Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cruze - szarpanie przy ruszaniu

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie

Posiadam Cruza hatchback 2011. Problem jest następujący:

podczas ruszania autem słychać głośne dźwieki wywołane szarpaniem autem do czasu kiedy całkowicie nie ruszy i nie osiągnie początkowej prędkości.(wygląda to tak jakby sprzęgło łapało tylko przy okreslonej prędkości obrotowej a w każdej innej wywoływało szarpanie i drgania przenoszone na cały przód, koła i nawet na deskę). Dodam ze auto jest nowe i ma przejechane 300km. Nie ma problemu gdy auto stoi delikatnie z górki wtedy mozna ruszyć płynnie. Można ruszyć płynnie też kiedy bardzo wolno startujemy. Ale kiedy ruszamy normalnie lub chcemy szyblej odjechać od świateł wtegy słychać przerażające dru dru dru... Nie jadę do serwisu bo tam tylko głupkowato usmiechają się .

Może ktoś z Was ma te same objawy i jakoś sobie radzi??

Napisano

> Ale kiedy ruszamy normalnie lub chcemy

> szyblej odjechać od świateł wtegy słychać przerażające dru dru dru... Nie jadę do serwisu bo

> tam tylko głupkowato usmiechają się .

> Może ktoś z Was ma te same objawy i jakoś sobie radzi??

Jedź do serwisu.

Albo coś nie tak ze sprzęgłem, albo niech pokażą, że użytkownik niewłaściwie posługuje się sprzęgłem.

Napisano
  • Autor

> Jedź do serwisu.

> Albo coś nie tak ze sprzęgłem, albo niech pokażą, że użytkownik niewłaściwie posługuje się

> sprzęgłem.

Jeżdziłem wcześniej Lacetti i nigdy czegoś takiego nie doznałem, ale jeździłem tez testowym Cruze i było to samo szarpanie przy starcie. Stąd tez moje podejżenia ze będzie więcej takich przypadków. Serwisu się panicznie boję tym bardziej że ani ja ani oni nie będa wiedzieli co jest grane.

Napisano

> Jeżdziłem wcześniej Lacetti i nigdy czegoś takiego nie doznałem, ale jeździłem tez testowym Cruze i

> było to samo szarpanie przy starcie. Stąd tez moje podejżenia ze będzie więcej takich

> przypadków. Serwisu się panicznie boję tym bardziej że ani ja ani oni nie będa wiedzieli co

> jest grane.

Możesz poprosić kierownika serwisu o jazdę próbną, a nóż coś wyjdzie

Może trza odpowietrzyć.

Napisano

> jeździłem tez testowym Cruze i

> było to samo szarpanie przy starcie.

Obstawiam więc złe puszczanie sprzęgła oslabiony.gif

Napisano

> Jeżdziłem wcześniej Lacetti i nigdy czegoś takiego nie doznałem, ale jeździłem tez testowym Cruze i

> było to samo szarpanie przy starcie. Stąd tez moje podejżenia ze będzie więcej takich

> przypadków. Serwisu się panicznie boję tym bardziej że ani ja ani oni nie będa wiedzieli co

> jest grane.

A tak poza tym uzupełnij profil, bo nawet nie wiemy skad jestes i jak ci pomoc

Napisano

> A może zapowietrzone.

> Może EGR nie domyka się na jałowym i przez to szarpie ...

W dwóch autach jakimi jeździł?

