Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszy egzamin...

Featured Replies

Napisano

...oblany.. sciana.gif

Zakończyłem na placu pięknym kozłem podczas hamowania awaryjnego.

Nie przewidziałem, że motocykl w WORD'zie (w przeciwieństwie do tego z OSK) będzie w perfekcyjnym stanie, włącznie z hamulcami... hahaha.gif

Nic tylko się pochlastać. pad.gif

Kolejne podejście pojutrze, trzymajcie kciuki!!!

Napisano

> ...oblany..

> Zakończyłem na placu pięknym kozłem podczas hamowania awaryjnego.

> Nie przewidziałem, że motocykl w WORD'zie (w przeciwieństwie do tego z OSK) będzie w perfekcyjnym

> stanie, włącznie z hamulcami...

> Nic tylko się pochlastać.

> Kolejne podejście pojutrze, trzymajcie kciuki!!!

dupska sobie nie obiles? Ty .... ale wiesz, ze przedniego hebla to trzeba z wyczuciem uzywac? kolo Ci sie usliznelo?

Napisano
  • Autor

> dupska sobie nie obiles? Ty .... ale wiesz, ze przedniego hebla to trzeba z wyczuciem uzywac? kolo

> Ci sie usliznelo?

Wiedziałem, że heble egzaminacyjna Yamaszka ma dobre, jednak mimo ostrzeżeń egzaminatora nie doceniłem jej.

Uślizg przedniego koła przy jakiś 35~40km/h, wahnięcie sprzętu i piękny lot na boku...

Dupska nie obiłem tylko prawa noga pobolewa. Musiałem zahaczyć nią o gmole...

Coraz częściej dochodzę do wniosku, że większość OSK nastawiona jest nie na nauczanie jazdy, a na zarobek. sick.gif

Sprzęty na jakich mi przyszło jeździć (Kat A i C) wołały o pomstę do nieba. Na tej "szkolnej" Yamaszce za chiny ludowe nie udało mi się zablokować kół, na egzaminacyjnej jeden strzał w hebel i piękny lot...

Napisano

> Wiedziałem, że heble egzaminacyjna Yamaszka ma dobre, jednak mimo ostrzeżeń egzaminatora nie

> doceniłem jej.

> Uślizg przedniego koła przy jakiś 35~40km/h, wahnięcie sprzętu i piękny lot na boku...

> Dupska nie obiłem tylko prawa noga pobolewa. Musiałem zahaczyć nią o gmole...

> Coraz częściej dochodzę do wniosku, że większość OSK nastawiona jest nie na nauczanie jazdy, a na

> zarobek.

> Sprzęty na jakich mi przyszło jeździć (Kat A i C) wołały o pomstę do nieba. Na tej "szkolnej" za

> chiny ludowe nie udało mi się zablokować kół, na egzaminacyjnej jeden strzał w hebel i piękny

> lot...

jak WORD-owa YBR250 ma wg Ciebie zabojcze hample to nie wiem co Ci sie stanie jak wsiadziesz na cos z dwoma tarczami z przodu a juz nie daj Boze jak bedzie mialo przewody w oplocie..... nie obraz sie, ale wychodzi na to, ze trafiles na wyjatkowo kiepski OSK

Napisano

> ...oblany..

Zyjesz? blush.gif

> Nie przewidziałem, że motocykl w WORD'zie (w przeciwieństwie do tego z OSK) będzie w perfekcyjnym

> stanie, włącznie z hamulcami...

Jak sobie przypomnę mój egzamin... hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Dali mi woschoda (bo 175 - do 125 ccm byla wska), brak migaczy (w sensie - nie działały), sprzęgło zerojedynkowe, brak przedniego hamulca panic.gifhehe.gif - zgłosiłem swoje uwagi, zamienili na wskę. grinser006.gif

"Czasłem" ósemkę i te labirynty, czekam na miasto.

Przychodzi kolej, kopię "wieśkę', kopię i kopię - cisza. rotfl.gif

Próbujemy z pychu - dalej nic. rotfl.gif

No to dalej woschoda - ten odpalił! Z niedziałającymi kierunkowskazami, bez przedniego hampla, z przerywającą łacznością - jakies łoki toki + słuchawka w ucho - objechałem ośrodek naokoło (Kasprzaka, za gazwonią w prawo, potem Prądzyńskiego i Bema - a tras na moto byla zupełnie inna), życzyli gumowych drzew i po egzaminie. hehe.gif

> Nic tylko się pochlastać.

> Kolejne podejście pojutrze, trzymajcie kciuki!!!

