Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zniżki OC jak to jest

Featured Replies

Napisano

mam sobie 126p i na niego w maju zanabede 20% znizki na OC

jednoczesnie rejestruje teraz drugie auto jako wspolwlasciciel z moim tata ktory ma pelne znizki na OC

pytanie czy znizki przejda na malucha ktorego jestem jedynym wlascicielem czy bedzie normalna droga nabywania czyli 10% na rok bezszkodowy a tylko na drugim aucie bedzie 60% ??

Napisano

każdy nabywa zniżki indywidualnie... czyli Ty masz tyle co miałes, jedynie w przypadku gdy wspołwłasciciel ma wiecej to bierze sie jego pod uwage..

Napisano

To pytanie musisz zadać ubezpieczycielowi, u którego zamierzasz kupić polisę.

Napisano

> mam sobie 126p i na niego w maju zanabede 20% znizki na OC

> jednoczesnie rejestruje teraz drugie auto jako wspolwlasciciel z moim tata ktory ma pelne znizki na

> OC

> pytanie czy znizki przejda na malucha ktorego jestem jedynym wlascicielem czy bedzie normalna droga

> nabywania czyli 10% na rok bezszkodowy a tylko na drugim aucie bedzie 60% ??

jestem współwłaścicielem od dawien dawna wraz z moim ojcem jego pojazdu. kiedy kupiłem moto (a później bolid) i jestem jego jedynym właścicielem - zniżki przeszły w całości i od razu, bez gadania.

Napisano

> każdy nabywa zniżki indywidualnie... czyli Ty masz tyle co miałes, jedynie w przypadku gdy

> wspołwłasciciel ma wiecej to bierze sie jego pod uwage..

Nieprawda. Przejmuje znizki ojca i dzieki temu ma znizki na malca rowniez 60%. Inna sprawa, ze jesli malcem spowouje kolizje, to ojcu leca znizki jako wspolwlascicielowi drugiego samochodu.

Napisano

to ciekawe skąd weźmie sie takie zaświadczenie? Czy mam rozumieć, że np. nie mam zniżek, ojciec mnie dopisuje i później mam już tyle co on? dziwne...

Napisano

> to ciekawe skąd weźmie sie takie zaświadczenie?

od TU? może wystarczy oświadczenie, że jest się współwłaścicielem i ma tyle i tyle % zniżki? albo okazanie DR?

> Czy mam rozumieć, że np. nie mam zniżek, ojciec

> mnie dopisuje i później mam już tyle co on? dziwne...

no tak to jakoś działa - w moim przypadku się sprawdziło waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Nieprawda. Przejmuje znizki ojca i dzieki temu ma znizki na malca rowniez 60%. Inna sprawa, ze

no wlasnie pani w okienku stwierdzilajak napisalem

> jesli malcem spowouje kolizje, to ojcu leca znizki jako wspolwlascicielowi drugiego samochodu.

to wiem wlasnie i stad me zdziwienie i zapytanie tutaj bo byloby to dosc niesymetrycznie ale lobby ubezpieczeniowe jest mocne a ja nie siedze w ustawach

Napisano
  • Autor

> jestem współwłaścicielem od dawien dawna wraz z moim ojcem jego pojazdu. kiedy kupiłem moto (a

> później bolid) i jestem jego jedynym właścicielem - zniżki przeszły w całości i od razu, bez

> gadania.

od dawien dawna czyli wg pani w okienku nabral kolega przez 6 lat 60% bedac wspolwlascicielem

Napisano

potrafisz to podeprzeć stosownym przepisem, czy tylko piszesz, żeby pisać i wprowadzasz ludzi w błąd?

Napisano

> potrafisz to podeprzeć stosownym przepisem, czy tylko piszesz, żeby pisać i wprowadzasz ludzi w

> błąd?

Czy praktyka jest wystarczajacym dla ciebie argumentem? Zona przejela moje znizki, swoim seicento miala kolizje - stracilem znizki, poniewaz astre mamy wspolna. Wystarczy, czy mam szukac dalej?

Napisano

> Czy praktyka jest wystarczajacym dla ciebie argumentem? Zona przejela moje znizki, swoim seicento

> miala kolizje - stracilem znizki, poniewaz astre mamy wspolna. Wystarczy, czy mam szukac

> dalej?

Szukaj dalej. Podałeś zły przykład bo pewnie razem z żoną nie macie rozdzielności majątkowej więc w czasie kiedy jesteście małżeństwem nawet jak samochód jest zarejestrowany tylko na ciebie to należy on także do żony. I właśnie dlatego żona przejęła twoje zniżki.

