Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Megane Scenic 1.6 16V Spalanie....

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie bo nie wiem czy ten motor tak ma czy szukać jakiejś usterki...

pacjent megane scenic 2002 - 1.6 16V komputer pokazuje spalanie na poziomie 10-12litrów benzyny w jeździe bardzo miejskiej, krótkie dystanse itd itp...

na trasie sytuacja nieco się zmienia i spalanie jest rzędu 6.5-7.0 litra...

autko niedawno nabyte i stąd pytaniem - nie wiem czy takie spalanie jest normalne czy raczej nie powinno być ciut niżej...?

Napisano

> Mam pytanie bo nie wiem czy ten motor tak ma czy szukać jakiejś usterki...

> pacjent megane scenic 2002 - 1.6 16V komputer pokazuje spalanie na poziomie 10-12litrów benzyny w

> jeździe bardzo miejskiej, krótkie dystanse itd itp...

> na trasie sytuacja nieco się zmienia i spalanie jest rzędu 6.5-7.0 litra...

> autko niedawno nabyte i stąd pytaniem - nie wiem czy takie spalanie jest normalne czy raczej nie

> powinno być ciut niżej...?

wysztko OK

Napisano

> pacjent megane scenic 2002 - 1.6 16V komputer pokazuje spalanie na poziomie 10-12litrów benzyny w

> autko niedawno nabyte i stąd pytaniem - nie wiem czy takie spalanie jest normalne czy raczej nie

Jest to normalne spalanie

Napisano
  • Autor

da się mniej, da się więcej.

to dość oszczędny silnik.

Napisano
  • Autor

qmam zatem dzieki za pomoc.

Napisano

Komputer pokazuje jedno a rzeczywistość to drugie. Sprawdź dokładnie podczas tankowania. Z drugiej strony, pewnie naczytałeś się na Motokąciku o spalanych 7 litrach na 100 km przez silniki benzynowe i stąd rozterki grinser006.gif

Napisano

> jeździe bardzo miejskiej, krótkie dystanse itd itp..

Nie wiem czy aż 12 litrów... W megance classic nie udawalo mi sie spalać w mieście wiecej niż11 litrów gazu...

Napisano
  • Autor

> Nie wiem czy aż 12 litrów... W megance classic nie udawalo mi sie spalać w mieście wiecej niż11

> litrów gazu...

ok rozumiem ale piszę o naprawdę krótkich dystansach max 5km i stop... tongue.gif

Napisano

> ok rozumiem ale piszę o naprawdę krótkich dystansach max 5km i stop...

Ja do pracy miałem 7 km...

Napisano

Spalanie bardzo ładne...mówię o tym w trasie. U mnie wychodzi ok. 6,8-7,2. Natomiast cykl super miejski tak własnie wyjdzie.

Napisano

> Komputer pokazuje jedno a rzeczywistość to drugie. Sprawdź dokładnie podczas tankowania. Z drugiej

> strony, pewnie naczytałeś się na Motokąciku o spalanych 7 litrach na 100 km przez silniki

> benzynowe i stąd rozterki

1.2 8V w Punto II tyle palił, ale trzeba było jeździć w kapeluszu grinser006.gif

Napisano

Ze spalaniem w mieście da się zejść do 9 litrów ale wszystko zależy od konkretnych warunków, w Twoim przypadku przy tak krótkich dystansach jest do zaakceptowania ok.gif

Na trasie spalanie ok ok.gif

Jeżeli chodzi o wskazania komputera, to jeżeli wszystko jest z nim ok błąd nie powinien być większy niż 0,1-0,2 l/100km.

Napisano

Brat ma RMS z tym samym motorem i w ruchu miejskim, w Warszawie, najczęściej po Ursynowie (luźniej jak w centrum, jeździ delikatnie) wyniki ma w przedziale 9-11, w trasie rezultat taki sam jak podany przez ciebie .

Napisano

Mój Scenic z 2002r 1.6 110KM, przy jeździe miejskiej (oszczędnej, nawet bardzo grinser006.gif), dojazdy do pracy 4.5km w jedną stronę - średnio 8,8 l/100

Napisano
  • Autor

> Mój Scenic z 2002r 1.6 110KM, przy jeździe miejskiej (oszczędnej, nawet bardzo ), dojazdy do pracy

> 4.5km w jedną stronę - średnio 8,8 l/100

niezły wynik smile.gif z tym, że jak jeździ moja zona.gif do pracy to ma ok 2,5km i silnik nawet nie zdąży się nagrzać grinser006.gif

Napisano

> niezły wynik z tym, że jak jeździ moja do pracy to ma ok 2,5km i silnik nawet nie zdąży się

> nagrzać

W sumie to mój wynik kiedy ja jeździłem samochodem, teraz tylko żona jeździ Megane 1.5 dCi 105KM i ma spalanie 7,5

Napisano

> niezły wynik z tym, że jak jeździ moja do pracy to ma ok 2,5km i silnik nawet nie zdąży się

> nagrzać

Moja żona potrafi zimą Yarisem 1,0 zrobić 10l/100km. Ale ona ma 1,5 km do pracy i czasem na budowy jakieś max 5 km. Gdyby nie to, że kierownik z urzędu na rowerze zimą głupio wygląda to bym jej zamienił auto na rower smile.gif

Napisano
  • Autor

> Moja żona potrafi zimą Yarisem 1,0 zrobić 10l/100km. Ale ona ma 1,5 km do pracy i czasem na budowy

> jakieś max 5 km. Gdyby nie to, że kierownik z urzędu na rowerze zimą głupio wygląda to bym jej

> zamienił auto na rower

już widzę jak się da zrobić w bambuko z przesiadką na rower biglaugh.gif tak samo jak moja hehe.gif

Napisano

> już widzę jak się da zrobić w bambuko z przesiadką na rower tak samo jak moja

Gdyby nie pelnona funkcja to by pewnie sama chciała jeździć jak jest ciepło. Ale kierownikowi nie wypada:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.