainy końcówka drązka

I tak dwa skrajnie różne koncepcje. Jedno przywiezione z Francji i niby mniejszym przebiegiem. Drugie max wyposażone rok młodsze ale z wiekszym przebiegiem za to pewnym.

Co byście wybrali i dlaczego.

(prosze nie proponowac innych aut chodzi bardziej o dwie koncepcje kupowania auta niż o model auta)

Napisano

Zabrać auta do Renault i niech powiedzą co z nimi.

Z tego co pamiętam, to 2.0 u mnie w fabryce w Espace nie dotrzymał do 100kkm i zatarł się, czy coś w tym stylu, że nadawał się do kapitalnego remontu.

Napisano

> Zabrać auta do Renault i niech powiedzą co z nimi.

> Z tego co pamiętam, to 2.0 u mnie w fabryce w Espace nie dotrzymał do 100kkm i zatarł się, czy coś

> w tym stylu, że nadawał się do kapitalnego remontu.

Brałbym ten zarejestrowany ok.gif Do ceny pierwszego dolicz jeszcze zarobek handlarza, koszty transportu i wychodzi, że musiał dać za niego jeszcze sporo mniej...

Edit:

Chociaż ten zarejestrowany wygląda na bardzo zmęczony życiem oslabiony.gif

Najlepiej wziąć VIN i posprawdzać ok.gif

Napisano
  • Autor

> Brałbym ten zarejestrowany Do ceny pierwszego dolicz jeszcze zarobek handlarza, koszty transportu

> i wychodzi, że musiał dać za niego jeszcze sporo mniej...

> Edit:

> Chociaż ten zarejestrowany wygląda na bardzo zmęczony życiem

> Najlepiej wziąć VIN i posprawdzać

No własnie wiesz jak jest. Pierwszy wypicowany az w oczy kole. Drugi zrobiony normalnie tak jak ktoś uzywał. Sam sprzedałem teraz auta i był wiekszy syf wink.gif

Co do zarobku to napewno musiał zarobić. W rzeszy mam takiego do kupienia za 3800 Euro (pewnie za 3500ł by oddał). Ale niechce mi się jechac 900km.

Napisano

> No własnie wiesz jak jest. Pierwszy wypicowany az w oczy kole. Drugi zrobiony normalnie tak jak

> ktoś uzywał. Sam sprzedałem teraz auta i był wiekszy syf

> Co do zarobku to napewno musiał zarobić. W rzeszy mam takiego do kupienia za 3800 Euro (pewnie za

> 3500ł by oddał). Ale niechce mi się jechac 900km.

To już będziesz musiał zdecydować ok.gif Prawodopodobnie właściciel tego zarejestrowanego umyłby go, zrobił ładnie zdjęcia i wyglądałyby podobnie zlosnik.gif

Napisano

Pierwszy wypicowany, aż w oczy kole, drugi z kolei trochę sponiewierany - brak znaczka (pierdoła), urwana tylna wycieraczka i naklejka z adresem www na tyłku...

Pierwszy - wiadomo - handlarz musi zarobić, auto jest ładne z wyglądu - a jeżeli mechanicznie jest OK to można brać (zawsze to parę stówek na czyszczeniu wnętrza oszczędzisz). Drugi - pasuje sprawdzić, czym zajmuje się firma, jaką funkcję pełni w niej osoba, która tym autem jeździła (przypuszczam, że kierownik regionalny albo jakiś "ważniejszy" PH). Jeżeli nie ma nabite nie wiadomo ile i widywał serwis - też może być ciekawą ofertą. Niemniej jednak - nie sądzę, żeby kiedykolwiek był traktowany tak, jak wypada traktować doładowany silnik.

Napisano

2.0T w Lagunie i Espace ma dwumase, mysle ze tutaj moze byc podobnie sick.gif

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem. Auto jest z firmy Porjektójącej wnetrza. Kto jeździł nie dopytałem ale to chyba jakas międzynarodowa firma i chyba raczej przedstawiciel nie jeżdził bo auto za bogate. Przedstawiciel by jeździł Clio :D

Napisano

iciel nie jeżdził bo auto za bogate.