Szybkie terminy! blush.gif

Powodzenia! ok.gif

Napisano

> Wiedziałem, że heble egzaminacyjna Yamaszka ma dobre, jednak mimo ostrzeżeń egzaminatora nie

> doceniłem jej.

> Uślizg przedniego koła przy jakiś 35~40km/h, wahnięcie sprzętu i piękny lot na boku...

zablokowales tylne kolo i wywaliles sprzet?, jak to mozliwe?

> Coraz częściej dochodzę do wniosku, że większość OSK nastawiona jest nie na nauczanie jazdy, a na

> zarobek.

> Sprzęty na jakich mi przyszło jeździć (Kat A i C) wołały o pomstę do nieba. Na tej "szkolnej"

> Yamaszce za chiny ludowe nie udało mi się zablokować kół, na egzaminacyjnej jeden strzał w

> hebel i piękny lot...

jak maja nie wolac o pomste do nieba jak kursy sa tak tanie... 1700zl za C - AFAIR nowy zestaw kosztuje 500kzl, pali min 25l/100km, godzin jest 30, + teroia... ja tego nie umiem policzyc zeby siejeszcze porzadne serwisowanie kalkulowalo...

Napisano
  • Autor

> jak WORD-owa YBR250

125ccm2 - maleństwo...

> nie

> obraz sie, ale wychodzi na to, ze trafiles na wyjatkowo kiepski OSK

Ja się nie obrażam, bo wiem gdzie trafiłem i na jakim sprzęcie dane było mi się uczyć.

Mam dużo pokory wobec motocykla ale naprawdę wychodzi na to, że stan motocykli w "moim" OSK woła o pomstę do nieba, a bezpiecznej jazdy nauczę się z dopiero co zamówionej książki i na kolejnych egzaminach...

Napisano
  • Autor

> zablokowales tylne kolo i wywaliles sprzet?, jak to mozliwe?

Przednie kolego, przednie...

> jak maja nie wolac o pomste do nieba jak kursy sa tak tanie... 1700zl za C - AFAIR nowy zestaw

> kosztuje 500kzl, pali min 25l/100km, godzin jest 30, + teroia... ja tego nie umiem policzyc

> zeby siejeszcze porzadne serwisowanie kalkulowalo...

Kurs na kat. C kosztuje 2000~2100, na A 900~1000

IMHO przesadzasz. Używany MAN TGA identyczny z egzaminacyjnym kosztuje circa 100kPLN, nowa Yamaha 125ccm - 9kPLN.

Ile potrzeba "jeleni" na sfinansowanie parku maszyn?

Napisano

> 125ccm2 - maleństwo...

> Ja się nie obrażam, bo wiem gdzie trafiłem i na jakim sprzęcie dane było mi się uczyć.

> Mam dużo pokory wobec motocykla ale naprawdę wychodzi na to, że stan motocykli w "moim" OSK woła o

> pomstę do nieba, a bezpiecznej jazdy nauczę się z dopiero co zamówionej książki i na

> kolejnych egzaminach...

wykup sobie doskonalenie u Kulika zanim na ulice wyjedziesz, masz jedno zycie

Napisano

> 125ccm2 - maleństwo...

u nas na takim suzuki GN 125 na kat A1 chyba egzaminują

na A jest YBR 250

Napisano

> jak WORD-owa YBR250 ma wg Ciebie zabojcze hample to nie wiem co Ci sie stanie jak wsiadziesz na cos

> z dwoma tarczami z przodu a juz nie daj Boze jak bedzie mialo przewody w oplocie..... nie

> obraz sie, ale wychodzi na to, ze trafiles na wyjatkowo kiepski OSK

Leff, ale ja mogę potwierdzić powyższe na bazie swoich doświadczeń.

I to wyniesionych z jednego z lepiej plasowanych i droższych w Waw ośrodków (Sarbo).

Może nie było takiej różnicy, jak wyżej opisana, a raczej byłem przygotowany na odmienny stan techniczny sprzętu egzaminacyjnego mając w pamięci różnicę w tymże z czasów gdy robiłem kat B.

W ośrodku miałem 2x Czinkłaczento lekko życiem sterane, w WORD-zie (wtedy chyba tak się nie nazywał nawet) dostałem CC z przebiegiem słownie STO DZIESIĘĆ kilometrów.

Zaryzykuję stwierdzenie, że byłem pierwszą osobą, która zdała na tym sprzęcie egzamin z wynikiem pozytywnym.

Oczywiście w porównaniu do pozostałych sprzętów (126p/polonez) była to igła-żyleta (CC wtedy dopiero wchodziły), ale od tamtych czasów stało się to standardem.