Napisano
  • Autor

> Czy praktyka jest wystarczajacym dla ciebie argumentem? Zona przejela moje znizki, swoim seicento

> miala kolizje - stracilem znizki, poniewaz astre mamy wspolna. Wystarczy, czy mam szukac

> dalej?

to niech zadzwoni ze chce ubezpieczyc samochod sama ciekawe jak jej znizki policza (pod warunkiem do poprzedniego jest krocej dopisana niz 6 lat )

to ze obcinaja to wiadomo nie od dzis

pytanie jest czy przechodza czy jednak bedac dopisanym tylko z czasem 6 lat sie je nabywa

Napisano

> Szukaj dalej. Podałeś zły przykład bo pewnie razem z żoną nie macie rozdzielności majątkowej więc w

> czasie kiedy jesteście małżeństwem nawet jak samochód jest zarejestrowany tylko na ciebie to

> należy on także do żony. I właśnie dlatego żona przejęła twoje zniżki.

Tylko ze szkoda rozlcizana jest na osobie i nie ma tu zwiazku z rozdzielnoscia majatkowa. A szkdoa przeszla na mnie przez jeden wspolny samochod, ktorego oboje jestesmy wspolwlascicielami. Gdyby tak nie bylo, znizki stracilaby tylko ona. Prawda? Bo nie chcesz chyba powiedziec, ze po jej szkodzie i utracie znizek, ja majac wciaz wieksze moge je przekazac zonie i niezaleznie ile szkod spowodowala i ile znizek stracila w dalszym ciagu bedzie miala moje znizki?

Co do samego przejecia znizek przez zone, to obowiazywala pierwsza linia pokrewienstwa, ktora dla firm ubezpeiczeniowych jest inna niz w prawie rodzinnym. Pierwsza linia pokrewienstwa to dla firm ubepzieczeniowych to wspolmalzonek, ale juz nie dzieci, dlatego maz / zona nabiera prawo do znizek na mocy wspolnosci malzenskiej, natomiast dla innego pokrewienstwa tudziec checi nabycia znizek od onnej osoby jest dopisanie tej osoby lub siebie jako wspolwlasciciela do dowodu rejetracyjnego. Co ciekawe nie ma znaczenia w jakies czesci spisana zostanie umowa, TU przyjmuje ze wlascicielami sie jest pol na pol.

Napisano

> Nieprawda. Przejmuje znizki ojca i dzieki temu ma znizki na malca rowniez 60%. Inna sprawa, ze

Nieprawda

1. Jeśli masz na aucie współwłaściciela to przy wyliczaniu składki sa brane pod uwagę zniżki/zwyżki właściciela i współwłaściciela np

Tata ma 40 lat i 60 % zniżki

Ty masz 24 i 20% zniżki, co następuję

polisa będzie miała zniżkę z tytułu 60% Twojego ojca, oraz zwyżkę za Twój wiek i np. za krótko posiadane prawo jazdy. Z kążdym rokiem bezszkodowej jazdy Twoje zniżki rosną. W momencie kiedy osiągniesz 60% pewnie po 4 latach możesz spokojnie "pozbyć się" współwłaściciela.

2. Jeżeli ubezpieczasz auto jak jedyny właściciel otrzymujesz zniżki wys 20% + zwyżki za wiek i np krótkie prawo jazdy.

> jesli malcem spowouje kolizje, to ojcu leca znizki jako wspolwlascicielowi drugiego samochodu.

Prawda ojcu spadną do np 50% a Tobie do 10%.

Pzd

Napisano

Chyba cos pomieszales. W calej dyskusji pomijamy sytuacje specyficzne, czyli za maly staz, wiek i podobne - wiekszosc osob na forum to ludzie dorosli posiadajacy odpowiedni staz za kolkiem.

Napisano

Raczej nie pomieszałem, chodziło mi tylko o fakt że zniżki wynikające z posiadania współwłaściciela nie przechodzą w całości, w sposób automatyczny na konto tego który ma ich mniej, a posiada jeszcze pojazd którego jest wyłącznym właścicielem.

Pzd

Napisano

> Szukaj dalej. Podałeś zły przykład bo pewnie razem z żoną nie macie rozdzielności majątkowej więc w

> czasie kiedy jesteście małżeństwem nawet jak samochód jest zarejestrowany tylko na ciebie to

> należy on także do żony. I właśnie dlatego żona przejęła twoje zniżki.