> Przedstawiciel by jeździł Clio :D

nie generalizuj ... ja też jestem przedstawicielem ...

a latam sobie tym co po lewej zlosnik.gif

Napisano

Ochłoń, pomyśl i potem poszukaj jakieś inne auto.

Nie pchaj się w to bo będziesz klął na czym świat stoi.

Napisano

A najlepiej Vaga sick.gif

To nie sa zle auta, to uzytkownicy sa zli bo nie mysla...

Napisano

Też chciałem kupić Scenica II 2,0 16V, tyle, że krótkiego.

Jak mi się kontrolki zapaliły to zrezygnowałem... zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

Mialem Lagune 2.0T. STrasznie drogi silnik w utrzymaniu przedewszystkim bo wiekszosc czesci dostepne tylko w orginale w ASO. NP sprzeglo z dwumasa ponad 6k pln...

Napisano

> A najlepiej Vaga

> To nie sa zle auta, to uzytkownicy sa zli bo nie mysla...

Odpuść. To nie tylko moja opinia. To głównie opinia użytkowników megane2 laguny2 sceników i espaców. Ooo sory znam jednego właściciela espaca. Jest zadowolony z samochodu bo przejechał ponad 200kkm w zasadzie bez większych usterek. Teraz zmienia auto. Nie, nie kupi już franczyzny.

I odczep się od tego Vaga. Nic nie poradzisz że są po prostu lepsze.

A można kupić choćby taką zafirę. Bardziej bym w coś takiego szedł.

Napisano
  • Autor

> A można kupić choćby taką zafirę. Bardziej bym w coś takiego szedł.

Szwagier ma Espace (tego starszego 2000 rok) i generalnie zadowolony. Chciałem Sharana 1.8T ale żonie się nie podoba.

Zafira znowu obojgu sie nie podoba a nowa jeszcze za droga.

Napisano

> Szwagier ma Espace (tego starszego 2000 rok) i generalnie zadowolony. Chciałem Sharana 1.8T ale

> żonie się nie podoba.

> Zafira znowu obojgu sie nie podoba a nowa jeszcze za droga.

Stary Espace w firmie zarówno a.d. 1994 jak i a.d. 1999 przejechały ponad 400 kkm bez większej usterki silnika. Obie wersje benzynowe. Na Espace a.d. 2004 taniej chyba wykupić karnet na taksówkę tak często się sypie. Głównie elektronika ale i błache wymiany nie należą do rzadkości (normy eksploatacyjnej). Myślę, że podobnie rzecz się ma ze Scenikiem i Meganem. Niech kolega poprosi żonę o kubeł zimnej wody na głowę i przemyśli zakup takiegoż wynalazku. Co do sedna sprawy pierwszy to picer plastik fantastik plak itp. Ja bym brał ten drugi, oddał do pralni, przepolerował lakier i masz pewne auto a handlarzyków trzeba omijać z daleka. Problemem jest tylko ten przebieg. 200 kkm może już odcisnąć spore piętno na samochodzie jakkolwiek kto by go nie użytkował.

Napisano

tak tak i wieczne problemy z maglem w Zafirze B... Poza tym w moim odczuciu wcale nie komfortowe auto, po trasie wawa-poznan mam srednio mile wspomnienia odnosnie wygody tego auta...

Napisano

Problemy ktore wymieniles wystepuja glownie z silnikami DCI, silniki benzynowe ciesza sie naprawde dobra opinia.

Napisano

> Ochłoń, pomyśl i potem poszukaj jakieś inne auto.