Niestety - stan techniczny sprzętów "naukowych" nie rzuca na kolana i w sumie trochę trudno się dziwić - to ma być sprzęt do nauki jazdy a nie doskonalenia techniki - wystarczy, że jest po prostu sprawny.

Napisano

> 125ccm2 - maleństwo...

Na A1 zdajesz?

Przecież na A jest YBR 250

Napisano

A gdzie zdawales?

ZTCP to przynajmniej na Odlewniczej nie bylo hamowania awaryjnego na placu tylko na miescie, bo ktos im raz wjechal w sciane budynku grinser006.gif

Napisano

> A gdzie zdawales?

> ZTCP to przynajmniej na Odlewniczej nie bylo hamowania awaryjnego na placu tylko na miescie, bo

> ktos im raz wjechal w sciane budynku

Na odlewniczej zrobili na placu, bo ktoś na mieście podobno dość spektakularną glebę zrobił.

Napisano
  • Autor

> Na A1 zdajesz?

> Przecież na A jest YBR 250

W WORD Skierniewice na Kat. A i A1 jeździ się tym samym sprzętem.

Jest nim Yamaha YBR 125...

Napisano
ja tez robilem w SARBO i jakos nie zauwazylem zeby ich sprzety byly specjalnie zaniedbane .... poza tym ostanie godziny na miescie robilem na swoim sprzecie
Napisano

> ja tez robilem w SARBO i jakos nie zauwazylem zeby ich sprzety byly specjalnie zaniedbane ....

Patrząc na porównanie YBR250 "sarbińska" vs "egzaminacyjna", to:

- Sarbo była na (niemal) łysych kapciach (zrozumiałe, skoro sprzęt jest heblowany w miejscu po betonowym placu).

Egzaminacyjna - nówka.

- Sarbo miała odczuwalnie słabsze h-ce. Znów - zrozumiałe patrząc na 40+ kkm przebiegu

Egzaminacyjna - nówka

- Sarbo miała strasznie zapuszczone linki sprzęgła - potrzeba było siły słonia.

Zwróciłem uwagę instruktorowi, na drugi dzień były przesmarowane - inny świat.

Egzaminacyjna - nówka...

- Sarbo - słabo działająca zmiana biegów. W trakcie mojego kursu 2x wypadały im sprzęty na serwis skrzyni. Znalezienie luzu wymagało wspomagania się patentami.

Instruktor mówił, że TTTM i to było przedmiotem moich potężnych obaw przed egzaminem.

Egzaminacyjna okazała się być innym światem...

Wiesz - generalnie ja cudów nie oczekuję.

Konkurencja finansowa między poszczególnymi szkołami jest wyniszczająca.

Zmusza to owe'ż szkoły do chwytania się bardzo brudnych praktyk, typu motocykle zupełnie inne niż egzaminacyjne (z "mojej" grupy z którą podchodziłem do egzaminu tylko ja jeździłem na YBR-ce 250, chyba ze dwóch tłoczyło 125-tkę, reszta jakieś wynalazki), utrzymywanie sprzętów na zasadzie "póki pali to jest oks" itd.

Że Sarbo tak robi - nie powiem, ale sprzęt w kategorii A+ też to nie jest.

> poza

> tym ostanie godziny na miescie robilem na swoim sprzecie

Ja - poza ostatnimi 2 godzinami - wziąłem Shadow'kę.

Też trochę sterana życiem, ale przynajmniej sprzęt w moim klimacie :-)

Napisano

> W WORD Skierniewice na Kat. A i A1 jeździ się tym samym sprzętem.

> Jest nim Yamaha YBR 125...

Łomatko!

Przecież to nikuku nie jest zgodne z przepisami...

Napisano

> Łomatko!

> Przecież to nikuku nie jest zgodne z przepisami...

w WRC jest TW125 na A1 i na A. Co wiecej egzamin jest 'wspolny' ja na swoim na A mialem wydyganego nastolatka na A1 wink.gif

Napisano

> Na odlewniczej zrobili na placu, bo ktoś na mieście podobno dość spektakularną glebę zrobił.

Czyli wrocili do starej opcji, ja na miescie mialem ten manewr.

Napisano

> Czyli wrocili do starej opcji, ja na miescie mialem ten manewr.

A nie wiem, bazuję na tym, co było we wrześniu ub r i wtedy z sali padło pytanie "czemu nie na mieście" i odpowiedź sugerowała właśnie taką opcję.

Napisano

> A nie wiem, bazuję na tym, co było we wrześniu ub r i wtedy z sali padło pytanie "czemu nie na

> mieście" i odpowiedź sugerowała właśnie taką opcję.

