Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śnieg marcowy Wackowi niezdrowy - spam wątek

Featured Replies

Napisano

Panowie i Panie,

Wraz z dniem 14 stycznia, dzięki Waszym głosom, kącik CTT stał się kącikiem technicznym. Rzućcie więc okiem na zaktualizowany regulamin. Postanowiliśmy z Ironem otworzyć Wam jednak furtkę na dyskusje nie tyczące się spraw technicznych. W tym, podwieszonym przez nas wątku.

Piszemy więc o wszystkim i o niczym, prosimy jednak aby miało to jakiś sens ok.gif.

Do dzieła więc 20.GIFwaytogo.gif.

Napisano

ehhh wczoraj już w krótkim rękawie kręciłem sie wokół mućki z planem wrzucenia alu z letnim paputkiem a dziś zaś mgła i kiepska pogoda. Długoterminowa też pokazuje temperatury w okolicach 0 w najbliższych dniach, więc trzeba dalej czekać:(

dla wstępnego rozluźnienia atmosfery wklejam pewien element który każdy prawdziwy tuner powinien zakupić do swojej Mućki biglaugh.gif

tuning

Napisano
  • Autor

> ehhh wczoraj już w krótkim rękawie kręciłem sie wokół mućki z planem wrzucenia alu z letnim

Nooo, ja dzisiaj w krótkim rękawie odkurzyłem sobie wnętrze - 14C robi robotę waytogo.gif.

Napisano

> tuning

No prosze te to już naprawdę nieźle imitują oryginał... a ja sie dziwiłem dlaczego tyle na kąciku Bravo zmieniło Hamulce

Napisano

> No prosze te to już naprawdę nieźle imitują oryginał... a ja sie dziwiłem dlaczego tyle na kąciku

> Bravo zmieniło Hamulce

bier na ta mega fabryczna serie 285mm zlosnik.gif

Napisano

> Nooo, ja dzisiaj w krótkim rękawie odkurzyłem sobie wnętrze - 14C robi robotę .

Ja w weekend wezme i cale alumy wymyje od wewnatrza po zimie, w Belgii +14*C zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ja w weekend wezme i cale alumy wymyje od wewnatrza po zimie, w Belgii +14*C

Eeee, to już zrobiłem z miesiąc temu zlosnik.gif.

Napisano

> Eeee, to już zrobiłem z miesiąc temu .

No ja musze odkrecic kazdego aluma i umyc zlosnik.gifzlosnik.gifa w Kwietniu jak bede w PL, to kupic wosk i wymyc do porządku.Ile jest od Ciebie do Belgii?? zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

W sobotę robiłem porządki w garażu i alumy zakupione od kolegi koxgp (czekają na przyszłą zimę) takie ładne czyste a moje letnie alumy brudasy, jak tylko zrobi się u nas cieplej zaraz będę je mył wink.gif

Napisano
  • Autor

> No ja musze odkrecic kazdego aluma i umyc a w Kwietniu jak bede w PL, to kupic wosk i wymyc do

> porządku.Ile jest od Ciebie do Belgii??

Wujek gugiel mówi, że jakieś 1100km smile.gif.

Ja akurat miałem ułatwione zadanie, bo zakładałem letnie i ściągałem zimowe wówczas - zimówki myjką i płynem do felg pojechałem, potem pasta Simoniza i na strych smile.gif.

Napisano

Było by bliżej, to spota mozna zorganizowac.To ile masz do PL??

Napisano

cholerka, prawie poległem dzisiaj z wymianą tarcz.... zabrałem się za to dość późno, prawie wszystko się ładnie odkręciło, chcę odkręcić jarzmo a tu zonk..... cóż to za śruba.....oczywiście opel sobie wymyślił 'gwinty w lewo' - ktoś podawał wcześniej że ma być torx 20 - prawie dobrze - bo to torx E 20 - tu na wsi u rodziców dobrze że jest taki sklep czynny do dwudziestej, wpadłem tam o 19:55 i udało mi się kupić taki klucz. Odkręcić jarzmo to też nie lada wyzwanie - śruby wkręcane na jakiś klej chyba - długa rurka i jakoś poszło smile.gif Tarcza też nie chciała zejść za prosto - młotek i heja. Na szczęście wszystko skończyło się pomyślnie - na razie tylko jedna strona bo już późno, rano zrobię drugą i zobaczy się jak to hamuje (komplet mikoda gt + ferodo premiere). ufff smile.gif

Napisano

> cholerka, prawie poległem dzisiaj

Przecież pisałem że nasadka torx zlosnik.gifo tutaj :-)

Napisano
  • Autor

> Było by bliżej, to spota mozna zorganizowac.To ile masz do PL??