Napisano
  • Autor

> A tak poza tym uzupełnij profil, bo nawet nie wiemy skad jestes i jak ci pomoc

postaram się ;-)

Napisano

> Jeśli ktoś wcześniej jeździł autem ze sprzęgłem na lince, to przesiadka do hydraulika może być

> trudna, sprzęgło ciężko wyczuć.

ale kolega juz pisal ze jezdzil wczesniej Laczkiem, wiec tez hydraulik. Ja mysle ze trzeba przejrzec oba tematy pod jednym kierunkiem, czy gdzies cos sie nie opiera. Jak bedzie ok, to po prostu TTTM

Napisano
  • Autor

> ale kolega juz pisal ze jezdzil wczesniej Laczkiem, wiec tez hydraulik. Ja mysle ze trzeba

> przejrzec oba tematy pod jednym kierunkiem, czy gdzies cos sie nie opiera. Jak bedzie ok, to

> po prostu TTTM

Ja nie wykluczam braku moich umiejętności, choć wczoraj na parkingu spedziłem ok 20 min ruszając i cofając i nie doszedłem do zadawalającego delikatnego sposobu na ruszanie. W pewnym momencie myślałem ze to te dziwne systemy trakcji i kontroli toru jazdy tak działają i je wyłączyłem ale bezskutecznie. Chyba faktycznie rozsądnym będzie namówic kierownika salonu na zasiądnięcie za kółkiem i prośba o kilka szybkich startów w jego wykonaniu. Jeśli jemu się nie uda znaczy że auto ma jakąś odchyłkę od normy wtym zakresie. Tylko ze ten wniosek i tak w niczym nie pomoże. Wybaczcie laikowi, ale co macie na myśli pisząc TTTM

Napisano

> A może zapowietrzone.

> Może EGR nie domyka się na jałowym i przez to szarpie ...

A tu Cruze ma EGR? Mój 1.6 nie ma grinser006.gif Wiem, że były wersje co miały - starsze wersje silnika 1.6 ( kolega C77 temat kiedyś delikatnie naświetlił). Czy 1.8 ma EGR - raczej nie.

Jeśli kolega czuje dyskomfort w ruszaniu Cruzem, to raczej normalne to nie jest. Ja mam swojego blisko rok i rusza jak ta lala. Owszem, raz jak sobie postał ponad tydzień to czułem jakby kangurki przy ruszaniu. Ale to było tylko raz i dawno. W Nubie też coś takiego miałem jak postała trochę.

Napisano

Moze byc zle wyregulowana instalka lpg.

Napisano

> podczas ruszania autem słychać głośne dźwieki wywołane szarpaniem autem do czasu kiedy całkowicie

> nie ruszy i nie osiągnie początkowej prędkości.(wygląda to tak jakby sprzęgło łapało tylko

> przy okreslonej prędkości obrotowej a w każdej innej wywoływało szarpanie i drgania

> przenoszone na cały przód, koła i nawet na deskę).

Skąd ja to znam wink.gif

Zobacz mój wątek dot. lacetti

Obstawiam TTTM.

Napisano

> Moze byc zle wyregulowana instalka lpg.

Też tak może być, z tym że bardzo prosto to jednoznacznie zweryfikować nie używając LPG przez kilka pełnych cykli rozgrzewania od momentu uruchomienia zimnego silnika.

Napisano
  • Autor

> Moze byc zle wyregulowana instalka lpg.

Dzięki serdeczne za wszelkie konstruktywne sugestie. Jeździłem 50km pierwsze na benzynce i powiem, że też szarpie. Więc LPG bym wykluczył. Szkoda tylko że tak mało jest na forum użytkowników Cruza. Może Własciciele powiedzcie czy wam szarpie przy ruszaniu tak jak mi czy nie. Wtedy choć poznam statystykę :-)

Napisano

> Szkoda tylko że tak mało jest na forum użytkowników

> Cruza.

Miałem Cruze'a i nie szarpał

Napisano

> Miałem Cruze'a i nie szarpał

A ja mam i nie szarpie drive.gif

Napisano

Moje 1.6 też nie szarpie. Myślałem żeby go zamienić może na Cruza na gnojówkę bo ceny NoPb są takie że spineyes.gif Ale ponieważ trafił mi się bezobsługowy egzemplarz to spasuje i zostawię jak jest. Mam jeszcze Nube na LPG i dlatego nie odczuwam tak ceny 95-ki.

