Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poliuretany. Skąd i za ile?

Featured Replies

Napisano

muszę wymienić większość gum w zawieszeniu. A skoro już to robię to muszę wreszcie dać poliuretany. Jest bikopur, są inne firmy. Nie wiem tylko które będą najlepsze/najtańsze.

pacjent: E36 compact. ktoś ostatnio kupował?

Napisano

Kolega ostatnio kupował do Leona i po miesiącu rozpadły się w pył. Postaram się ustalić na później z jakiej firmy były.

Napisano
  • Autor

> Kolega ostatnio kupował do Leona i po miesiącu rozpadły się w pył. Postaram się ustalić na później

> z jakiej firmy były.

po miesiącu? yikes.gif

chyba bym odesłał do producenta.

Napisano

No niestety. Nie wiem jak się skończyła sprawa bo kumpel nie mówił. Ale ogólnie auto dużo lepiej reagowało na polecenia kierowcy jak były sprawne zlosnik.gif

Edyta :

już wiem. To były firmy Strong-Flex : http://www.strongflex.vot.pl/

z tej strony : http://www.bikopur.pl/

może on tak pechowo trafił, albo mu tak założyli.

Napisano

od ponad 40tyś. mam czerwone poliuretany z bikoporu w przednim wahaczu w ibizie 6L i żadnych problemów.

Napisano

> muszę wymienić większość gum w zawieszeniu. A skoro już to robię to muszę wreszcie dać poliuretany.

> Jest bikopur, są inne firmy. Nie wiem tylko które będą najlepsze/najtańsze.

> pacjent: E36 compact. ktoś ostatnio kupował?

Od ponad roku mam z Bikopur i nie ma problemów.

Napisano

To albo mój kumpel miał pecha, albo mu źle założyli te gumy. Jakbym nie widział jak te gumy się po miesiącu rozwaliły to bym nie uwierzył.

Napisano

> muszę wymienić większość gum w zawieszeniu. A skoro już to robię to muszę wreszcie dać poliuretany.

uderz do Olo_ zdaje sie, ze zajmowal sie tym. Nie wiem czy nadal ok.gif

Napisano

Ja kupilem w zeszlym tygodniu.

Jak sie wstrzymasz to sie przejedziesz, niestety w niedziele urwalem poduche silnika.

Mam zamontowane twarde. Komplet 500-600 pln.

Napisano

> od ponad 40tyś. mam czerwone poliuretany z bikoporu w przednim wahaczu w ibizie 6L i żadnych

> problemów.

Czerwone sa odpowiednikiem serii, z tego co gdziestam wyczytalem i ich trwalosc jest wieksza.

Napisano
  • Autor

> Ja kupilem w zeszlym tygodniu.

> Jak sie wstrzymasz to sie przejedziesz, niestety w niedziele urwalem poduche silnika.

> Mam zamontowane twarde. Komplet 500-600 pln.

oooo!!!!

Gitarka.

Widzę, że nie tylko ja o tym pomyślałem smile.gif

Jakoś po Świętach może się ustawimy to bym pomacał co i jak.

Poduchy też się da zamienić na poliuretan. I tak kiedyś kombinowałem, że chłopaki jak zakładali tuleję dyfra z poliuretanu i zostawiali seryjne poduszki i łącznik wału to rzeczywiście mogło być nieciekawie bo cały impet przy przepięciach biegów szedł właśnie w najsztywniejsze miejsce. A jakby tak wszystko na poliuretanie złożyć... niewiem.gif

W sumie poduchy pod silnikiem i skrzynią też już pewnie nie ten teges mam. sick.gif

Komplet masz przód i tył? łącznie ze stabilizatorami?

Kto ci to montował ile wziął i czemu tak drogo?

Napisano
  • Autor

> Czerwone sa odpowiednikiem serii, z tego co gdziestam wyczytalem i ich trwalosc jest wieksza.

bardzo sztywno jest na żółtych?

