Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

piździk 50ccm - co wybrać?

Featured Replies

Napisano

Panowie, nie śmiejcie się, ale..

noszę się z zamiarem kupna jakiegoś pierdzikółka 50cm3

Co wybrać i dlaczego?

Jawa Mustang? Ogar200? Jakiś komar?

Cena do 400zł of kors. Naprawy i inne dupstwa to lajt, bo dwóch lewych rąk nie mam. Chciałem tylko zapytać co byśta polecili i dlaczego ok.gif

Napisano

> Panowie, nie śmiejcie się, ale..

> noszę się z zamiarem kupna jakiegoś pierdzikółka 50cm3

> Co wybrać i dlaczego?

> Jawa Mustang? Ogar200? Jakiś komar?

> Cena do 400zł of kors. Naprawy i inne dupstwa to lajt, bo dwóch lewych rąk nie mam. Chciałem tylko

> zapytać co byśta polecili i dlaczego

W takim budżecie to znajdź cokolwiek co będzie jeździło i sprawiało wrażenie, że się nie rozpadnie w najbliższym czasie. Simson byłby już luksusem ale raczej nie za te pieniądze oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

No niestety simson to nie na moją kieszeń frown.gif Generalnie części do w/w pizdziorynek są tak śmieszne tanie, że serwisować będzie mozna na bierząco wink.gif

Napisano

> No niestety simson to nie na moją kieszeń Generalnie części do w/w pizdziorynek są tak śmieszne

> tanie, że serwisować będzie mozna na bierząco

Sa tanie bo sa chinskie. Chinskie czyli szybko padaja (patrz: tlok/cylinder). Ciezko znalezc oryginalne zchomikowane w piwnicy czesci ale mozna zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

No niestety frown.gif Pewnie puchną te tłoki. Cóż. Na razie szukam czegoś fajnego w dobrej kasie i zobaczymy wink.gif

Napisano

Ja bym odpuścił...

Bardzo awaryjne sprzęty, części tanie ale marnej jakości. Najgorsze jest to, że są bardzo wolne oink.gif Wiem, bo sam kupiłem dla spełnienia dziecinnych marzeń motorynkę i komara zlosnik.gif Czekają na lepsze czasy w garażu palacz.gif

Simson to minimum ok.gif

Napisano

> Cena do 400zł of kors.

Nie obraź się, ale w tym budżecie to będziesz GŁÓWNIE naprawiał/pchał, a nie jeździł.

Relacja będzie dokładnie odwrotna, niż byś mógł chcieć.

Ja jednak zastanowiłbym się nad przemnożeniem tego budżetu x5 - za tyle można kupić sprzęt, który będzie JEŹDZIŁ, a tylko od czasu do czasu padał.

Napisano

Nie myślałeś nigdy nad chińskim skuterem?

Mówię całkiem serio - można kupić kilkuletni sprzęt za niewielkie pieniądze.

Największą zaletą czterosuwów jest to, że możesz jechać bez stresu dalej niż 2 km od domu i masz pewność, że jak zgasisz sprzęt kilkanaście kilometrów od domu, to go po prostu odpalisz i wrócisz wink.gif

Silniki są wbrew pozorom wytrzymałe - kilkanaście tys. km bez remontu to nie problem.

Czterosuwowy skuter o pojemności 50ccm nie jest szybki, ale i tak szybszy od komarka, ogara 205.

Napisano

sprzedalem wtatmtym roku chinola za 350zl platiki polamane ale przy silniku nic niegrzebalem a jezdzilem duzo bo do pracy i czasami pod sklep oink.gif max byl 70 i wcale niemusialo byc z gorki hehe.gifok.gif

Napisano

> Panowie, nie śmiejcie się, ale..

> noszę się z zamiarem kupna jakiegoś pierdzikółka 50cm3

> Co wybrać i dlaczego?

> Jawa Mustang? Ogar200? Jakiś komar?

> Cena do 400zł of kors. Naprawy i inne dupstwa to lajt, bo dwóch lewych rąk nie mam. Chciałem tylko

> zapytać co byśta polecili i dlaczego

Pytanie, do czego to ma służyć? Do jazdy po okolicy - do pracy/szkoły? Czy do zabawy w reanimacje i przywrócenia do oryginału?

