Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TEST - Range Rover Evoque

Featured Replies

Napisano

policial.gifMialem okazje pojezdzic sobie Range Rover Evoque Dynamic Si4

Wyglad zewnetrzy: moze sie podobac, spasowanie jest bardzo dobre, sa 3 rozne wersje rozniace sie detalami Pure, Prestige i Dynamic - ostatnia wyroznia sie pomalowanymi na czarno dodatkami, spojlerami oraz dyfuzorem z tylu wink.gif

2012-land-rover-range-rover-evoque-five-door-dynamic-side.jpg

Wnetrze: pieknie spasowane, skorka wszedzie, nic nie strzypi, no ale czego oczekiwac - w koncu klasa premium. bardzo spodobal mi sie brak lewarka automatycznej skrzyni biegow - tryby zmienia sie pokretlem - siedzi sie bardzo wygodnie - wysoko ale czek ma uczucie stabilnosci - wszelkie komunikaty po polsku - navi po polsku, bajery takie jak zmiana kolorystyki podswietlenia wnetrza oczywiscie jest wink.gif Naglosnienie Meridian nawet w wersji podstawowej rozwala glowe, ale co ja tam wien audiofil ze mnie zaden cool.gif

6ebc764ae96056c48c3ba4f2f62fd1e2.jpg

range-rover-evoque-20.jpg

range-rover-evoque-kapadokya-64.jpg

Silnik i skrzynia biegow: silnik jaki zostal zastosowany w modelu Si4 to jedyny silnik benzynowy jaki znajdziemy w Range Roverze, generuje 240KM z 2 litrow pojemnosci jest oczywiscie wspomagany turbina wink.gif w polaczeniu z automatyczna skrzynia biegow opracowana przez firme ZF. musze powiedziec, ze skrzynia jest wg mnie duzo lepsza niz DSG VW/audi, reaguje o wiele szybciej, w strybie sportowym pieknie sie wkreca na obroty przelaczajac na kolejny bieg w ostatnim momencie. Przyspieszenie do 100km/h zajmuje temu wazacemu ponad 1700kg samochodowi jakies 7,4s. Wg mnie zespol napedowy mozna spokojnie porownac do ostatniego wypustu BMW czyli 2.0 245KM zastosowanego na razie w serii 3 oraz 5. Do przelaczania recznego sluza nam oczywiscie lopatki. W trybie Drive komputer mierzy oraz zapamietuje styl jazdy dopasowujac do niego szybkosc zmiany biegow oraz moment jego przelaczenia smile.gif

Jazda: generalnie nie lubie pseudoterenowek ale ta mnie urzekla, w zakretach potrafi sie przechylic ale do pewnego momentu - gdy osiagnie go prowadzi sie swietnie i bardzo trudno zerwac przyczepnosc - sprawdzone na rondzie biglaugh.gif Genialny jest system sterujacy twardoscia amortyzatorow. Za pomoga przelacznika mozemy utwardzic samochod, obnizyc, podwyzszyc - roznice sa zdecydowanie zauwazalne. W trybie ogolnym samochod bardzo ladnie wybiera nierownosci, nie czuc praktycznie zadnych dziur smile.gif W trybie dynamicznym samochod jest sztywny i twardy smile.gif Przy predkosciach autostradowych - 120 - 170 samochod prowadzi sie bardzo pewnie, a hamowanie przed ciezarowkami nie generuje struzek potu na czole kierownika smile.gif

Spalanie: na autostradzie przy predkosci ok 100km/h chwilowo pokazywal 6l/100km - przy 150km/h - juz 16l/100km - w miescie mozna sie pewnie zmiescic w 12-14l/100km

Podsumowanie: To auto mozna okreslic mianem "fajne". Wszystko w nim jest akuratne i ciekawe. To taki wiekszy Mini Cooper S, auto do zabawy, do miasta, ale tez na bezdroza (nie jezdzilem) i na autostrade smile.gif Dynamiczne, zrywne - fajne! Z minusow jakie zauwazylem to brak tzw auto-hold, ktory zapobiega pelzaniu po puszczeniu hamulca, jednak mam nadzieje ze szybko zostanie te niedociagniecie naprawione. Kolejny minus to cena - zaczyna sie od 200tys zł i szybciutko rosnie. Jednak jesli sie znajdujaamatorzy na Mini za 120tys zl to i bez problemu znajda sie i chetni na to autko - ot gadzet, jednak z pomyslem i mozliwosciami waytogo.gif

Napisano

Wygląda jak mini na sterydach ! ok.gif

Napisano

Coż, to nie jest auto terenowe tylko tak ma wyglądać.