Napisano

> Czerwone sa odpowiednikiem serii, z tego co gdziestam wyczytalem i ich trwalosc jest wieksza.

To jakaś ta seria musi być twarda hehe.gif

Mam założone czerwone i zawieszenie jest sporo twardsze na nich.

Napisano

Ja bralem do poprzedniej E30, CC, i terazniejszej E30 z Olkusza. Polecam kontakt mailowy, bo mozna cos utargowac w stosunku do ceny na stronie (jak chcesz moge dac Ci maila na priv).

Olkusz juz nie produkuje juz lacznika elastycznego walu. Gosc z ktorym gadalem sam przyznal, ze nadaje sie to do spokojnej jazdy na co dzien, a nie do sportu. Nie wytrzymuje przeciazen, co jest dziwne.

Jest raczej przeciwnie. Jak masz twarda poduche dyfra, to najwieksze odksztalcenia sa tam, gdzie jest bardziej miekko: lacznik elastyczny, poduchy silnika/skrzyni.

Poza tym najlepiej zalozyc seryjne poduchy od M50. Maja postac pelnego walca gumowego + silnik jest troche wyzej.

Jak chcesz zobaczyc jak to dziala, mam komplet zoltych w E30 (oprocz silnika, skrzyni, dyfra i stabilizatorow). Zolte sa twardsze. Spadek komfortu znaczny, ale przeciez nie o to tu chodzi biglaugh.gif

Napisano

a może kolego kup poprostu wałek tego materiału jakim jesteś zainteresowany i udaj się z nim do tokarza razem z starymi tulejami zlosnik.gif napewno wyjdzie sporo taniej, ale trzeba będzie tez troszkę nad nimi posiedzieć

Napisano

> a może kolego kup poprostu wałek tego materiału jakim jesteś zainteresowany i udaj się z nim do

> tokarza razem z starymi tulejami napewno wyjdzie sporo taniej, ale trzeba będzie tez

> troszkę nad nimi posiedzieć

Pojawia sie problem posiadania wzoru. Obawiam sie, ze poduszka belki albo wahacza tylnego po demontazu nie bedzie sie juz nadawala na wzor. Poza tym trzeba rozmontowac auto, zostawic na podnosniku i jechac do tokarza dopiero.

Napisano

JA Ci polecam strongflexa, którego swoją drogą jestem przedstawicielem 270635636-JUMP2.gif

Olkusz całkowicie inaczej jest wykonany. Strongflex jest identycznie robiony jak powerflex co jest gwarancją jakości.

Napisano

> oooo!!!!

> Gitarka.

> Widzę, że nie tylko ja o tym pomyślałem

> Jakoś po Świętach może się ustawimy to bym pomacał co i jak.

> Poduchy też się da zamienić na poliuretan. I tak kiedyś kombinowałem, że chłopaki jak zakładali

> tuleję dyfra z poliuretanu i zostawiali seryjne poduszki i łącznik wału to rzeczywiście mogło

> być nieciekawie bo cały impet przy przepięciach biegów szedł właśnie w najsztywniejsze

> miejsce. A jakby tak wszystko na poliuretanie złożyć...

> W sumie poduchy pod silnikiem i skrzynią też już pewnie nie ten teges mam.

> Komplet masz przód i tył? łącznie ze stabilizatorami?

> Kto ci to montował ile wziął i czemu tak drogo?

Komplet przod, tyl i dyfer. Bez silnika i skrzyni.

Montowane u Michala, ale razem z innymi gratami wiec robota hurtem. wink.gif

Po swietach sie zgadamy, mam nadzieje, ze uda sie go szybko zreanimowac. icon_rolleyes.gif

Napisano

> bardzo sztywno jest na żółtych?

Zmienilem razem ze sprezynami i amortyzatorami, wiec nie wiem ile w tym zaslugi poliuretanow.

Napisano

> To jakaś ta seria musi być twarda

> Mam założone czerwone i zawieszenie jest sporo twardsze na nich.