Napisano

> Witam serdecznie

> Posiadam Cruza hatchback 2011. Problem jest następujący:

> podczas ruszania autem słychać głośne dźwieki wywołane szarpaniem autem do czasu kiedy całkowicie

> nie ruszy i nie osiągnie początkowej prędkości.(wygląda to tak jakby sprzęgło łapało tylko

> przy okreslonej prędkości obrotowej a w każdej innej wywoływało szarpanie i drgania

> przenoszone na cały przód, koła i nawet na deskę). Dodam ze auto jest nowe i ma przejechane

> 300km. Nie ma problemu gdy auto stoi delikatnie z górki wtedy mozna ruszyć płynnie. Można

> ruszyć płynnie też kiedy bardzo wolno startujemy. Ale kiedy ruszamy normalnie lub chcemy

> szyblej odjechać od świateł wtegy słychać przerażające dru dru dru... Nie jadę do serwisu bo

Podobny problem maja w US patrz jakiś tekst

Napisano

Witam.

Mój też ma kangura na dwójce jak jest zimny.

Jak delikatnie ruszam jest ok. Jak tylko chcę wystartować jak na 1/4 mili to jest szarpanie jakby stado kangurów ciągeło furę. Tylko na drugim biegu. Pozdrawiam.

Napisano

> Witam.

> Mój też ma kangura na dwójce jak jest zimny.

> Jak delikatnie ruszam jest ok. Jak tylko chcę wystartować jak na 1/4 mili to jest szarpanie jakby

> stado kangórów ciągeło furę. Tylko na drugim biegu. Pozdrawiam.

w dieslu to normalne, ale tu mowa jest o benzynce pod maska

Napisano

> Witam serdecznie

> Posiadam Cruza hatchback 2011. Problem jest następujący:

> przenoszone na cały przód, koła i nawet na deskę). Dodam ze auto jest nowe i ma przejechane

> 300km. Nie ma problemu gdy auto stoi delikatnie z górki wtedy mozna ruszyć płynnie. Można

> ruszyć płynnie też kiedy bardzo wolno startujemy. Ale kiedy ruszamy normalnie lub chcemy

Witam,

dzis rano bylem w serwisie w Gdańsku z tymi/takimi samymi objawami jak opisanymi w Twoim poscie. Serwisant ruszał kilkanaście razy. problem jes najprawdopodobniej ze skrzynia biegów... Samochód został w warsztacie, czas naprawy do 14 dni roboczych. dali zastępcze aveo-zobaczymy co sie urodzi za 14 dni. Nie czekaj i nie daj sie zwieść wyjaśnieniami że zle/zimowe opony, umiejętność ruszania itp. Mam nadzieje ze bylem pomocny. Pozdrawiam i współczuje. Na marginesie, to mój trzeci poważny problem z Cruze od 2009 roku.

Napisano

Na marginesie, to mój trzeci poważny problem z Cruze od 2009 roku.

A jakie były pozostałe dwa hmm.gif Z ciekawości pytam i z lenistwa bo nie chce mi się kopać po Twoich postach grinser006.gif

Napisano

No to znaleźli przyczynę... choć ja do końca pewien nie jestem. Spalone sprzęgło!!!???!!! Gwarancja nie obejmuje naprawy. Koszt wymiany 2500zl. W załączniku zdjęcie, może ktoś się zna i sprawdzi czy to się zgadza.

Napisano

> Moze teraz!

Teraz bangla, ale mechanikiem nie jestem to Ci nie odpowiem czy tak wygląda upalone sprzęgło. Z resztą sam wiesz jak jeździłeś. Czy na pół-sprzęgle dużo czy na światłach noga na sprzęgle czy też nie.

Ale ktoś na pewno looknie i powie na co to wygląda.

Napisano

> No to znaleźli przyczynę... choć ja do końca pewien nie jestem. Spalone sprzęgło!!!???!!! Gwarancja

> nie obejmuje naprawy. Koszt wymiany 2500zl. W załączniku zdjęcie, może ktoś się zna i sprawdzi

> czy to się zgadza.