> Nie pchaj się w to bo będziesz klął na czym świat stoi.

miałeś taki pojazd czy powtarzasz obiegowe opinie od cioci Bronci szwagrowego brata siostry? wazniak.gif

ci co nie mieli dziwnym trafem mają najwięcej do gadania cfaniak.gif czytasz na forach, na które przychodzą ludzie, którym się auto popsuło. dziwnym trafem nie ma tam tych, którym się NIE psuje lub którzy z byle popierdułką nie pędzą do ASO.

wejdź na fora ludowozów i zobacz, jakie tam mają problemy. czasy niemieckiej solidności skończyły się na etapie Panzerkampfwagen VI Tiger

matadorRS - zastanowiłbym się (z tych dwóch oczywiście) nad tym drugim modelem. jest zdecydowanie lepiej wyposażony (choćby ESP, oryginalne czujniki, radio CABASSE , tylna szyba otwierana) chociaż widok przedstawia stan z dnia dzisiejszego. wydaje się być pojazdem kupionym w Polsce ok.gif

może poszukaj coś z innych GS?

Napisano

> miałeś taki pojazd czy powtarzasz obiegowe opinie od cioci Bronci szwagrowego brata siostry?

> ci co nie mieli dziwnym trafem mają najwięcej do gadania czytasz na forach, na które przychodzą

> ludzie, którym się auto popsuło. dziwnym trafem nie ma tam tych, którym się NIE psuje lub

> którzy z byle popierdułką nie pędzą do ASO.

> wejdź na fora ludowozów i zobacz, jakie tam mają problemy. czasy niemieckiej solidności skończyły

> się na etapie Panzerkampfwagen VI Tiger

> matadorRS - zastanowiłbym się (z tych dwóch oczywiście) nad tym drugim modelem. jest zdecydowanie

> lepiej wyposażony (choćby ESP, oryginalne czujniki, radio CABASSE , tylna szyba otwierana)

> chociaż widok przedstawia stan z dnia dzisiejszego. wydaje się być pojazdem kupionym w Polsce

> może poszukaj coś z innych GS?

Ja tego serwisuję dość sporo. Słyszę co mówią klienci.

Więc swoją frustrację możesz wyładowywać na kimś innym grinser006.gif

Napisano

> Ja tego serwisuję dość sporo. Słyszę co mówią klienci.

ha - widać gdyby nie te powszechnie psujące się, badziewne SC to tylko wulkanizacja by Ci została zlosnik.gif

BTW - do lekarza idzie chory, do baru mlecznego głodny, a do Ciebie przyjeżdża uszkodzony. byle nie na reklamacje icon_rolleyes.gif

Napisano

> tak tak i wieczne problemy z maglem w Zafirze B... Poza tym w moim odczuciu wcale nie komfortowe

Jakie wieczne problemy z maglownicą?

Kolego chyba pomyliłeś modele....

Pracując w ASO Opla nie zauważyłem za dużo takich przypadków w Zafirze B... hmm.gif

Napisano

> ci co nie mieli dziwnym trafem mają najwięcej do gadania

Ja mialem i nie chce wszczynac wojny z kacikiem Adama Slodowego na ,ktorym to jestes glownym szpecmajstrem wink.gif Nowy Scenic nie dawal pewnosci a co dopiero zajazd po repie lub z francji od handlarza.

Z ciekawostek ostatnio przy okazji wymiany oleju w doblo zagadalem pana ,ktory podjechal grandem na serwis...

Jego opinia o aucie = bo żona nie chce innego.

Ile on rzeczy w tym aucie wymienil facepalm%5B1%5D.gif

Dlatego jak juz,ktos sie upiera na scenica to trzeba dlugo szukac , duzo zaplacic i najlepiej kupic polifta ( niewazne czy I czy II).

Bo tanio to potem zaczyna sie dramatyczna kasa albo godziny na forum i zrob to sam no.gif

Napisano

mam wklejać linki z problemów jakie trapią ludowozy? palacz.gif

auta jak każde inne - zepsuć się może wszystko.

a jak wspomniałem - najwięcej zawsze trajkotają czytacze i wysłuchiwacze no.gif

Napisano

> mam wklejać linki z problemów jakie trapią ludowozy?