Moze twarda, moze nie. Strongflex:

Quote:

wersja NORMAL - o twardości ok 80shA (kolor czerwony), zbliżona do oryginalnej stosowanej przez producenta pojazdu, jednakże wykonanie z poliuretanu gwarantuje trwałość i przedłużoną żywotność zawieszenia,

Napisano
  • Autor

> a może kolego kup poprostu wałek tego materiału jakim jesteś zainteresowany i udaj się z nim do

> tokarza razem z starymi tulejami napewno wyjdzie sporo taniej, ale trzeba będzie tez

> troszkę nad nimi posiedzieć

chyba żartujesz, że tokarz zrobi mi z dość elastycznego i trudno obrabialnego materiału tego typu zestaw elementów STALOWO-GUMOWYCH za około 600zł.

8777368.jpg

Tego się nie toczy, to się wtryskuje do formy.

Napisano
  • Autor

> Ja bralem do poprzedniej E30, CC, i terazniejszej E30 z Olkusza. Polecam kontakt mailowy, bo mozna

> cos utargowac w stosunku do ceny na stronie (jak chcesz moge dac Ci maila na priv).

poproszę ok.gif

> Olkusz juz nie produkuje juz lacznika elastycznego walu. Gosc z ktorym gadalem sam przyznal, ze

> nadaje sie to do spokojnej jazdy na co dzien, a nie do sportu. Nie wytrzymuje przeciazen, co

> jest dziwne.

Nie jest dziwne. Łącznik wału jest zbrojony.

> Jest raczej przeciwnie. Jak masz twarda poduche dyfra, to najwieksze odksztalcenia sa tam, gdzie

> jest bardziej miekko: lacznik elastyczny, poduchy silnika/skrzyni.

Tak. Odkształcenia PODUSZKI są większe tam gdzie jest miękko, więc całość się cofa/przesuwa i największe naprężenia powstają w miejscu gdzie mamy zamontowany poliuretan. Poliuretan nie klęknie ale za to ucho obudowy dyfra walnie. podwieś kija od szczotki pod sufitem i z jednego końca przymocuj go gumką od majtek a z drugiego końca przykręć śrubą na sztywno. potem walnij młotem wzdłuż kija. uszkodzenia powstaną na sztywnym mocowaniu albo obok sztywnego mocowania. Gumka od majtek zostanie nietknięta.

> Poza tym najlepiej zalozyc seryjne poduchy od M50. Maja postac pelnego walca gumowego + silnik jest

> troche wyzej.

ale... jak to? a co ze skrzynią i wałem?

> Jak chcesz zobaczyc jak to dziala, mam komplet zoltych w E30 (oprocz silnika, skrzyni, dyfra i

> stabilizatorow). Zolte sa twardsze. Spadek komfortu znaczny, ale przeciez nie o to tu chodzi

chcę twardsze. to nie podlega dyskusji.

Napisano

> chyba żartujesz, że tokarz zrobi mi z dość elastycznego i trudno obrabialnego materiału tego typu

> zestaw elementów STALOWO-GUMOWYCH za około 600zł.

> Tego się nie toczy, to się wtryskuje do formy.

You are wrong. Na elementach które dostałem, wyraźnie zaznaczone są ślady obróbki mechanicznej, czyli toczenia. Ale na powierzchniach nieobrabianych, widać że to odlew.

Napisano

> poproszę

Zaraz wyślę.

> Tak. Odkształcenia PODUSZKI są większe tam gdzie jest miękko, więc całość się cofa/przesuwa i

> największe naprężenia powstają w miejscu gdzie mamy zamontowany poliuretan. Poliuretan nie

> klęknie ale za to ucho obudowy dyfra walnie. podwieś kija od szczotki pod sufitem i z jednego

> końca przymocuj go gumką od majtek a z drugiego końca przykręć śrubą na sztywno. potem walnij

> młotem wzdłuż kija. uszkodzenia powstaną na sztywnym mocowaniu albo obok sztywnego mocowania.