Jaki przebieg tego auta. Pisz do centrali, jak pisales to nowe auto wiec jaka płatna naprawa. Wszystkie serwisy odrzucaja naprawe sprzegla ale to bezpodstawne. Chyba ze mamy przebieg rzedu 50 tysi.

Napisano

> Moze teraz!

Ja siedzialem na gwarancjach w Valeo. Podeslij mi 5 zdjec w dobrej rozdzielczosci i ostrosci na priva

- tarcza sprzegla z obu stron

- docisk sprzegla z obu stron (jak mozesz to tez zdjecie bocznych sprezyn docisku)

- czoło wysprzęglika

ale zdjecia musza byc dobrej jakosci i oczywiscie przebieg auta.

-

Napisano

witam ponownie,

Cruze jest z 2009 i przebieg 40 000. Te zdjecia otrzymalem w ASO. Co do jazdy na pol-sprzegle...to nie moj pierwszy NOWY samochod, ale pierwszy z takim problemem. W aso stwierdzili, ze moglo t byc zima (samochod zakopany w sniegu) nawet dwa lata temu a teraz sie nazbieralo. Kolega, ktory zacza ten post ma dokladnie takie same objawy jak ja mialem ale on ma Cruza trzy-miesiecznego i niewielki przebieg wiec cos tu nie gra... panic.gif

post-137127-14352515914907_thumb.jpg

Napisano

> Teraz bangla, ale mechanikiem nie jestem to Ci nie odpowiem czy tak wygląda upalone sprzęgło. Z

> resztą sam wiesz jak jeździłeś. Czy na pół-sprzęgle dużo czy na światłach noga na sprzęgle czy

> też nie.

> Ale ktoś na pewno looknie i powie na co to wygląda.

Moja zona zawsze stoi na swiatlach na sprzegle, w drodze jak jej sie uda, a mimo to wczesniej jak po 140kkm sprzegla nie wymienialem ani ja, ani tesc ktory wczesniej naprawial jej autka.

Efekt jest taki, ze skoro nie popsula do tej pory to inaczej nie bedzie robic i nie da sie nauczyc inaczej rotfl.gif

Napisano

Popros ich o czoło docisku (sloneczko), bo jak jezdziles rzeczywiscie na pol sprzegle to tam tez to bedzie widoczne.

Napisano

> Popros ich o czoło docisku (sloneczko), bo jak jezdziles rzeczywiscie na pol sprzegle to tam tez to

> bedzie widoczne.

Jestem kompletnie zielony w tym temacie. Prosze o dokladne jnformacje, o co powinienem zapytac(moze liste pytan)i jak to sie fachowo nazywa. Z gory dziekuje

Napisano

> Jestem kompletnie zielony w tym temacie. Prosze o dokladne jnformacje, o co powinienem zapytac(moze

> liste pytan)i jak to sie fachowo nazywa. Z gory dziekuje

poszlo priv

Napisano

> No to znaleźli przyczynę... choć ja do końca pewien nie jestem. Spalone sprzęgło!!!???!!! Gwarancja

> nie obejmuje naprawy. Koszt wymiany 2500zl. W załączniku zdjęcie, może ktoś się zna i sprawdzi

> czy to się zgadza.

Spalone sprzęgło może wynikać ze złego działania wysprzęglika hydraulicznego (w moim Lacetti z dużym opóźnieniem załączał sprzęgło po puszczeniu pedału) lub z uszkodzonego docisku. Ewentualnie ze zbyt wolnego puszczania pedału - dłuższej jazdy na półsprzęgle.

Oba pierwsze przypadki przerabiałem i obyło się na wymianach gwarancyjnych. Raz kompletne sprzęgło drugim razem sam docisk.

Fakt, że po tych wymianach nadal sprzęgło nie działa dobrze. Gdy auto mocniej się zagrzeje, jest szarpanie gdy przejdzie do hamowania silnikiem i gdy ponownie wcisnąć pedał gazu.

