Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana uszczelniaczy walków rozrzadu - problem z nakretka

Featured Replies

Napisano

Wymieniam rozrząd w lagunie I 1.6 16V. Okazało się ze do wymiany jest uszczelniacz walka rozrządu. Nie mogę ruszyć nakrętki kola zębatego. sick.gif Macie jakieś sprawdzone sposoby na takie zapieczone/ dokręcone na wariata nakrętki. Walki poblokowane, solidny klucz + przedłużka i nic nie pomaga frown.gif

Czy podgrzanie to dobry pomysł?

Proszę o pomoc!!!

Napisano
  • Autor

> ja bym od czoła z młotka przypierniczył

Nie podejdę, silnik nie jest wyjęty z samochodu w związku z tym jest tam bardzo ciasno.

Napisano

> Wymieniam rozrząd w lagunie I 1.6 16V. Okazało się ze do wymiany jest uszczelniacz walka rozrządu.

> Nie mogę ruszyć nakrętki kola zębatego. Macie jakieś sprawdzone sposoby na takie zapieczone/

> dokręcone na wariata nakrętki. Walki poblokowane, solidny klucz + przedłużka i nic nie pomaga

> Czy podgrzanie to dobry pomysł?

> Proszę o pomoc!!!

A masz taki klucz co go wsadzasz w otwory w koło zębate? - tak z ponad pół metra powinien mieć , do tego metrowa grzechotka i musi pójść

Bo samą blokadą wałków z tyłu głowicy nie utrzymasz ich wystarczająco mocno by poodkręcać te koła (uszkodzisz albo blokadę albo co gorsza końce wałków)

pozdr

Napisano
  • Autor

> A masz taki klucz co go wsadzasz w otwory w koło zębate? - tak z ponad pół metra powinien mieć , do

> tego metrowa grzechotka i musi pójść

> Bo samą blokadą wałków z tyłu głowicy nie utrzymasz ich wystarczająco mocno by poodkręcać te koła

> (uszkodzisz albo blokadę albo co gorsza końce wałków)

> pozdr

Nie mam tego klucza. Mam tylko blokadę na tył. Ile taki klucz kosztuje? Masz gdzieś zdjęcie, rysunek z wymiarami takiego klucza?

Może by go dorobić hmm.gif

Napisano

> Wymieniam rozrząd w lagunie I 1.6 16V. Okazało się ze do wymiany jest uszczelniacz walka rozrządu.

> Nie mogę ruszyć nakrętki kola zębatego. Macie jakieś sprawdzone sposoby na takie zapieczone/

> dokręcone na wariata nakrętki. Walki poblokowane, solidny klucz + przedłużka i nic nie pomaga

> Proszę o pomoc!!!

Te śruby są zwykle klejone, aby się nie rozkręcały.

Kwestia - jakim klejem.

Więc albo odkręcasz pneumatykiem albo trzeba podgrzać.

i nie zapomnij potem tez skręcić na klej- tylko możesz dać słabszy - do odkręcania narzędziami ręcznymi.

Napisano

> Nie mam tego klucza. Mam tylko blokadę na tył. Ile taki klucz kosztuje? Masz gdzieś zdjęcie,

> rysunek z wymiarami takiego klucza?

> Może by go dorobić

To jest coś takiego.

W sumie jak do tego konkretnego auta to sam możesz cos takiego sobie zrobić w wersji sztywnej

(do solidnego kawałka płaskownika dospawaj dwa walce , tak by dało się to włożyć do otworów w kole zębatym)

pozdr

Napisano

Blokada wałka nie służy do blokowania go w trakcie odkręcania kół. Dorób sobie uniwersalny klucz do trzymania za koło. Potrzebny jest płaskownik 50 cm, płaskownik 10 cm, śruba M8x20, dwie śruby M8x50, trzy nakrętki M8, wiertarka, wiertło 8,2mm, 15 minut wolnego czasu. Całkowity koszt zamknie się w 10 zł.

Napisano

> Proszę o pomoc!!!

pneumatykiem warto sprobowac bo przedluzka mozna urwac srube

Napisano

> Macie jakieś sprawdzone sposoby na takie zapieczone/

> dokręcone na wariata nakrętki.

Mamy - tylko udarowo. Skoro nie da się normalnego, musisz założyć jakiś w miarę spreparowany klucz i stukać młotkiem, mniej lub bardziej, ile trzeba. Można użyć specjalnego sprayu, albo podgrzać. Połączenie gwintowane jak by nie było zapieczone, przyrdzewiałe czy sklejone, zawsze będzie mniej wytrzymałe od samego materiału śruby, więc ukręcenie jej może się przytrafić tylko kretynowi zlosnik.gif. Do myślących świat należy! grinser006.gif

Napisano

Podgrzej śrube opalarką albo jakims małym palniczkiem żeby nie osmalić wszystkiego do okoła....

Napisano
  • Autor

Udało się!!!

Skończyło się na przecięciu, a ściślej ponawiercaniu nakrętki.

Podgrzewanie, walenie młotkiem w klucz na nic się zdało.

Napisano

> Połączenie gwintowane jak by nie było zapieczone, przyrdzewiałe czy sklejone, zawsze

> będzie mniej wytrzymałe od samego materiału śruby, więc ukręcenie jej może się przytrafić

> tylko kretynowi . Do myślących świat należy!

Ciekawostki same ciekawe tu czytam u ciebie yikes.gif

Ze mnie jest całkiem spory kretyn jak i wielu moich kolegów, bo nie zliczę ile zardzewiałych śrub czy szpilek pourywałem Nie tylko szóstki czy ósemki, szesnastka też mi się ze trzy razy zdarzyła.

Dodam, że nie "wieszam" się jak buc na śrubie tylko delikatnie, po "obiciu", po obsikaniu preparatami, a też potrafi się ukręcić. Tak więc twoja teoria jakaś taka... teoretyczna. hmm.gif

Napisano

, przyrdzewiałe czy sklejone, zawsze

> będzie mniej wytrzymałe od samego materiału śruby, więc ukręcenie jej może się przytrafić

> tylko kretynowi . Do myślących świat należy!

"mondrego"jak coś napisze to miło poczytać.

Jestem kretynem!

Z ciekawostek to ukręciłem śrubę koła garściami a nie nogą.

Myślący ludzie pisząc na forum w stosunku do innych osób nie używają słowa kretyn.Nie świadczy to o wysokich "lotach" intelektualnych.Zgadzam się z kolegą,że takie słownictwo nie dotyczy tz.elYt.

Napisano

> Udało się!!!

> Skończyło się na przecięciu, a ściślej ponawiercaniu nakrętki.

> Podgrzewanie, walenie młotkiem w klucz na nic się zdało.

Nie zapomnij dać potem kleju do śrub - tylko tego do odkręcania narzędziami ręcznymi - jest dość słaby. Poza tym klej zabezpiecza też gwint przed zapiekaniem w przyszłości.

Wiele awarii się zdarza gdy śruba się odkręci, albo jest za mocno przykręcona "na zapas".

Śruby należy dokręcać zgodnie z instrukcją serwisową, czyli odpowiedni moment + klej, jeśli jest to wymagane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.