> Gumka od majtek zostanie nietknięta.

Tak, ale.. :D Zwykle poduszki nie sa tak elastyczne jak guma od majtow, wiec predzej sie zerwa niz poliuretan pusci. Swoja droga ucho w dyfrze tez moze peknac, jest dosc liche. Patent na to jest taki, zeby zalozyc pokrywkie od dyfra z E34, ktora ma inaczej rozwiazane mocowanie dyfra. Trzeba dospawac do budy mocowanie z plaskownikow, ale podobno patent nie do roz...

> ale... jak to? a co ze skrzynią i wałem?

Dziala smile.gif Skrzynia zostaje na seryjnych poduszkach. Z walem nic sie nie dzieje.

Napisano
  • Autor

> You are wrong. Na elementach które dostałem, wyraźnie zaznaczone są ślady obróbki mechanicznej,

> czyli toczenia. Ale na powierzchniach nieobrabianych, widać że to odlew.

po odlewie/wtrysku obrabia się wypływki i dopracowuje kształt jeśli niezbędne jest zachowanie wymiaru zewnętrznego/wewnętrznego.

Tak mi się przynajmniej wydaje.

Napisano

> po odlewie/wtrysku obrabia się wypływki i dopracowuje kształt jeśli niezbędne jest zachowanie

> wymiaru zewnętrznego/wewnętrznego.

> Tak mi się przynajmniej wydaje.

Pewnie tokarz by to ogarnal, ale nie wierze ze bedzie to taniej niz kupienie normalna droga. Pozostaje jeszcze zdobycie materialu do obrobki, dostepnego pewnie w formie kawalka odlewu. Watpie, zeby bylo to oplacalne. Nie wspominajac o trudnosciach, ktore wczesniej wymienilem.

Napisano
  • Autor

> Zaraz wyślę.

> Tak, ale.. :D Zwykle poduszki nie sa tak elastyczne jak guma od majtow, wiec predzej sie zerwa niz

> poliuretan pusci.

Nie zerwą się bo nie odkształcą się tyle. Poliuretan z tyłu trzyma w jednym punkcie i nie pozwala pracować całemu mechanizmowi. Dlatego (według mojej teorii) ważne jest dogranie sztywności wszystkich elementów trzymających silnik i układ przeniesienia napędu. gumka od majtek to taki przykład na wyrost, ale obrazuje co się stanie jeśli masz różnicę w sztywności mocowań.

Swoja droga ucho w dyfrze tez moze peknac, jest dosc liche. Patent na to

> jest taki, zeby zalozyc pokrywkie od dyfra z E34, ktora ma inaczej rozwiazane mocowanie dyfra.

> Trzeba dospawac do budy mocowanie z plaskownikow, ale podobno patent nie do roz...

Czekaj czekaj... w E36?

Poza tym wątpię czy u mnie przejdzie bo mam szperę.

> Dziala Skrzynia zostaje na seryjnych poduszkach. Z walem nic sie nie dzieje.

W E36?

Napisano

> Nie zerwą się bo nie odkształcą się tyle. Poliuretan z tyłu trzyma w jednym punkcie i nie pozwala

> pracować całemu mechanizmowi. Dlatego (według mojej teorii) ważne jest dogranie sztywności

> wszystkich elementów trzymających silnik i układ przeniesienia napędu. gumka od majtek to taki

> przykład na wyrost, ale obrazuje co się stanie jeśli masz różnicę w sztywności mocowań.

Guma od majtow, jest w stanie rozciagnac sie pewnie 2-3razy tyle ile ma dlugosci, bez zerwania. Inaczej jest z guma. W ukladzie napedowym raczej nie ma obciazen wzdluznych, pozostaja pionowe + skrecanie w kierunku przeciwnym do obrotu walu. Dlatego jesli usztywnisz dyfer na poliuretanie, sily zostana przekazane na dalsze mocowania: silnik + skrzynia. Dobrze rozumiem?