Autem raczej nikt nie będzie jeździł w kaloszach bo zabłoconej farmie, tymbardziej, że w projektowaniu auta palce maczała nie jaka Victoria Beckham zlosnik.gif

Auto typowe do lansu do miasta

Napisano

> Coż, to nie jest auto terenowe tylko tak ma wyglądać.

> Autem raczej nikt nie będzie jeździł w kaloszach bo zabłoconej farmie, tymbardziej, że w

> projektowaniu auta palce maczała nie jaka Victoria Beckham

> Auto typowe do lansu do miasta

Ponoć świetnie sobie radzi w terenie.

Napisano

> Silnik i skrzynia biegow: silnik jaki zostal zastosowany w modelu Si4 to jedyny silnik benzynowy

> jaki znajdziemy w Range Roverze

Ale zdjęcie zegarów to chyba nie z wersji benzynowej hmm.gif

Obrotomierz wygląda jak z JTD 8v hehe.gif

Napisano

Ja tez jezdzilem i sie wyleczylem z RR. Owszem, jak na SUVa prowadzenie jest spoko, poza makabrycznie sztucznym i niedajacym wyczucia ukladem kierowniczym, silnik bez szalu, poprawny, skrzynia faktycznie bardzo dobra. Ale jakosc dala mi do myslenia - zacinal sie centralny wyswietlacz, stukaly amortyzatory (wlasnie te regulowane), a na koniec zawiesily sie w jednym polozeniu i nie reagowaly na zmiany. Jesli takie rzeczy dzieja sie w nowym aucie to ja sie juz boje co bedzie pozniej.

Napisano

> Mialem okazje pojezdzic sobie Range Rover Evoque Dynamic Si4 [...]

skorka wszedzie, [...]

skorahmm.gif czy ten plastik, ktory teraz BMW oferuje i nazywa skorahmm.gif?

[...] w polaczeniu z automatyczna skrzynia biegow opracowana przez firme ZF.

> musze powiedziec, ze skrzynia jest wg mnie duzo lepsza niz DSG VW/audi, reaguje o wiele

> szybciej, w strybie sportowym pieknie sie wkreca na obroty przelaczajac na kolejny bieg w

> ostatnim momencie.[...]

A wiec to nie tylko moja opiniaok.gif. IMVHO ZF nie ma sobie rownychwaytogo.gif

Napisano

> Ponoć świetnie sobie radzi w terenie.

jakim cudem może sobie radzić w terenie z takim prześwitem jak na zdjęciu? ile tam jest, 15-20cm pod przednim zderzakiem ? zlosnik.gif

Napisano

> jakim cudem może sobie radzić w terenie z takim prześwitem jak na zdjęciu? ile tam jest, 15-20cm

> pod przednim zderzakiem ?

Prześwit wynosi nieco ponad 21 cm, a kąty natarcia, rampowy i zejścia - odpowiednio - 25, 22 i 33 stopnie. Głębokość brodzenia wynosi pół metra. Można go kupić z napędem tylko na przód.

Napisano

Podoba mi się bardzo serduszka.gif mimo, że na SUVy/terenówki w ogóle nie choruję. Oglądałam go w Automaniaku, fajny jest aczkolwiek ciągnąć go w teren to chyba grzech wink.gif No i ta cena pad.gif

Napisano

> No i ta cena

Odłóż 100 tys zł, za kilka lat kupisz takiego za 50 tys, a drugie 50 będzie na serwis grinser006.gifwink.gif

Napisano

> Odłóż 100 tys zł, za kilka lat kupisz takiego za 50 tys, a drugie 50 będzie na serwis

hmm.gif to chyba jednak wolę dom i jeździć 12 letnim autem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Coż, to nie jest auto terenowe tylko tak ma wyglądać.

mozesz sie mylic...