Wg. wujka gugla 2300km, ale nigdy nie próbowałem tego przejechać - łatwiej i szybciej samolotem smile.gif.

Napisano

> cholerka, prawie poległem dzisiaj z wymianą tarcz.... zabrałem się za to dość późno, prawie

> wszystko się ładnie odkręciło, chcę odkręcić jarzmo a tu zonk..... cóż to za

> śruba.....oczywiście opel sobie wymyślił 'gwinty w lewo' - ktoś podawał wcześniej że ma być

> torx 20 - prawie dobrze - bo to torx E 20 - tu na wsi u rodziców dobrze że jest taki sklep

> czynny do dwudziestej, wpadłem tam o 19:55 i udało mi się kupić taki klucz. Odkręcić jarzmo to

> też nie lada wyzwanie - śruby wkręcane na jakiś klej chyba - długa rurka i jakoś poszło

> Tarcza też nie chciała zejść za prosto - młotek i heja. Na szczęście wszystko skończyło się

> pomyślnie - na razie tylko jedna strona bo już późno, rano zrobię drugą i zobaczy się jak to

> hamuje (komplet mikoda gt + ferodo premiere). ufff

Nie zapomnij podeptać po pedale jak poskładasz, bo byli tacy co zapomnieli grinser006.gif i wyrwali drzwi od garażu.

Na pewno przez pierwsze 100-200 km będziesz zawiedziony, zanim układ się nie ,,poukłada'' hamulce będą słabsze niż były , na to też weź poprawkę waytogo.gif Miałem taki zestaw w Multipli, hamowało dobrze choć głośniej niż na zwykłych tarczach (Mikoda Gt to te nawiercane tarcze o ile pamiętam ?)

Napisano

> dobrze choć głośniej niż na zwykłych tarczach (Mikoda Gt to te nawiercane tarcze o ile

> pamiętam ?)

Nawiercane i nacinane wink.gif

Napisano

> Przecież pisałem że nasadka torx o tutaj :-)

wybiórczo widziałem torx 20, 'nasadka' umknęła wink.gif

Napisano

> Nie zapomnij podeptać po pedale jak poskładasz, bo byli tacy co zapomnieli i wyrwali drzwi od

> garażu.

> Na pewno przez pierwsze 100-200 km będziesz zawiedziony, zanim układ się nie ,,poukłada'' hamulce

> będą słabsze niż były , na to też weź poprawkę Miałem taki zestaw w Multipli, hamowało

> dobrze choć głośniej niż na zwykłych tarczach (Mikoda Gt to te nawiercane tarcze o ile

> pamiętam ?)

podeptałem podeptałem, jest OK

chociaż poległem z czujnikiem zużycia - nadal mi świeci 'check brake pads' frown.gif kabelki nie urwane wszystko wg mnie OK i świeci nadal frown.gif wyjałem go z klocka i też nadal świeci - znaczyłoby to że gdzieś któryś kabel zwiera ? nie mam już siły robić tego znowu i chyba będę tak jeździł...

Napisano

A czy będą jakieś fotki jak zestaw na autku wygląda?

Napisano

Ja mialem tak ze mi sie sam czujnik przetarl i powodowal zwarcie i swiecilo sie caly czas, kupilem nowy czujnik i spokoj wink.gif

Napisano

> gdzieś któryś kabel zwiera ? nie mam już siły robić tego znowu i chyba będę tak jeździł...

Wręcz przeciwnie - kontrolka świeci się gdy kabelki się przerwą ... czujnik można olać bo lepiej sprawdzać organoleptycznie stan klocków - zewrzeć kabelki ze sobą

Napisano

> Wręcz przeciwnie - kontrolka świeci się gdy kabelki się przerwą ... czujnik można olać bo lepiej

> sprawdzać organoleptycznie stan klocków - zewrzeć kabelki ze sobą

aha, czyli obciąć końcówkę i zewrzeć kable i będzie OK ?

Napisano

> A czy będą jakieś fotki jak zestaw na autku wygląda?

będą smile.gif miałem jeszcze pomalować zaciski na czarno, ale nie chciało mi się - może jak będę zmieniać na letnie to wtedy coś zrobię.