> Swoja droga ucho w dyfrze tez moze peknac, jest dosc liche. Patent na to

> Czekaj czekaj... w E36?

Ja mowie o E30, ale w E36 Compakt jest podobnie. W E34 mocowanie dyfra bylo inne, inny byl dekiel, ale skoro mozna to zaadoptowac do E30, to do E36 Compakt pewnie tyż.

> W E36?

W E30.

Napisano

> Guma od majtow, jest w stanie rozciagnac sie pewnie 2-3razy tyle ile ma dlugosci, bez zerwania.

> Inaczej jest z guma. W ukladzie napedowym raczej nie ma obciazen wzdluznych, pozostaja pionowe

> + skrecanie w kierunku przeciwnym do obrotu walu. Dlatego jesli usztywnisz dyfer na

> poliuretanie, sily zostana przekazane na dalsze mocowania: silnik + skrzynia. Dobrze rozumiem?

> Ja mowie o E30, ale w E36 Compakt jest podobnie. W E34 mocowanie dyfra bylo inne, inny byl dekiel,

> ale skoro mozna to zaadoptowac do E30, to do E36 Compakt pewnie tyż.

> W E30.

Jestes pewien?

Ja mam prawdopodobnie caly dyfer z E34, tak twierdzil sprzedawca.

Poza tym, ze sie nie bardzo miescil to mocowanie to samo.

Napisano

> Jestes pewien?

> Ja mam prawdopodobnie caly dyfer z E34, tak twierdzil sprzedawca.

> Poza tym, ze sie nie bardzo miescil to mocowanie to samo.

Dyfer od E34:

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=HA11&mospid=47367&btnr=33_0004&hg=33&fg=05

http://moto.allegro.pl/bmw-5-e34-2-5-tds-525-dyfer-dyferencjal-tylny-most-i2192808931.html

Dyfer od E36 Compakt:

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=CG51&mospid=47454&btnr=33_0385&hg=33&fg=05

http://moto.allegro.pl/most-dyfer-bmw-e36-compact-i2197558665.html

Dyfry sa chyba takie same, tylko roznia sie deklem z mocowaniem.

Napisano

> JA Ci polecam strongflexa, którego swoją drogą jestem przedstawicielem

> Olkusz całkowicie inaczej jest wykonany. Strongflex jest identycznie robiony jak powerflex co jest

> gwarancją jakości.

Kolego, a masz na stanie tuleje przednie do Fiata Coupe Turbo?

Czy jesteście w stanie w oparciu o stare poduszki silnika dorobić nowe - w rozsądnej cenie naturalnie?

Napisano
  • Autor

> Olkusz całkowicie inaczej jest wykonany. Strongflex jest identycznie robiony jak powerflex co jest

> gwarancją jakości.

weź pan opróżnij privy albo odbierz telefon jak wyleziesz spod samochodu waytogo.gif

Napisano

> Moze twarda, moze nie. Stronglex:

> Quote:

> wersja NORMAL - o twardości ok 80shA (kolor czerwony), zbliżona do oryginalnej stosowanej przez

> producenta pojazdu, jednakże wykonanie z poliuretanu gwarantuje trwałość i przedłużoną

> żywotność zawieszenia,

No nie wiem hmm.gif różnica jest odczuwalna .

Napisano

> chyba żartujesz, że tokarz zrobi mi z dość elastycznego i trudno obrabialnego materiału tego typu

> zestaw elementów STALOWO-GUMOWYCH za około 600zł.

Twardości od 80 stopni Shore'a A można obrabiać na tokarce i tragedii nie ma zlosnik.gif Nie wiem jak wygląda to przy twardości 70-75 ShA... musiałbym sprawdzić icon_rolleyes.gif

> Tego się nie toczy, to się wtryskuje do formy.

W tym wypadku odlewane grawitacyjnie...