Pod koniec gwarancji byłem z tym w ASO, ale już nie udało się spowodować naprawy. Odpuściłem i żałuję, bo efekt szarpania mam coraz większy. Czekam cierpliwie aż sprzęgło się skończy zlosnik.gif

Napisano

> Spalone sprzęgło może wynikać ze złego działania wysprzęglika hydraulicznego (w moim Lacetti z

> dużym opóźnieniem załączał sprzęgło po puszczeniu pedału) lub z uszkodzonego docisku.

> Ewentualnie ze zbyt wolnego puszczania pedału - dłuższej jazdy na półsprzęgle.

> Oba pierwsze przypadki przerabiałem i obyło się na wymianach gwarancyjnych. Raz kompletne sprzęgło

> drugim razem sam docisk.

> Fakt, że po tych wymianach nadal sprzęgło nie działa dobrze. Gdy auto mocniej się zagrzeje, jest

> szarpanie gdy przejdzie do hamowania silnikiem i gdy ponownie wcisnąć pedał gazu.

> Pod koniec gwarancji byłem z tym w ASO, ale już nie udało się spowodować naprawy. Odpuściłem i

> żałuję, bo efekt szarpania mam coraz większy. Czekam cierpliwie aż sprzęgło się skończy

Tak tez podejrzewam, dlatego chcialem zobaczyc docisk sprzegla od strony sloneczka, bo sam docisk nie wskazuje na wine uzytkownika.

Napisano

Mam Cruze 1.8 MT i brak takich objawów.

Napisano

> A tu Cruze ma EGR? Mój 1.6 nie ma Wiem, że były wersje co miały - starsze wersje silnika 1.6 (

> kolega C77 temat kiedyś delikatnie naświetlił). Czy 1.8 ma EGR - raczej nie.

1.8 w Cruze nie ma zaworu EGR.

Napisano

Witam ponownie,

no i wymienili sprzęgło. 2200zl sciana.gifwidać poprawę. nic nie szarpie i wygląda na to ze jednak to było przyczyna problemow. zobaczymy co będzie za jakiś czas. panic.gif

Napisano

> Witam ponownie,

> no i wymienili sprzęgło. 2200zl widać poprawę. nic nie szarpie i wygląda na to ze jednak to było

> przyczyna problemow. zobaczymy co będzie za jakiś czas.

probowales walczyc?

Ja wiem ze wszystkie ASO jak widza problem z sprzeglem to od razu mowia ze to nie na gwarancji. Co jest bzdura, bo nie patrza czy nie bylo to w wyniku awarii innej czesci.

Napisano

> Witam ponownie,

> no i wymienili sprzęgło. 2200zl widać poprawę. nic nie szarpie i wygląda na to ze jednak to było

I dlatego twierdzę że jeśli chodzi o naprawę auta poza gwarancją to ASO to samo ZUO. Za kompletne sprzęgło made in Japan + łapa dałem w nubie 500 zeta z wymianą w warsztacie u nas na wsi. Nuba już któryś rok popierdziela na tym sprzęgle a lekko nie ma jak siędę zlosnik.gifzlosnik.gif

Koszt sprzęgłą to pare stefek, a za wymianą skroili gruuuuubo ponad tysiaka czacha.gif

Napisano

> Witam ponownie,

A skoro to nie bylo na gwarancji to ja bym wymienial poza ASO.

Napisano

witam,

walczylem o lepsza cene i dostalem 10 % rabatu. (tylko 10 %) Wywalczylem tez cene za samochod zastepczy (nie przysługuje- zamiast 120 za dobe 30zl) Sprawdzilem na Allegro-nowe sprzeglo troche ponad 1000 z przesylka wiec wymiana kosztowala wiecej niz material. Do czerwca cruze jest na gwarancji a potem bedzie na sprzedaz....z nowym sprzedlem spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.