Foto-QMOKNKNJ.jpg

Napisano

Całkiem ładnie to wygląda, a jak pomalujesz zaciski to już duży wypas smile.gif

Napisano

> aha, czyli obciąć końcówkę i zewrzeć kable i będzie OK ?

tak wink.gif

Napisano

Dziś zauważyłem przygasanie świateł na postoju przy skręcie kierownicą w prawo bądź w lewo frown.gif . Może tak ma być - nie wiem.

Na dodatek jak rano uruchomię silnik delikatne piszczenie prawdopodobnie pasek, jak pochodzi 5min. to pisk zaczyna zanikać frown.gif

Wg ASO rozrząd i alternator nowy frown.gif

Idę się napić, co by się nie zamartwiać ponad tydzień od zakupu.

Napisano

> Idę się napić, co by się nie zamartwiać ponad tydzień od zakupu.

Za słabo napięty pasek alternatora albo już akumulator pada.

Napisano

> Za słabo napięty pasek alternatora albo już akumulator pada.

Hmm, alternator wymieniany 9tyś km temu wiec pewnie kwestia regulacji, może przy montażu alternatora pasek słabo napięty ale przecież jest napinacz.

Napisano

> Dziś zauważyłem przygasanie świateł na postoju przy skręcie kierownicą w prawo bądź w lewo . Może

> tak ma być - nie wiem.

To normalne zjawisko, Croma ma wspomaganie elektro-hydrauliczne, co oznacza, że przekładnia ma klasyczne wspomaganie hudrauliczne, jednak pompę napędza silnik elektryczny. Przy energicznym obracaniu kierownicą na biegu jałowym układ elektryczny jest obciążany sporą mocą i przygasanie jest naturalne, w szczególności po porannym odpaleniu. Nie dotyczy to aut z reflektorami ksenonowymi - przetwornice stabilizują napięcie.

Napisano

Dziś ciąg dalszy żali frown.gif

Jedna kapsuła czujnika parkowania padła. Jak się okazało czujnik dokładany, na szczęście udało mi się dobrać średnicę kapsuły. Teraz zostaje polakierować w kolorze nadwozia frown.gif

Wycofując z pod domu zauważyłem na płytce mokrą plamę przy tylnym lewym kole, klękam a tu kropla oleju na końcu amortyzatora frown.gif

Nasila się huczenie od tyłu, tłumaczę sobie oponami, nowe letnie czekają na założenie a huczenie coraz mocniejsze frown.gif

2 tydzień użytkowania i tyle kwiatków wychodzi. Jak żyć... frown.gif

Napisano

Dziś korzystająć z ładnej pogody założyłem halogeny, pozostała aktywacja w body.

DSC03614J_rxsqhep.JPGDSC03615J_rxsqhxh.JPGDSC03616J_rxsqhxw.JPG

chciałem Alu dziś założyć, ale stalu tak się zapiekło na pieście że nie umiałem jej zbić.

Napisano

> Dziś korzystająć z ładnej pogody założyłem halogeny, pozostała aktywacja w body.

> chciałem Alu dziś założyć, ale stalu tak się zapiekło na pieście że nie umiałem jej zbić.

Zaraz lepiej przod wyglada z tymi halogenami.To rozumiem ze w kwietniu aktywujemy??Ta tasme do kierownicy multimedialnej kupiles juz??

Napisano

> Zaraz lepiej przod wyglada z tymi halogenami.To rozumiem ze w kwietniu aktywujemy??Ta tasme do

> kierownicy multimedialnej kupiles juz??

nie wiem właśnie czy sama taśma styknie czy przełącznik zespolony też musze mieć. Bravoemotion pisał mi keidyś że przełącznik z taśmą musi być. Jak uruchomie epera to będe porównywał

Napisano

2 tygodnie temu sie wzial przepalil w Crowie xenon sick.gifsick.gif

Napisano

> 2 tygodnie temu sie wzial przepalil w Crowie xenon

każdego szkoda wink.gif

Dzisiaj zaliczyłem pierwszą "trase" czyli wyjazd poza śląsk. Radzionków>Zabrze>Zakopane (A4)> Zabrze> Radzionków 4 dosyć postawne osoby na pokładzie, bez litosne traktowanie na A4 i spalanie z kompa 6,1 z tankowania 6,4 wink.gif. Po drodze spotkane 4 Mućki, z tego z jednym panem chwile sie poobserwowaliśmy i pomrugalismy na siebie na A4 wink.gif