A w, bodajże, czerwcu było na mieście zlosnik.gif

Może to zależy od widzimusię egzaminatora albo też do czasu, aż ktoś znowu zaparkuje w krzakach czy innej ścianie wink.gif

Napisano

ja na ybr miałem tylko kilka godzin, resztę jeździłem cbf 500

potem na egzaminie znów ybr

tragedii po przesiadce nie było

Napisano

> Czyli wrocili do starej opcji, ja na miescie mialem ten manewr.

ja zdawałem we wrześniu na GN 125 na odlewniczej kat. A (NIE A1) i hamowanie awaryjne robiłem na mieście

Napisano
  • Autor

> Łomatko!

> Przecież to nikuku nie jest zgodne z przepisami...

Nieprawda!

Quote:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY

z dnia 31 grudnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

Rozdział 13

Warunki dodatkowe dla pojazdu przeznaczonego do nauki jazdy i egzaminowania osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania

4. Pojazd przeznaczony do nauki jazdy i egzaminowania w zakresie danej kategorii prawa jazdy powinien odpowiadać następującym warunkom:

1) motocykl w zakresie kategorii A powinien:

a) być wyposażony w silnik o pojemności
przekraczającej 120 cm3,

b) osiągać prędkość co najmniej 100 km/h;

2) motocykl w zakresie kategorii A1 powinien być wyposażony w silnik:

a) o pojemności co najmniej 75 cm3,

b) o mocy nieprzekraczającej 11 kW;

Napisano

> A nie wiem, bazuję na tym, co było we wrześniu ub r i wtedy z sali padło pytanie "czemu nie na

> mieście" i odpowiedź sugerowała właśnie taką opcję.

mnie egzaminator powiedzial ze na placu, bo na miescie juz mial orla ktory sie zatrzymal na czyims boku... i teraz woli zobaczyc na placu czy egzaminowany jest w stanie w miare zaregowac/zatrzymac sie wink.gif a z info od mojego instruktora wiem ze akurat ten konkretny egzaminator to bardzo przyklada wage do tego *jak* sie jezdzi na placu a troche przez palce patrzy na ew. 'linie' - co nie zmienia faktu ze oblewa jak wszyscy wink.gif

Napisano

jak ja zdawalem to awaryjne mialem na miescie , z tym ze przed wyjazdem mnie poinformowal abym uwazal po przed momentem padalo i cobym sie nie wyp...... . Jak mi zameldowal ze mam awaryjnie zahamowac to ciut bardziej cisnalem klame i tylny ale bez przesady i mu styklo smile.gif

Napisano

> Nieprawda!

> Quote:

> ROZPORZĄDZENIE

> MINISTRA INFRASTRUKTURY

> z dnia 31 grudnia 2002 r.

> w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

No to mamy po raz kolejny zupełną fikcję w szkoleniach :-(

Ale - zastanawia mnie, dlaczego GieN'ek jest w Warszawie pojadem tylko pod kat A - niby wymogi do A1 spełnia...

Napisano

gościu przede mną zdawał A1 na gn 125

Napisano

> ...oblany..

Są jakieś dokładne wytyczne, jak ma być przeprowadzane hamowanie awaryjne? Minimalna prędkość, droga hamowania, w której trzeba się zmieścić, itp? Bo rozumiem, że trzeba zakończyć w pozycji pionowej, a najlepiej z głową w górze, to oczywiste wink.gif

Napisano

> No to mamy po raz kolejny zupełną fikcję w szkoleniach :-(

> Ale - zastanawia mnie, dlaczego GieN'ek jest w Warszawie pojadem tylko pod kat A - niby wymogi do

> A1 spełnia...

a czy on czasem nie ma 12KM?

Napisano

> a czy on czasem nie ma 12KM?

max 11 kW

11kW = 11x1,36 = 15 KM

Napisano

> gościu przede mną zdawał A1 na gn 125

Jak ja zdawałem na odlewniczej to przy GieNku była adnotacja "tylko kat A".

Nie mam bladego pojęcia czemu...

Napisano

przyjedź do mnie naucze cie na czym polega prawdziwa jazda zlosnik.gif

Napisano

W Szwajcarii na egzaminie masz awaryjne hamowanie z 50km/h

Musisz zablokowac oba kola i sie utrzymac na motocyklu

do pelnego wyhamowania, jak motocykl ma ABS to jest latwiej.