Jeżeli to pierwsze - to Ogar 200 (lepszy od 205, pod warunkiem, że ma zadbany silnik). Jeżeli to drugie - to Komar, najlepiej na pedały i sztywniak zlosnik.gif. Niestety w tym budżecie na więcej nie ma co liczyć (z komarem sztywniakiem pewnie też będzie problem). Zapewne problemem jest też kat A prawa jazdy - gdyby nie, to poleciłbym ciut więcej niż 50ccm - WSK125 zlosnik.gif

Napisano

> No niestety Pewnie puchną te tłoki. Cóż. Na razie szukam czegoś fajnego w dobrej kasie i zobaczymy

Tłoki puchną, na przerywaczach nie da się ustawić przerwy, wał na pierwszy rzut oka jest OK, nie ma luzów - ale po montażu okazało się, że ma niewłaściwy kąt stożka - koło magnesowe przykrywało połowę cewek - jednym słowem szkoda pieniędzy, czasu i nerwów na takie części. I wierz mi - wiem, co piszę, bo jak wiesz mam trochę piździków i w nich grzebię. Co z tego, że te graty są śmiesznie tanie, jak praktycznie do niczego się nie nadają? Oryginalne części z PRLu, produkcji DEZAMET, ROMET można jeszcze trafić nawet nowe - ale trzeba się naszukać i niestety coraz więcej za nie płacić... frown.gif

Napisano

> Silniki są wbrew pozorom wytrzymałe - kilkanaście tys. km bez remontu to nie problem.

smiesza mnie takie opinie, przekladajac przykladowo na moj srednioroczny przebieg moznaby rzec "silniki sa wbrew pozorom wytrzymale - rok przejezdzisz bez remontu"

Napisano

no tak, znaczy się mam wyjątek...17k mam na budziku bez remontu i jeszcze trochę pociągnie smile.gif

zwykły chiński skutek, który nie ma łatwo

wiadomo że co jakiś czas coś się wysypie, a to iskrownik, a to gaźnik wymaga co jakiś czas czyszczenia i regulacji, a to zawory...

ale sam zespół napędowy jest ok - jak na swój przebieg oczywiście

Napisano
  • Autor

generalnie sprzet ma sluzyc do niedzielnych pojezdzawek - max 5km dystans. i raczej jako zabawka do dlubania i remontu wink.gif

jakby bylo mnie stac na skuter to bylby to wowczas srodek transportu na codzien. myslalem o simsonie ale ceny kosmiczne. Pojemnosc ogranicza niestety brak prawa jazdy frown.gif od dziecka sie choruje na motorynke pony albo jawe 50 mustang. nic, najwyzej jak kasa okaze sie wyrzucona w bloto to nie bede tak bardzo stratny.

Napisano

> generalnie sprzet ma sluzyc do niedzielnych pojezdzawek - max 5km dystans. i raczej jako zabawka do

> dlubania i remontu

> jakby bylo mnie stac na skuter to bylby to wowczas srodek transportu na codzien. myslalem o

> simsonie ale ceny kosmiczne. Pojemnosc ogranicza niestety brak prawa jazdy od dziecka sie

> choruje na motorynke pony albo jawe 50 mustang. nic, najwyzej jak kasa okaze sie wyrzucona w

> bloto to nie bede tak bardzo stratny.

ja ci mogę sprzedaż mojego chinola smile.gif za 400 pln , 1 właściciel nie bity smile.gif cylinder i tłok z 80 cc zlosnik.gif raz nawet do setki się rozpędziłem 893goodvibes.gif

Napisano

> ja ci mogę sprzedaż mojego chinola za 400 pln , 1 właściciel nie bity cylinder i tłok z 80 cc

> raz nawet do setki się rozpędziłem

To ten co mu koło odpadło ? zlosnik.gif

Napisano

> Nie myślałeś nigdy nad chińskim skuterem?

> ...

> Silniki są wbrew pozorom wytrzymałe - kilkanaście tys. km bez remontu to nie problem.

Chińskie 139QMB:

"1 koń mocy 3 dni pracy 9 awarii Qwa Moja Bryka" zlosnik.gif

Napisano

> To ten co mu koło odpadło ?

opadło odpadło smile.gif ale został profesjonalnie naprawiony 893goodvibes.gif

Napisano

> ja ci mogę sprzedaż mojego chinola za 400 pln , 1 właściciel nie bity cylinder i tłok z 80 cc

A nie 72 cc, pierwsze słyszę, że są wersje 80cc. Druga sprawa-dobrze do kompletu przy takim tuningu zmienić też głowicę skromny.gif

Chyba nieźle z górki było hehe.gif

Napisano

> smiesza mnie takie opinie, przekladajac przykladowo na moj srednioroczny przebieg moznaby rzec

> "silniki sa wbrew pozorom wytrzymale - rok przejezdzisz bez remontu"

50-tką tyle walisz?

To twardziel jesteś...

Napisano

>o jawe 50 mustang

masz moje błogosławieństwo, bo aktualnie odnawiam taką i jej siostrę pancerkę zlosnik.gif

Napisano

> 50-tką tyle walisz?

> To twardziel jesteś...

wedlug oficjalnej nomenklatury AK romet 125(juz 150) podchodzi pod pizdzika i nie ma prawa zwac sie motocyklem, wiec owszem

Napisano

> wedlug oficjalnej nomenklatury AK romet 125(juz 150) podchodzi pod pizdzika i nie ma prawa zwac sie

> motocyklem, wiec owszem

To, że znaczna część społeczeństwa uważa, że "niżej lytra to piździk" to jedno.