Napisano

> każdego szkoda

> Dzisiaj zaliczyłem pierwszą "trase" czyli wyjazd poza śląsk. Radzionków>Zabrze>Zakopane (A4)> Zabrze> Radzionków 4 dosyć postawne osoby na pokładzie, bez litosne traktowanie na A4 i

> spalanie z kompa 6,1 z tankowania 6,4 . Po drodze spotkane 4 Mućki, z tego z jednym panem

> chwile sie poobserwowaliśmy i pomrugalismy na siebie na A4

No to tyle co ja na calej trasie Katowice-Belgia, zaladowany po sam dach wink.gif

A xenony jutro wyjada do mnie, to kolo wtorku beda yay.gif

Napisano

Moja Crowa wczoraj po 3 tygodniach wróciła od doktora z Bielska smile.gif. Z ciekawostek to przy przebiegu 16500 km drugi raz wymienili koło dwumasowe. Do tego miałem podobne objawy co kolega PEPCIO z tym, że bez bączka i dzisiaj póki co odpaliła (a mamy chłodno) i obroty nie skakały. Wymienili jeszcze olej i linki (cięgna) skrzyni biegów plus jakieś czujniki i przeprogramowanie. Jak na rok jazdy i ten przebieg to już trochę przeszła i zobaczymy co dalej. Całe szczęście, że jeszcze 2 lata gwarancji.

Napisano

No jak na rok czasu i tak maly przebieg to za duzo tych rzeczy sick.gif

Gdyby to byl nowy model i mial choroby wieku dziecięcego to mozna oko przymknac, ale to juz bylo klepane jakis czas.A gdzie foto z ramkami na aucie ja sie pytam zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

>A gdzie foto z ramkami na aucie ja sie pytam

Ramki dzisiaj założone smile.gif, jutro zrobię fotki bo dzisiaj już mi się nie chciało.

Napisano

> A gdzie foto z ramkami na aucie ja sie pytam

Zgodnie z obietnicą zamieszczam fotki z założonymi ramkami zlosnik.gif

285813884-ramki4.jpg

post-150317-14352515762298_thumb.jpg

Napisano

> Zgodnie z obietnicą zamieszczam fotki z założonymi ramkami

ok.gif

A gdzie taka dziurawa droga?

Napisano

> A gdzie taka dziurawa droga?

Niestety u mnie pod domem. Wymieniają kanalizację i rury wodne, pocieszające jest to, że jak skończą to nowy asfalt na całej ulicy wyleją. A póki co jedziesz i zastanawiasz się, którędy będzie mniej bolało.

Napisano

Ale Croma widze umyta zlosnik.gif

Napisano

> Ale Croma widze umyta

Cóż to nie moja zasługa tylko doktora z bielska wink.gif. Jak wydają samochód to go najpierw myją, a od czwartku nie zdążyła się jeszcze zbytnio pobrudzić.

Napisano

> Cóż to nie moja zasługa tylko doktora z bielska . Jak wydają samochód to go najpierw myją, a od

> czwartku nie zdążyła się jeszcze zbytnio pobrudzić.

Ale doktor juz ja wyleczyl??

Napisano

> Ale doktor juz ja wyleczyl??

Tak, wyleczył. Crowa jakoś taka żwawsza się zrobiła i lepiej ciągnie zlosnik.gif

Napisano

Dzis Croma dostala dwa nowe żarniki xenonowe, i powiem szczerze ze przed autem stala sie jasnosc, widac ze stary żarnik swoje mial za soba.

Opti dzieki za pomoc 20.GIF20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano

> Dzis Croma dostala dwa nowe żarniki xenonowe, i powiem szczerze ze przed autem stala sie jasnosc,

> widac ze stary żarnik swoje mial za soba.

> Opti dzieki za pomoc

Wiem o czym mówisz, jak się przesiadłem na Cromę z xenonami to nagle stała się jasność na drodze i życzę Ci by jasność była zawsze z tobą wink.gif.

Napisano

> Wiem o czym mówisz, jak się przesiadłem na Cromę z xenonami to nagle stała się jasność na drodze i

> życzę Ci by jasność była zawsze z tobą .

A dokladnie na bixenon, no ja jezdzilem prawie 3 tygodnie bez jednego xenona, ale teraz sa juz 2 nowe zarniki i jest super yay.gif

Napisano

> A dokladnie na bixenon, no ja jezdzilem prawie 3 tygodnie bez jednego xenona, ale teraz sa juz 2

> nowe zarniki i jest super

Masz rację Cromy mają bixenony, ale i tak ładnie dają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.