Dopuszczalne jest podparcie sie jedna nogo po zatrzymaniu zlosnik.gif

Napisano

> max 11 kW

> 11kW = 11x1,36 = 15 KM

fakt, jednostki pomieszalem wink.gif

Napisano

> W Szwajcarii na egzaminie masz awaryjne hamowanie z 50km/h

> Musisz zablokowac oba kola i sie utrzymac na motocyklu

> do pelnego wyhamowania, jak motocykl ma ABS to jest latwiej.

zdajesz na swoim sprzecie? czy na 'WORDu'?

> Dopuszczalne jest podparcie sie jedna nogo po zatrzymaniu

po zatrzymaniu to chyba musisz sie podeprzec wink.gif

Napisano
  • Autor

> Są jakieś dokładne wytyczne, jak ma być przeprowadzane hamowanie awaryjne?

Tak, musisz zatrzymać motocykl na wyraźny znak egzaminatora.

> Minimalna prędkość,

50km/h ale (jak wspomniał egzaminator) radaru w oku nie ma.

Dziewczyna która zdawała przede mną wykonała awaryjne hamowanie z circa 20 max 30km/h i egzaminator to zaliczył.

A że ja masę mam ta dziewczyna X 2.5 to sobie pomyślałem, że pojadę ciut szybciej. Niestety moja teoria z fizyką minęła się gdzieś w połowie opadania ręki egzaminatora.

A szkoda, bo facet podchodził do problemów zaliczania zadań naprawdę "po ludzku".

Jak daleki lot wykonam jutro zamelduje wczesnym popołudniem, a wszystkich ostrzegam, że po 11:00 (mam nadzieję) będę ugniatał asfalt na skierniewickich autostradach...

Napisano
  • Autor

> przyjedź do mnie naucze cie na czym polega prawdziwa jazda

Ale moim motto nie jest "się zabić".

Ja potrzebuje lejce na jednoślad czysto hobbistycznie, a naprawdę bezpiecznie poruszać się po drodze nauczę się pewnie dopiero na drodze.

Zastanawiam się czy nie zrobić/zamówić sobie kamizelki z wielkim zielonym liściem na plecach lub napisem "Sorka, jeszcze się uczę." wink.gif

Jedno jest pewne.

Po tym incydencie muszę mocno zweryfikować plany dotyczące zakupu pierwszego moto... crazy.gif

Napisano

> Są jakieś dokładne wytyczne, jak ma być przeprowadzane hamowanie awaryjne? Minimalna prędkość,

> droga hamowania, w której trzeba się zmieścić, itp?

Tak jak napisali jest to ok. 50km/h. Ale jak robiłem prawko to instruktor mi mówił, że bardzo często egzaminatorzy każą hamować z mniejszej prędkości bo się boją o zdających smile.gif

Napisano

> Ale moim motto nie jest "się zabić".

> Ja potrzebuje lejce na jednoślad czysto hobbistycznie, a naprawdę bezpiecznie poruszać się po

> drodze nauczę się pewnie dopiero na drodze.

> Zastanawiam się czy nie zrobić/zamówić sobie kamizelki z wielkim zielonym liściem na plecach lub

> napisem "Sorka, jeszcze się uczę."

> Jedno jest pewne.

> Po tym incydencie muszę mocno zweryfikować plany dotyczące zakupu pierwszego moto...

Colliber, napisalem Ci juz, albo znajdz nauczyciela albo wykup doskonalenie jazdy

Napisano

> Po tym incydencie muszę mocno zweryfikować plany dotyczące zakupu pierwszego moto...

Czyli?

Napisano
  • Autor

> Czyli?

Nooo, plany były ambitne 1100, 1150 hahaha.gif, a widzę że trzeba na początek szukać czegoś 250 max 500 crazy.gif

Napisano
  • Autor

> znajdz nauczyciela albo wykup doskonalenie jazdy

To na pewno ok.gif

Zresztą po wczorajszej "wpadce" moja mulher.gif zaczęła się mocniej zastanawiać czy jest mi to najbardziej niezbędne...

Napisano
  • Autor

> chyba nie bedzie R1

A co to?

:edyta: Już mam!

Nie w moim guście... 893goodvibes.gif

Napisano

> Nooo, plany były ambitne 1100, 1150 , a widzę że trzeba na początek szukać czegoś 250 max 500

Tylko Ci na zdrowie wyjdzie. ok.gif

A jak rozważasz młodsze roczniki, to szukaj z abs-em. ok.gif

Napisano

> Nooo, plany były ambitne 1100, 1150 , a widzę że trzeba na początek szukać czegoś 250 max 500

500 to bedzie rozsadne wyjscie, albo niskie 600/650

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.