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ja tez jezdzilem i sie wyleczylem z RR. Owszem, jak na SUVa prowadzenie jest spoko, poza

> makabrycznie sztucznym i niedajacym wyczucia ukladem kierowniczym, silnik bez szalu, poprawny,

zapomnialem napisac - nastala nowa moda na aktywne wspomaganie i niestety nie przypada mi ono do gustu... w BMW musialem jezdzic w trybie sportowym, bo w normalnym czlowiek czul ze kola sa na jakis paskach gumowych i w RR wystepowal ten sam problem smile.gif

> skrzynia faktycznie bardzo dobra. Ale jakosc dala mi do myslenia - zacinal sie centralny

> wyswietlacz, stukaly amortyzatory (wlasnie te regulowane), a na koniec zawiesily sie w jednym

> polozeniu i nie reagowaly na zmiany. Jesli takie rzeczy dzieja sie w nowym aucie to ja sie juz

> boje co bedzie pozniej.

mi sie nic nie zepsulo... moze inaczej bedzie gdy wezme go na jakis weekend wink.gif

Napisano

Takie brzydkie wnetrze od razu mnie odrzuca. Ale z zewnatrz mi sie podoba ok.gif

Napisano

> Takie brzydkie wnetrze od razu mnie odrzuca. Ale z zewnatrz mi sie podoba

a na którym zdjęciu jest brzydkie wnętrze?

Napisano

> a na którym zdjęciu jest brzydkie wnętrze?

Na 2. i 4.

Zwlaszcza na 4., tam nie ma dzwigni zmiany biegów, nie toleruje czegos takiego zlosnik.gif

Napisano

jak placisz tyle kasy za auto jest niedopomyslenia zeby cos przeszkadzalo wink.gif

Napisano
  • Autor

> jak placisz tyle kasy za auto jest niedopomyslenia zeby cos przeszkadzalo

jeszcze sie taki nie urodził, co by wszystkim dogodził grinser006.gif

Napisano

> A wiec to nie tylko moja opinia. IMVHO ZF nie ma sobie rownych

Podobno nowa skrzynia biegów oferowana w Alfie Romeo (chyba TCT) też bije na głowe DSG

Napisano

> Podobno nowa skrzynia biegów oferowana w Alfie Romeo (chyba TCT) też bije na głowe DSG

A to interesujące... jeździłem i jestem bardzo ciekaw rozwinięcia tej opinii hehe.gif

Napisano

ładny!

Widziałem go na żywo pod biedronką ostatnio. Znaczy się tani też musi być. grinser006.gif

Linia nadwozia bardzo dynamiczna, fajne proporcje. Lekko kosmiczny wygląd. Na żywo nie wygląda tak "ciężko" jak na zdjęciach. Jeśli to rzeczywiście może wjechać w teren to będzie się biło z beemkami X na mieście bo jest o kilka klas ładniejsze więc kobitki będą śmigać aż miło.

Napisano

> A to interesujące... jeździłem i jestem bardzo ciekaw rozwinięcia tej opinii

jak to wypada według Ciebie w porównaniu do DSG? Bo ja jeździłem tylko TCT.

Napisano
  • Autor

> skorka wszedzie, [...]

> skora czy ten plastik, ktory teraz BMW oferuje i nazywa skora?

skora, mozna nawet zamowic skore od jakiegos dobrego producenta skor smile.gif

> [...] w polaczeniu z automatyczna skrzynia biegow opracowana przez firme ZF.

> A wiec to nie tylko moja opinia. IMVHO ZF nie ma sobie rownych

porownac ja mozna do najnowszej skrzyni 8-biegowej Steptronic - BMW wink.gif

jednak bije na glowe DSG zlosnik.gif

Napisano

> mozesz sie mylic...

Nie ma błota - nie ma off-road.

Napisano

> skora, mozna nawet zamowic skore od jakiegos dobrego producenta skor

Az pojde poogladac, skoro plastikiem nie smierdzizlosnik.gif

> porownac ja mozna do najnowszej skrzyni 8-biegowej Steptronic - BMW

A ta jezdzielmwaytogo.gif.

> jednak bije na glowe DSG

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.