Koszt jednej formy do wtryskarki to ok. 10 000 $ oink.gif

Napisano

> Quote:

> wersja NORMAL - o twardości ok 80shA (kolor czerwony), zbliżona do oryginalnej stosowanej przez

> producenta pojazdu, jednakże wykonanie z poliuretanu gwarantuje trwałość i przedłużoną

> żywotność zawieszenia,

W większości cywilnych samochodów z którymi miałem styczność twardość elementów gumowych zawieszenia mieści się w zakresie 60-70° ShA

Jeden z producentów samochodów ciężarowych ma w specyfikacji tulei stabilizatora określoną twardość na poziomie 65° ShA. Zresztą firma tuningowa 4x4 tak samo. Jak dla mnie 80-85° ShA to max co można zastosować wazniak.gif

Napisano

> Pozostaje jeszcze zdobycie materialu do obrobki, dostepnego pewnie w formie kawalka odlewu.

Wystarczy wałek z poliuretanu o odpowiedniej średnicy i twardości cfaniaczek.gif

> Guma od majtow, jest w stanie rozciagnac sie pewnie 2-3razy tyle ile ma dlugosci, bez zerwania.

Bardziej obstawiałbym 3-5x grinser006.gif

• 4 miesiące później...
Napisano
  • Autor

> gwarancją jakości.

Odgrzewam kotleta.

Wreszcie udało mi się wymienić komplet tulei.

Jest gitarka palacz.gif

Przy okazji Kuner zadbał o ustawienie geografii "troszkę bardziej" claps.gif

na drobnych nierównościach czuć że to kawał plastiku a nie guma. Jak w miednicy po schodach się jedzie.

Ale nareszcie auto reaguje na szybkie ruchy kierownicą. cool.gif

W poniedziałek sprawdzimy jak to się będzie w warunkach bojowych zachowywać food.gif

Napisano

> Odgrzewam kotleta.

> Wreszcie udało mi się wymienić komplet tulei.

> Jest gitarka

> Przy okazji Kuner zadbał o ustawienie geografii "troszkę bardziej"

> na drobnych nierównościach czuć że to kawał plastiku a nie guma. Jak w miednicy po schodach się

> jedzie.

> Ale nareszcie auto reaguje na szybkie ruchy kierownicą.

> W poniedziałek sprawdzimy jak to się będzie w warunkach bojowych zachowywać

I co ja mam teraz zrobic jak chce byc krok przed toba? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> I co ja mam teraz zrobic jak chce byc krok przed toba?

nie pozostaje nic innego jak nauczyć się jeździć grinser006.gif

Poza tym masz krótszy dyfer 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> I co ja mam teraz zrobic jak chce byc krok przed toba?

znalazłem dyfer 4,45.

Strzeż się uzbroj_zlo.gif

Napisano

> nie pozostaje nic innego jak nauczyć się jeździć

Proces trwa. Postepy jakies sa. Dobrze rokuje. zlosnik.gif

> Poza tym masz krótszy dyfer

Ojtam ojtam. wink.gif

Napisano

> znalazłem dyfer 4,45.

> Strzeż się

Znam warsztat, ktory juz ma wprawe z wycinaniem profili, zeby go zmiescic do kompakta. hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Znam warsztat, ktory juz ma wprawe z wycinaniem profili, zeby go zmiescic do kompakta.

a co tam trzeba wycinać?

Napisano

> a co tam trzeba wycinać?

Jakis poprzeczny profil. Kilku mm brakuje.

Napisano
  • Autor

> Jakis poprzeczny profil. Kilku mm brakuje.

ale ja już mam zamontowany dyfer na dużej głowie tylko z innym przełożeniem. To ten 4,45 nie wejdzie w to miejsce? yikes.gif

Napisano

> ale ja już mam zamontowany dyfer na dużej głowie tylko z innym przełożeniem. To ten 4,45 nie

> wejdzie w to miejsce?

Jest ryzyko jest zabawa. Do mnie mial wejsc a nie wszedl... od razu. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.