To dodam, ze ja kiedys tez przejalem znizki ojca (wiec wspolnosci majatkowej brak).

Nie wiem co na to prawo z zakresu ubezpieczen itd, ale dopisalem sie do ojca, po roku kupilem auto i TU policzylo mi znizki pelne 60%.

Tyle, ze nie wiem czy ten przyklad i TU traktowac powaznie , bo jak ojciec 1 rozbil auto to nikomu nie zabrali znizek, za 2 razem jak przecwiczyl to samo to 10% znizki stracilem tylko ja hehe.gif

Napisano

> Raczej nie pomieszałem, chodziło mi tylko o fakt że zniżki wynikające z posiadania współwłaściciela

> nie przechodzą w całości, w sposób automatyczny na konto tego który ma ich mniej, a posiada

> jeszcze pojazd którego jest wyłącznym właścicielem.

> Pzd

Dokladnie wlasnie w ten sposob Dori weszla w posiadanie maksymalnych znizek na swoj samochod dzieki mnie (drugi samochod mamy wspolnie jako wspolwlasciciele w DR - samochod kupiony przed zawarciem zwiazku malzenskiego), wiec nie jest tak jak mowisz.

Napisano

To jest poprostu fart i niedokładność ubezpieczyciela na Wasza korzysc.. Nic tylko sie cieszyc, ale nie każdemu tak sie uda

Napisano

> To jest poprostu fart i niedokładność ubezpieczyciela na Wasza korzysc.. Nic tylko sie cieszyc, ale

> nie każdemu tak sie uda

Czy ja wiem, czy fart. W chwili obecnej np jeden z ubezpieczycieli chwali sie propmocja przejscia znizek OC na AC, co dla niektorych tez moze byc nielogiczne.

Napisano

> Czy ja wiem, czy fart. W chwili obecnej np jeden z ubezpieczycieli chwali sie propmocja przejscia

> znizek OC na AC, co dla niektorych tez moze byc nielogiczne.

Dlaczego nielogiczne? Skoro ktoś przez x lat nie spowodował wypadku to jakby miał AC i tak by z niego nie skorzystał.

Napisano

> Dlaczego nielogiczne? Skoro ktoś przez x lat nie spowodował wypadku to jakby miał AC i tak by z

> niego nie skorzystał.

A nie jest przypadkiem tak, ze znizki na AC nabywa sie wraz z biegiem ubezpieczenia i bezszkodowa jazda? Inaczej mowiac, mam max znizek na OC, ale nie mam AC. Nagle chce wykupic AC i ubepieczyciel sie pyta ile mam lat bezszkodowej jazdy z ubepieczeniem AC, Jesli nic, to mam AC bez znizek. A wiem, ze jedno z TU ma promocje - przepisanie znizek z OC na AC i u niego wtedy mialbym max na AC.

Napisano

Mój ojciec od wielu tat miał różne samochody i żadnej szkody. Dlatego ma od wielu lat 60% zniżek. Moja matka nigdy nie była współwłaścicielem żadnego samochodu ojca i nigdy nie miała prawa jazdy. Jednak jako żona miała 60% zniżek. Co też wykorzystałem ja gdy kupiłem pierwszy samochód. Zarejestrowałem go na mnie i na matkę mając od razu 60% zniżek. smile.gif Po 2 latach matka mi przekazała swoją cześć samochodu, wyrejestrowała się i od tamtej pory mam 60% zniżek. smile.gif I to wszystko powiedział mi taki mój kolega - cwaniaczek, który lubił wyszukiwać i wykorzystywać takie "luki prawne". smile.gif

Napisano

> Po 2 latach matka

> mi przekazała swoją cześć samochodu, wyrejestrowała się i od tamtej pory mam 60% zniżek.

Ile razy byłeś potem u agenta celem przedłużenia/zapłaty OC?

Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że zniżki przeszły na ciebie ot tak. Wg mnie to wyrobiłeś na razie ileśtam % zniżek przez te 2 lata bezszkodowej jazdy. Full zniżki to chyba 8 lat. Ale to też pewnie zależy od ubezpieczyciela.

Napisano

> Ile razy byłeś potem u agenta celem przedłużenia/zapłaty OC?

7 lat z Matizem (2 pierwsze z matką jako współwłaścicielem i potem 5 lat sam) i następnie 5 lat z Pikusiem. Zawsze 60% zniżek na AC i OC.

> Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, że zniżki przeszły na ciebie ot tak.

Wierzyć nie musisz. Ja też temu koledze nie wierzyłem, ale zrobiłem tak jak on i takie były efekty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.