50 ccm to dość specyficzna grupa sprzętów - tu osiągnięcie 20k km, a w przypadku PRL-owskich sprzętów nawet 10k km bez NG silnika to już wyczyn.

Nie zapominajmy, że te sprzęty pracują pod relatywnie BARDZO dużym obciążeniem, więc lekko nie mają.

Napisano
blush.gif a bloga ze zdjęciami założę jak już odnowię, bo nie mam jakoś weny żeby jednocześnie odnawiać i prowadzić boga zlosnik.gif
Napisano

> 50 ccm to dość specyficzna grupa sprzętów - tu osiągnięcie 20k km, a w przypadku PRL-owskich

> sprzętów nawet 10k km bez NG silnika to już wyczyn.

bez przesady-mialem wieki temu rometa ogara z 2 biegowym silnikiem-prawie 15kkm[w dwa lata] .po tych 15kkm silnik nadal jak nowy-wal bez bicia wzdluznego i z minimalnym bocznym,cylinder,tlok tak samo.z nudow wymienilem pierscienie.a lalem zwykly mixol.takze skrzynia biegow i sprzeglo bez uwag ok.gif

Napisano

> bez przesady-mialem wieki temu rometa ogara z 2 biegowym silnikiem-prawie 15kkm[w dwa lata] .po

> tych 15kkm silnik nadal jak nowy-wal bez bicia wzdluznego i z minimalnym bocznym,cylinder,tlok

> tak samo.z nudow wymienilem pierscienie.a lalem zwykly mixol.takze skrzynia biegow i sprzeglo

> bez uwag

Tym niemniej to należy kwalifikować w kategoriach "wyczyn", a nie "normalka".

Napisano

> To, że znaczna część społeczeństwa uważa, że "niżej lytra to piździk" to jedno.

> 50 ccm to dość specyficzna grupa sprzętów - tu osiągnięcie 20k km, a w przypadku PRL-owskich

> sprzętów nawet 10k km bez NG silnika to już wyczyn.

> Nie zapominajmy, że te sprzęty pracują pod relatywnie BARDZO dużym obciążeniem, więc lekko nie

> mają.

Nie żebym był złośliwy, ale ile takich sprzętów miałeś pod opieką, że wydajesz tak jednoznaczne osądy?

Napisano

> Nie żebym był złośliwy, ale ile takich sprzętów miałeś pod opieką, że wydajesz tak jednoznaczne

> osądy?

uważaj on wie wszystko najlepiej;) dlatego nie udzielam się a jedynie czytam te bzdury:)

Napisano

> Nie żebym był złośliwy, ale ile takich sprzętów miałeś pod opieką, że wydajesz tak jednoznaczne

> osądy?

Już się chowam do yamky....

Napisano
  • Autor

Poszukam czegoś po wsiach, a nóż znajdzie się coś ciekawego ok.gif

Raczej Jawa Mustang 50 ok.gif

Napisano

> Już się chowam do yamky....

Czekaj, czekaj grinser006.gif Masz jeszcze zetkę?

Napisano

> Czekaj, czekaj Masz jeszcze zetkę?

yep

Napisano

> Poszukam czegoś po wsiach, a nóż znajdzie się coś ciekawego

> Raczej Jawa Mustang 50

Jak chcesz dokładać co chwilę do sprzętu to kup.

Jak wybrałem nowy skuterek i nie miałem żadnych awarii aż sprzedałem z przebiegiem coś koło 16 000km i nikt się dalej nie skarży na skuter więc jest ok.

\

Aha to było Kymco Agility. Super sprzęt a w moim traktowaniu powinien się rozpaść

Używkę chyba za 1500zl znajdziesz.

W ogóle wolał bym stary skuter typu piaggio, aprilia(nawet złom za 1000zł) bo włożysz w niego trochę i zapomnisz co to naprawy a w takim romecie czy komarze co chwilę będziesz wracał z buta...Wiem miałem i po remoncie niby ok ale i tak co chwilę coś się sypało...części tanie ale co jest lepsze wydać raz kasę i mieć święty spokój czy co chwilę kombinować?

ale jak chcesz...

szybko minie ci zapał jak przekonasz się, że wychodzisz czysty z domu wsiadasz na mustanga i wracasz uwalony smarem bo coś się odkręciło, łańcuch spadł, linka się zerwała, świece wykręcałeś bo nagle zgasło bez powodu...

Dobrze radzę daj sobie spokój.

A może znajdziesz coś co nie rozpadnie się i przejeździsz tym nie jeden sezon...powodzenia...

Napisano

pokaż foto zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.