Ale co Ty o tych ludowozach ? Gdzie ja wspomnialem o ludowozach. IMHO lepszy bedzie nawet c-max czy XP.

> auta jak każde inne - zepsuć się może wszystko.

> a jak wspomniałem - najwięcej zawsze trajkotają czytacze i >wysłuchiwacze

Ale ja rozmawiam na zywo z wlascicielami i jeszcze nie poznalem takie ,ktory bylby zadowolony z usterkowosci tego auta.

Napisano

> Ale co Ty o tych ludowozach ? Gdzie ja wspomnialem o ludowozach. IMHO lepszy bedzie nawet c-max czy

> XP.

przecież ludowozy zawsze są OH! AH! one nie jeżdżą na naprawę tylko na przegląd połączony z wymianą 20% części.

czyste banialuki z usterkowością tych aut. jak już znalazleś mnie gdzieś tam (ale gdzie? bo w kilku miejscach jestem) to poczytaj inne topiki, także tych zadowolonych i miej rzetelną opinię.

> Ale ja rozmawiam na zywo z wlascicielami i jeszcze nie poznalem takie ,ktory bylby zadowolony z usterkowosci tego auta.

tak, jakby reszta kierowców była zadowolona grinser006.gif

Napisano

> przecież ludowozy zawsze są OH! AH! one nie jeżdżą na naprawę tylko na przegląd połączony z

> wymianą 20% części.

> czyste banialuki z usterkowością tych aut.

Stary zapetliles sie... Gdzie ja pisalem cos o vagach ?

> tak, jakby reszta kierowców była zadowolona

Nie odwracaj kota ogonem no.gif

Napisano

> Stary zapetliles sie... Gdzie ja pisalem cos o vagach ?

ale co to znaczy "stary"? tuk.gif

wiem, że Ty NIE pisałeś, bo jest ogólny prikaz, by nie dźwigać tego tematu, ale JA napisałem. może być?

Napisano

> ale co to znaczy "stary"?

> wiem, że Ty NIE pisałeś, bo jest ogólny prikaz, by nie dźwigać tego tematu, ale JA napisałem. może

> być?

facepalm%5B1%5D.gifhahaha.gif paniee normalnie reno dzihad grinser006.gif

Dobra EOT bo bany wylapiemy.

Napisano

Siostra kupiła scenica co prawda z 1.6 16v udało jej się wyrwać z oryginalnym przebiegiem ok 70 tyś. i jest zadowolona żadnych usterek do tej pory nie było. Bardzo fajne wygodne auto smile.gif

Na początku chciała diesla ale obrzydziłem jej marudzeniem o kosztach np. turbo itp..

Pomimo wszystkiego obejrzałbym najpierw tego 1

A przekomarzanie się, że vag to jest super wypas itd. zostawię bez komentarza

Napisano

> Jakie wieczne problemy z maglownicą?

> Kolego chyba pomyliłeś modele....

> Pracując w ASO Opla nie zauważyłem za dużo takich przypadków w Zafirze B...

Bo z takimi problemami, ludzie nie jeżdżą do ASO, tylko do pana Zenka, który zrobi im to nie za 5000 a za połowę ceny.

Napisano

> Siostra kupiła scenica co prawda z 1.6 16v udało jej się wyrwać z oryginalnym przebiegiem ok 70

> tyś. i jest zadowolona żadnych usterek do tej pory nie było. Bardzo fajne wygodne auto

> Na początku chciała diesla ale obrzydziłem jej marudzeniem o kosztach np. turbo itp..

> Pomimo wszystkiego obejrzał bym najpierw tego 1

To niech wymienia olej co 10-15kkm , KZFR dluzej pozyje waytogo.gif

> A przekomarzanie się, że vag to jest super wypas itd. zostawię >bez komentarza

claps.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.